Oldalak

2009. november 11., szerda

Mézeskalács


Az idei első adag mézeskalácsunk nagy része ajándék, egy idős néni kapja, akihez a kicsi lányomék osztálya látogat el Szt. Márton napján. Viszik a maguk készítette lámpásokat és az énekükkel egy kis szeretetet, fényt visznek az életébe.
Remélem a mézesnek is örülni fog.
Ezt a tésztát  Lajos Mari mézespuszedli receptjéből alakítottam saját ízlésre, ezt használom a megenni szánt mézesekhez. Rögtön puha, nem igényel semmilyen praktikát, ha kihűlt lehet írókázni azonnal. Egyetlen fontos dolog, hogy nem szabad túlsütni!
Ha házikót, díszt, egyebet készítek, ahhoz másféle tésztát használok, rövidesen következik majd az is.
Hozzávalók:
25 dkg méz
25 dkg vaj
6 tojás
40 dkg porcukor
2 tk.szódabikarbóna
1 zacskó Kotányi mézesfűszerkeverék
reszelt citrom és narancshéj ízlés szerint
4 ek.citromlé
1 kg liszt  (lehet belőle valamennyi teljeskiőrlésű)
Íróka: 1 tojásfehérje, kb. 20-25 dkg porcukor, 1 teáskanál ecet/citromlé


A mézet a vajjal kis lángon felmelegítem, hűlni hagyom. A tojásokat a cukorral, szódabikarbónával, fűszerekkel, reszelt héjakkal és a citromlével összekeverem a robotgéppel.
Felváltva adom hozzá a mézes vajat és a lisztet. A tészta szinte kenődik, de így jó!
A tálat lefedem és egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap kiszakítok belőle egy kisebb adagot és lisztezett deszkán átgyúrom. Ezután 3 mm vékonyra nyújtom, kiszúrom a formákkal és sütőpapíros tepsire teszem nem túl közel egymáshoz.
Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 percig sül. Ha a teteje tapintásra már nem horpad be, és szép halvány mézszínűek, akkor jó.
Ha kihűltek, lehet írókázni őket. Ehhez a fehérjét elkezdem keverni és lassan adagolom hozzá a kétszer átszitált porcukrot és az ecetet. Akkor jó, ha egy fogpiszkálóval csíkot húzok a kézfejemre és az nem folyik szét.
Valószínű, hogy nem kell az összes cukor, ez a tojás nagyságától függ, lényeg, hogy ne legyen túl sűrű sem.
Egy zacskóba kanalazom, a tetejét összecsavarom és az egyik sarkára nagyon pici lyukat vágok, így szép vékonyan lehet vele írni.
Ha nem akarom cifrázni, akkor dió nagyságú gombócokat formázok lisztes kézzel, ezeket kb. 12 percig sütöm, így olyan igazi, félgömb alakú puszedli formájuk lesz.
Lehet csokival bevonni, magokkal díszíteni, stb...

64 megjegyzés:

  1. ÓÓÓÓÓÓ! A szám is tátva marad. Feltehetem a mezeskalacs.tlap.hu oldalra ugye??

    VálaszTörlés
  2. tényleg csudaszépek! na ehhez nincs nekem türelmem, vagy kézügyességem.

    VálaszTörlés
  3. Egycsipet, Kiskukta köszönöm!

    Gasztroboszi, persze!

    Chilii köszönöm, inkább türelem kell az írókázáshoz,és sok idő,de ha csokival vonod be,akkor is finom lesz!

    VálaszTörlés
  4. Már gondolkoztam, hogy illik-e már mézeset sütni, itt a válasz:) Csak én képtelen vagyok ilyen szépre díszíteni, ezek gyönyörűek, kicsit szabad ugye irigykedni?

    VálaszTörlés
  5. Hát mintha csipke lenne :) Meseszépek:)

    VálaszTörlés
  6. Álomszép!! -finom lélekről mesélnek ezek a sütik. és..és...még nincs mézeskalács boltod?

    VálaszTörlés
  7. Én is készülök elkészíteni!Gyönyörűek, a receptet meg kölcsön veszem. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  8. A kérdésem az lenne még, hogy hány tepsivel lett ebből az adagból, kb.?

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörűszépek, nagyon ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörűek lettek! Ilyen szép díszítést még nem is láttam.. Minden elismerésem a tiéd! :)

    VálaszTörlés
  11. Hú, gyere el hozzánk is díszíteni :) De ehhez nem csak türelem meg kézügyesség kell, hanem fantázia is! A kitöltött mintákat először körberajzolod, ugye? (mármint a mázzal persze..)?

    VálaszTörlés
  12. Katakonyha persze, hogy illik! Nálunk a nagylány már októberben mondja,hogy süthetnénk! A kicsi pedig már augusztus végén a karácsonyi cd-ket hallgatja:))

    Krisztina köszönöm!

    Erika nincs, bár nagyon szívesen foglalkoznék ezzel!

    Ottis kb. a felét sütöttem meg tegnap, abból azt hiszem 4 tepsivel lett. De ez függ a figurák nagyságától is, ha átlagos kiszúrókat veszek, akkor 80-90 db lesz belőle biztosan.

    Cserke, Puszedli köszönöm!

    Piszke attól függ, hol laktok? Süthetünk együtt mézest egy adventi hétvégén,ha gondolod! A gyerekek szeretik díszíteni,kiszúrni,(enni),készül mellé egy kis forralt bor, jó mulatság!
    A kitöltés mindig utólag alakul, először körberajzolom,aztán elgondolom,hogy mit töltök.

    VálaszTörlés
  13. Eddig is tudtam, hogy nemcsak finom, de szép sütiket készítesz, de ezek most mindent visznek. Hihetetlen türelmed volt. A gyerekeket addig hová dugtad?

    VálaszTörlés
  14. Le a kalappal előtted! Ez a díszítés egyszerűen gyönyörű lett :)

    VálaszTörlés
  15. Gratulálok!Magam is évek óta sütöm a mézeseket, írókázom, díszitem magokkal, cukrokkal, drazséval, de amit csinálsz, az fantasztikus! Ez már művészet kérlek! Ha valaki,hát én tudom, hogy milyen nagy munka és milyen biztos kéz kell hozzá. Kiváncsi vagyok mi a foglakozásod, amikor nem anya és gasztroblogger vagy? Amúgy a recept is nagyon jó, az én családom is azt szereti, ha meglehet enni a méseket.

    VálaszTörlés
  16. Moha ez gyönyörű. Ilyen szépen csipkésen rajzolni, hát le a kalappal.

    VálaszTörlés
  17. Daisy köszönöm! A nagyok tanultak, a kicsilány pedig nyújtotta és kiszúrta a mézeseket,pakolta a tepsibe,nekem csak sütni kellett.

    Lúdanyó köszönöm!

    Főz és fecseg köszönöm a dícséretet, civilben díszítővésnök a szakmám, de mióta a gyerekeim megvannak, itthon vagyok főállású tyúkanyóként.

    Vali köszönöm, úgy szeretem ezt az írókázást,tényleg jó rajzolgatni!

    VálaszTörlés
  18. Éreztem, hogy "művészféle":) vagy! A jó ízlés, a művészi véna meglátszik a főzéseden, süteményeiden a képeiden is. A csúcs viszont, hogy főállású tyúkanyóként működhetsz, aminél nincsen fontosabb dolog!:)

    VálaszTörlés
  19. Főz és fecseg ez így van valóban,és idén januárig még a 92 éves Nagyikámra is vigyázhattam, sok éven át éltünk együtt,élvezhette a dédunokáit is, ők pedig a mindig ráérő Dédit...

    VálaszTörlés
  20. Ezek valami csodalatosan neznek ki!
    Gratulalok! Ez aztan kezugyesseg!!!

    VálaszTörlés
  21. UUUUUUUUUUUUURRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAMMMMMMMMMMMMMMMMM IIIIIIIIIIISSSSSSSSSSSSSSSSTTTTTTTTTTTTTTTTEEEEEEEEEEEEEEEEENNNNNNNNNNNNNN!

    Én csak pont,pont vesszőcskét tudok rajzolni, meg elefántot hátulról... Moha, ezek gyönyörűek! Kész vagyok.

    VálaszTörlés
  22. Mindíg megcsodálom az alkotásaid, de ezt már felülírni nincs az az iróka, amelyik megteszi. Moha! Te egy fantasztikus tyukanyóka vagy. Én még soha sem készítettem mézes-tésztát, de most itt akkorákat nyelek és olyan édességérzetem támadt. FANTASZTIKUS a kézügyességed, a kreativitásod, s még sorolhatnám, de minek: Klassz vagy, s tiszta szivből gratulálok.
    Más: Járatlan vagyok az iróka témában (bár csak egy kicsit), de ugye ehhez van valami kis szerszámod? Minden elismerésem a Tiéd.

    VálaszTörlés
  23. Hát kedvesem,már nagyon vártam ezeket a gyönyörűségeket,valami csodálatosak,gratulálok!!

    VálaszTörlés
  24. Belly, Judith köszönöm!

    Szepy aranyos vagy! Ezek is tulajdonképp pontok és vesszőcskék, csak írókával rajzolva:))

    Viki köszönöm a kedves szavakat! Nincs külön szerszám hozzá, a háztartási fóliahegesztővel háromszög alakúra hegesztek néhány nylonzacskót,ebbe jön az íróka, de csak annyi,hogy felül be tudom csomózni. Alul pici luk, így éppen befér a markomba,jól tudok vele írni. (sima zacskóval is jó, az egyik csücsökbe igazítva a kencét,és így csomózva)

    Brigitta köszönöm, jön még folytatás is!

    VálaszTörlés
  25. Gyönyörűek! Azt hiszem, ma én is elkészítem, bár kissé még kezdő sütő vagyok. Egyébként hűtőben kell tárolni? (a tojásfehérje miatt kérdezem...szóval kezdő vagyok)

    VálaszTörlés
  26. Szia Mohácska :-) Na én is ehhez az "ősi" szerszámhoz szoktam nyúlni mindig :-) Csak gondoltam, hátha újítottak már valamit e téren, s én kimaradtam valamiből. Ujra elolvastam mindent, de most le is mentem. Én ugyan még nem sütöttem mézest (oka megvolt), de ez olyan szépséges és kívánatos, hogy inkább koplalok előtte egy jó nagyot. Köszönöm a kimerítő választ és nagy gratulációm újra.

    VálaszTörlés
  27. Kedves névtelen nem kell hűtőben tárolni,nem romlik meg a kész mézes! (az írókában rengeteg a cukor, ez konzerválja)
    A nyers tésztát szoktam néhány napig hűtőben tárolni, ha nincs kedvem kisütni egyszerre.

    VálaszTörlés
  28. Annyit még, hogy a kész mézeseket tárold egy jól záródó dobozban, így puha marad.

    VálaszTörlés
  29. Kedves Moha, küldtem Neked egy e-mailt, megnéznéd? Köszi

    VálaszTörlés
  30. Drága Kislányom!
    Nagyon büszke vagyom Rád, ezek a mézesek tényleg varázslatosak. A képességeidet azért nem dicsérem külön, mert én aztán igazán tudom, hogy mire vagy képes!!
    Millió pussssssssz: Páf

    VálaszTörlés
  31. Névtelen megnéztem, válaszoltam!

    Páfrány köszönöm:))

    VálaszTörlés
  32. Ezek szintén fenomenálisak. Igaz minden évben azt fogadom, hogy az elsö Advent elötti kekszsütést leszükitem mondjuk 6-félére.( sosem sikerül) Ellenben ezeket a szépségeket szintén kikell probálni. Persze a rengeteg kekszes dobozaimnak meg kell telniük, hiszen karácsonyig kell a kekszikéknek tartaniuk. Üdvözlettel Libelle

    VálaszTörlés
  33. Libelle ezekből sokat készíts, biztos hamar fognak ürülni a dobozok!

    VálaszTörlés
  34. Kedves Moha, jó kis beigli recepted nincs esetleg?
    Edit

    VálaszTörlés
  35. Edit van, nemsokára felkerül az is!

    VálaszTörlés
  36. Szia
    Hosszas vivodás után rávettem magam ,hogy kiprobáljam a receptedet. Megcsináltam bár a nyomába sem érhet a tiednek :-) Kukk meg ha gondolod a blogomban! Na és persze köszönöm!
    Üdv : Kriszta

    VálaszTörlés
  37. Kriszta megnéztem, ügyes vagy! A lényeg, hogy ízlik a családnak!

    VálaszTörlés
  38. Szia!
    Karácsonyra én is elkészítettem a mézeskalácsot a te recepted alapján, nagyon finom lett, persze a díszítés az fényévekre elmarad a tiedtől.
    Köszönöm szépen a receptet, be is írtam a saját receptes füzetembe, ahová csak a kedvencek kerülnek.
    Ha gondolod, megnézheted, hogy nekem hogy sikerültek teszek fel képet a blogomra.
    További kellemes ünneplést és boldog új évet kívánok.

    VálaszTörlés
  39. Zsuzsa örülök, hogy a kedvencek közé kerültem:))

    Megnézem, de ennél azért nem a díszítés a lényeg,hanem az íze, puhasága.
    Boldog új évet nektek is!

    VálaszTörlés
  40. Gratulálok az oldaladhoz, nagyon szépek a remekműveid!
    Ezek a mézeskalácsok pedig egyszerűen gyönyörűek.
    Vétek megenni őket. :-O
    Nem bánnád, ha elvinném magamnak a receptet?
    Üdv.Veronika

    VálaszTörlés
  41. Veronika nagyon köszönöm! Azért az ennivaló mézeseket nem szoktam mindig ennyire díszesnek készíteni, ezek ugye ajándékba mentek.
    Nyugodtan vidd a receptet, jó sütögetést kívánok, ez igazi adventi angyalváró tevékenység!

    VálaszTörlés
  42. Szia!
    Attól még meg lehet őket sütni hamarabb és fémdobozban tárolni?
    Nem szeretném az utolsó pillanatra hagyni!
    Köszönöm
    Saci

    VálaszTörlés
  43. Szia Saci!
    Ez biztosan nem áll el olyan sokáig, mint a zörgős száraz kekszre hasonlító mézesek.
    Ez puha, nedves tészta, lehet, hogy megpenészedne egy zárt dobozban heteken át tárolva. Inkább gyúrj be egy adagot, tedd a mélyhűtőbe, aztán előző este kiveszed és másnap kisütöd. Ezt kipróbálta egy olvasóm, működik. Így annyit lehet kisütni, amiről tudod, hogy mondjuk egy hét alatt elfogy. Ennyi ideig persze lehet dobozban hűvös helyen tárolni. (nálunk még nem maradt meg ennél tovább, mindig megesszük)
    Itt a másik bejegyzés róla:
    http://mohakonyha.blogspot.com/2010/12/mezeskalacs-mezespuszedli.html

    VálaszTörlés
  44. Kedves Moha,

    Kérdesem az volna, hogy melyik recepted ajánlanád, ha előre szeretném megsütni es hosszabb ideig szeretném, hogy elálljon. Egy kedves ismerősöm megkért süssek neki, és nem szeretném, ha elromlana mig hozzá jut.
    Szerinted miert lett kemeny a mezes puszedli,első nap nagyon finom volt és azután száraz lett, lehet, hogy túl sokáig sütöttem???
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  45. Kedves Kati!

    Ezt süsd meg: http://mohakonyha.blogspot.com/2011/04/mezeskalacs-szalvetatartok.html

    Ha evésre szánod, akkor nem kell annyi ideig sütni, így puha marad. Kihűlés után zárt dobozba tedd.
    Nem tudom a másik mézesed miért lett kemény, de a dobozba tegyél mellé pár cikk almát, akkor visszapuhul.

    VálaszTörlés
  46. Kedves Moha, idén a Te mézesedre esett a választásom és nagyon jól döntöttem. :) Sütés közben nagyon jó illat terjengett a lakásban a narancshéjtól, majd egyből fogyni kezdtek a mézesek, persze az elején csak a csúnyábbakat engedtem megenni a családnak. Ma már alig van belőle és eddig mindenkinek nagyon ízlett, többen is kérték a receptet. Még Anyukám! is mondta, hogy na ezt a receptet tegyem el jövőre is. :) (eddig minden évben morgott, hogy minek sütök mézest, mindig a felét kidobom.) A díszítés nem megy túl profin, de azért így is jó. :) Szóval köszönöm a receptet, örülök, hogy megosztottad az olvasókkal. És gratulálok a csodaszép mézeseidhez. :) Niki

    VálaszTörlés
  47. Kedves Niki nagyon örülök, hogy ilyen sikert arattál a mézesekkel végre! Díszíteni az evős mézest nem is kell olyan nagyon, lényeg, hogy finom puha legyen!
    Itt láthatod a másik verziót, amikor többnyire csokoládéval vonom be, illetve néhány vonalas írókás díszítést kapnak:
    http://mohakonyha.blogspot.com/2010/12/mezeskalacs-mezespuszedli.html

    VálaszTörlés
  48. Kedves Moha! Nagyon köszönöm a sikerélményt, amit a recepteddel adtál:) Számtalan mézeskalács receptet elkészítettünk már a lányommal , sosem lett puha, de most:)))) Isteni finom, és puha mézeskalácsok lettek, receptet gondosan elraktuk, köszönjük:)))) Gyönyörűek a munkáid, valami csodálatosak , látszik hogy szívvel- lélekkel készíted őket.Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok Nektek, sok szeretettel:Niki

    VálaszTörlés
  49. Szia!

    Isteni finom ez a mézes! :-)
    Egy (banális) kérdésem lenne:
    Légkeveréssel sütöd, vagy csak simán, alsó-felső sütéssel?
    Köszi szépen!

    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  50. Kedves Niki! Nagyon örülök, hogy ízlett a mézes, így nálatok is hagyomány lesz ezentúl a finom mézes karácsonykor!

    Zsuzsi csak alsó-felső sütéssel!

    VálaszTörlés
  51. Kedves Moha! Köszi a receptet, kipróbáltuk tegnap az ovis lányaimmal, és nagyon ízlett, ízlik. Könnyű volt dolgozni a tésztával, finom az íze is, és valóban rögtön puha, lehet enni azonnal. Elsőre fél adaggal indultam neki, de szerintem még Karácsonyig fogunk sütni máskor is, de nekem a fél adagból is 6 gáztepsivel lett. A dekorálást kész dekortollakkal oldottuk meg a gyerekek miatt (nekik azt könnyebb kezelni, mint a zacskós tojásos írókát), de ha egyszer rászánom magam én is a dekorálásra, akkor én a mezei írókát fogom használni (ahogy tettem már korábban is, még a gyerekek előtt). Mégegyszer köszi, és rajongója vagyok a munkáidnak, nem győzöm csodálni a mézeseidet és egyéb költeményeidet. :) Többször sütöttem már a receptjeidből, csak nem szoktam kommentelni. További jó munkát neked, és kellemes ünnepeket! Orsi

    VálaszTörlés
  52. Kedves Orsi, nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy sikert aratott a mézes! Gyerekeknek valóban könnyebb lehet a dekortoll használata, de ha már picit nagyobbak, nyugodtan adj a kezükbe kis zacskónyi hagyományos írókát, ügyesen boldogulnak vele! Boldog új évet kívánok nektek, és várlak a blogon 2015-ben is!

    VálaszTörlés
  53. Gyönyörűek, művésziek, nagyon ügyes kezed van!

    VálaszTörlés
  54. Szia Moha! Csak margarin volt itthon, most látom, hogy vaj kellett volna. Hűtőben a cucc. Mire számítsak? Több napot is lehet hűtőben? Köszönöm! Eszter

    VálaszTörlés
  55. Vicuska köszönöm!

    Eszter semmi gond, jó lesz úgy is. 3-5 napot simán lehet a hűtőben, ha nincs időd egyszerre kisütni.

    VálaszTörlés
  56. Kedves Moha!
    Mi lehet a probléma, ha az íróka nem szárad meg?
    Megsütöttem a puha és a kemény mézest is, mindegyik finom, de a máz mindegyiken ragadós. Tálcán vannak a polcon, be sem dobozoltam, hátha az a baj.
    Próbáltam a te íróka leírásod is, próbáltam nagymamám receptjét, aki gőz fölött veri fel a tojást. Egyik se szárad meg. Tavaly is próbálkoztam, akkor is ugyanígy jártam.
    Kezdem feladni. Ötletem sincs mit rontok el.

    VálaszTörlés
  57. Kedves Veronika, talán kevés a porcukor az írókában, ezért nem szárad meg.
    Nem kell még habbá verni sem a fehérjét, elég csak kikeverni a porcukorral és pici citromlével, de legyen elég sűrű, mert csak akkor tud megszáradni.

    VálaszTörlés