tag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post4584623934885356759..comments2024-01-07T11:43:58.652+01:00Comments on Moha Konyha: ÖregtésztaMohahttp://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comBlogger53125tag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-10183399890498197482023-01-10T17:18:38.568+01:002023-01-10T17:18:38.568+01:00Igen, fentebb ezt írtam én is, hogy kezdetben nyil...Igen, fentebb ezt írtam én is, hogy kezdetben nyilván anyáról lányára szállt a tudás, majd később jöttek a szakácskönyvek, amikben aztán le is írták.Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-69658161478283860232023-01-06T09:57:34.937+01:002023-01-06T09:57:34.937+01:00Kedves Névtelen! Anyukám és nagymamám 1957 előtt i...Kedves Névtelen! Anyukám és nagymamám 1957 előtt is így készítette szakácskönyv, internet nélkül. Sőt hűtő híján morzsóttkát készített belőle, úgy tartósították. Nem szép dolog egy megosztott írásos tapasztalatot kigúnyolni. Ez a tudás emberöltőkön keresztül hagyományozódott. Valószínű, hogy szakácskönyvekbe is így került.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-9675151657376380722022-05-11T20:48:05.435+02:002022-05-11T20:48:05.435+02:00Vízváry Mariska szakácskönyve. Nekem megvan. Vízváry Mariska szakácskönyve. Nekem megvan. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-78034198702933789612020-06-11T13:51:37.263+02:002020-06-11T13:51:37.263+02:00Simán.Simán.fibihttps://www.blogger.com/profile/01047631291623834481noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-15936069538261682792020-06-11T13:31:48.958+02:002020-06-11T13:31:48.958+02:00Igen!Igen!fibihttps://www.blogger.com/profile/01047631291623834481noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-88204359703490728952020-03-22T23:42:14.102+01:002020-03-22T23:42:14.102+01:00Szia Vali! A kérdés gondolom arra irányul, hogy le...Szia Vali! A kérdés gondolom arra irányul, hogy lehet-e az élesztő helyett öregtésztával indítani a következő öregtészta adagot. <br />Valószínűleg ez működik így is, viszont nem próbáltam még, nem tudok arányokat-mennyiségeket mondnai hozzá. Nyilván lassabban indul be, de megkel így is. Próbáld ki nyugodtan!Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-80526230892891959482020-03-22T07:05:09.653+01:002020-03-22T07:05:09.653+01:00Sziasztok!
Vali vagyok. Azt szeretném kérdezni, ho...Sziasztok!<br />Vali vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy öregtésztát lehet-e öregtésztából csinálni? Gondolom igen, csak hogyan? :)<br />Válaszokat előre is köszönömAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-29069935991264956502016-06-30T20:05:28.439+02:002016-06-30T20:05:28.439+02:00Szia Eszter!
Köszönöm, hogy írtál az eredményről,...Szia Eszter!<br /><br />Köszönöm, hogy írtál az eredményről, és örülök a sikernek! Ecetet ne tegyél bele, ha nincs aszkorbin, hagyd a csudába, anélkül is jó lesz a kenyér, én sem szórakozom már vele. Kevésbé morzsálódós lesz a kenyér tőle, de miután hamar elfogy, tök mindegy, nincs ideje morzsálódni :))<br /><br />Szóval hagyd ki nyugodtan, nem kell más helyette. <br /><br />Arra figyelj majd, hogy a dobozt érdemes nem csak alul, hanem körben az oldalát is sütőpapírral kibélelni, mert néhány sütés után beleragad a kenyér oldala, és a mosásnál hiába nem súrolod, hanem beáztatod, akkor is könnyű leszedni a teflon bevonatot róla. Én egy ilyen dobozt így tettem tönkre, utána ki kellett dobni, mert rozsdásodott is. A következőben nem sütök csak papírral bélelve.<br /><br />Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-26661113748591397102016-06-30T19:18:10.604+02:002016-06-30T19:18:10.604+02:00Szia Moha!
Jelentem elkészült az első dobozban sü...Szia Moha!<br /><br />Jelentem elkészült az első dobozban sült. Csodásan sikerült, a héja ropogós, pont olyan vastag ahogy mi szeretjük.<br />Az öregtészta fele sima tönköly, majd sima liszt és teljes tönköly került bele 1 ek chia maggal. Porélesztővel és egy kevés fehérborecettel (nem jártam utána az aszkorbinnak) oldottam meg.<br /><br />Köszönöm a receptet, a segítséget és a biztatást! Jövök máskor is, viszonoznám is valahogy, ha tehetném :)<br /><br />Eszter<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-12934816339449637342016-06-29T18:31:42.447+02:002016-06-29T18:31:42.447+02:00Kedves Eszter!
Akkor sorban a válaszok: a dobozf...Kedves Eszter! <br /><br />Akkor sorban a válaszok: a dobozformát tetszés szerint húzd ki, a kenyér legfeljebb egy kicsit hosszabb és kevésbé magas lesz. Sosem mértem le, hogy mennyire húzom ki, és ugyanígy nem szoktam mérni a kész kenyér súlyát sem. <br />Ha a cél a "szendvicskenyér" fazon, akkor érdemesebb jobban kihúzni, így csinos kis szeletek lesznek belőle.<br /><br />A német lisztek jelölését nem ismerem, de az adalékost valóban kerülném én is. Ha nem találsz kifejezetten kenyérlisztet, ami tetszene, akkor készítsd sima fehér lisztből, vagy fehér és teljes kiőrlésű lisztek keverékéből. <br />Ha van ott nálatok tönkölyliszt, abból érdemes beszerezni a fehéret és a tk.-t is, és keverni, ahogyan ti szeretitek. Készülhet eleve kevertből az öregtészta, majd utána a kenyér is, a formakenyérnél is van a receptben ilyen liszt.<br />Ha nagy az aránya a tk lisztnek a keverékben, akkor figyelj arra, hogy általában picivel több folyadék kell hozzá.<br /><br />Bátran kísérletezz a lisztekkel, kevés rozsliszt is finom benne, meg különféle magok is.<br />Remélem sikerül jó kenyeret sütnöd! <br />Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-28508546717581865062016-06-29T10:34:35.743+02:002016-06-29T10:34:35.743+02:00"Sajnos a fázisfotók/képek itt is,ott is kiko..."Sajnos a fázisfotók/képek itt is,ott is kikoptak"..vissza kell vonnom, itt vannak csak vmiért nem voltak láthatók.<br /><br />EszterAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-29886893058796673622016-06-29T09:42:46.629+02:002016-06-29T09:42:46.629+02:00Kedves Moha!
Névtelenként írok, mert egy-egy kér...Kedves Moha! <br /><br />Névtelenként írok, mert egy-egy kérdésért nem regisztrálok, a nevem Eszter :)<br />Jártam már nálad, a tökmagos poginál kérdeztem nemrégiben. <br />Eddig DN kenyereket sütögettem, rozsosan, tönkölyösen, lenesen..mindig variálok vele. Most vettem kihúzható dobozformát és kipróbálnám az öregtésztás kenyeret ... ezt ni: http://www.mohakonyha.hu/2009/09/formakenyer.html<br />Sajnos a fázisfotók/képek itt is,ott is kikoptak, pedig sokat segítene nekem járatlannak. <br />A dobozformát mekkorára húzod ki ennél a receptnél és hány dkg-os lesz a kenyered?<br />Egy másik dolog is okoz gondot nekem: Németországban élek, és itt más a lisztek jelölése. A kenyérliszt - amit eddig én találtam, az adalékos- nekem nem kell. <br />Általánosan a 405-ös jelzésűt használom, az jó lesz-e, tudsz ebben segíteni?<br /><br />A forrás körüli vitához: Mi a célja egy blognak? Ha a felhasználó itt a háló másik végén, akkor a recept és a tudás átadása kell legyen a fontos.<br />Ha inkább öncélú akkor nyilván csak az, hogy ország-világ lássa milyen ügyes valaki. <br />Aki félti a tulajdonát, ne tegye az internetre. <br /><br />Hosszú voltam, bocsánat:)<br /><br />EszterAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-65991005304728486882013-12-20T05:50:34.693+01:002013-12-20T05:50:34.693+01:00Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.szKareszhttp://szkaresz.blog.hu/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-74016746197502086732012-10-17T00:15:12.922+02:002012-10-17T00:15:12.922+02:00Kedves Bocellina!Mindenképpen valamilyen tálas és ...Kedves Bocellina!Mindenképpen valamilyen tálas és nagyobb teljesítményű robotgépet érdemes venni. Nekem a Bosch MUM sorozat egyik gépe van, hosszú évek óta jól működik, az 5 tagú családnak is tudok benne dagasztani. Nyilván a dolog pénztárcafüggő, ki mennyit tud áldozni egy ilyen masinára? Ez a Bosch gép nem az aranyár kategória, viszont a minősége és a teljesítménye kiváló. Nézz körül a cég weboldalán, biztosan találsz megfelelőt. Én ezt tudom ajánlani a saját tapasztalatom alapján, más márkájú nem volt nekem. Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-5028091987468930882012-10-14T13:33:07.661+02:002012-10-14T13:33:07.661+02:00Kedves Moha! Mostanában kezdtem csak el kenyeret s...Kedves Moha! Mostanában kezdtem csak el kenyeret sütni, kézzel dagasztom, de az én kezemnek nagyon fárasztó 20 percig. A kenyérsütőgépről lebeszéltem magam,mert sütőben szeretek kenyeret sütni, sokkal szebbnek és jobbnak találom. Te milyen típusú és teljesítményű dagasztógépet javasolnál ami nem ég le néhány használat után? <br />Köszönöm!Bocellinanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-68589373401770661102012-08-09T23:17:13.838+02:002012-08-09T23:17:13.838+02:00Picivili azért nem csak sütőfüggő a dolog. Ha a zá...Picivili azért nem csak sütőfüggő a dolog. Ha a zárt kacsasütő jénaiban készül, akkor légkeveréssel sütök, hiszen abban teljesen zárt edényben van a kenyér, gőzben, mert sütés előtt megspricceltem. (magas hőfokon, mert a jénai meg is védi a kenyeret, nem ég meg.)<br />Egyébként meg igazán akkor lesz cserepes egy kenyér / péksüti, ha nagyon kevés tejtermék van benne. Próbáld ki légkeveréssel sütni, viszonylag magas hőfokon.Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-13347343456799608822012-08-08T16:50:12.981+02:002012-08-08T16:50:12.981+02:00Nekünk villanysütőnk van és nem lesz cserepes a ke...Nekünk villanysütőnk van és nem lesz cserepes a kenyér. :(<br />Már én is több verziót próbáltam, de semmi.<br />Milyen sütési móddal (alsó, felső, keverés, mittomén...) készíted?picilivihttps://www.blogger.com/profile/17901528871266245003noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-21708327119263455682012-03-04T18:39:35.451+01:002012-03-04T18:39:35.451+01:00Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-87159105363040687732012-02-16T22:46:01.189+01:002012-02-16T22:46:01.189+01:00Kati nekem 22 éven át volt Karancs gáztűzhelyem, a...Kati nekem 22 éven át volt Karancs gáztűzhelyem, a végén már csak úgy lehetett használni, hogy alul benne volt két tetőcserép, az alulról számított első sínen bent volt állandóan az egyik gáztepsi, és fölötte volt bent a rács, vagy oda csúsztattam be azt a tepsit, amin sütöttem. Így nem égett szénné a sütik, kenyerek alja, és így stimmeltek a recepteknél megadott sütési hőfokok-sütési idők. Kenyeret ebben is már a jénai kacsasütőben sütöttem, illetve szabadon tepsin, de cserép csak elvétve volt rajta.<br />Igazán szép és cserepes azóta lesz minden, mióta villanysütőm van.Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-18622802111496284052012-02-15T22:18:03.956+01:002012-02-15T22:18:03.956+01:00Megvettem... nem jó, szétég az alja, pedig kibélel...Megvettem... nem jó, szétég az alja, pedig kibéleltem a sütőt alufóliával, cseréppel.<br />Egyelőre várok a sütéssel, míg nem találok rendesebb edényt. Egyszerűen nem tudok már mit kitalálni :(E.V.https://www.blogger.com/profile/11167031455784294551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-84717158941335972832012-02-11T18:45:23.998+01:002012-02-11T18:45:23.998+01:00Jaj, remélem még nem késő a válasz! Én nem vennék ...Jaj, remélem még nem késő a válasz! Én nem vennék zománcost, csak üveg kacsasütőt, mert jobb ha látod a sütés folyamán a kenyeret. Nincs két egyforma sütő, kikapni és nyitogatni meg nem lehet egy kelt tésztát sütés közben, mert tönkremegy. Inkább látni kéne az üvegen át.Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-59691574252562535692012-02-08T12:59:39.653+01:002012-02-08T12:59:39.653+01:00Moha :)) Holnaptól lesz egyik áruházunkban zománco...Moha :)) Holnaptól lesz egyik áruházunkban zománcos kacsasütő, 7,5 literes, fedeles. <br />Szerinted? :)E.V.https://www.blogger.com/profile/11167031455784294551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-25960049432165987552012-02-07T21:00:47.109+01:002012-02-07T21:00:47.109+01:00Köszönöm. Még nem kellett kidobni egyiket sem :) A...Köszönöm. Még nem kellett kidobni egyiket sem :) Azért nem adtam még fel a hajtóvadászatot egy normális sütőedényre, talán a fővárosból tudok hozatni. Erős a gyanúm, hogy ez egy szezonális cucc lehet, és a kacsasütés idénye már elmúlt :))E.V.https://www.blogger.com/profile/11167031455784294551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-53866997115122004672012-02-06T19:51:50.549+01:002012-02-06T19:51:50.549+01:00Régen én is gázsütőben sütöttem. A cserepektől füg...Régen én is gázsütőben sütöttem. A cserepektől függetlenül is nagyon finom kenyeret lehet sütni, ne bánkódj rajta!Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-50606686165076155272012-02-06T18:47:21.127+01:002012-02-06T18:47:21.127+01:00Nekem sajna gáztűzhelyem van, nem ad túl sok variá...Nekem sajna gáztűzhelyem van, nem ad túl sok variációt.<br />Másik gondom az, hogy nem cserepesedik. Lehet, hogy nem is ugyanarra gondolunk e fogalom alatt, mindenesetre hiába fülelek, nem hallok semmit :) Kb. 30 alkalommal sütöttem (2 hónapja másnaponta), semmi... a héj amúgy ropogós, de felülete sima, nem pattogzó. Sütöttem már tepsiben, két tepsi között, fedős tepsiben, tepsiben sütőzacsival, jénai+sütőzacskóban, ergo minden kombinációban. Vízzel kenve, permezve, félúton kibontva, rácson permetezve - süket. Kovásszal, öregtésztával is, reménytelen... :(E.V.https://www.blogger.com/profile/11167031455784294551noreply@blogger.com