tag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post489390088948434964..comments2024-01-07T11:43:58.652+01:00Comments on Moha Konyha: Csíkos kalácskoszorúMohahttp://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comBlogger50125tag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-79112060018381762172015-03-27T10:11:33.347+01:002015-03-27T10:11:33.347+01:00Szia Judit! Nincs elírva, ahogy a recept elején is...Szia Judit! Nincs elírva, ahogy a recept elején is írtam, van benne néhány változtatás.Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-83975826491137078942015-03-27T09:53:21.595+01:002015-03-27T09:53:21.595+01:00Szia Moha drága ! Nincs elírva a tej mennyisége vé...Szia Moha drága ! Nincs elírva a tej mennyisége véletlenül,mert E. Margitkánál és Barbinál is több van megadva a receptben? <br />Köszönöm szépen a klassz recepteket,további szép napot Neked :)Üdvözlettel : JuditAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-58484511917461460572013-03-29T22:37:05.985+01:002013-03-29T22:37:05.985+01:00Kedves Névtelen! Csak arra tudok gondolni, hogy az...Kedves Névtelen! Csak arra tudok gondolni, hogy az élesztő nem volt friss, megfelelő állapotú.<br />Ez a tészta a joghurttal kissé sűrűbb, mint a szokásos kalácstészták, lassabban is kel. De ha az élesztő friss volt, akkor langyos helyen, letakarva egy óra alatt meg kell kelnie.Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-34544301537557880432013-03-29T13:48:09.979+01:002013-03-29T13:48:09.979+01:00Már kétszer is megcsináltam, de nekem nem kelt meg...Már kétszer is megcsináltam, de nekem nem kelt meg a tészta :( Pedig mindent a leírásnak megfelelően csináltam. Mi lehet szerinted a gond? KösziAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-55817783666566232492012-12-02T13:56:49.111+01:002012-12-02T13:56:49.111+01:00Szia Moha,
Igen, igazad van, az ipari es az ottho...Szia Moha,<br /><br />Igen, igazad van, az ipari es az otthoni korulmenyek, tapasztalatok masok. Ugyanakkor a sules folyamata kb ugyan az.<br />En sem kemenceben sutok itthon, ezt a tapasztalatomat irtam le en is. De mint emlitettem, a kemenyebb alju, ami nalam sikerult, az nem egy dusitott teszta volt. Viszont szinte boritekolni tudnam ha valaki hideg sutovel inditana otthon egy normal kifli vagy zsemle sutest, akkor biztos (kemenyebb) vastagabb aljat kapna, mint amit amit boltban megvesz. <br />A kenyerliszthez pedig csak azert szoltam hozza, hatha valaki csak innen tajekozodik, es nehogy rossz infoja legyen, hogy abban tobb a siker. Az hogy szurke lesz a termek, lehet egy kicsit tulzo volt:) Sotetebb inkabb. Es ha egyszer kiprobalnad egyszerre ugyan azt, valodi kenyer es sutemenyliszbol is, te is tapasztalnad biztos.<br />Az lehet sajnos, hogy nem azt kap az ember, amit megvesz, vagy ami ra van irva a zacskora...<br />Elofordul hogy egy jol megorolt kenyerliszt sokkal jobb, mint egy rosszul megorolt sutemenyliszt... a malmoknal is csak a penzrol szol minden.<br />Es ilyenkor lehet azt a kovetkeztetest levonni talan, hogy a kenyerliszt jobb.<br />De ha valaki ismeri pl a zselmeveknit. Az szabaly szerint csak sutemenylisztbol keszul. Es sokkal lazabb is es feherebb, nagyobb terfogatu, mint egy feher kenyer, vagy foleg felbarna. Habar felbarat nem tudom hanyan csinlnak eloiras szerint...:) Neha szebb mint a feher, ami nem lehetne valojaban.<br />Szoval csak megosztottam en is a tapasztalatomat, fokent az itthonit. <br />A buza osszetetele viszont mindentol fuggetlen:) Csak a malomtol fugg, mit ad el nekunk, es minek nevezi azt...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10519689016162275667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-40755619909879116842012-11-27T23:02:13.642+01:002012-11-27T23:02:13.642+01:00Kedves László! Én csak a saját tapasztalataimról t...Kedves László! Én csak a saját tapasztalataimról tudok beszámolni, te pedig a tiédről. Én itthon nem kemencében sütök, hanem a sütőben, még soha nem lett vastag kemény alja semminek. Gyakran sütök kenyérlisztből, és nem lett szürke egyetlen sütemény sem, amihez használtam, ez a kalács sem. Te nyilván ipari körülmények közt dolgozol, azt talán ne hasonlítsuk az otthoni sütéshez.Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-61016639813983525002012-11-17T19:05:09.475+01:002012-11-17T19:05:09.475+01:00Szia Moha,
Erdekes a tapasztalatod a hideg sutess...Szia Moha,<br /><br />Erdekes a tapasztalatod a hideg sutessel. Talan ez annak is koszonheto, hogy otthon tobbnyire csak dusitottabb tesztabol sutnek, igy esetleg kevesbe lesz kemenyebb a hejszerkezet. En kovettem el egyszer azt a hibat hogy hideg volt a suto, es bizony eleg kemeny lett. Habar az nem dusitott teszta volt. Kemenceben egyes termekeknel pont az ellenkezojet csinaljuk, magasabb vetesi hofokon "felrantjuk" a terneket, majd alacsonyabban sutjuk a vegeig. Forditott helyzet hatranyos a termekre nezve.<br />Nem okoskodni akarok, de a kenyerlisztrol teljesen teves az infod:)<br />A siker a magbelsoben koncentralodik a buzaban, tehat a feherebb sutemeny (BL 55) lisztben. Ha valodi kenyertesztabol keszitenenek sutemenyeket, esztetikalilag sokan kifogasolnak, mert eleg sotet, szurke (csunya) lenne. A kenyerbe is azert teszenek sutemenylisztet, hogy feljavitsak vele a rossz kenyerlisztet. Mar ha tesznek...mivel dragabb.<br />Az a problema, nem biztos hogy olyan lisztet vesz az ember a boltokban, amilyet szeretne. De az biztos hogy a valodi kenyerbe hasznalt liszt (BL 80, 112) alacsonyabb sikertartalmu liszt, hatarozottan kisebb terfogatu es sotetebb belzetu termekeket lehet belole kesziteni.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10519689016162275667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-84223077549432540932012-11-16T23:21:50.730+01:002012-11-16T23:21:50.730+01:00Kedves László!
Hideg sütőben is szoktam kezdeni s...Kedves László!<br /><br />Hideg sütőben is szoktam kezdeni sütni néha, ha nincs kedvem kivárni a teljes kelesztési időt, és nem lett vastag kemény alja egyik tésztámnak sem. Kenyérliszt pedig azért, mert magasabb a sikértartalma, és szebb lesz belőle a kelt tészta. Nemcsak a kenyér, hanem a kalács, bukta, briós, egyéb is.Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-33187412406559340672012-11-16T22:34:11.998+01:002012-11-16T22:34:11.998+01:00Haho,
Hideg sutobe nem jo otlet tenni semmit. Mind...Haho,<br />Hideg sutobe nem jo otlet tenni semmit. Mindent forroban kell kezdeni sutni. Egesz egyszeruen amig nem melegszik fel normalisan a suto, szaradni fog csak az alja a tesztanak (mivel sulni nem tud alacsony hofokon) es lesz egy szep vastag, kemeny alja a vegen.<br />Es miert kenyerliszt sutemenykesziteshez?:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10519689016162275667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-37339955885978903722012-02-11T17:38:50.257+01:002012-02-11T17:38:50.257+01:00Kedves Viola! Ez néha nekem is előfordul, talán ol...Kedves Viola! Ez néha nekem is előfordul, talán olyankor, ha túl lágyra készítem a tésztát. Tovább biztosan nem kéne keleszteni, 45 perc elég neki. A kelt tésztákat én mindig forró sütőbe teszem, de ha gondolod, próbáld ki a hideg sütőben indított sütést. Viszont akkor ne hagyd 45 percig kelni, csak 30-35 percig, és utána tedd a hideg sütőbe, a bemelegedés alatt még ott is kelni fog.Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-76262065339124873872012-02-10T16:24:13.717+01:002012-02-10T16:24:13.717+01:00Kedves Moha!
Másodjára készül ez a csoda :).
Egyet...Kedves Moha!<br />Másodjára készül ez a csoda :).<br />Egyetlen kis szépséghibája van, hogy túlzottan szétnyílik sütés közben a fonatok között. <br />Első alkalommal azt gondoltam, hogy nem tekertem elég szorosan. De nem ez lehet a gond, ma ismét szétnyílt. Mi lehet a gond? Talán tovább kéne keleszteni összetekert állapotban? Vagy esetleg hideg sütőbe tenni, nem előmelegítettbe?<br />Köszönöm a receptet!violanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-50227237258663926282011-06-23T11:56:03.031+02:002011-06-23T11:56:03.031+02:00Vera örülök, hogy nálatok is sikere van! Valóban j...Vera örülök, hogy nálatok is sikere van! Valóban jókora kalács lesz, de nyugodtan lefagyasztható a maradék, ha nem fogyna el!Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-75436025665952478752011-06-23T00:02:25.251+02:002011-06-23T00:02:25.251+02:00Kedves Moha!
Ezt kerestem mindenhol, isteni az a ...Kedves Moha!<br /><br />Ezt kerestem mindenhol, isteni az a recept. Tegnap láttam meg először és szerelem volt első látásra, de akkor a muffinos pillangókkal voltam elfoglalva. :-)<br />Ma viszont ki kellett próbálnom, szép formás, de jókora méretű kalács lett belőle,nagyon finom lett az íze, foszlós, puha, illatos, egyszerűen eteti magát. A kicsi lányom kivárta, mire este kb. 9-re kihűlt és 3 becsületes szeletet eltüntetett. :-)) <br /><br />Nagyon szépen köszönöm! Nálam ez alaprecept lesz biztosan. Jó éjt! VeraAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-75225755878753740842011-06-06T10:34:20.811+02:002011-06-06T10:34:20.811+02:00Kedves Szilvi, nagyon szívesen! Valóban praktikusa...Kedves Szilvi, nagyon szívesen! Valóban praktikusabb két kis kalács, ha eltenni is szeretnél belőle. Örülök, hogy szeretitek, nálunk is kedvenc!Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-10496630684114377262011-06-06T10:19:42.771+02:002011-06-06T10:19:42.771+02:00Kedves Moha!
Köszönöm szépen a gyors választ, így ...Kedves Moha!<br />Köszönöm szépen a gyors választ, így még ma megsüthetem!:) Már korábban elkészítettem ezt a kalácsot és isteni volt, csak azért gondoltam, hogy 2 kisebbet sütök, mert így a maradékot könnyebben el tudom tenni a mélyhűtőbe.<br />Köszönöm még egyszer!<br />SzilviAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-77940702985354206672011-06-06T09:54:46.908+02:002011-06-06T09:54:46.908+02:00Szilvi ha két kisebbet szeretnél, akkor oszd 4-4 r...Szilvi ha két kisebbet szeretnél, akkor oszd 4-4 részre a tésztát. Egy kalács csak két tekercsből álljon, tehát nem fonni kell, csak összetekerni a két kígyót. Így képzeld el, mint ezen a képen lévő kalács:http://mohakonyha.blogspot.com/2010/03/almas-fahejas-kalacs.html<br />Teheted dobozba is őket, de mehetnek egymás mellé tepsire is.Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-57377955513042090902011-06-06T09:33:46.998+02:002011-06-06T09:33:46.998+02:00Szia Moha!
Szerinted meg tudom sütni ezt a kalácso...Szia Moha!<br />Szerinted meg tudom sütni ezt a kalácsot úgy, hogy 2 db kisebb kalács legyen 3-as fonással? Úgy gondoltam, hogy 6 részre osztom, a többit úgy csinálnám ahogy írtad, csak nem tudom, hogy ennyi tésztából megvalósítható-e?<br />Köszi<br />SzilviAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-90156524392721283472010-05-10T17:18:53.614+02:002010-05-10T17:18:53.614+02:00Patikában veszem, fontos,hogy a por alakút kérd és...Patikában veszem, fontos,hogy a por alakút kérd és ne hagyd magad a drazséra rábeszélni:))Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-59397692001451158862010-05-10T13:49:00.784+02:002010-05-10T13:49:00.784+02:00Köszönöm a gyors választ.
Ezek szerint -ez eddig n...Köszönöm a gyors választ.<br />Ezek szerint -ez eddig nem tűnt fel- csak a kelttészták esetében használod. Még azt szeretném megkérdezni, hogy hol veszed.<br /><br />Nagyon sok receptedet kiírtam már és tervezem szép sorban (Mozart torta fogott meg elsősorban, de a kalácsokkal is majd kísérletezem)elkészíteni.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-86394667706680951882010-05-10T10:55:09.481+02:002010-05-10T10:55:09.481+02:00Kedves Névtelen! Az aszkorbin tulajdonképpen C vit...Kedves Névtelen! Az aszkorbin tulajdonképpen C vitamin,szebben kel meg a tészta tőle és az elkészült kenyér/kalács nem morzsálódik több nap után sem. Semmiféle savanyú íz nem érződik, hiszen csak egy késhegynyi kerül a tésztába.<br />Örülök,hogy tetszik az oldalam, remélem sok mindent elkészítesz!Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-78543672538225988522010-05-10T08:25:24.635+02:002010-05-10T08:25:24.635+02:00Több sütireceptedben a hozzávalók között aszkorbin...Több sütireceptedben a hozzávalók között aszkorbinsav is szerepel, eddig még nem hallottam<br />ilyen felhasználásáról. <br />Talán a citrom savanyú ízét kívánod megjeleníteni vagy más célból kerül<br />bele?<br />Egyébként nagyon élvezem az oldaladat, különösen jók a sós és édes sütemény, torta receptek.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-26229197792806902092010-03-04T12:54:56.577+01:002010-03-04T12:54:56.577+01:00Kedves Trichterwinde örülök,hogy hozzám tévedtél! ...Kedves Trichterwinde örülök,hogy hozzám tévedtél! Annak pedig még jobban,hogy ízlik a kalács!Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-2687547949404775992010-03-03T21:06:52.434+01:002010-03-03T21:06:52.434+01:00Kedves Moha,
nemrég (délelőtt) tévedtem Hozzád An...Kedves Moha, <br />nemrég (délelőtt) tévedtem Hozzád Anditól. Gyönyörűeket sütsz/főzöl! Ez a kalács isteni, úgyhogy gyorsan gluténmentesben meg is sütöttem. Most lett kész....hmmm. Persze az enyém meg sem közelíti a Tiédet, de ízre jó :) Pár receptet még lementettem, ha nem bánod.<br />Üdv.<br />http://trichterwinde.blogspot.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-25887491182716654242010-03-01T10:02:39.296+01:002010-03-01T10:02:39.296+01:00Szepy köszönöm!Szepy köszönöm!Mohahttps://www.blogger.com/profile/10468848290691223309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3966728121764555731.post-75065545936064320012010-02-28T22:33:55.871+01:002010-02-28T22:33:55.871+01:00Jaj, de gyönyörűséges!Jaj, de gyönyörűséges!szepykehttps://www.blogger.com/profile/14538609947462147415noreply@blogger.com