Oldalak

2010. január 20., szerda

Rákóczi-túrós


Ez  nagyon finom sütemény, de előre szólok, hogy el lehet rontani, ha kiszárítja az ember. A megadott sütési idők sima gáztűzhelyre vonatkoznak, mindenki alakítsa a saját tűzhelyéhez!

Recept eredetije Lajos Marinál, de a tölteléknél felülírtam, mert nekem kevésnek tűnt ekkora mérethez a fél kiló túró. Kell hozzá 2 elfekvő fehérje, mert a tésztánál csak egy marad ki és a rácshoz 3-ra van szükség.
Hozzávalók egy 37 X 24 cm-es tepsihez:
tészta:
24 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojássárga
1 dl tejföl
1 sütőpor
1 citrom reszelt héja
töltelék:
75 dkg túró
10-12 dkg cukor
3 tojás
5-10 dkg mazsola (nálam ez kimarad,nem szeretik)
1 tk.vaníliakivonat, 1 citrom reszelt héja
zsemlemorzsa
habrács:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
baracklekvár


A cukros sütőporos lisztet elmorzsolom a felkockázott hideg vajjal és a tejföllel, tojássárgával omlós tésztát gyúrok belőle. Mehet a hűtőbe 30 percre, ezalatt elkészül a töltelék.
A túrót kikeverem a cukorral, tojássárgákkal, ízesítőkkel, (hozzáadom a megáztatott lecsepegtetett mazsolát), végül belekeverem a habbá vert fehérjéket is óvatosan.
A tésztát vajazott lisztezett tepsibe nyújtom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
Kiveszem és megszórom egy kanál zsemlemorzsával, majd rásimítom a túrókrémet. Tovább sütöm 25 percig.
Közben  kemény habbá verem a 3 fehérjét, majd apránként hozzáadom a cukrot is, tovább verve a habot.  Ezután habzsákba szedem és a kivett tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 10-15 percre, míg egy kicsit színesedik a hab.
Ezalatt a baracklekvárt botmixerrel pürésítem és egy nylonzacskóba szedem, lukat vágok a csücskére.
A kész sütemény rácsközeibe nyomom a lekvárt és a tepsiben hagyom kihűlni. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.

Sütés elektromos sütőben:
tészta elősütése:
180 fok, alsó-felső sütés, a tepsi a legalsó sínben, 10 perc.
túróval együtt sütés:
ugyanaz a sütésmód és hőfok marad, 25 perc sütés, de egy sínnel feljebb teszem a tepsit.
habráccsal együtt sütés:
csökkenteni a hőfokot 120 fokra, marad az alsó-felső sütésmód,alulról a második sín, kb. 10 perc sütés. 




42 megjegyzés:

  1. Ááááááá Moha, a kedvencem :)))))))))
    Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  2. Szóhoz se jutok ismételten.....gyönyörűűűűűű!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is az egyik kedvencem és milyen régen ettem már! Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű!! Mindég szerettem volna enni egy igazit, de csak a cukrászdáig jutottam érte. Lehet, hogy meg kellene próbálnom?

    VálaszTörlés
  5. Csurog a nyalam! De most komolyan!!!!!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép Moha ! Megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű! Ezek a hullámok!! Mesések!

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűűűűűű-üzeni az uram!:-))
    Persze szerintem is csodaszép!:-)))
    Azt hiszem megvan mit sütök hétvégén, már ha szépen kérik:-))

    VálaszTörlés
  9. Én eddig csak a tömör cukros fehérje tetejű változatot ismertem, ez sokkal szimpatikusabb és nagyon-nagyon szép!!!

    VálaszTörlés
  10. Receptgyűjtő, Lekvároskukta, Andi, Raindrop, Lúdanyó köszönöm!

    Daisy próbáld ki, nem olyan nagy munka elkészíteni!

    Judith:)

    Mary ,Gasztroboszi köszönöm!

    Andi köszönöm, biztos szépen fogja kérni!

    Kata én úgy tudom ez az eredeti, és bőven elég rá ennyi hab!

    VálaszTörlés
  11. Moha az eredetét nem ismerem, de a hab ilyen mértékű mennyiségével teljesen egyetértek; nekem egyébként is ha valami túl édes, akkor csiklandozza a szájpadlásomat, nem is nagyon tudok belőle enni:)

    VálaszTörlés
  12. Jó napot! Négyet vinnék, és valami kókuszosat is vinnék, ha van! Megnézné?:)))

    VálaszTörlés
  13. Kata ez,ha betartod a cukormennyiségeket,nem lesz nagyon édes. (Férjem szerint kissé "édestelen" lett,de azért jó)

    Szepy lehet jönni, kókuszos tervben van...

    VálaszTörlés
  14. Ma megsütöttem és tényleg nagyon finom és mutatós. A recept tökéletes, köszönöm!

    VálaszTörlés
  15. R.mama nagyon szívesen, én köszönöm a visszajelzést!

    VálaszTörlés
  16. ez a süti nagyon de nagyon finom.

    VálaszTörlés
  17. Kedves Névtelen, köszönöm!

    VálaszTörlés
  18. Szerintem az egyik legfinomabb sütemény!:-)

    VálaszTörlés
  19. Kedves Moha!

    Azt szeretném kérdezni, hogy milyen trükköt vetsz be, hogy a hab ne folyjon? Nekem nagyon folyós lett a hab+cukor keverék, megpróbáltam gőz fölött besűríteni, de még úgy is folyt, nem tudtam ilyen szép csillag keresztmetszetű csíkokat nyomni.

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  20. Kedves Névtelen!

    Nincs trükk, friss legyen a tojás és akkor kőkemény habot lehet verni belőle! A porcukrot a már keményre vert habba adagolom és tovább verem vele, ezután megy a habzsákba.
    Így biztosan sikerül ilyen csíkokat nyomni belőle.

    VálaszTörlés
  21. Lehet, hogy nem volt egyértelmű a receptből, hogy előbb csak a fehérjét kell habbá verni még a cukor nélkül, most beleírtam! Ha ez volt a kudarc oka, akkor bocsánat érte!

    VálaszTörlés
  22. Kedves Moha!

    Köszönöm, legközelebb így próbálom.
    Amúgy nagyon finom lett, és a családom nem tudta, hogy is akart kinézni, így pillanatok alatt eltüntették :)

    VálaszTörlés
  23. Na ennek örülök, akkor végül is sikert arattál vele, nem is kell mutogatni a képeket előre:))

    VálaszTörlés
  24. Gyönyörű!

    Elektromos, alul-felül sütős, légkeverős meg minden kutyafülés sütőre hogy hangolnád át?

    VálaszTörlés
  25. Kedves Barackmag! Egy ideje nekem is ilyen a sütőm már, itt az erre hangolt változat:
    (végig légkeverés nélkül sütök!)
    tészta elősütése:
    180 fok, alsó-felső sütés, a tepsi a legalsó sínben, 10 perc.
    túróval együtt sütés:
    ugyanaz a sütésmód és hőfok marad, 25 perc sütés, de egy sínnel feljebb teszem a tepsit.
    habráccsal együtt sütés:
    csökkenteni a hőfokot 120 fokra, marad az alsó-felső sütésmód,alulról a második sín, kb. 10 perc sütés.
    De mindezzel együtt minden sütő más, tehát figyeld a tésztát, főleg a habbal sütésnél, ne barnuljon meg nagyon a teteje!

    VálaszTörlés
  26. Kedves Moha!
    Nagyon szépen köszönöm a részletes és gyors választ, ki fogom próbálni.
    A Fekete-erdő tortáddal már nagy sikert arattam, most azt is megköszönöm :)

    VálaszTörlés
  27. Kedves Barackmag nagyon szívesen, remélem sikerül a süti!

    VálaszTörlés
  28. Sikerült :)
    Nem lett olyan szép, mint a Tiéd, de olyan sem, amit csak sötétben lehet tálalni, az íze viszont tökéletes, nem égett meg és nem száradt ki, hála a pontos instrukcióknak, amiket megint csak köszönök!

    VálaszTörlés
  29. Jaj de jóóó! Köszönöm a visszajelzést, és jó étvágyat a sütihez!

    VálaszTörlés
  30. Én is megsütöttem, isssteni finom lett, köszönöm a receptet!

    (Remlélem nem gond, de bemásoltam a receptedet a link megjelölésével a www.gastroglobe.blogspot.com blogra)
    :)

    VálaszTörlés
  31. Kedves JuditAu! Nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett is! A link jelölésével természetesen nyugodtan bemásolható a recept, köszi!

    VálaszTörlés
  32. Egy ismerös kép...: http://milesandmeals.cafeblog.hu/2014/01/30/legismertebb-magyar-desszertek/
    Erika

    VálaszTörlés
  33. Erika köszönöm, hogy szóltál!

    VálaszTörlés
  34. Kedves Moha! Ez a kovetkezo kiszemelt a blogodrol :)
    A tojasfeherje mennyire leehet öreg? :)

    VálaszTörlés
  35. Schitzjuc én gyakran előkapok a fagyasztóból egy-egy fehérjét, amikor pluszban van rá szükség. Szóval egészen öreg fehérjék is szokták sütiben végezni :))

    VálaszTörlés
  36. Ez sima hutoben all kb dec eleje ota. Fagyasztora nem gondoltam. De ma is tanultam ;)

    VálaszTörlés
  37. Juc, akkor azt fürgén dobd ki inkább, jobb a békesség! Ha kimarad fehérje, akkor tedd egyesével egy apró kis pohárba, (kávéscsésze) úgy be a fagyasztóba. Másnap egy pillanatra meleg vízbe mártod, kiszeded és egy kis darab folpackba tekered, majd egy nagyobb műa. dobozban mehet vissza a fagyóba. Így mindig ki tudsz venni belőle, akár egyesével, azt kitekered a folpackból, bele egy tálkába és hagyod kiolvadni a sima hűtőben, vagy szobahőmérsékleten.

    VálaszTörlés
  38. Ez szuper otlet!koszonom!! :)

    VálaszTörlés