Oldalak

2010. június 2., szerda

Epres tejberizskoszorú


Maradt a szombaton szedett eperből egy tálcányi még, a lányok pedig reklamáltak, hogy legyen valami süti belőle. Olyat készítettem, amiben az eper  nyersen maradhatott.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű formához:

1 l tej

20 dkg kerekszemű rizs

12 dkg cukor

1/2 rúd vanília

1 citrom reszelt héja

4 dl tejszín

4 evőkanál porcukor

25 g zselatin

kb. 1 kg eper


A tejet a cukorral, vaníliával és a citromhéjjal egy nagyobb lábosban odateszem melegedni.

Felteszek egy lábosban 2 liter vizet egy csipet sóval, amikor forr, beleszórom a rizst és 3 percig kevergetve főzöm. Leszűröm és a tejhez adom. Takarék lángon, időnként megkeverve puhára főzöm. Hagyom kihűlni.

A zselatinra fél dl vizet öntök és félreteszem.  A tejszínt habbá verem a cukorral és óvatosan a kihűlt rizshez keverem.

A zselatint kis lángon keverve feloldom ( nem forralom!), majd hozzáadok néhány kanál tejberizst, elvegyítem vele és a többi rizshez keverem.

A vízzel kiöblített formába kanalazom és egész epreket nyomkodok bele körben. Lefedve hűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap eltávolítom a karimát és egy tálra fordítom a rizskoszorút. Eperrel és citromfűlevelekkel díszítem.



28 megjegyzés:

  1. Álomszép ez a rizskoszorú. Persze csak akkor lehet ilyen klassz, ha az eper friss, sőt frissen szedett. Ezt mi, városi puhányok nem mindig tudjuk produkálni.

    VálaszTörlés
  2. Dia köszönöm!

    Ildikó köszönöm! Mi is fővárosi puhányok vagyunk, de az eperért elmentünk Budakalászra a "szedd magad" eperföldre:)) Azt hiszem most hétvégén is megyünk...

    VálaszTörlés
  3. Csodásan néz ki!
    Azt hiszem, képes lennék az egészet befalni :DDD

    VálaszTörlés
  4. Ez gyönyörű és nagyon ötletes

    VálaszTörlés
  5. Moha, ez csodás! Olyan tökéletesen néz ki!:) Csak nyelek itt nagyokat!:P_)

    VálaszTörlés
  6. Ez egyszerűen gyönyörű! Micsoda tálalása a gyerekkori kedvencemnek! És a többi dolog is mesésen szép! Egyszerűen gyönyörű! Nem vagy cukrász véletlenül?

    VálaszTörlés
  7. Szia! Bocsi, de szeretném megkérdezni, hogy pontosan milyen fajta fényképezőgéped van?:) Nagyon gyönyörűek a képek, gratula

    VálaszTörlés
  8. Tejberizs á'la Hungary!!! Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  9. Lúdanyó köszönöm!

    Ami köszi, nálunk is csak egy szempillantásig tartott.

    Bianka köszönöm!

    Edit köszi, küldök egy kicsit:)

    Panna köszönöm, nem vagyok cukrász:)

    Kedves Névtelen köszönöm! A nagylányom gépével készülnek a képek, ez egy Canon PowerShot A530 gép.

    Bodzazsuzsa köszönöm, erre már én is csak akkor gondoltam,amikor kész lett a díszítés:)

    VálaszTörlés
  10. Meseszép lett! Ha át tudnék nyúlni a monitoron... :))

    VálaszTörlés
  11. Elképesztően gyönyörű lett!! Pedig milyen egyszerű és mégis csodás :))

    VálaszTörlés
  12. Huuu de tuti!!!:)Nagyon szep es biztos finom is!Volt!:)Raadasul egyszeruen el lehet kesziteni ,es ami meg a mai vilagban nagyon fontos(sajnos), hogy a kisebb penzugyi kerettel elok is meg tudjak engedni maguknak!Jajj de jo !Koszi!Nagyon jo otleteid vannak,ugyes vagy!
    Udv:Kata:)

    VálaszTörlés
  13. Felhőlány köszönöm, akkor a kezed már csak az üres tálat találná:))
    Csipet köszi:)
    Gabojsza köszönöm!
    ChefViki köszi:)
    Yasmine köszi,néha az egyszerű dolgok sikerülnek a legjobban!
    Kata köszi, és ez tényleg nem egy bonyolult és drága desszert,a tejberizs ünnepi köntöse:)

    VálaszTörlés
  14. Jaj de csodálatos. Ilyenkor úgy sajnálom magam, hogy nélkülöznöm kell az epret. Azért lehet, hogy veszek egy nagy levegőt és a családomat "sem" fogom kimélni, legföljebb amíg eszik, addig én elbújok :))
    Off: Moha! elkészítettem a "mindennapi kenyered"- igaz zsenlét csináltam a tésztából. Fantasztikus lett. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  15. Viki ne ragaszkodj az eperhez, készítsd el mással, bármilyen gyümölcs jó hozzá, amit te is ehetsz!
    A receptet szívesen, eredeti Limarától, csak közben Mohásítottam:)

    VálaszTörlés
  16. Jajaj, lemaradtam, nincs belőle, az biztos:-( Csodaszép!:-))

    VálaszTörlés
  17. Andi köszi, erről bizony le, nagyon gyorsan eltüntették a gyerekek.

    VálaszTörlés
  18. Én is megcsináltam ezt a finom és guszta desszertet, csak kicsit kevesebb zselatint tettem bele, mert nem volt több itthon. Sajnos nem sikerült, nem állt ilyen szépen egybe. Ettől függetlenül az íze nagyon finom lett, hamar el is fogyott.

    VálaszTörlés
  19. Angéla örülök, hogy ízlett! Ebbe valóban kell ennyi zselatin, még így is szinte krémes marad, de azért egyben mozgatható.

    VálaszTörlés
  20. Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  21. Lara köszi, készítsd el, hamar megvan, és más gyümölcs is jó hozzá!

    VálaszTörlés