2014. október 16., csütörtök
Moha Konyha mézeskalács készítő tanfolyam 1.
Hétvégén lezajlott az első Moha mézes tanfolyam, köszönöm a résztvevőknek a lelkes és fáradhatatlan munkát, az egész napos figyelmet és a sok nevetést!
Sütöttünk, mázaztunk, rajzoltunk, díszítettünk, a végére nagyon szép mézesek születtek.
Köszönöm a gyönyörű karácsonyfadísz és hópehely kiszúrókat a
Judit Hellebrandt Cake Company stúdiónak!
Ételfestéket is Juditnál érdemes beszerezni, kiváló minőség és hatalmas választék van nála.
Akik kedvet kaptak a részvételhez érdeklődhetnek a mohakonyha@gmail.com címen, az idei utolsó tanfolyam december 13-án lesz, erre még van néhány hely.
Címkék:
mézes tanfolyam,
mézeskalács
2014. október 14., kedd
Bento box - bento doboz 18: gluténmentes tortillával
Ez a recept is megjelent az októberi Kifőztük magazinban, az újság ingyen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 9 db kb. 20 cm átmérőjű tortillához
- 25 dkg Naturbit gm tortilla lisztkeverék
- 7 g Haas porélesztő
- 1 púpozott kávéskanál só
- 250 ml víz
- 2 evőkanál olaj
a nyújtáshoz rizsliszt
a töltelékhez:
- 20-25 dkg szeletelt Gála csemege sonka
- 25 dkg Tolle trappista sajt vékonyra szeletelve
- Univer majonéz
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 fej fodros saláta
Nagyobb tálban összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, majd rizsliszttel meghintett deszkán átgyúrjuk, és 9 db, egyenként kb. 60 g-os gombócra osztjuk.
Minden gombócot vékony kör alakra nyújtunk, nagyjából 20 cm átmérőjűre. Közben szárazon felforrósítunk egy serpenyőt közepes lángon, és az első lapot beletesszük, oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük.
Tálcára csúsztatjuk, konyharuhával letakarjuk. Így járunk el az összes lappal. A tálcán lehetnek egymáson is a lapok, a lényeg a takarás, hogy a gőztől puhák maradjanak.
A serpenyőből minden lap után egy papírtörlővel seperjük ki a rizslisztet, mert megég benne.
Megtisztítjuk és hosszabb csíkokra vágjuk a sárgarépákat, majd forrásban lévő sós vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük, papírtörlőn hagyjuk kihűlni.
Megmossuk a salátaleveleket és papírtörlőn lecsepegtetjük őket.
A tortilla lapokat megkenjük majonézzel, salátát és sárgarépa csíkokat teszünk rá, erre pedig sonkát és sajtot. Feltekerjük a tésztát és tetszés szerinti méretűre vágva tesszük a bento dobozba.
A kis edénykében vihetünk hozzá kedvenc mártásunkból.
Ha hosszúkás dobozunk van, a tekercsek maradhatnak egyben is, tekerjük egy darab zsírpapírba őket, így kerüljenek egymás mellé.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.
Címkék:
bento box,
bento doboz,
előétel,
gluténmentes,
kelt tészta
2014. október 2., csütörtök
Gluténmentes szilvás pite
A recept megjelent a szeptemberi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról!
Hozzávalók 30 cm átmérőjű formához
a tésztához
- 30 dkg Schar Mix C gluténmentes liszt
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1/2 zacskó gluténmentes sütőpor
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál tejföl
- rizsliszt a nyújtáshoz
a töltelékhez:
A villanysütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésre.
Kézi habverővel simára keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, majd a tejföllel és az ízesítőkkel is. A masszát a tésztára töltjük, kirakjuk a negyedelt szilvával és 30-40 perc alatt megsütjük a pitét. A töltelék közepét figyeljük: ha ott megszilárdult, készen van a sütemény.
Kihűlés után hűtőbe tesszük, így lehet majd szépen vágni.
- 3 tojás
- 5-10 dkg cukor
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 45 dkg tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 40 dkg dkg magozott szilva
A villanysütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésre.
Kézi habverővel simára keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, majd a tejföllel és az ízesítőkkel is. A masszát a tésztára töltjük, kirakjuk a negyedelt szilvával és 30-40 perc alatt megsütjük a pitét. A töltelék közepét figyeljük: ha ott megszilárdult, készen van a sütemény.
Kihűlés után hűtőbe tesszük, így lehet majd szépen vágni.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.
Címkék:
édes sütemény,
gluténmentes,
szilva
2014. szeptember 23., kedd
Mediterrán sült zöldségek
Ez a recept megjelent a szeptemberi Kifőztük magazinban is, az újság ingyen letölthető a weboldalról.
A sütőtálat a SütniFőzni Konyhafelszerelési webáruház biztosította.
Hozzávalók 2-3 főre
- 3-4 db krumpli
- 1 közepes méretű cukkini
- 4 paradicsom
- 25 dkg mozzarella
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- friss vagy szárított fűszerek: oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
A megtisztított krumplit fél centi vastag szeletekre vágva forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 5-6 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, légkeveréssel.
Hasonló szeletekre vágjuk a cukkinit, a paradicsomot és a mozzarellát is, majd mindegyiket sózzuk, borsozzuk, és lerakjuk egy tűzálló tálba.
Belekeverjük az olívaolajba a fűszereket és a zúzott fokhagymát, meglocsoljuk vele a zöldségeket.
15-20 percig sütjük.
Tálalhatjuk önálló ételként friss kenyérrel, vagy köretként hús mellé.
Címkék:
egytálétel,
köret,
paradicsom
2014. szeptember 16., kedd
Mézeskalács tanfolyam novemberben
Az októberi tanfolyamra minden hely betelt, a következő időpont november 8.
Szeretettel várok minden jelentkezőt, aki szeretne szép mézeseket készíteni, akár már karácsonyra is!
Címkék:
mézes tanfolyam,
mézeskalács tanfolyam
2014. szeptember 15., hétfő
Mézeskalács torta - SEGÍTSÜTI 2014 ŐSZ
Ha ősz, akkor ismét Segítsüti, már 11. alkalommal.
Az idei támogatott a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány.
A sütikre a Segítsüti oldalán lehet licitálni.
A Segítsüti 2014 ősz jótékonysági sütiárverés időtartama:
2014.09.15 06:00:00 - 2014.09.18 16:00:00
Idén Mézeskalács torta készült nálam, a puha puszedli tésztájával, és nagyon finom vaníliás krémmel.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:
a tésztához:
A puha mézespuszedli tésztája szükséges hozzá, felezve a mennyiséget.
A recept itt található.
A pihentetett és vékonyra nyújtott tésztából másnap 6 db lapot sütünk egyenként, sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fok alsó-felső sütésmódban.
Egy lap sütési ideje 8-10 perc.
A maradék tésztából kiszúróval szíveket vágunk ki, és ezeket is kisütjük, kb. 7-9 perc alatt.
a krém hozzávalói:
- 2 dl tej
- 2 vaníliarúd magjai kikaparva
- 1 csapott kávéskanál só
- 15 dkg cukor
- 2 dkg étkezési keményítő
- 2 tojás
- 35 dkg puha vaj
a csokoládébevonathoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál vaj
Felmelegítjük a tejet a vaníliával és a sóval. Habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, folyamatosan hozzáöntünk egy keveset a forró tejből és alaposan elkeverjük.
Ezután a lábosban lévő tejhez öntjük a tojásos részt, és folytonos keveréssel kis lángon besűrítjük.
Amikor már bugyogni kezd, akkor levesszük a tűzről, készen van.
A robotgép táljába töltjük és kihűlésig verjük a habverővel. Amikor már teljesen kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a puha vajat, a legnagyobb fokozaton verve a masszát.
Ezzel a krémmel töltjük be a tortát, a lapokat óvatosan rányomva az egyes rétegeknél.
Nejlonnal letakarva állni hagyjuk egy éjszakán át szobahőmérsékleten.
Ezután bevonjuk a tetejét a gőz fölött felolvasztott vajas csokoládéval. Ráillesztjük a díszítésnek szánt szíveket, és lefedve hűtőbe tesszük a tortát.
A krém forrása itt található.
Címkék:
mézeskalács,
mézeskalács torta,
segítsüti
2014. szeptember 1., hétfő
Barackos-mascarponés pite
A pite receptje az augusztusi Kifőztükben jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 30 cm átmérőjű piteformához
az alaphoz:
- 40 dkg zabpehelykeksz finomra őrölve
- 20 dkg olvasztott vaj
- 1 púpozott teáskanál kakaópor
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl habtejszín alaposan behűtve
- 2 teáskanál porcukor
- 1 citrom leve
- 1 csomag Dr. Oetker Zselatin fix
a barackos réteghez:
- 10 közepes nektarin
a zseléhez:
- 5 dl sárgabaracklé
- 1 citrom leve
- 1-2 teáskanál cukor
- 15 g zselatin
Először a zselét készítjük el, 2 dl baracklét öntünk egy lábosban a zselatinra, majd folytonos kevergetéssel kis lángon feloldjuk benne. Hozzáöntjük a maradék barackléhez, a citromlével, cukorral ízesítjük, hűlni hagyjuk.
Villával összedolgozzuk a kekszet a vajjal és a kakaóporral, majd belenyomkodjuk a piteformába úgy, hogy oldalt is fedje azt. Hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül.
Habbá verjük a tejszínt a zselatin fix hozzáadásával, majd belekeverjük a mascarponét, a citromlét és végül a cukrot is.
A kekszes alapra simítjuk a krémet és kör alakban kirakjuk a cikkekre vágott barackkal. 15-20 percre hűtőbe tesszük. Ezután óvatosan rákanalazzuk a kihűlt barackzselét és legalább 3-4 órára visszarakjuk hűtőbe.
Címkék:
barack,
édes sütemény
2014. augusztus 26., kedd
Szederleves főzés nélkül
Gyönyörű színű és nagyon finom leves készülhet szederből, ha frisset már nem kapunk, akkor fagyasztottból is tökéletes lesz.
A recept megtalálható az augusztusi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Tálaláshoz a bögrét és a tányért a SütniFőzni webáruház biztosította.
Hozzávalók
- 40-50 dkg szeder
- 8 dl 100%-os almalé
- 1 citrom leve
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5 dl habtejszín
- cukor ízlés szerint
tálaláshoz:
- 2 dl habtejszín alaposan behűtve
- néhány szem szeder
- citromfűlevél
Kevés szedret félreteszünk, a többit összeturmixoljuk az almalé felével, a citromlével, a fahéjjal és a vaníliakivonattal. Átszűrjük, hogy a magoktól megszabaduljunk.
Hozzákeverjük a maradék almalét, a tejszínt és ízlés szerint édesítjük, majd behűtjük.
Tálalásnál a habbá vert tejszínből csillagcsöves habzsákkal rózsákat nyomunk a leves tetejére, és szederrel, citromfűlevéllel díszítjük.
Tipp: ha gyerekek nem esznek belőle, akkor kiegészíthetjük kevés vörösborral, vagy szederlikőrrel.
Kerülhet bele sűrű görög joghurt is, nagyjából 20 dkg.
Ha minden hozzávalót behűtünk előre, akkor a leves rögtön jéghidegen tálalható az elkészítés után.
2014. augusztus 6., szerda
Mézeskalács esküvői fotózásra
Ismét közös munka a Photoszíntézis fotósával Líviával.
Az esküvő díszítése a barna szín és a csipke jegyében készült, ehhez igazodtak a mézesek is.
Aki szépséges fotókat szeretne, jelentkezzen a photoszintezis@gmail.com címen!
2014. augusztus 1., péntek
Marokkói lapos kenyér, azaz rghaif
Gyorsan elkészülő kenyérféleség, töltve akár főételként is ehetjük.
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is, az újság ingyen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 5 db-hoz
a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1/2 teáskanál szárított élesztő
- 1 púpozott kávéskanál só
- 150-160 ml langyos víz
formázáshoz és sütéshez:
- olívaolaj
töltéshez:
- sajt, sonka, szeletelt bacon
Nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót és az élesztőt, majd fokozatosan adagolva a vizet hozzá, sima rugalmas tésztát dagasztunk.
5 egyenlő részre osztjuk a tésztát, gömbölyítjük a darabokat és vékonyan lekenjük olívaolajjal valamennyit. Tálcán pihentetjük 5-10 percig.
Vékonyan beolajozott deszkán vagy a munkapulton hajszálvékony négyzetté nyújtjuk a darabokat.
Ha tölteni szeretnénk, akkor középen egy sávban megszórhatjuk kevés reszelt sajttal, rakhatunk bele vékonyra szelt sonkát, vagy bacont.
A tészta felső és alsó részét behajtjuk középvonalig, majd gondolatban harmadoljuk, a bal oldali tésztarészt behajtjuk a középső harmadra, végül erre ráhajtjuk a jobboldali tésztarészt.
Félretesszük a tálcára, amíg az összeset elkészítjük.
Felhevítünk egy nagyobb serpenyőt, majd takarékra tesszük a lángot alatta. Vékonyan kiolajozzuk a serpenyőt és 2-3 kenyeret helyezünk bele, amennyi elfér. Nagyjából 3 percig sütjük oldalanként.
Töltés nélkül ehetjük vajjal, lekvárral, bármilyen kencével, adhatjuk köretnek húsétel mellé.
Megtöltve önálló ételként is elegendő egy salátával.
Recept forrása: girlichef
Címkék:
kenyér,
péksütemény
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)