2010. január 31., vasárnap

Vadas zsemlegombóccal


Nálunk így készül, a Nagyi receptje szerint, persze ez az étel is ahány ház, annyiféle.

Nagy adagot írok le, a munka vele így is ugyanannyi, viszont 2 napi ebéd megvan, vagy lehet fagyasztani belőle.

Hozzávalók:

1,5 kg marha / sertés hús

4 nagyobb sárgarépa

2 fehérrépa

1 kis zeller

2 nagy fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

bors, 2 babérlevél, 4-5 borókabogyó, fél citrom héja

1 citrom leve

1 dl fehérbor

kevés füstölt szalonna

2 ek. cukor

1 ek.mustár

2 dl tejszín

2 púpos ek.liszt

zsemlegombóchoz:

4 száraz zsemle

50 dkg liszt

2,5 dl tej

2,5 dl víz

1 tk.só

petrezselyemzöld


A tisztított zöldségeket karikára, kockára vágom, a hagymát vastagabb szeletekre, a fokhagymát csak megtisztítom. Egy nagyobb lábosba teszem, hozzáadom a babérlevelet, borókabogyót, frissen őrölt borsot, a citrom vékonyan lehántolt héját és annyi vizet, ami bőven ellepi.

Felforralom és félreteszem hűlni.

A húst felszeletelem, a kihűlt pácléhez adom a citrom levét és a hússzeleteket is. Lefedve áll egy éjszakát a hűtőben.

Másnap a hússzeleteket kiveszem, lecsöpögtetem, sózom, borsozom és egy serpenyőben átsütöm a szalonnazsíron. Visszateszem a páclébe, teszek bele egy ek. sót, hozzáöntöm a bort és puhára főzöm.

Kiszedem a húst és a babért, borókabogyókat, citromhéjat kidobom a léből. Botmixerrel pürésítem a zöldségeket benne.

A cukrot egy evőkanál vízzel karamellizálom, ráöntöm a zöldséges lét. A lisztet elkeverem a tejszínnel és a mustárral, kevés forró lével hígítom, majd az egészhez öntöm és összeforralom. Megkóstolom és ha kell, igazítok az ízén egy kis citromlével, sóval. Visszateszem bele a hússzeleteket.

A zsemlegombóchoz kockára vágom a zsemléket és pici olajon megpirítom, vágott petrezselyemzöldet teszek hozzá. A lisztből a tejjel, vízzel, sóval nokedlitésztát keverek, hozzáadom a zsemlekockákat is. Vizes kézzel gombócokat formázok és forrásban lévő vízbe teszem őket. 5-8 percig főzöm, kiszedve fedeles tálban melegen tartom, míg az összes elkészül.


2010. január 29., péntek

Leveles krumplis pogácsa


 Csincsillánál láttam egy roppant jól kinéző pogácsát, volt maradék krumplipürém és a nagylány ma házibuliba megy, szóval ebből pogácsa lett. Változott az eredeti recept kissé az itthon fellelhető dolgok függvényében.
Hozzávalók
30 dkg krumplipüré
60 dkg liszt
2 teáskanál só
1,5- 2 dl tej
3 dkg élesztő
10 dkg  olvasztott vaj
a kenéshez: 3 evőkanál libazsír elkeverve 2 púpos evőkanál liszttel
tetejére: 1 tojás és szezámmag


Az élesztőt felfuttatom 1,5 dl langyos tejben egy csipet cukorral. A hozzávalókból puha tésztát dagasztok. Nekem kellett még hozzá tej, nagyjából fél dl, ezért írtam többet.
Egy tálban duplájára kelesztem a tésztát, majd kiborítom, és gyúrótábla nagyságúra nyújtom. Megkenem a liszttel kevert libazsírral és feltekerem, mint a bejglit. Letakarva hagyom 30 percig pihenni.
Kinyújtom ujjnyi vastagra a tésztát, lekenem  felvert tojással, megszórom szezámmaggal és kockákra vágom, így nincs szabáshulladék, nem kell szórakozni vele. Különben sem törvény, hogy a pogácsa csak kerek lehet.
Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített sütőben 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
Könnyű, leveles, ropogós a teteje és az alja, nagyon finom!

2010. január 28., csütörtök

Kakaós csiga kelt tésztából


Kakaós csiga gyakran készül nálunk, vagy a vajastésztás változat, vagy ez. Ma jött hozzánk a kicsi lány osztálytársnője suli után, már jó előre megbeszélték, hogy ez legyen az ebéd. 

Hozzávalók: 20 db-hoz  (36 X 28 cm-es tepsiben)

50 dkg finomliszt

2 ek. burgonyapehely

7 dkg porcukor

csipet só és aszkorbin

1 dl olaj

350 ml tej

2,5 dkg élesztő

töltelék: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 4 púpos ek. kakaópor

locsoláshoz: bő 1 dl tej, 1 ek. vaj

A hozzávalókból a gép lágy tésztát dagaszt, hagyom duplára kelni kb. 1 óra alatt. 

Elkészítem a tölteléket: a vajat kissé megolvasztom,  elkeverem a porcukorral és a kakaóval.

Lisztezett deszkán kb. 30 X 60 cm-es téglalappá nyújtom a tésztát és megkenem a töltelékkel. Feltekerem és egy jó éles késsel 20 db-ra vágom. A csigákat a sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, letakarva kelni hagyom 30 percet.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig sül, 15 perc után meglocsolom a forró vajas tejjel a tetejüket, így sülnek tovább.

A tepsiben hagyom egyben kihűlni, csak ezután szedem szét őket. A tejet beszívják, ettől még másnap is puhák maradnak.

Készülhet fahéjjal, dióval, mákkal a kakaó helyett, akkor azt kell a cukros vajhoz keverni.



2010. január 26., kedd

Narancsos szelet




Az eredeti recept a Nova Szakácskönyvek Édességek című kötetében van. Nagylányom kedvenc sütije, egyszerű elkészíteni és finom is.
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
1 tk. vaníliakivonat
3 tojás
 25 dkg liszt
1 sütőpor
1 citrom és narancs reszelt héja
1 citrom leve
mázhoz:
25 dkg porcukor
reszelt narancshéj
citromlé / narancslé


A vajat robotgéppel habosra keverem a cukorral, egyenként adom hozzá a tojásokat, mindegyikkel legalább 2 percig keverem, mehet bele a reszelt héj és a citromlé is.
A lisztet összevegyítem a sütőporral és a tojásos krémhez keverem.
24 X 34 cm méretű sütőpapírral bélelt vagy kivajazott,lisztezett tepsibe simítom és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm.
Amíg sül összekeverem a mázhoz a porcukrot annyi citromlével (vagy narancslével), hogy sűrűn folyós kence legyen, belereszelem 1 narancs héját is.
A sütőből kivett forró tészta tetejére kenem a mázat és ráreszelem egy narancs héját.
Ha teljesen kihűlt, felvágom.

2010. január 24., vasárnap

Turbánzsemle


Mióta Macinál rátaláltam gyakran sütöm, saját ízlésünkre formálva. Az eredeti a sós ízvilág felé billen inkább, én édesre hangoltam, és kevesebb az olaj és a tej benne.

Gyerekeim nevezték el, mikor mondtam nekik, hogy ez török zsemle, rávágták, hogy persze, mert turbán alakú.

Hozzávalók:  16 kis zsemléhez

50 dkg finomliszt

1 tk.sütőpor

8 dkg cukor

1 tojás

150 ml joghurt

100 ml tej

100 ml olaj

csipet só

2,5 dkg élesztő

1 tk.vaníliakivonat

1 citrom reszelt héja

kenéshez 1 tojás sárgája

szóráshoz szezámmag


A hozzávalókból tésztát dagasztok és hagyom duplára kelni. Lisztezett deszkán 16 db-ra vágom, egyenként hosszú vékony rudakat sodrok, félbehajtom, két végét ellenkező irányban megtekerem, majd csiga alakúra formázom. 

A tepsin még fél órát hagyom kelni, lekenem pici vízzel elkevert tojássárgával, megszórom szezámmaggal és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm.


2010. január 23., szombat

Kelt kuglóf


Ezt a kuglófot egy régi Príma Konyhában olvastam, az ottani receptet kissé át kellett formálni, mert rengeteg folyadékot adott meg hozzá. Limara is megsütötte, nálam kicsit mások az arányok, de a végeredmény ugyanolyan finom. 

Ez várta ma reggel az ébredőket a kakaó / kávé  mellé.

Hozzávalók:

60 dkg liszt

12 dkg porcukor

15 dkg olvasztott vaj

2 tojás

3 dkg élesztő

2 dl tej

1 tk. vaníliakivonat

1 citrom reszelt héja

2 ek.kakaópor ( a  tészta felébe)


A hozzávalókból a géppel tésztát dagasztok, kettéveszem és a felébe beledagasztom a két kanál kakaóport 2 ek. plusz tejjel együtt.

Duplára kelesztem a két tésztát, ez kb. 1-1,5 óra a hőmérséklettől függően.

Lisztezett deszkán kinyújtom mindkét tésztát és a fehérre teszem a kakaóst. Együtt feltekerem, mint a beiglit,  és a kivajazott, morzsázott kuglófsütőbe teszem.

Ismét hagyom kelni legalább 1 órát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 50-55 perc alatt megsütöm. Ha a teteje nagyon barnulna, letakarom egy darab alufóliával.

A formában hagyom kihűlni, másnap porcukorral megszórom.



2010. január 21., csütörtök

Tojáshabos kalács


Kicsi lányom meglátta Limaránál, és azt kérte süssek ilyet. Volt két tojásfehérjém elöl, hát legyen.

A tészta a tojás nélküli kalácstésztám lett, ennek a feléből készült a habos kalács, másik feléből lekváros kiflik lettek.

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 ek. burgonyapehely

7 dkg cukor

csipet aszkorbin

5 dkg vaj

3-3,5 dl tej (nekem most elég volt 3 dl)

2,5 dkg élesztő

töltelék:

2 fehérje

10 dkg porcukor

aszalt barack apróra vágva 

őrölt fahéj


A tészta hozzávalóiból( először csak 3 dl tejjel, ha kell még adok hozzá) kicsit keményebb kalácstésztát dagasztok. Hagyom duplára kelni, ketté vágom. Az egyik felét hosszú téglalappá nyújtom.

A fehérjéket habbá verem, kanalanként hozzáadom a cukrot is, tovább verve. Ezzel kenem meg a tésztát, megszórom fahéjjal és a barackkal, feltekerem, kört formálok belőle.

Néhány helyen bevágom egy éles késsel és kelni hagyom kb. 30 percet még.

A tészta másik felét körré nyújtom, 16 cikkre vágom, lekvárral töltöm és kiflit tekerek belőlük.

A kalács tetejét megkenem felvert tojással és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütöm. A kifliknek elég 15-20 perc sülés.

2010. január 20., szerda

Rákóczi-túrós


Ez  nagyon finom sütemény, de előre szólok, hogy el lehet rontani, ha kiszárítja az ember. A megadott sütési idők sima gáztűzhelyre vonatkoznak, mindenki alakítsa a saját tűzhelyéhez!

Recept eredetije Lajos Marinál, de a tölteléknél felülírtam, mert nekem kevésnek tűnt ekkora mérethez a fél kiló túró. Kell hozzá 2 elfekvő fehérje, mert a tésztánál csak egy marad ki és a rácshoz 3-ra van szükség.
Hozzávalók egy 37 X 24 cm-es tepsihez:
tészta:
24 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojássárga
1 dl tejföl
1 sütőpor
1 citrom reszelt héja
töltelék:
75 dkg túró
10-12 dkg cukor
3 tojás
5-10 dkg mazsola (nálam ez kimarad,nem szeretik)
1 tk.vaníliakivonat, 1 citrom reszelt héja
zsemlemorzsa
habrács:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
baracklekvár


A cukros sütőporos lisztet elmorzsolom a felkockázott hideg vajjal és a tejföllel, tojássárgával omlós tésztát gyúrok belőle. Mehet a hűtőbe 30 percre, ezalatt elkészül a töltelék.
A túrót kikeverem a cukorral, tojássárgákkal, ízesítőkkel, (hozzáadom a megáztatott lecsepegtetett mazsolát), végül belekeverem a habbá vert fehérjéket is óvatosan.
A tésztát vajazott lisztezett tepsibe nyújtom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
Kiveszem és megszórom egy kanál zsemlemorzsával, majd rásimítom a túrókrémet. Tovább sütöm 25 percig.
Közben  kemény habbá verem a 3 fehérjét, majd apránként hozzáadom a cukrot is, tovább verve a habot.  Ezután habzsákba szedem és a kivett tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 10-15 percre, míg egy kicsit színesedik a hab.
Ezalatt a baracklekvárt botmixerrel pürésítem és egy nylonzacskóba szedem, lukat vágok a csücskére.
A kész sütemény rácsközeibe nyomom a lekvárt és a tepsiben hagyom kihűlni. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.

Sütés elektromos sütőben:
tészta elősütése:
180 fok, alsó-felső sütés, a tepsi a legalsó sínben, 10 perc.
túróval együtt sütés:
ugyanaz a sütésmód és hőfok marad, 25 perc sütés, de egy sínnel feljebb teszem a tepsit.
habráccsal együtt sütés:
csökkenteni a hőfokot 120 fokra, marad az alsó-felső sütésmód,alulról a második sín, kb. 10 perc sütés. 




2010. január 18., hétfő

Mézes krémes



Ízbolygónál láttam meg, a nagylányom kedvence. Én eddig csak krémmel készítettem, de nagyon finom lett a lekváros verzió is. Tésztája a Nagyikám receptje, a krém pedig ÍB.-től van.
Csak a felét vontam be csokival, mert nem mindenki szereti úgy.
Hozzávalók:
tészta:
4 ek. méz
6 dkg vaj
12 dkg porcukor
1/2 dl tej
2 tojás
50 dkg liszt
1 kk. szódabikarbóna
krém:
6 ek.liszt
6 dl tej
2 tojás
1 tk.vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
pikáns lekvár
csokoládébevonathoz (feléhez):
3 dkg vaj
6-8 dkg étcsokoládé

A mézet és a vajat összeolvasztom. Egy tálba öntöm a lisztet, cukrot,  szódabikarbónát, közepébe a tejjel elhabart tojásokat. Elkezdem keverni, közben öntöm hozzá a mézes vajat is. Ha összeállt a tészta, lisztezett deszkán 4 vékony lapot nyújtok belőle( 30 X 30 cm) és vajazott tepsi hátán 180 fokon kb. 8-10 perc alatt egyenként megsütöm. Figyelni kell,  csak aranysárga legyen!
Amíg hűlnek a lapok elkészítem a krémet. A tojásokat elkeverem a liszttel és a tejjel, beleteszem a vaníliakivonatot és a reszelt citromhéjat is, kézi habverővel keverve sűrűre főzöm.
A vajat habosra keverem a cukorral és a kihűlt főzött krémet is hozzáadom.
Az első lapot megkenem a krém felével, a másodikat lekvárral, a harmadikat a krém másik felével, a negyedik lapot pedig a tetején lenyomkodom. Folpackkal fedve mehet egy éjszakára hűvös helyre.
Másnap a vajat felmelegítem, a tűzről levéve beleteszem az aprított csokit, kevergetem míg elolvad és bevonom a tészta felét vele. Ha megszilárdult lehet szeletelni.

2010. január 17., vasárnap

Citromos édeskenyér mandulával


Ez a recept Stahl Judit Enni jó! című  könyvében van, sokszor készítem, ha gyors édességre vágyunk, vagy a gyerekeknek a tízórait szeretném kiegészíteni. Készülhet narancs-dió párossal is, úgy is finom.

Mérce a 2 dl-es joghurtos pohár.

Hozzávalók:

5 dkg mandula (nálam a barna héjával együtt durvára darálva)

3 tojás

1 pohár cukor

1 pohár joghurt

1/2 pohár olaj

2 citrom reszelt héja és leve

1 sütőpor

2 pohár liszt (nálam most ebből kb. fél pohár teljes kiőrlésű liszt volt)

1 tk. vaníliakivonat, 1 kk. fahéj


Kibélelek sütőpapírral egy dobozformát. (vagy kivajazom, lisztezem) Sütőt bekapcsolom 180 fokra.

A tojásokat a cukorral habosra keverem, fakanállal hozzákeverem a joghurtot, olajat, citromhéjat és levet, vaníliakivonatot, fahéjat és végül a sütőporos lisztet a mandulával együtt.

A tésztát a dobozba öntöm és kb. 40-50 perc alatt készre sütöm. ( tűpróba)

A formában hagyom kihűlni. Tetejét picit megszórom porcukorral, de lehet bevonni citrommázzal, csokival, ki mivel szereti.

2010. január 14., csütörtök

Aszalt paradicsomos magos rozsos kenyér


A kiindulás megint Limara, de elkalandoztam másfelé. Akkora sikere lett, hogy ezt a néhány szeletet tudtam megmenteni a fotózáshoz. Még a kutya is kunyerált belőle, ahogy érezte a hűlő kenyér illatát a konyhában, ott ült és nyüszögött, olyan "háromnapjaéhezem" képpel.

Én az Anyukám által készített aszalt paradicsomból dolgoztam, de nyilván a bolti is ugyanolyan jó erre a célra. 

Hozzávalók:

2,2 dl víz

2 ek. joghurt

20 dkg öregtészta

csipet aszkorbin

1,5 tk.só

1 kk.cukor

2 ek. olaj a paradicsom olajából

1 dkg élesztő

2-2 ek. len-, napraforgó-, szezámmag.

kb. 15 db aszalt, olajban eltett paradicsom

5 dkg tk. rozsliszt

10 dkg tk. búzaliszt

25 dkg BL 80 kenyérliszt

2 ek. burgonyapehely


A paradicsom kivételével tésztát dagasztok a hozzávalókból. Ha kell, még adok hozzá 1-2 kanál vizet, a tészta kissé tapadós legyen. A dagasztás utolsó 5 percében adom hozzá az apróra vágott aszalt paradicsomot.

Egy tálban duplára kelesztem, közben félidőben egyszer átgyúrom. Lisztezett deszkára borítom, téglalap formára lapítom, két szélét behajtva feltekerem és megcsavarom egyszer. Így megy a sütőpapírral bélelt kacsasütő jénaiba.

Duplára kelesztem, bevágom néhány helyen, vizet permetezek rá és a jénai fedelébe is, előmelegített sütőben 210 fokon 50-55 perc alatt megsütöm. Az utolsó 5 percre leveszem a jénai fedelét, így lesz igazán ropogós héja.


2010. január 13., szerda

Ropogós barackos müzli


Régen találtam ezt a receptet  Chili és Vaníliánál, azóta gyakran készül nálunk. Nagyon finom, lekörözi az összes bolti müzlit, és a család ízlésére formálható.

Hozzávalók:

1 dl méz

1/2 dl olaj (semleges ízű, nálam szőlőmagolaj)

20 dkg nagy szemű zabpehely

aszalt gyümölcs

dió/mogyoró/mandula

mazsola

kókuszchips / reszelék


A mézet az olajjal kis lángon összemelegítem és belekeverem a zabpelyhet úgy, hogy mindenütt egyenletesen bevonja.

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítom (minél nagyobb, annál jobb) és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm aranyszínűre. Közben kétszer átkeverem.

Kiveszem, hagyom teljesen kihűlni, ekkor válik ropogóssá. 

Belekeverem az ízlés szerinti magokat, gyümölcsöket, ez most nálam pirított dió, aszalt barack és mazsola volt.

Ha valaki nem szereti ennyire édesen, lehet kevesebb a méz. Ha többet készítek, akkor is csak ennyit teszek egyszerre a tepsibe, mert így sül ropogósra, egy rétegben.

Lehet csokis müzli is belőle, akkor a mézes olajba keverek  kakaóport és a kész müzlibe mandula és étcsokilencse kerül.


2010. január 10., vasárnap

Fitness croissant...


...ahogyan Sajtkukac Niki képzelte.  Bár megosztotta a családot, de azt kell mondanom, hogy Niki jól képzelte! Nekem nagyon ízlik, nagylánynak mérsékelten, a kicsi nem eszi. Férfinép még nem kóstolta.

Legközelebb ki fogom próbálni sósan, sajttal a tetején, esetleg benne is. Természetesen akkor csak 1 kk.cukor és 1 púpos tk. só kell bele.

Hozzávalók:  16 kisebb croissanthoz

175 gr fehér liszt

125 gr teljeskiőrlésű búzaliszt

50 gr teljeskiőrlésű rozsliszt

50-50-50 gr lenmag, szezámmag, aprított tökmag

80 gr joghurt

1 dl tej  (nekem még kellett bele kb. 30-40 ml)

csipet só

2 ek.cukor ( én 4-et tettem)

1 tojás

2,5 dkg élesztő

rétegzéshez: 125 gr puha vaj

töltéshez: sűrű szatmári  szilvalekvár


A hozzávalókat bedagasztom, figyelem közben, lehet, hogy kell még plusz folyadék,ne legyen kőkemény a tészta!  A hűvös konyhában letakarva hagyom kelni duplájára. (1,5 óra)

A vajat 7 egyforma részre osztom, a tésztát pedig 8 részre. Minden tésztadarabot kinyújtok kb. 15 cm átmérőjű körlappá, megkenem az elsőt egy rész vajjal, rá tészta, újra vaj, míg el nem fogy.

A tetején levő tésztát már nem kenem meg. Óvatosan elkezdem nyújtani, hogy ne nyomjam ki a vajat, legalább 40 cm átmérőjű körré. 16 körcikkre vágom fel, mindegyikre teszek egy teáskanál szilvalekvárt és feltekerem kiflivé.

Két sütőpapíros tepsire teszem őket és vagy rögtön hagyom duplára kelni, vagy mennek a hűtőbe letakarva nylonnal 6-8 órára. Én most ez utóbbit választottam.

Másnap reggel kiveszem és hagyom őket szobahőmérsékleten még 1 órát kelni, megkenem kevés vízzel kevert tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon sütöm 30 percig.

Rácson hagyom hűlni. A tészta a vajas rétegzéstől finom, leveles lesz, persze nem annyira mint csak fehér lisztes rokona, de nagyon jó!


2010. január 8., péntek

Kreativ blogger díjat kaptam


Ezt a díjat kaptam Marytől, Tortaimádótól, Edótól, Gasztroboszitól, Anditól (Gluténmentesen)

Kiskuktától, Zsuzsától ( Apple amaretto), ezúton is köszönöm nekik!

A magamról szóló pontoknak nem teszek eleget, úgy gondolom beszéljenek rólam a receptek, én ennél jobban nem szeretnék előtérbe kerülni, illetve azért a bejegyzésekben is kiderül egy-két dolog rólam.

Ahogy néztem szinte már körbeért a díj, ezért én csak három bloggernek szeretném továbbadni:

Gabojszának

Csokiparánynak

Limarának

2010. január 7., csütörtök

Morzsás karfiol és brokkoli


Valami könnyebb ebédre vágytunk már, gyorsan el is készül és nagyon finom.

Hozzávalók:   5 személyre

60-70 dkg karfiol  (mirelit)

60-70 dkg brokkoli (mirelit)

1 nagy doboz tejföl

3-4 szelet száraz kenyér

1 csokor petrezselyemzöld

3 gerezd fokhagyma

5 ek. olívaolaj

vaj az edényhez

reszelt sajt ízlés szerint


A brokkolit és a karfiolt forrásban lévő sós vízben pár perc alatt megfőzöm, leszűröm és a kivajazott edénybe teszem. Picit sózom, borsozom.

A száraz kenyérből a késes robotban nagyobb szemcséjű morzsát készítek, beledobom egy lábosba az olívaolajra. Csipet sóval együtt picit megpirítom, majd levéve belekeverem a préselt fokhagymát és a petrezselyemzöldet. Rászórom a zöldségekre, átforgatom.

A tejfölből pöttyöket teszek ide-oda, megszórom a reszelt sajttal.

Evés előtt 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt átsütöm.


2010. január 6., szerda

Szalagos farsangi fánk


 Családi kérésre készült tegnap és ma még egyszer. A recept eredete természetesen Limara, de néhány apró változtatás van benne.
Hozzávalók:        8 cm átmérőjű fánkszaggatóval kb. 20-22 db lesz belőle
70 dkg finomliszt
5 púpos ek.porcukor
1 tk.vaníliakivonat
1 narancs reszelt héja
1 egész tojás
3 tojássárga
7 dkg olvasztott vaj
1/2 dl rum
4-4,5 dl tej
3,5 dkg friss élesztő

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok először csak 4 dl tejjel, ha szükséges, akkor hozzáteszem még a maradék fél dl-t is. Duplájára kelesztem, ez kb. 40-50 perc. Lisztezett deszkára borítom, két centi vastagra nyújtom és kiszúrom a fánkszaggatóval.
Konyharuhával letakarva kelesztem még fél órát. Olajat melegítek közepes lángon egy nagy fedeles edényben,majd kisebbre veszem a lángot alatta.
A fánkok közepét benyomom az ujjammal egészen az aljáig, majd az olajba teszem a benyomott felével lefelé. Fedő alatt sütöm 1,5 percig, megfordítom és a másik felét fedő nélkül is eddig.
Vigyázni kell, az olaj ne legyen túl forró, mert megég kívül a fánk, belül meg nyers marad.
Papírtörlőre szedem, lecsöpögtetem. Baracklekvárral tálalom.

2010. január 5., kedd

A tepsi



Ez volt az Aldis újságban róla:

Kapcsos tortaforma*
"4 499 Ft/darab*
 Kiváló minőségű acélból, TeflonŽ Prima tapadásmentes bevonattal, extra magas perem, vágás- és karcolásálló acél kínálótál gyémánt zománc bevonattal, 260 °C-ig hőálló, méret: tortaforma: kb. 38 x 25 x 7 cm és kínálótál: kb. 42 x 29 cm"  


Többen kérdezték és keresik a tepsit, amiről írtam a krémes kapcsán.  Azt gondolom, egy valóban jó dolog megérdemli a népszerűsítést, ezért írok róla. Nem olcsó darab, de aki sokat süt, az igazán élvezni és értékelni fogja, hosszú éveken át társa lesz. (10 év garanciát vállalnak rá)

A krémes darabolása után egy hajszálnyi karcolás sem látszik rajta, valóban lehet nyugodtan vágni.

Extra magas a pereme (7 cm) így a krémes habostul, tetőstül simán belefért, és nem apró darabról volt szó, 15 db méretes kocka lett.

Ez karácsony előtt az Intersparban volt, de nyáron az Aldiban lehetett kapni. Talán a Zenker vevőszolgálata tud felvilágosítást adni, hogy hova szállítanak?

( A dobozán szereplő hivatalos elnevezés: kapcsos lepénysütőlap keményzománc bevonatú aljjal)


Új információ (2010. febr. 3.) : egy olvasóm vett a szegedi Cora áruházban ilyet, 6090.-ft volt.


2010. január 4., hétfő

Francia krémes


Az angyalka a karácsonyfa alá tett nekem egy csodás szögletes, keretes Zenker tepsit, aminek a kerete levehető, mint egy tortakarima, az alján pedig lehet rögtön vágni a süteményt, mivel az keményzománc bevonatú.
Elterveztem, hogy krémessel avatom fel, de legalább 4 féle receptet találtam izgalmasnak, szóval jönnek sorban......
Hozzávalók:
tészta: 2 csomag Tante Fanny levelestészta
(legközelebb a tésztát is magam fogom készíteni)
krém:
8 tojás
8 dl tej
20 dkg cukor
10 dkg liszt
1 rúd vanília
20 gr zselatin
tetejére: 5 dl tejszín, 2-3 ek.porcukor, 2 habfixáló
máz a felső lapra: 1/2 kk. neszkávé, 5 ek.tej, 20 dkg porcukor, 7 dkg vaj

A két leveles tészta lapot előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 perc alatt kisütöm. Az asztalra csúsztatom és hagyom kihűlni. Az egyiket a tepsi aljába készítem.
A krémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verem, hozzáadva fele cukrot is.
A tojássárgákat a másik fele cukorral, liszttel és kb. 2 dl tejjel kikeverem. A többi tejet a vaníliarúd kikapart belsejével felteszem főni. Ha forró, akkor vékony sugárban a tojássárgához öntöm, visszateszem a tűzre és kézi habverővel folyamatosan keverve kis lángon besűrítem.
( a liszt megakadályozza, hogy a sárgája kicsapódjon)
A zselatint feloldom néhány kanál vízben és a forró krémbe keverem, majd hozzáadom a fehérjehabot is. Óvatosan, de alaposan átkeverem és a tepsiben levő lapra öntöm. Mehet a hűtőbe egy éjszakára megszilárdulni.
Elkészítem a mázat a másik lap tetejére. A kávét feloldom a tejben és a 20 dkg porcukrot hozzáadva kis lángon keverem, míg feloldódik. Ha már sűrűsödik, leveszem a tűzről, belekeverem a vajat és gyorsan a másik lap alsó, simább felére kenem.
Fűrészes élű késsel felkockázom és hagyom kihűlni.
Másnap a tejszínből kemény habot verek 2-3 ek. porcukorral és a habfixálóval, elkenem a krém tetején és ráteszem a felkockázott tetőt. Ennek mentén vágom fel a krémest.

2010. január 2., szombat

Lencseleves


Az újév első napján kötelező lencsét mi leves formájában esszük, erre szavazott a család évekkel ezelőtt.

Hozzávalók:

40 dkg lencse

2 fehérrépa

2-3 sárgarépa

1 karalábé

1 kis zeller

2-3 szem közepes krumpli

1 póréhagyma / 1 csomag zöldhagyma

4-5 gerezd fokhagyma

1 nagy fej hagyma

10 dkg füstölt szalonna / bacon

só, bors, babérlevél

füstölt kolbász / virsli

1 nagy doboz tejföl

2 ek.liszt

petrezselyemzöld aprítva


A lencsét előző este hideg vízbe áztatom. Másnap a szalonnát apró kockára vágva kisütöm 1 ek.olajon. Rádobom az apróra vágott hagymát és megdinsztelem.

Beleteszem a préselt fokhagymát, a megtisztított, felvágott leveszöldséget és pórét, valamint a leszűrt lencsét.

Sózom, borsozom, 2 babérlevél is kerül bele és annyi víz, amennyi jócskán ellepi. Addig főzöm, amíg a lencse majdnem teljesen megpuhul, ekkor megy bele a kockára vágott krumpli, a tejfölben elkevert liszt (összekeverve pár kanál forró levessel) és a felkarikázott füstölt kolbász.

Főzöm még kb. 10 percig, aztán kész is. Ha valaki szereti savanykásabban, az tegyen bele citromlét még. 

Tálalásnál frissen vágott petrezselyemzöldet teszek rá.


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...