Oldalak

2013. február 17., vasárnap

Kekszes karamellás-vaníliás kocka




Ezt a receptet TücsökBogárnál találtam, 3 BIT szelet néven. Nagyon finom, jó vendégváró süti, és nincs vele sok munka.
Én nem cukrozott sűrített tejet használtam, helyette simán karamellt készítettem, ez lényegesen gyorsabban megvan. A tepsim méretéből adódóan nálam 40 dkg keksz kellett.

Hozzávalók 

  • 40 dkg vajaskeksz (nekem a Lidl-ből, ebben pont 60 db van, 20 darabból lesz egy réteg)

a karamellhez:
  • 25 dkg cukor
  • 4 evőkanál víz
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
a vaníliás krémhez:
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 5 dl tej
  • 20 dkg puha vaj
a tetejére:
  • 6 dl tejszín alaposan behűtve
  • 2 csomag habfixáló
  • 10 dkg étcsokoládé
Fehéredésig keverjük a tojássárgákat a cukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt, majd a tejet is. Kis lángon folytonos keveréssel sűrűre főzzük, hideg vízbe állítva kihűtjük. Habosra keverjük a vajat és kanalanként hozzádolgozzuk a vaníliakrémet.
A keksz egyharmadával kirakjuk egy méretben megfelelő tepsi alját. Karamellizáljuk a cukrot a vízzel, amikor szép borostyánszínű, levesszük a gázról és hozzáadjuk a tejszínt. Kis lángon kevergetve felolvasztjuk a karamellt, majd a vajat is hozzáadjuk. Hideg vízbe állítva időnként megkeverve langyosra, de még folyósra hűtjük, és az első kekszrétegre csorgatjuk. Erre újabb réteg kekszet teszünk, megkenjük a vaníliakrémmel, majd befedjük a megmaradt kekszekkel.
Habbá verjük a tejszínt a habfixálóval, a sütemény tetejére kenjük, megszórjuk a lereszelt csokoládéval és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.
A kekszek mentén kockára vágva tálaljuk.



2013. február 15., péntek

Tejfölben sült csirkés gnocchi



A gyerekeim áhítattal ejtik ki Piszke nevét, mióta ezt először készítettem. Több okból is kiváló recept, gyorsan elkészül, kiadós ebéd lesz belőle, nagyon sokféle verziója készülhet a család igényei és a kamra tartalma szerint.
Felvásároltam egy nagy csokor zsályát még nyáron a piacon, és direkt ehhez lefagyasztottam a leveleket. De készült már zöldhagymával, snidlinggel, kevés fokhagymával, és még számtalan ötlet van a fejemben.

Itt most egy öttagú családra átírt recept jön:

Hozzávalók


  • 1 kg félkész gnocchi  
  • 45 dkg tejföl
  • 2-3 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 kg csirkemell filé
  • 10-12 levél zsálya
  • só, bors
  • reszelt sajt ízlés szerint


A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. (ha sietünk, mehet légkeveréssel).
Az apró kockára vágott csirkemellet az olajban, egy nagyobb serpenyőben fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a gnocchit és a felaprított zsályalevelek nagy részét. Kevergetve pirítjuk még 2-3 percig, majd ráöntjük a tejfölt és a tejszínt, összeforraljuk vele és máris átöntjük egy nagyobb tepsibe. Tetejére reszelt sajtot szórunk, és nagyjából 15-20 perc alatt megsütjük.
A maradék zsályalevéllel megszórva tálaljuk.

Tipp: ha újhagymával, snidlinggel készül, abból egy nagyobb csokorral tegyünk bele a tejföllel együtt, apróra vágva.


2013. február 14., csütörtök

Valentin napi uzsonnasütemény


Megláttuk a kicsi lányommal Mandynél ezt a süteményt, és elkészítettük meglepetésként ma reggelire a családnak. A kicsi kívánsága volt a kakaós szív, ezért nálunk ilyen lett, tésztaként a bevált muffintésztát használtuk.
A szívek sütését kicsit egyszerűbben és gyorsabban oldottuk meg.

Nagy sikert arattunk vele, köszönjük Mandy!

Hozzávalók
a kakaós szívekhez:  (22 x 32 cm-es tepsihez)

  • 18 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
a sárga tésztához:   ( 30 x 12 cm-es doboz formához)

  • 30 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 tojás
  • 1,5 dl tej
Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra. Kibélelünk sütőpapírral egy 22 x 32 cm-es tepsit, vagy kivajazzuk és lisztezzük az alját.
Elvegyítjük a lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a szódabikarbónával.
Habosra keverjük a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal, majd az egyenként hozzáadott tojásokkal, végül a liszttel és a tejjel.
Elsimítjuk a tésztát a tepsiben és 10-15 perc alatt megsütjük, hűlni hagyjuk.
Ezalatt előkészítjük a sárga tésztát, a hozzávalókat az előzőek szerint összekeverjük. A kakaós tésztából 5 cm-es szív kiszúróval kiszaggatjuk a szíveket, amennyit csak lehet. (Nem lesz szükség az összesre, a maradék tészta a kiskuktáé lett, némi lekvárral meg is ette).
A forma alját kikenjük és kilisztezzük, kevés sárga tésztát elkenünk benne. Ebbe állítjuk bele a szíveket szorosan egymáshoz illesztve úgy, hogy a sor elején és végén ne érjenek a doboz falához. A sárga tésztával kitöltjük a fennmaradó helyet, kicsit az asztalhoz ütögetjük a formát, majd 190 fokon 40-45 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, így nem szárad ki, tálalás előtt szórhatunk rá porcukrot, de be is lehet vonni bármilyen mázzal.




2013. február 13., szerda

Borított narancstorta



Amikor megérkezett Dolce Vitától a vérnarancs, ez is készült belőle. Nagyon finom lett, és miután a narancs mézédes volt, jóval kevesebb cukorral készült az eredeti receptnél. Egyetlen fontos dolog van, hogy csak vegyszermentes gyümölcsből készítsük!

Hozzávalók 24 cm-es piteformához

  • 30 dkg narancs héjastól 
  • 5 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 1,5-2 dl víz
a tésztához:

  • 2 nagy tojás
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg darált dió
  • 6 dkg liszt ( lehet zabpehelyliszt, vagy teljes kiőrlésű)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 6 dkg vaj
Először 2 dl vízből a cukorral és a citromlével szirupot készítünk, ebbe kerül a héjastul felkarikázott narancs, nagyjából 10 percig főzzük benne a gyümölcsöt.
Ezután a szeleteket elrendezzük a piteforma aljában ( zárt forma legyen, nem kapcsos!) és annyi szirupot töltünk rá, amennyi szűken ellepi őket.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, beletesszük a többi hozzávalót is. Simára keverjük a tésztát és a narancsokra öntjük, majd 35-40 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk langyosra hűlni a tálban, majd rászorítunk egy nagyobb tányért és gyors mozdulattal átfordítva kiborítjuk rá a tortát.
Tálalásnál kínálhatjuk tejszínhabbal, vaníliafagylalttal, de magában is finom.

2013. február 4., hétfő

Buktalabdák szatmári szilvalekvárral







A formázást Barbitól lestem el, nagyon jó ötlet, nálunk már csak így készülnek a bukták. Sokkal jobb a tészta-töltelék arány, vékony tésztaburokban rengeteg lekvár bújik meg, mi így szeretjük.

Tészta maradt a jól bevált, régóta ebből készítek buktát, aranygaluskát, csigát, nagyon finom puha minden, még másnap is.

Hozzávalók 24 buktalabdához:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 3 csipet só
  • 7 dkg cukor
  • 3,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
a töltelékhez:

  • 80-90 dkg szatmári szilvalekvár
a tetejére:

  • 1 tojás
a formázáshoz:

  • kevés olaj
A liszteket elkeverjük a sóval és a cukorral, közepébe kisebb mélyedést készítünk, ide öntjük a langyos tejet és belemorzsoljuk az élesztőt. Ez nagyjából 10 perc alatt felhabosodik, ezután hozzáadjuk az olajat és a tojást is, majd lágy tésztát dagasztunk. Galuskaszerű lesz, de így jó, nem kell hozzá több liszt!
Letakarva hagyjuk duplájára  kelni.
A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra ( alsó-felső sütésmód), egy nagyobb tepsibe sütőpapírt teszünk.
A tésztát bőven lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, 24 részre vágjuk. Minden részt kilapítunk a deszkán ujjnyi vastagra. A tészták közepére jó púpozott teáskanál szilvalekvárt teszünk.
Ezután kevés olajat öntünk egy tálkába, és ezt a kezünk ügyébe készítjük. Minden tésztadarabot a tenyerünkbe véve gombóccá formázunk úgy, hogy a lekvár fölött összecsípjük minden oldalról a tészta szélét. Ezután egy ecsettel vékonyan körbeolajozzuk és a tepsibe sorakoztatjuk őket a sima felükkel fölfelé.
Nagyjából 10 percet pihentetjük még a buktákat, majd  lekenjük a felvert tojással és 20-25 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, így nem száradnak ki.
Töltelék lehet bármi, túró, nutella, lekvár esetén jó ha sütésállóval, vagy nagyon sűrű állagúval dolgozunk.