2009. november 29., vasárnap

Mézesdísz egy torta tetejére





Ez a dísz Brigitta kérésére készült, nem mertem úgy tanácsokat adni, hogy nem próbálom ki előtte. A terve az, hogy egy torta tetejére fog kerülni, és nem akart marcipánozni.

Az általa küldött mintát felnagyítottam annyira, hogy beleférjen egy 26 cm átmérőjű tortaformába, így biztosan nem lóg majd le a tortáról. Kettévágtam a papírt a csizmánál.

A kétféle színű mézestésztából szabtam ki a két részt, és összeillesztve sütöttem meg. Ezután került rá ételfesték és az íróka, ezzel lehet a rajz alapján díszíteni.  (meg kell várni a festék teljes száradását, csak akkor lehet rá írni, így nem lesz olyan elmosódott, mint nekem most a pirosra írt rész)

Ha a torta kívülről krémmel bevont lesz, akkor a natúr tésztából vágnék egy 26 -os körlapot és ezen helyezném el a figurát, együtt sütném meg. Ezután lehet díszíteni.

A szemek most nálam borsból lettek, de ez nem nagyon illik hozzá, inkább csokilencse, vagy olvasztott csokiból két pötty legyen.

2009. november 26., csütörtök

Püspökkenyér avagy gyümölcskenyér tojásfehérjéből




Biztosan van ilyesféle receptje mindenkinek, és a siker alapvetően az arányokon múlik.
Latsia receptje kiütötte a sajátomat a nyeregből, könnyebb, finomabb, egyszerűen tökéletes, nekünk. Persze ez ízlés kérdése, de azért ajánlom kipróbálásra!
Köszönöm Latsia!
Hozzávalók:
6-7 tojásfehérje
10 dkg dió durvára vágva
10 dkg étcsokoládé aprítva
5 dkg mazsola
10 dkg cukrozott gyümölcs
8 dkg liszt
12 dkg porcukor
4 dkg olvasztott vaj


Az összevágott hozzávalókat elkeverem a liszttel. A fehérjéket elkezdem felverni, mikor már félig kész, beleteszem a porcukrot is és keményre verem. Belekeverem a lisztes dolgokat és végül az olvasztott vajat is.
Kivajazott, lisztezett őzgerinc formába öntöm és előmelegített sütőben 180 fokon  25- 30 percig sütöm. (tűpróba!)
Ha kihűlt be lehet vonni olvasztott csokoládéval, de enélkül is nagyon finom.

2009. november 25., szerda

Mézesfalu



Ezt a lányaim kapják minden évben, persze más-más féle szokott lenni, van hogy csak magokkal díszítem, van írókás és a kettő ötvözete is.

Sajnos a templom teteje kissé ferde lett, mert az ablakpárkányon tároltam, és a párától elgörbült szegény.

Vízkereszt után pedig a madaraink örülnek a kertben, mert apróbb darabokban kitesszük a madáretetőbe a magok és a szalonnabőrke mellé.

Tészta a szokásos , itt is lehet játszani a két színnel, vagy akár a tető pirosra festésével, akkor persze nem kell teljesen "hóval" borítani. 

2009. november 23., hétfő

Díjat kaptam


Mónikától  és Edótól   kaptam ezt a díjat, örülök, hogy szeretnek nálam időzni, olvasgatni!

Szívesen adnám mindenkinek, akinél rendszeres olvasó vagyok, de ha  néhány nevet ki kell emelnem, akkor küldöm Limarának,  Szepykének,   Maxnak sok szeretettel!

Mézesházikó



Bár nem én vagyok a vasorrú bába, szorgalmasan gyártom a mézeskalácsházikókat.

Valahogy mindig akad gazdája mindegyiknek.

Tészta az adventi koszorúknál is  használt, most is lehet kétféle színűt készíteni és variálni.

Az alaplapot  és a házikó részeit papír szabásminta alapján vágom ki. Megsütöm a részeket külön, majd kihűlés után írókázom és az írókával is ragasztom össze az elemeket.

Készítek egy picit hígabb írókát (kevesebb benne a porcukor) és ezt késsel kenem a tetőre, vizes ecsettel eligazítom.

 

2009. november 22., vasárnap

Mézeskalács díszek a fára, vagy bármi másra



Ezeknek a díszeknek a tésztája is az adventi koszorúkhoz használt tészta.

A kiszaggatott figurákat egy bambusznyárssal kifúrom sütés előtt, így pont akkora luk marad bennük, amin átfér egy varrótű és a hímzőfonal.

Sütési idő 180 fokon kb.12- 15 perc. Hagyom teljesen kihűlni, csak utána festem az ételfestékkel és írókázom.

Ha megszáradt, mehet bele a fonal. 

2009. november 20., péntek

Szilvalekváros mézes tekercs


Ezt a receptet Margitka oldalán tanultam egy péktársamtól. Nagyon finom, karácsony előtt megsüthető már egy héttel is, hűtőben jól becsomagolva eláll.

Hozzávalók:

50 dkg liszt

7 dkg zsír / vaj

20 dkg porcukor

15 dkg méz

2 tojás

1 kk.szódabikarbóna

3 kk. mézesfűszer keverék

20 dkg dió durvára vágva (ez most nekem kimaradt)

sűrű szilvalekvár

A lisztet elkeverem a száraz dolgokkal, elmorzsolom a vajjal, közepébe teszem a langyos mézet és a tojásokat. Jól összedolgozom és becsomagolva hűtőbe teszem pár órára.(vagy egy egész éjszakára)

3 részre osztom, egyenként kb. 30 X 25 cm-re nyújtom, úgy hogy a téglalap közepén kissé vastagabbra hagyom, két szélén vékonyabbra. A vastag részre kenem a szilvalekvárt, megszórom a dióval és mindkét oldalról ráhajtom a tésztát. Lenyomkodom és a három rudat sütőpapíros tepsibe teszem.

Lekenem egy kevés vízzel elkevert tojássárgával és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 - 30 percig sütöm. Ha valakinek alsó -felső sütése van, akkor elég a rövidebb idő valószínűleg.

Ha teljesen kihűlt, akkor lehet felvágni. 


2009. november 18., szerda

Mákos marcipános kalács


Ennek a kalácsnak a tésztája a tejszínes kalácstészta, töltelékként került bele mák és marcipán.

A marcipán nem látszik, viszont krémessé teszi a mákos részt és isteni íze lesz tőle.

Hozzávalók a töltelékhez:

20 dkg darált mák

4-5 ek.cukor

kb.fél dl tej

1 tk. vaníliakivonat

1 citrom reszelt héja

5 dkg vaj

20 dkg marcipán reszelve


A mákot a hozzávalókkal ( a marcipánt kivéve)  kis lángon összefőzöm, annyi tej kell bele, hogy sűrűn kenhető legyen. Hagyom kihűlni.

A marcipánt egy nagylyukú reszelőn lereszelem, ha hűtőben volt előtte, akkor ez könnyebb.

A megkelt tésztát kétfelé veszem, egyenként téglalapra nyújtom, megkenem a mák felével, rászórom a marcipán felét és feltekerem. Így teszek a másik tésztával is.

A két hengert a sütőpapírral bélelt nagy dobozformába teszem egymás mellé hosszában. (majdnem teljesen széthúzva ez olyan 36 cm hosszúságot jelent, ha valakinek csak kis dobozformái vannak, akkor 1 hengert tegyen bele egybe)

Hagyom kelni még 40 percet, lekenem egy tojássárgával és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütöm.

Az egész kalács nem lett túl szép így, lehetne inkább 3 felé venni és 3-as fonatot készíteni a töltés után. 

2009. november 16., hétfő

Segítség a mézes adventi koszorúkhoz




Mónika kérésére itt van egy kis segítség a koszorúk elkészítéséhez:

A kétféle színű tésztát külön-külön kinyújtom, és a rendelkezésre álló kiszúróformákkal készítek sok figurát. Nekem a nagyobbak az Ikeából vannak, a többi családi örökség és saját beszerzés konyhafelszerelés boltból.

Elkezdem a nagyokat összeilleszteni, ezekbe kerülnek a gyertyák, (a helyüket most kiszúrtam, hogy jobban lehessen látni, de egyébként ezt csak sütés után teszem a még forró tésztából!) és köréjük, melléjük illesztgetem a többi formát,ahogy férnek.

Csak az a fontos, hogy kissé össze is nyomom őket, így a sütésnél biztosan összesülnek. A gyertya átmérőjét lemérem, és ehhez választok figurát, a helyét pedig egy pontosan akkora pogácsaszaggatóval szúrom majd ki.

Ha valaki szeretne ételfestékkel színezni is egy-egy figurát, akkor azt natúr színű tésztából formázza meg, ezen jön ki igazán a szín.

Alapként lehet egy nagyobb egybefüggő lapot vágni a natúr mézestésztából, ezt külön kisütni, erre jönnek a szintén külön sütött figurák, az írókával ragasztva.

Lehet úgy is, hogy néhány figurát nyersen ráteszek és együtt sütöm meg őket, de ekkor a sütési hőfokot csökkentem egy kicsit és hosszabb a sütési idő.

Sütés és teljes kihűlés után lehet színezni, írókázni. Ha nincs mézesből alapja, akkor egy erősebb kartonból vágok egy kört alá, így teszem egy tálcára, tálra.

2009. november 15., vasárnap

Adventi koszorúk mézeskalácsból





Ezek a koszorúk ajándékba készültek, az egyik a Keresztanyáméké lesz, a másikat a kicsilány zongoratanárnője kapja.
Ha figurákat, képeket, vagy házakat, koszorút készítek, azt egy kicsit másféle tésztából szoktam. Ez is ehető persze, de keményebbre sütöm, és kevesebb a szódabikarbóna benne, hogy ne torzuljon a formája.


Hozzávalók:
15 dkg méz
7 dkg vaj
2 tojás
15 dkg porcukor
4 tk.mézesfűszer
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
2 ek.víz  (a kakaósba mehet 4 is)
50 dkg finomliszt (ebből lehet 2 dkg kakaópor, ha barna tésztát szeretnék)


A mézet a vajjal összeolvasztom, hűlni hagyom. A tojásokat a porcukorral fűszerrel, szódabikarbónával, vízzel összekeverem a robotgéppel, beleöntöm a mézes vajat és a lisztet is. Összedolgozom és ez is mehet a hűtőbe egy éjszakára.
A két koszorúhoz egy adag sima és egy adag kakaós tészta készült, de maradt mindkettőből. Ez eláll a hűtőben, lehet több nap után kisütni még díszt, egyebet belőle. Sütés előmelegített sütőben 180-200 fokon.
Az egyik koszorúhoz készült egy alap, erre a külön sütött figurákat írókával ragasztom fel és utána díszítem.
A piros szín sütés után kerül  a mézesre, egy vékony ecsettel bekenem a Szilas málnapiros színű ételfestékével.
A másik koszorú különböző figuráit a tepsin szorosan összeillesztem, így összesülnek.
A gyertyák helyét sütés után egy pogácsaszaggatóval a még meleg mézesből kiszúrom.
Íróka leírása a mézeskalácsnál található.

2009. november 13., péntek

Gyors magos bucik


A cím kicsit megtévesztő, mert azért annyira nem gyors, de a tészta lágyabb, rövidebb a kelesztési idő, így hamarabb megvan, mint a szokásos péksütik.
A tetejére a riegel magkeverék került, de bármivel jó, készült már sajtosan is.
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
10 dkg teljeskiőrlésű liszt (lehet búza / rozs)
15 dkg finomliszt
3 ek. burgonyapehely
150 ml tej
200 ml víz
100 ml olaj
2,5 dkg élesztő
csipet cukor, aszkorbin
1 csapott ek. só
tetejére magok,(szezám-, len-, napraforgó- ,tökmag, zabpehely)  vagy reszelt sajt


A hozzávalókból a gép lágy tésztát dagaszt, amit egy tálban langyos helyen duplára kelesztek. (kb.40-45 perc)
Kiborítom a jól belisztezett nyújtódeszkára és ellapogatom kétujjnyi vastagra, nagyjából téglalap alakúra.
Lekenem tojásfehérjével a tetejét (vagy csak vízzel jól bespriccelem) megszórom a magokkal / reszelt sajttal (ha vízzel dolgozom akkor újra lespriccelem). Pizzavágóval vagy éles késsel kockákra vágom és sütőpapíros tepsire teszem őket.
Hagyom még 15 percet kelni, ezalatt bemelegítem a sütőt 200 fokra és kb. 20-25 perc alatt megsütöm őket.
Ez most a gyerekeim kedvence tízóraira, az olaj miatt nem száraz, jó kis szendvicsek lesznek, nem is túl vastagok. Ebben elsüthető a tk.liszt még annak is, aki egyébként nem enné a barnább péksütiket.

2009. november 11., szerda

Mézeskalács


Az idei első adag mézeskalácsunk nagy része ajándék, egy idős néni kapja, akihez a kicsi lányomék osztálya látogat el Szt. Márton napján. Viszik a maguk készítette lámpásokat és az énekükkel egy kis szeretetet, fényt visznek az életébe.
Remélem a mézesnek is örülni fog.
Ezt a tésztát  Lajos Mari mézespuszedli receptjéből alakítottam saját ízlésre, ezt használom a megenni szánt mézesekhez. Rögtön puha, nem igényel semmilyen praktikát, ha kihűlt lehet írókázni azonnal. Egyetlen fontos dolog, hogy nem szabad túlsütni!
Ha házikót, díszt, egyebet készítek, ahhoz másféle tésztát használok, rövidesen következik majd az is.
Hozzávalók:
25 dkg méz
25 dkg vaj
6 tojás
40 dkg porcukor
2 tk.szódabikarbóna
1 zacskó Kotányi mézesfűszerkeverék
reszelt citrom és narancshéj ízlés szerint
4 ek.citromlé
1 kg liszt  (lehet belőle valamennyi teljeskiőrlésű)
Íróka: 1 tojásfehérje, kb. 20-25 dkg porcukor, 1 teáskanál ecet/citromlé


A mézet a vajjal kis lángon felmelegítem, hűlni hagyom. A tojásokat a cukorral, szódabikarbónával, fűszerekkel, reszelt héjakkal és a citromlével összekeverem a robotgéppel.
Felváltva adom hozzá a mézes vajat és a lisztet. A tészta szinte kenődik, de így jó!
A tálat lefedem és egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap kiszakítok belőle egy kisebb adagot és lisztezett deszkán átgyúrom. Ezután 3 mm vékonyra nyújtom, kiszúrom a formákkal és sütőpapíros tepsire teszem nem túl közel egymáshoz.
Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 percig sül. Ha a teteje tapintásra már nem horpad be, és szép halvány mézszínűek, akkor jó.
Ha kihűltek, lehet írókázni őket. Ehhez a fehérjét elkezdem habbá verni és lassan adagolom hozzá a kétszer átszitált porcukrot és az ecetet. Akkor jó, ha egy fogpiszkálóval csíkot húzok a kézfejemre és az nem folyik szét.
Valószínű, hogy nem kell az összes cukor, ez a tojás nagyságától függ, lényeg, hogy ne legyen túl sűrű sem.
Egy zacskóba kanalazom, a tetejét összecsavarom és az egyik sarkára nagyon pici lyukat vágok, így szép vékonyan lehet vele írni.
Ha nem akarom cifrázni, akkor dió nagyságú gombócokat formázok lisztes kézzel, ezeket kb. 12 percig sütöm, így olyan igazi, félgömb alakú puszedli formájuk lesz.
Lehet csokival bevonni, magokkal díszíteni, stb...

2009. november 9., hétfő

Somlói galuska


Unokahúgomék jöttek vendégségbe, ez a kedvenc sütijük, meglepetésként elkészítettem nekik.
Régen sütöttem, így újra átnéztem sok receptet, és mindegyikből merítettem valamennyit. A krémet Lajos Maritól vettem, csak zselatin nélkül, szerintem az felesleges bele, hiszen ennek nem kell megállni a saját lábán, tálalásnál így is úgy is elég "romosan" néz ki.
Ez óriási adag, de a tejszínhab és a csokiöntet nélkül alaposan becsomagolva fagyasztható.
Hozzávalók:
a lapokat 30 X 38 cm-es tepsiben sütöm egyenként

sima lap:  3 tojás, 15 dkg cukor, 3 ek.olaj, 3 ek. víz, 15 dkg finomliszt, 1 kk. sütőpor
diós lap:   3 tojás, 15 dkg cukor, 3 ek.olaj, 3 ek. víz, 10 dkg finomliszt, 5 dkg darált dió, 1 kk. sütőpor

kakaós lap: 3 tojás, 15 dkg cukor, 3 ek.olaj, 3 ek. víz, 13 dkg finomliszt, 2 dkg kakaópor, 1 kk. sütőpor

A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverem legalább 5 percen keresztül, beleöntöm az olajat, a vizet, és kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe kenem és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm.

szirup: 20 dkg cukor, 6 dl víz, 2 citrom és 2 narancs reszelt héja, 1,5 dl rum

A vizet a hozzávalókkal sziruppá főzöm kis lángon, 3-4 perc alatt. Kihűtöm és átszűröm, mert a héjak nem kellenek bele.

vaníliakrém:  1,25 l tej, 10 tojássárga, 5 ek. liszt, 25 dkg cukor, 4 tk. vaníliakivonat

A tojássárgákat kikeverem a cukorral és a liszttel, hozzáadom fokozatosan a tejet, vaníliát és közepes lángon kevergetve besűrítem. Hagyom kihűlni, időnként átkeverem.

összeállításhoz: 20 dkg dió pirítva és durvára darálva/ vágva, 20 dkg mazsola 1 dl rumban felfőzve és kihűtve, kevés baracklekvár, kakaópor

csokoládéöntet:  15 dkg étcsokoládé, 10 dkg cukor, 1-1,5 dl víz, 1/2 dl rum

A vizet felmelegítem a cukorral és a rummal, majd a tűzről levéve beleteszem a csokikockákat és kézi habverővel simára keverem. A víz mennyisége attól függ, ki milyen sűrű öntetet szeretne.
tálaláshoz: tejszínhab és csokoládéöntet 


Nagyobb tálcára teszem a sima lapot, alaposan meglocsolom a sziruppal, megkenem a krém felével, megszórom a dió és a rumos mazsola felével. Erre jön a kakaós lap, megint szirup, krém, dió és mazsola következik.Tetejére kerül a diós lap, ezt is alaposan megöntözöm a sziruppal, vékonyan megkenem baracklekvárral, megszórom kakaóporral. Lefedem és pár órára beteszem a hűtőbe. (legjobb egy éjszakára)
Tálalásnál evőkanállal "galuskákat" kanyarítok belőle a tányérokra, tejszínhabot teszek rá és a csokoládéöntettel meglocsolom.

A szirup soknak tűnik, de kell ennyi, mert ez a süti szárazon rémes! Bőségesen kell öntözni a lapokat. 

2009. november 6., péntek

Egy jó lelőhely

Szeretném ajánlani a Békás kft.-t mindenkinek, aki a sütéshez, díszítéshez keres alapanyagot, eszközt. 3 helyen vannak: Budapest, Győr, Nyíregyháza.

A budapesti üzletükről tudok beszámolni, itt jártam.

Az iskolatorta készítésekor kerültem velük kapcsolatba, a natúr marcipánt vettük innen, meg a díszítéshez habzsákot, csövet. Telefonon érdeklődtem először, elképesztően kedves, udvarias hölgy volt a segítségemre, minden kérdésemre választ kaptam.

Egyéni vásárlókat is kiszolgálnak, és viszonylag kisebb kiszerelések is kaphatók. (Persze ha 2-3 ember összeáll, akkor könnyebb a dolog)  Csokilencse, marcipán, fondanbevonó, kandírozott gyümölcs, és még rengeteg alapanyag, sokféle sütőforma, kiszúrók, díszítéshez eszközök is megtalálhatók náluk.

Sajnos az oldaluk nem mutat ebből semmit, a felsorolásból azért láthatjátok, mi minden van.

Érdemes elmenni és körülnézni, jók az árak is.


2009. november 5., csütörtök

Sütőtökös kuglóf


Volt egy nagy adag sült tök, és két fanyalgó gyerek a háromból, aki nem szereti. Maimoni viszont kreált egy fergeteges színű kuglófot, gondoltam ilyen formában menni fog...

Hát nem, a fiam az első harapás után letette, a kicsilány pedig megevett két szeletet, de mikor kiderült, hogy mitől sárga, már nem kért többet.

A kuglóf pedig finom, szóval érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:    2,5 dl-es bögrével

1 bögre zabpehely

2 bögre liszt

1 sütőpor

4 tojás

1,5 bögre cukor

2/3 bögre olaj

2 bögre sült sütőtökpüré

csipet só, fahéj, mézes fűszer

1 narancs reszelt héja


A szárazakat elvegyítem egymással. Egy tálban a robotgéppel habosra verem a tojásokat a cukorral, beleöntöm az olajat, tökpürét, végül a szárazakat. Jól elkeverem és a kikent-morzsázott kuglófformában előmelegített sütőben 190 fokon kb. 50 percig sütöm.(tűpróba)

Hagyom a formában kihűlni, tálalás előtt be lehet vonni olvasztott csokival, vagy csak porcukorral szórni.


2009. november 3., kedd

Lekváros mézes sütemény


Évánál láttam meg, első látásra megtetszett, és miután megérkezett a jó kis üstben főtt szilvalekvárom, meg is sütöttem. Nagyon-nagyon finom süti! A neve kissé csalóka, mert méz nincs benne, de legközelebb kipróbálom úgy, hogy a cukor egy részét lecserélem mézre.
Egy kicsit változtattam a töltelék részén, nekem csak szilvalekvár került bele, elég a csoki csak a tetejére. Legközelebb nagyobb tepsiben sütöm, így laposabb, kézbe foghatóbb sütit kapok.
Hozzávalók:  ( 30 X 19 -es tepsiben sült, de lehet nagyobban készíteni)
2,5 dl rétesliszt
2,5 dl finomliszt
3 dl cukor
3 dl tej
10 ek.sárgabaracklekvár
2 kk.szódabikarbóna
1 kk.fahéj, 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs és 1 citrom reszelt héja
töltelék:
kb. 10 nagy ek. sűrű szatmári szilvalekvár kevés forró vízzel kenhetőre keverve
máz a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
2 ek. méz
3-4 csepp olaj


A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben összekeverem és a felét a vajazott-lisztezett tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm, amíg a teteje tapintásra is szilárd lesz.
Kiveszem és rákenem a vízzel kevert szilvalekvárt, erre pedig ráöntöm a tészta másik felét és visszateszem a sütőbe kb. 20-30 percre, amíg teljesen megsül. A tepsiben hagyom kihűlni.
A mázhoz felolvasztom a mézet a vajjal, leveszem a tűzről, beledobom a kockákra tördelt csokit és egy kézi habverővel simára keverem, hozzáadom az olajat is. A tésztára öntöm, elsimítom.
Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni, utána vágom fel.
Ha valaki nagyobb tepsiben készíti figyelni kell a sütési időre, valószínűleg kevesebb ideig sül!

2009. november 2., hétfő

Almakenyér


Viszonylag gyorsan készül, nem kell sok eszköz hozzá és egy csöpp karácsonyi hangulatot -illatot áraszt. Egy barátnőmtől van a recept, persze a cukorból itt is levettem az eredetihez képest, ez még nagyon savanyú almánál is elég lett.

Hozzávalók:

1 kg alma héjastul, magház nélkül mérve

2 citrom leve, reszelt héja

1 narancs reszelt héja

1 ek. őrölt fahéj

1 ek. mézesfűszer keverék

20 dkg mazsola

20 dkg sötétbarna nádcukor

20 dkg kandírozott / aszalt gyümölcs  (nekem most meggy)

60 dkg liszt  (ebből lehet tk.liszt 20 dkg)

2 sütőpor

4 tojás

10 dkg durvára vágott dió / mogyoró / mandula /diákcsemege


Az almákat egy nagylyukú reszelőn lereszelem és egy tálban összekeverem a cukorral, fűszerekkel, héjakkal, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával. Letakarom és állni hagyom 1-2 órát (lehet egy éjszaka is )

Fakanállal belekeverem a tojásokat, diót, sütőporos lisztet és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm. (ez nálam 28 X 39 cm volt, lehet kisebb is, akkor magasabb lesz a süti)

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sül. Tűpróbával ellenőrzöm azért a közepén mielőtt kiveszem.

Hagyom kihűlni teljesen, csak akkor vágom fel. Ebből 4 hasábot szoktam vágni (7 cm szélesek) és ezeket szeletelem. Kiadós, le is lehet egy-egy hasábot fagyasztani alaposan becsomagolva, jól jön váratlan sütiéhség/vendégek esetén.

2009. november 1., vasárnap

Díjat kaptam!


Katakonyha, Trinity és Kiskukta tisztelt meg ezzel a díjjal. Nagyon köszönöm, igazán örülök neki, hogy szeretik a blogomat!

Ahogy néztem szinte körbejárt már, én szívesen küldöm mindenkinek, akinek rendszeres olvasója vagyok.

Valamint Judith is, csak nem vettem észre időben.

Latsia is szeret engem olvasni, köszönöm neki is!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...