2013. július 26., péntek

Túrótorta málnával sütés nélkül






Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

az alaphoz:

  • 20 dkg zabpehelykeksz ( 1 csomag Győri Édes Zabfalatok)
  • 10 dkg olvasztott vaj
a túrókrémhez:

  • 30 dkg túró
  • 30 dkg tejföl
  • 8-10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd belseje vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 4 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 1 dl citromlé
  • 20 g zselatin

a tetejére:

  • 40-50 dkg málna
  • 3 dl málnalé ( bármilyen piros gyümölcs leve) vagy vízzel hígított málnaszörp  
  • 1 zacskó piros tortazselé por (Dr.Oetker) vagy 20 g zselatin
Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába. A kekszet aprítógépben megdaráljuk vagy zacskóban összetörjük egy nyújtófával, és villával összekeverjük az olvasztott vajjal.
Egyenletes vastagságban belenyomkodjuk a forma aljába és hűtőbe tesszük.
Kis lábosban a zselatint elkeverjük a citromlében és félretesszük.
A túrót elvegyítjük a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és a vaníliával. A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, néhány kanál túrókrémet hozzávegyítünk, majd ezt az egészet alaposan a túrós masszába keverjük.
Kemény habbá verjük a tejszínt és óvatosan a túrókrémbe forgatjuk.
A kekszes alapra töltjük a túrókrémet és legalább 2 órára behűtjük, hogy megszilárduljon.
Ezután kirakjuk a torta tetejét málnával.
Elkészítjük a málnazselét a zacskón található előírás alapján a gyümölcslével. A felhasznált gyümölcslétől függően lehet édesíteni.
(Ha nincs tortazselé por, akkor a sima zselatint elkeverjük a gyümölcslében, kis lángon melegítve feloldjuk benne, majd ha lehűlt, tovább dolgozunk vele.)
Először óvatosan néhány evőkanál zselét töltünk a málnára, és visszatesszük a hűtőbe megszilárdulni, ha ez megtörtént, akkor kanalazzuk rá a többi zselét. Hűtőbe tesszük, míg teljesen meg nem szilárdul a bevonat.
Ezzel a módszerrel a gyümölcsök a helyükön maradnak majd, nem fognak felúszni a zselé tetejére.

Tálalás előtt késsel körben elválasztjuk a tortát a formától, levesszük a karimát és a tortát tálra csúsztatjuk.

Tipp: ha azt szeretnénk, hogy a zselé teljesen fedje a gyümölcsöt, akkor dolgozzunk 4 dl gyümölcslével és 25 g zselatinnal.

2013. július 12., péntek

Tejberizsfagylalt



Ez a finom fagylalt a Kifőztük magazin júliusi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról! 

A tálaláshoz az üvegkelyheket a SütniFőzni Konyhafelszerelési webáruház biztosította


Hozzávalók
  • 8 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg gömbölyű szemű rizs
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • kevés porcukor
  • baracklekvár ízlés szerint 
Nagyobb lábosban melegíteni kezdjük a tejet a cukorral, a felhasított vaníliarúddal és a reszelt citromhéjjal.
Felforralunk 2 liter vizet egy csipet sóval, beleszórjuk a rizst és időnként kevergetve 3 percig főzzük, majd leszűrjük. A rizst a tejhez adjuk és kis lángon, gyakran megkeverve puhára főzzük. Ha szükséges, kevés tejet még lehet hozzáönteni. Hideg vízbe állítva kihűtjük, eltávolítjuk belőle a vaníliarudat.
Belekeverjük a mascarponét és a kemény habbá vert tejszínt is. Megkóstoljuk és ízlés szerint édesítjük.
Ha van fagylaltgépünk, akkor abban készítjük el a fagylaltot, majd rögtön tálaljuk baracklekvárral vegyítve. 
Ha nincs gép, akkor egy nagyobb, lapos dobozban tesszük a masszát a fagyasztóba és félóránként átkeverjük egy villával. Amikor megfelelőnek ítéljük az állagát, akkor tálaljuk.

Tipp: Ha tárolni szeretnénk az elkészült fagylaltot, akkor lekvárral felváltva adagoljuk dobozba, és így tegyük a fagyasztóba. Ebben az esetben -18 fokon néhány óra alatt keményre fagy, ezért tálalás előtt legalább egy-két órával tegyük át a sima hűtőbe, így szépen tudjuk majd adagolni a fagylaltos kanállal.

2013. július 2., kedd

Mézeskalácsok az Audrey Cukrászdának







Van egy nagyon helyes cukrászda és pékség Telkiben, az Audrey. 

Talán nem meglepő, de a tulajdonosnő kedvence Audrey Hepburn és a rózsa. Így ez a két téma jelent meg a neki készült mézeseken.

Ha arra jár valaki, érdemes betérni, remek sütemények, fagylaltok, péksütik, kenyerek és kedves kiszolgálás várja!



inspiráció az Audrey mézesekhez: cakecentral.com, Lettering Art Studio

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...