Oldalak

2010. június 28., hétfő

Málnás tejberizstorta




Ezt a tortát az olvasók szavazták be a Kifőztük 4. számába.  Málna helyett akár szederrel, meggyel is elkészíthető.
Hozzávalók:  26 cm átmérőjű tortaformához
piskóta:
  •  2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz 
tejberizs: 
  • 8 dl tej 
  • 20 dkg rizs
  • 12 dkg cukor
  • fél vaníliarúd
  • 1 citrom reszelt héja
  •  4 dl tejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 20 g zselatin
tetejére:   friss / fagyasztott málna 30-40 dkg

A tejberizst készítjük először, ennek hűlnie kell. Egy lábosban melegíteni kezdjük a tejet a cukorral, a felhasított vaníliarúddal és a reszelt citromhéjjal.
Felteszünk 2 liter vizet forrni egy csipet sóval. Ha felforrt, beleszórjuk a rizst és időnként kevergetve 3 percig főzzük, majd leszűrjük. A tejhez adjuk és kis lángon, gyakran megkeverve puhára főzzük. Ha kell, egy pici tejet még lehet hozzáönteni. Hideg vízbe állítva kihűtjük, eltávolítjuk belőle a vaníliarudat.
Amíg hűl, megsütjük a piskótát. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaformába sütőpapírkorongot vágunk. Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, legalább 10 percig. A tál oldalán belecsurgatjuk az olajat és a vizet is. Kézi habverővel óvatosan belekeverjük a sütőporral átszitált lisztet és a formába öntjük. 180 fokon 10-12 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni.
A zselatinra 5 evőkanál vizet öntünk, hagyjuk kicsit állni. A tejszínt habbá verjük a porcukorral és óvatosan hozzákeverjük a tejberizst. A zselatint kis lángon keverve feloldjuk, belevegyítünk 3 evőkanállal a rizses krémből, majd az egészhez öntjük és gyorsan elkeverjük benne. A piskótára simítjuk és hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Tálalás előtt egy késsel körben meglazítjuk a karimát és levesszük, a tálalótálra csúsztatjuk a tortát. Tetejét kirakjuk a málnaszemekkel.

42 megjegyzés:

  1. Ez már kínzás...tejberizs és málna: a két kedvencem! :-) Itt a diéta közepén! Nagyon szép!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Hol szerzed be az aszalt paradicsomot?

    VálaszTörlés
  3. Annyira guszta! Jöhet, köszi! :))

    VálaszTörlés
  4. Jaj, bocsánat! A málnatorta természetesen gyönyörű és imádnivaló!

    VálaszTörlés
  5. Bianka köszönöm!

    Panna bocsánat:)

    Emília, anyukám szokta aszalni, ha az elfogy,akkor a Kaiser / Spar üzletek valamelyikében kapható kis üveges, olajban eltettet veszem.

    VálaszTörlés
  6. Hát most be tudnék kapni egy nagyobbacska szeletet!:))

    VálaszTörlés
  7. Na, ha ezt meglátja az uram!:-))Csodaszép':-))
    S a tejberízs a(z egyik) kedvence.

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Annyira szééép! meg tudom, hogy finom is, de azok a "buta" gyerekeim mindig leszavazzák, hogy ők nem szeretik, én meg imádom!

    VálaszTörlés
  10. Móni én is:) csak el kéne készíteni valakinek...

    Andi akkor mutasd meg neki, ez nagyon jól tud esni a melegben.

    Kata elkészíted magadnak, aztán csapkodsz a kezükre, mikor jönnek kóstolni:)

    Lizann köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. Moha ! a mai napom tiszta veszteség a szabadidőmet tekintvén :))))) Kutatgatok könnyü falatok után, s erre itt ez a tejberizses csoda, s máris megvan az ötlet a mai ebédre, (kicsit másképp), de ettől függetlenül a férjem máris kézcsókját küldi Neked az ötletért :)))

    VálaszTörlés
  12. Meseszép!...és milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  13. Viki néha én is így vagyok:) Lacinak üdvözletem és minden jót a névnapjára!

    Csibe köszi, nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  14. Nagyon szép, igazán csábító!

    VálaszTörlés
  15. Olyan jó,hogy írtad ezt! Egy éve szeretnék Maxi King tortát készíteni,találtam egy német receptet amihez több hozzávaló nehezen beszerezhető stb. ...és ez a "krém" pont illene bele! Jó tőled tanulni! Kár,hogy te nem tanítasz főzős suliba...:(

    VálaszTörlés
  16. Réka köszönöm, aranyos vagy! Mindjárt írok egy emilt neked.

    VálaszTörlés
  17. előmelegített a sütő?

    VálaszTörlés
  18. Kedves Névtelen! Ott van a szövegben, hogy a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra és ezután kezdjük készíteni a piskótát, ami kb. 15 perc, tehát ezalatt bemelegszik a sütő.

    VálaszTörlés
  19. Szia! Tegnap elkészítettem ezt a csodát és sikerült vele levennem a párom egész családját a lábáról. Egyszerűen tökéletes ez a torta. Köszönjük a receptet! :)
    Szilvi

    VálaszTörlés
  20. Szilvi nagyon szívesen, örülök, hogy ilyen sikered volt vele!

    VálaszTörlés
  21. Ez Stahl Judit-tól van ugye?

    VálaszTörlés
  22. Kedves Névtelen! Ez nem Stahltól van, hanem tőlem.
    Amire te gondolsz, az a Gyors édességek című könyvből a málnatorta rizses túrókrémmel.
    Én a saját piskótareceptemet sütöm, a torta többi része pedig tejberizs, kevés tejszínnel lazítva és zselatinnal megkötve. Tetejére most épp málna került, de más gyümölcs is szokott, amit szeretünk.
    Stahl tortája zacskós gyors rizssel(!),túróval, sajtkrémmel készül, nem sok köze van a tejberizshez és az én tortámhoz sem.

    VálaszTörlés
  23. Bocsánat,természetesen rizzsel, csak melléütöttem.

    VálaszTörlés
  24. köszönöm a válaszod:
    névtelen

    VálaszTörlés
  25. Nagyon szívesen, máskor is, kedves Anonymus!

    VálaszTörlés
  26. Szia! A torta nagyon jól néz ki, és lehet, hogy hülye kérdés, de mikor a tejet felteszed a felhasított vaníliarúddal a tűzre, azt később ki kell venni ugye? ::D Elég kezdő vagyok.

    VálaszTörlés
  27. Kedves Névtelen, igen, a vaníliarudat eltávolítom belőle, amikor kész a rizs. Beleírom a receptbe, köszönöm, hogy szóltál, valóban, ez nem egyértelmű mindenkinek!
    Remélem jól sikerül és ízleni fog, ha elkészíted!

    VálaszTörlés
  28. Köszönöm a gyors választ! És gratulálok ezekhez a tortacsodákhoz!

    VálaszTörlés
  29. Nagyon szívesen, éppen gépnél voltam:)

    VálaszTörlés
  30. Szia!
    Ennek a tortának a tetejére lehetne tortazselét is rakni? Persze pirosat, és akkor ráönteném a málnára. Vagy nem passzolna? Köszi előre is a választ!

    VálaszTörlés
  31. Kedves Névtelen! Igen, nyugodtan tegyél rá tortazselét, szerintem megy hozzá. A tejberizs alapvetően édes, jó rajta a pikáns gyümölcs és a zselé is. Így a málnák is stabilan a helyükön maradnak.

    VálaszTörlés
  32. Kedves Moha! Össze futott a nyál a számban, ahogy megláttam a képet! Nagyon gyorsan befalnám! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  33. Kedves Betty! Nagyon szívesen! Ebben a melegben jól is esik egy ilyen hűs torta!

    VálaszTörlés
  34. Moha,
    "elloptam" ezt a fantasztikus krémet, én csokis tortába pakoltam, issteni lett, köszönöm neked! Nem az első és azt hiszem nem is az utolsó, amit tőled kölcsönöztem, a szakértelmed és a kézügyességed minden elismerést megérdemel! :-)
    Itt a tortám: http://oemnia.blogspot.com/2011/09/tejberizses-csokitorta.html

    VálaszTörlés
  35. Kedves Saffron, köszönöm a dicséretet! Örülök, hogy ez a krém jól vizsgázott csokis tortában is! Megnézem!

    VálaszTörlés
  36. Köszönöm, Moha, nagyfiam szülinapi tortája lett, és nagyon nagy sikert aratott, hamarosan újrázunk majd friss gyümölcsből.

    VálaszTörlés
  37. Kedves Bringa! Boldog szülinapot a fiadnak így utólag is! Nagyon örülök a torta sikerének, és valóban friss gyümölccsel az igazi. Készítettem epres tejberizskoszorút is, próbáld ki, ott még piskótát sem kell sütni!

    VálaszTörlés
  38. Azt szeretném kérdezni, hogy a málnás tejberizstorta 2-3 nappal korábban elkészíthető-e? A választ előre is köszönöm.
    Mária

    VálaszTörlés
  39. Kedves Mária, igen, nyugodtan készítsd el, semmi baja nem lesz a hűtőben!

    VálaszTörlés