2013. december 31., kedd

B.Ú.É.K. 2014



Boldog új évet kívánok minden kedves olvasómnak, egészségben, szeretetben!



A fotó és a pezsgőkoktélok Bán Orsolya Csibe munkája, a recept  itt található.


2013. december 24., kedd

Karácsonyi torta mézeskalács hópelyhekkel



Boldog, békés karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak!

Idén az angyalka kicsit hamarabb járt nálam, kaptam egy tortatálat ajándékba úgy, hogy én választhatom ki, milyen legyen. Gyöngyike nagyon köszönöm neked!

Persze rögtön a SütniFőzni Konyhafelszerelési Webshopban néztem körül, ott találtam ezt a gyönyörű piros kerámia tortatálat, ami meg is érkezett pár napon belül, így a karácsonyi torta már erre került.
Ez a szokásos mandulás csokoládétorta,  most mézes hópelyhekkel díszítve.


2013. december 23., hétfő

Mézeskalács karácsonyfadíszek Szepynek



Elkészültek az idei utolsó karácsonyi mézesek, egy új technikával, stencillel.

Szepynek jó dolog díszeket készíteni, mert csak a színeket adja meg, aztán lehet szabadon szárnyalni.

Idén azt mondta, hogy piros-fehér-arany, így készültek ezek a csillagok, pici arany gyöngyökkel.

Az újdonság a stencil, ami a Judit Hellebrandt Cake Company üzletéből származik.

2013. december 19., csütörtök

Bento box - bento doboz 16: amerikai palacsintával


Újabb bento dobozos étel a Kifőztük magazinból, az újság letölthető a weboldalról.

Ezzel a finomsággal szerintem minden gyerek kiegyezik uzsonnaként. Hamar elkészül, hidegen is jó, és a doboz méretéhez illő kis palacsintákat lehet sütni.

A dobozt a Gabroni cég biztosította, az oldalon többféle méretben és formában is találhatunk belőlük!

Hozzávalók nagyjából 20 db 7-8 cm átmérőjű kis palacsintához:

  • 2 tojás
  • 4 teáskanál cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1/2 kávéskanál só
  • 22,5 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 3 dl tej

Kézi habverővel simára keverjük a tojásokat a cukorral, az olvasztott vajjal és a sóval, hozzáöntjük a sütőporos lisztet és folyamatosan adagoljuk bele a tejet is.
Sűrűn folyós tésztát kapunk, amit érdemes egy csőrös edénybe tölteni, mert ebből könnyű adagolni a sütés során.
Kis lángon felforrósítjuk a palacsintasütőt és tetszés szerinti nagyságú korongokat csurgatunk bele az edényből. Amikor a tésztakorongok felszínén megjelennek a buborékok, már fordíthatjuk is őket. A másik oldalnak elég fél perc sütési idő.
A doboz méreteihez igazodva 4-5 cm átmérőjű kis palacsinták készülnek, ezeket kihűlés után tesszük a nagyobbik rekeszbe, a kis edénybe pedig lekvár kerül.

Tészta forrása: Nigella Lawson

2013. december 17., kedd

Citromos-mázas koszorú





Nem kedveltem a cup-ban megadott recepteket, amíg a konyhámba nem került ez a remek színes készlet a SütniFőzni webáruház jóvoltából.

A legnagyobb edényben mindent össze tudok keverni, a mérőkanalakkal pedig 5 ml-250 ml-ig lehet mérni, természetesen a cup / csésze beosztás is rajtuk van, 1/4, 1/3, 1/2, és 1 cup kimérésére alkalmasak.
A készlet szűrőjén át tudom szitálni a lisztet, a sötétebb kék tál pedig mércés keverőedény.
Ideális ajándék konyhatündéreknek.
Ezek segítségével készült el ez a finom, nagyon citromos sütemény, amit süthetünk akár kuglófformában is.
Zárójelben feltüntetem a hozzávalók súlyát is.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű formához
a tésztához:

  • 1 csésze puha vaj  (225 g)
  • 2 1/2 csésze liszt  (350 g)
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 1/2 csésze nádcukor  (250 g)
  • 3 evőkanál reszelt citromhéj
  • 6 evőkanál citromlé
  • 6 nagy tojás
  • 1 csésze natúr görög joghurt  (270 g)
a mázhoz:

  • 1/4 csésze citromlé  (60 ml)
  • porcukor ízlés szerint
  • kevés reszelt citromhéj
Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra alsó-felső sütésmódban. Kivajazzuk- és lisztezzük a formát.
Kisebb keverőtálban összevegyítjük a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport.
Nagyobb keverőtálban habosra keverjük a vajat a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a citromlét és egyenként a tojásokat is, mindegyikkel jól elkeverjük.
Alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk a kézi robotgépet és a masszához adjuk a liszt felét, a joghurtot, végül a maradék lisztet is. Simára keverjük és a formába töltjük a tésztát.
Nagyjából 45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e mindenhol. A formában hagyjuk hűlni 30 percig, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük.
Kisebb keverőtálba öntjük a citromlét és a reszelt héjat, majd ízlés szerinti mennyiségű porcukorral mázat keverünk belőle. A süteményt tányérra tesszük és leöntjük a mázzal.

Tipp:
Ha nagyon fehér mázat akarunk, akkor több cukor kell bele, de így a sütemény is nagyon édes lesz.
Ha kevesebb a cukor, akkor kellemesen savanykás lesz a máz, kevésbé látványos, nekünk így készült.


A recept forrása: Real Simple oldal

2013. december 14., szombat

Granola aszalt gyümölcsökkel



Nagyon finom ropogós, fahéjas müzli, tetszés szerinti gyümölcsökkel kiegészítve.

A tálaláshoz a szépséges müzlis tálakat a SütniFőzni webáruház biztosította.

Hozzávalók:

  • 45 dkg nagy szemű zabpehely
  • 35 dkg szeletelt mandula
  • 10 dkg napraforgó mag
  • 10 dkg szezámmag
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg almapüré ( vagy más gyümölcspüré)
  • 4 teáskanál méz
  • 3 evőkanál kókuszolaj (vagy más semleges ízű olaj)
  • 20 dkg aszalt vörös áfonya
  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 10 dkg mazsola
Nagyobb tálban összekeverjük a zabpelyhet, a mandulát, a napraforgó- és a szezámmagot, a nádcukrot, a fahéjat és a sót.
Botmixerrel pürésítünk 20 dkg tisztított almát 1-2 evőkanál vízzel vagy citromlével.
Kis lábosban takarék lángon összemelegítjük az almapürét, a mézet és a kókuszolajat, majd a tálba öntjük a száraz anyagokhoz, és egy villával nagyon alaposan átforgatjuk. A zabpelyhes keverék legyen mindenhol nedves.
Bekapcsoljuk a sütőt 140 fokra légkeveréses üzemmódban.
Sütőpapírt terítünk két tepsibe, és egyenlően elosztjuk rajtuk a keveréket.
Nagyjából 40 perc alatt aranybarnára sütjük, 10 percenként kivesszük és átkeverjük, hogy egyformán barnuljon mindenhol.
A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Az aszalt barackot kockára vágjuk, a mazsolával és az áfonyával együtt a müzlihez keverjük.
Jól záródó üvegben tároljuk, egy hónapig biztosan eláll.

Tipp: készülhet más gyümölcspürével is, és az aszalt gyümölcsöket is variálhatjuk.


A recept forrása: Nigella Lawson

2013. december 13., péntek

Kókuszos rizsdesszert




Egy finom édesség tej-és cukormentes változatban, házi készítésű kókusztejjel. A recept megjelent a decemberi Kifőztük magazinban is, az újság ingyen letölthető a weboldalról.

A gabonatej készítő automatát itt lehet megvásárolni.

Hozzávalók
a házi kókusztejhez:
  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 1 l víz
  • 1 evőkanál nyírfacukor (xilit)
  • 1/2 kávéskanál só
vagy:
2 kókusztejkonzerv (800 g)


továbbá:
  • 20 dkg gömbölyű szemű rizs
  • 2 evőkanál nyírfacukor (xilit)
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 cukormentes ananászkonzerv (340 g) vagy egy friss ananász

a díszítéshez:
  • kókuszpehely

Beletesszük a gabonatej-készítő automata tartályába a kókuszreszeléket, a nyírfacukrot, a sót és felöntjük vízzel a maximum jelzésig. 
Összeállítjuk a gépet, és a Full bean milk gombbal elindítjuk a programot. Kb. 25-30 perc alatt elkészül a házi kókusztej. Leszűrhetjük, de a reszelék benne is maradhat.
Ezalatt a rizst megmossuk, és lábosba tesszük a citromhéjjal, a vaníliával és a nyírfacukorral együtt. A kókusztejet ráöntjük, és kis lángon, időnként megkeverve puhára főzzük. (Ha kókusztejkonzervet használunk, felöntjük annyi vízzel, hogy összesen 1 liter folyadékot kapjunk.)
Amikor a rizs elkészült, teljesen kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a leszűrt és darabolt ananászt, majd a tetejét kevés kókuszpehellyel díszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Ha friss ananászt használunk, azt meghámozzuk, torzsáját kivágjuk és a gyümölcsöt felaprítva adjuk a rizshez.

2013. december 11., szerda

Bento box - bento doboz 15: fahéjas-mandulás energiagolyók



Bento dobozos uzsonna a Kifőztük magazinból, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

Fahéjas-mandulás energiagolyók és friss gyümölcs került most bele.

A dobozt a Gabroni cég biztosította, az oldalon többféle méretben és formában is találhatunk belőlük!

Hozzávalók
a golyókhoz:
  • 10 dkg darált mandula
  • 15 dkg magozott aszalt datolya
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 kisebb savanykás alma kockára vágva
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál nyírfacukor (elhagyható)
  • 1 teáskanál kókuszolaj
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
a hempergetéshez:
  • kókuszreszelék
  • szezámmag
A golyók hozzávalóit az evőkanálnyi kókuszreszelék kivételével késes aprítógépbe tesszük, és lassan, óvatosan, több részletben masszává keverjük. Amikor ez elkészült, hozzáadjuk az evőkanálnyi kókuszreszeléket is és villával összedolgozzuk.
Tálakba szórjuk a hempergetéshez szükséges dolgokat, majd a masszából vizes kézzel apró golyókat formázunk, és beleforgatjuk. Néhány darab maradhat natúr állapotban is.
Jól záródó dobozban a hűtőben tároljuk.

A bento dobozba a golyók mellé gyümölcsöt teszünk.

Tipp: készülhet egyszerre nagyobb mennyiség is a golyókból, jól záródó dobozban a fagyasztóban tároljuk, mindig csak annyit kell elővenni amennyi a következő napi tízóraihoz kell.


2013. december 9., hétfő

Bento box - bento doboz 14




Bento dobozos uzsonna a Kifőztük magazinból, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

A dobozt a Gabroni cég biztosította, az oldalon többféle méretben és formában is találhatunk belőlük!


Hozzávalók:

  • 15-20 dkg mini virsli
  • ketchup / mustár
  • madársaláta
  • 1 kápia paprika
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 5-6 karika kígyóuborka
  • só, bors, extra szűz olívaolaj, citromlé
  • kevés kakukkfű
A mini virsliket forrásban lévő vízbe dobjuk, majd 2 perc főzés után kiszedjük egy tányérra. Ha teljesen kihűlt, akkor mehet a doboz középső részébe.
A kisebbik fedeles edénykébe ketchupot vagy mustárt teszünk.
Megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk a zöldségeket, fűszerezzük ízlés szerint és pár csepp olajjal átkeverjük.
Ez a saláta kerül a nagyobbik fedeles edénybe. 


2013. december 8., vasárnap

Linzer


Klasszikus linzer,  3:2:1 a liszt-vaj-cukor aránya, kerül bele tojássárgája, és ezen kívül tetszés szerint további ízesítők.

Hozzávalók
a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt (vagy rétesliszt)
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy fél rúd vanília magjai
a töltéshez:

  • baracklekvár

Elkeverjük a lisztet a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és késes robotgépben morzsásra dolgozzuk a felkockázott hideg vajjal. ( Ha nincs ilyen gépünk, akkor kézzel összemorzsoljuk, gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg).
Hozzáadjuk a citromlét, a tojássárgáját és a vaníliakivonatot, kézzel összegyúrjuk, fóliába tekerjük és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, tetszőleges formákkal kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsire tesszük őket. Egy lyukas és egy sima forma alkot egy párt majd.
Nagyjából 10-12 perc alatt világosra sütjük a linzereket, figyelni kell, nagyon könnyen megégnek!
Kihűlés után lekvárral kenve összeragasztjuk a párokat.

2013. december 6., péntek

Jane Austen forró csokoládéja a Stahl magazin különszámából





A lányaim kedvence készült először a most megjelent Stahl magazin Csupa csoki különszámából.
Jane Austen forró csokoládéja nagyon finom, nem túl édes, jó választás volt.
A következő amit kipróbálok, a rumos-diós kocka lesz, aztán pedig a panforte, amihez már megvettem az ostyalapokat is.
Minden csokoládérajongónak ajánlom az újságot, kezdők és haladók is nagyon jó recepteket találnak benne. A különszám szerzője Wichmann Anna mestercukrász.

A lap megvehető az újságárusoknál, vagy megrendelhető itt.

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 5 dl 3,5 %-os zsírtartalmú tej
  • 2 dl habtejszín
  • 1/2 vaníliarúd
  • 5 dkg étcsokoládé apróra törve
a tetejére:

  • 2 dl jól behűtött habtejszín
  • 1 teáskanál kakaópor
A kakaóport, a cukrot és a fahéjat elkeverjük a tejjel és a tejszínnel, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait is, aztán kézi habverővel kevergetve mérsékelt tűzön összeforraljuk.
A tűzről levesszük, hozzáadjuk a csokoládét és tovább keverjük, amíg bele nem olvad.
Az italt poharakba töltjük és a keményre vert tejszínhabbal koronázzuk, kevés kakaóport is szórunk rá.









2013. december 4., szerda

Csokoládés zabpehelykeksz






Ropogós, finom, akár az uzsonnás dobozban is helyet kaphat. Tehetünk bele aszalt gyümölcsöt is, az enyémbe most nem került.
Gluténmentes*, ha a cukrot DW 1:4 édesítőre cseréljük, és diabetikus csokoládéval dolgozunk, akkor a diétás étrendbe is beilleszthető.

* ha a zabpehely / zabliszt, és a sütőpor a gyártó által garantáltan gluténmentes

A sütéshez a SütniFőzni.hu webáruház tapadásmentes sütőlapját használtam, érdemes körülnézni náluk, rengeteg karácsonyi ajándékot találhatunk konyhatündérek számára!

Hozzávalók kb. 100 db kekszhez

  • 22 dkg puha vaj
  • 20 dkg barna nádcukor  (vagy 5 dkg DW negyedannyi édesítő
  • 2 nagy tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 50 dkg nagyszemű zabpehely
  • 10 dkg darált mandula
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 2 csapott teáskanál só
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 20 dkg csokoládélencse
  • 10 dkg mazsola / aszalt meggy / aszalt áfonya (elhagyható)
Habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a vizet és a vaníliát, alaposan elkeverjük.
Elvegyítjük egymással a zabpelyhet, a lisztet, a mandulát, a sütőport és a sót, majd a vajas masszába keverjük.
Végül fakanállal beleforgatjuk a csokoládélencsét, és ha teszünk bele, az aszalt gyümölcsöt is.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. A sütőlemezt áttöröljük egy olajos papírtörlővel, hogy a csokoládé miatt véletlenül se ragadjon le a keksz.
Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk a tésztából, ellapítjuk, és a sütőlemezre rakjuk őket.
12-15 perc alatt megsütjük a kekszeket. Rácson hagyjuk kihűlni, majd jól záródó dobozban tároljuk őket, így ropogósak maradnak.

A sütési idővel lehet befolyásolni, hogy mennyire legyen ropogós a keksz, 1-2 perc is sokat számít. Mindenki tapasztalja ki a számára ideális sütési időt.

A recept forrása: Rachel Allen

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...