Oldalak

2013. március 1., péntek

Mákos kocka meggyöntettel





Ez a sütemény is a Kifőztük magazinban jelent meg, az újság születésnapi márciusi száma is letölthető a weboldalról!


Hozzávalók  38 x 25 cm-es tepsihez  

a tésztához:
  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 5 tojás 
  • 30 dkg darált mák
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 zacskó sütőpor (kb. 18 g)
  • 4,5 dl tej
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál vaníliakivonat

a meggyszószhoz:
  • 1 kg meggy (fagyasztott)
  • cukor ízlés szerint
  • 3 evőkanál étkezési keményítő

Összevegyítjük a lisztet a mákkal és a sütőporral. Habosra keverjük a vajat a cukorral és az ízesítőkkel, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, mindegyikkel alaposan elkeverjük. A lisztet a tejjel felváltva a vajas masszához adjuk, jól összedolgozzuk. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezalatt elkészítjük a meggyszószt.
A kimagozott meggyet kevés cukorral együtt kis lángon átforrósítjuk. Az étkezési keményítőt simára keverjük 3 dl hideg vízzel, a meggyhez öntjük, és folyamatosan keverve besűrítjük vele. Ezután kihűtjük, majd a nagyobb kockára vágott mákos süteményre öntünk belőle tálaláskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése