Oldalak

2016. szeptember 16., péntek

Orosz krémtorta új verzió



Ez a torta is szerepelt már a blogon, kicsit megújítottam, több a krém benne, így egy hatalmas méretű, nagyon magas torta lett belőle. Népesebb vendégseregnek is elegendő.

A szépséges tortatál a SütniFőzni webáruházból van.

 A recept megjelent a Kifőztük magazinban is, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.


Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a piskótához:
  • 6 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 24 dkg liszt
  • 3 x 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 6 evőkanál víz
  • 6 evőkanál olaj
a krémhez:
  • 25 dkg mazsola
  • 25 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
  • 1,5 dl rum
  • 8 tojássárgája
  • 6 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 30 g zselatin
  • 1 vegyszermentes narancs reszelt héja
  • 9 dl alaposan behűtött habtejszín
a lapok locsolásához:
  • 1 narancs leve
  • 1/2 dl rum
a díszítéshez:
  • 5 dl tejszín
  • 2 zacskó habfixáló
  • 2 evőkanál porcukor
  • 16 db piros kandírozott koktélcseresznye

A mazsolát és a cukrozott gyümölcsöt leöntjük a rummal, felforraljuk, majd fedő alatt hűlni hagyjuk, végül szűrőben lecsöpögtetjük. 3 evőkanálnyit félreteszünk a gyümölcsökből.
Elkeverjük 4 evőkanál vízzel a zselatint egy kis lábosban, félretesszük.
A krémhez kikeverjük a tojássárgákat a cukorral, a narancshéjjal, a vaníliával és a tejjel, majd gőz fölött folytonos keveréssel besűrítjük. A zselatint kis lángon felolvasztjuk és a forró krémhez adjuk. A krémet hűlni hagyjuk, közben néha átkeverjük.

A piskóta hozzávalóit harmadolva, egyenként három lapot sütünk. Sütőpapírkorongokat vágunk a tortaforma aljába, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Az egész tojásokat a cukorral sűrű, kemény habbá verjük, hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd kézi habverővel óvatosan belevegyítjük a sütőporos lisztet. A masszát a tortaformába töltjük és kb. 12 perc alatt megsütjük. Amíg sül, elkészítjük a következő lap tésztáját. A kész lapokat a sütőpapírral együtt kicsúsztatjuk a formából, és rácson hagyjuk hűlni. Lehúzzuk a papírt 2 korong aljáról, az harmadikon rajta hagyjuk, ez lesz az alsó lap, így könnyen tudjuk átcsúsztatni egy tálra a kész tortát.

9 dl tejszínt habbá verünk, és óvatosan a kihűlt vaníliakrémbe forgatjuk. A krém 1/3-át félretesszük, a maradék 2/3 részhez keverjük a lecsöpögtetett kandírozott gyümölcsöket.
Elmossuk a tortaformát és körben sütőpapírral magasítjuk, vagy állítható tortakeretet használunk. 
Az első piskótalapot beletesszük, meglocsoljuk rumos narancslével, rákenjük a gyümölcsös krém felét, erre jön a következő piskóta, szintén meglocsoljuk narancslével és rákenjük a krém másik felét. Ráillesztjük a harmadik lapot, narancslével kenjük és bevonjuk a sima krémmel.
Lefedve legalább 4 órára hűtőbe tesszük a tortát. Tálalás előtt eltávolítjuk a sütőpapírt és a formát, a tortát tálra csúsztatjuk.
Habbá verjük az 5 dl tejszínt a cukorral és a fixálóval, vékonyan lekenjük a torta oldalát vele, a maradékot csillagcsőrös habzsákba szedjük. A torta tetejét megszórjuk az eltett gyümölcsökkel, körben 16 habrózsával díszítjük, ezekbe kandírozott cseresznyét teszünk.