2012. december 19., szerda

Mézeskalács karácsonyfadíszek pasztellben






Sokan kérdezik honnan vannak a kiszúróim? Elég sok helyről, a családom és baráti köröm mindig nyitott szemmel jár, és tudják, hogy minden új darabnak örülök.

Most viszont örömmel ajánlok egy jó lelőhelyet, ezek a hópihék és az apró díszek is onnan származnak, de ezeken kívül is számos jó dolog található náluk!

Érdemes körülnézni a SütniFőzni.hu oldalon, mert konyhatündéreknek remek ajándékokat tudunk innen választani.

A ma megrendelt dolgokat még pénteken megkapja a vásárló, így a kiszemelt ajándék ott lehet a fa alatt!

2012. december 12., szerda

Karácsonyi csokoládétorta marcipánnal









Ez a torta a Kifőztük decemberi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalon!

Érdemes olvasgatni, mert nagyon sok ötletet hoztunk az ünnepekre!

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához
a piskótához:

  • 4 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz
a krémhez:

  • 4 dl tejszín
  • 40 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg vaj

a borításhoz:

  • 15 dkg vaj
  • 2 teáskanál porcukor
  • 1 evőkanál víz
  • 40 dkg fehér marcipán
  • 10 dkg zöld marcipán
  • 5 dkg piros marcipán
  • szaténszalag
Először a krémet készítjük el, amíg hűl, kisül a piskóta is.  Felforrósítjuk a tejszínt, majd a tűzről levéve hozzáadjuk  az apróra tört csokoládét, kevergetve felolvasztjuk benne. Ezután belevegyítjük az átszitált kakaóport és a vajat, majd a langyosra hűlt krémet hűtőbe tesszük. Nagyjából 15-20 percenként kivesszük, átkeverjük, és ha már jól besűrűsödött, de még kenhető, akkor elöl hagyjuk.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaforma aljába 2 sütőpapírkorongot vágunk. A piskótát két részletben sütjük, felezve a hozzávalókat.
Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra verjük, legalább 7-10 percig. Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A sütőpapírral bélelt formába töltjük, és 25-30 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült. A piskótát a formában hagyjuk hűlni 10 percet, majd a karimát eltávolítva teljesen kihűtjük.
Közben a maradék hozzávalókból elkészítjük a második piskótalap tésztáját, a formát elmossuk, sütőpapírral béleljük, és a tésztát az előzőek szerint megsütjük.
Mindkét lapot félbevágjuk, és a tortát betöltjük a krémmel.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vízzel, majd kívülről lekenjük vele a tortát, minél simábbra igazítva a felületét. Hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.
A bevonáshoz a fehér marcipánt étkezési keményítővel megszórt felületen átgyúrjuk, majd kb. 5 mm vékony körré nyújtjuk. Keményítős kézzel alányúlunk, a tortára tesszük, majd óvatosan simogatva ráigazítjuk a felületre. A felesleget körben levágjuk. A zöld marcipánból elkészítjük a leveleket, a pirosból a bogyókat, ezekkel díszítjük a tortát.
Az alját körülölelő szaténszalagot tálalás előtt tesszük rá.

Ha van kedvetek mézest és vajaskekszet sütni és díszíteni, akkor gyertek a Kifőztük következő kurzusára, jelentkezés itt!

Sütni szeretőknek remek karácsonyi ajándék is lehet!







2012. december 11., kedd

Mézeskalács karácsonyfadíszek fényes pirosban







Ezek a díszek egy új kiszúrókészlettel készültek, aminek nagyon örültem. Minden forma eleve lyukasztott középen, így nem kell bíbelődni a külön kiszúrással, csak átbújtatom a szalagot a nyíláson, és már tehetem is a fára a díszeket.
Nagyon jól díszíthető, szép formák, öröm volt velük dolgozni.
A díszek a szokásos tésztából készültek, fényes piros mázzal és írókázással díszítve.

A SütniFőzni.hu webáruházban találtam rá, érdemes körülnézni náluk, igazi kincsek vannak!


2012. december 5., szerda

Bento box - bento doboz 6: csirkemell és brokkolisaláta



Ebbe a dobozba rántott csirkemell falatok kerültek a mélyhűtőből elővéve, elkészítésük a 4-es doboznál található.

A köret brokkolisaláta, az öntet zöld fűszerekkel készült, majonézes-joghurtos, a kis üvegben adtam mellé.

A salátához roppanósra főztem a brokkolirózsákat, ez tényleg csak 2-3 perc a forrásban lévő vízben. A kukoricát kevés vajon megpároltam, összekevertem a kihűlt brokkolival és került még bele apró kockára vágott piros színű paprika.
Színes, vidám ebéd lett belőle.

2012. december 2., vasárnap

Mézeskalács adventi koszorú fekete-fehér-ezüstben




Az első adventi vasárnapra hoztam egy rendhagyó mézeskalács koszorút, amit az én extravagáns barátnőm, Szepy kapott.
Idén ezek a színek lesznek a karácsonyfáján is, majd jönnek a mézeskalács díszek is ilyen színekben.

Meghitt adventi készülődést kívánok mindenkinek!


2012. december 1., szombat

Mézeskalács adventi naptár 2012



Idén is készült mézesből adventi naptár, egy nagyon helyes fiatalember fogja meglepni vele ma a kedvesét!


2012. november 19., hétfő

Mézeskalács karácsonyfadíszek tarka-barka kivitelben









Mostanában készülnek ilyenek is, nagyon élénk színekkel. Remek új kiszúrókat sikerült venni, részben a Zenker készletben voltak, részben pedig a Kookta választékából.

Érdemes náluk körülnézni, nagyon sok szép kiszúróformát találhat az ember. Ez a hatalmas csillagos fenyő és a szán is tőlük van.

2012. november 14., szerda

Szabolcsi almás máktorta diabetikus és gluténmentes változatban







Ma van a Diabétesz Világnap, ennek alkalmából készítettem el az idei országtorta diabetikus és gluténmentes változatát. A recept megtalálható a Kifőztük magazin novemberi számában is, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

A Diabétesz Világnap logója egy kék kör, a cukorbetegség nemzetközi jelképe. A Kifőztük magazinban már jó ideje ezzel jelöljük a cukorbetegek és diétázók által is fogyasztható ételeket.





Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:
  • 8 tojásfehérje
  • 15 dkg xilit (nyírfacukor)
  • 32 dkg darált mák
az almás réteghez:
  • 50 dkg alma tisztítva mérve
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
a vaníliás krémhez:
  • 5 tojássárgája
  • 1 l tej (1,5 %-os)
  • 20 dkg xilit (nyírfacukor)
  • 12 dkg kukoricakeményítő
  • 4 dl tejszín alaposan behűtve
  • 2 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 citrom reszelt héja
a díszítéshez:
  • 2 kisebb alma
  • 1 citrom leve
  • kevés darált mák

Először a töltelékeket készítjük el, így van idejük kihűlni. Lereszeljük az almát, és a citromlével, fahéjjal elkeverve kissé megpároljuk. 
Nagyobb lábosban melegíteni kezdünk 7 dl tejet a vaníliamagokkal. Kikeverjük a tojássárgákat  a xilittel, a keményítővel, a reszelt citromhéjjal és a fokozatosan adagolt 3 dl tejjel. A forró tejből egy-két merőkanálnyit a tojássárgához vegyítünk, majd az egészet a lábosba öntjük, és folytonos kevergetéssel besűrítjük. Még forrón áttörjük egy szitán, így szép sima krémet kapunk. Időnként megkeverve hűlni hagyjuk. 
A díszítéshez szánt almából vékony gerezdeket vágunk és kevés citromos vízben 1-2 percig pároljuk, majd leszűrjük és félretesszük.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és három sütőpapírra egyenként 26 cm átmérőjű kört rajzolunk.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a fokozatosan adagolt xilittel tovább verjük. A darált mákot óvatosan, fakanállal forgatjuk bele a tojáshabba. Három részre osztjuk a masszát és egyenletesen elkenjük a sütőpapírra rajzolt körökre. Egyenként kisütjük a lapokat, egy lap sütési ideje nagyjából 15 perc. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni őket.
A tejszínt habbá verjük és a hideg vaníliakrémbe keverjük. Az első tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, tortatálra tesszük és megkenjük a vaníliakrém felével. Rátesszük a második lapot és elkenjük rajta a párolt almát. Erre kerül a harmadik lap, majd a vaníliakrémmel bevonjuk az egész tortát. A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük és a tortát krémrózsákkal díszítjük. Mindegyikre egy-egy vékony almacikket teszünk, és a torta oldalát kevés darált mákkal tapasztjuk körbe.
Legalább 6-8 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

12 szeletre vágva: 1 szelet 435 kcal és 32 g CH van benne.

16 szeletre vágva: 1 szelet 326 kcal és 24 g CH van benne.






2012. november 10., szombat

Csokoládétorta születésnapra Szepynek




Aki ismeri a blogját, szerintem rögtön kitalálta, hogy ez a torta Szepynek készült, a Szépségtár blog fejlécén nyíló pipacsokkal.
Nagyon csokoládés, a borítása marcipán, mert Szepy azt szereti, és a fotózás során családi nyomásra rászállt még egy kallódó lepke is, aki a múltkori lepkecsapat fázisfotóin szerepel.

Nagyon boldog születésnapot Szepy!

Frissítés: megérkeztek az ünnepelt fotói a megvágott tortáról, és szerencsére ízlett is neki :)





Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
a piskótához:
  • 3 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1,5 kávéskanál sütőpor
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál víz
a krémhez:
  • 4 dl tejszín
  • 40 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg vaj
a borításhoz:
Először a krémet készítjük el, amíg hűl, kisül a piskóta is.
Felforrósítjuk a 4 dl tejszínt egy kis lábosban, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra tört csokoládét, kevergetve felolvasztjuk benne. Ezután belekeverjük az átszitált kakaóport és a vajat is, majd a langyosra hűlt krémet a hűtőbe tesszük. Nagyjából 15-20 percenként kivesszük, átkeverjük, ha már jól besűrűsödött, akkor kint hagyjuk.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk.
Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra keverjük, legalább 7-10 percig. 
Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet is. A formába töltjük és 25-30 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült.
A piskótát a formában hagyjuk hűlni 10 percet, majd a karimát eltávolítva teljesen kihűtjük.
4 lapra vágjuk és betöltjük a krémmel. A vajat habosra keverjük a 2 teáskanál porcukorral és az evőkanál vízzel, majd kívülről lekenjük vele a tortát, minél simábbra igazítva a felületét. Hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.

A bevonáshoz átgyúrjuk a marcipánt étkezési keményítővel megszórt felületen, majd kinyújtjuk kb. 5 mm vékony körré. Keményítős kézzel alányúlunk és a tortára tesszük, majd óvatosan simogatva ráigazítjuk a felületre. A felesleget körben levágjuk.
Nálam a torta egy pár centivel nagyobb átmérőjű fa lapra került, és részben ennek peremét is bevontam a marcipánnal.
A színes mézesírókával díszítjük tetszés szerint. Száradás után ismét hűtőbe tesszük.

Tipp: a csokoládés-vajas tejszínt hűtés után felhabosíthatjuk a robotgép habverőjével, így könnyebb szerkezetű krémet kapunk. Én ezt most nem tettem, nagyon jó minőségű, selymes, sűrű krém lett, ezért így használtam.



2012. november 5., hétfő

Bento box - bento doboz 5: virsli és görög saláta



Ebben a dobozban is egyszerű ennivaló van. Előző este elkészíthető, reggel csak a dobozt kell a táskába tenni.
A mini virslikből mindig többet szoktam venni, megfőzöm, és 6-8 darabos adagokban lefagyasztom. Így mindig van kéznél, csak előveszem, ha szükség van rá.
A kicsi üvegben ketchup van.
Alul pedig görög saláta, hagyma helyett a szelídebb ízű snidlinggel. Az uborkát kockára vágtam, a miniparadicsomokat félbe, és elkevertem nagyon kevés extra szűz olívaolajjal, sóval, aprított snidlinggel, végül beleforgattam a kockára vágott feta sajtot is.
Aki szereti, még tehet bele olívabogyót is, nálunk azt csak én eszem.

Egy tanács még: a doboz salátás rekeszét mindig külön folpackba burkolom, és úgy teszem bele a nagy dobozba. Így a saláta leve nem folyik ki akkor sem, ha a doboz zárása nem tökéletes.

Arra érdemes figyelni, hogy a salátákat eleve minimális öntettel készítsük, illetve ha többet szeretnénk rátenni, akkor azt inkább a kis üvegben mellé adjuk.




AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...