2013. március 19., kedd

Ropogós kifli



Igazi békebeli ropogós kifli, a recept a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.


Hozzávalók 8 nagyobb kiflihez

az  előtésztához:
  • 15 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 1 dl langyos víz
  • 5 g friss élesztő
a tésztához:
  • az összes előtészta
  • 30 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 2-3 evőkanál burgonyapehely
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 10 g friss élesztő
a tetejére:
  • magok ízlés szerint
  • víz vagy tojás


Az előtészta hozzávalóit egy tálban villával összekeverjük és nejlonnal letakarva állni hagyjuk legalább 3 órán keresztül, de maradhat így egész éjszaka is nyugodtan.
A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágyabb tésztát dagasztunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Ezután lisztezett deszkán nagy körlappá nyújtjuk, 8 cikkre vágjuk. Mindegyiket a szélesebb végénél kezdve feltekerjük, kissé meghajlítva kiflit formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük. Letakarva ismét duplájára kelesztjük a kifliket, nagyjából egy óra alatt. Közben a sütőt bemelegítjük 200 fokra. A kifliket alaposan lekenjük vízzel, vagy egy felvert tojással, és ízlés szerinti magokkal megszórjuk, majd vízzel lespricceljük őket.
200 fokon gőzös sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, és rácson hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.

Tipp: gőzös sütőt létrehozhatunk úgy, hogy a sütés kezdetekor többször vizet spriccelünk a sütőtérbe, vagy jégkockákat dobunk a sütő aljába. Kisebb fémedényben is betehetünk forró vizet a sütő aljába.

7 megjegyzés:

Éva írta...

De nagyon szép! Kovásszal annyira sokszor még nem próbálkoztam de lehet hogy ezt kipróbálom nagyon tetszik!

paariza írta...

Mintaszerű alkotás , gratulálok , okvetlenül kipróbálom .

Moha írta...

Éva érdemes, ez nem bonyolult, biztosan sikerül!

Iza, köszönöm, érdemes, mert nagyon finom lett!

Csilla írta...

Gyönyörűek!!!
Meg tudnád mondani, hogy nagyjából milyen vastagra kell kinyújtani?

Moha írta...

Csilla köszönöm, nagyjából 2-3 mm vékonyra kell nyújtani, így tudsz jó sok tekerést készíteni rajta a formázásnál.

László Gerlán írta...

Az előtésztát éjszakára hűtőbe kell tenni ilyen melegben?

Moha írta...

Kedves László, nem kell hűtőbe tenni, ha rögtön sütsz vele. Ebben a melegben hamarabb lezajlik az előtészta érési folyamata,megkel, majd visszaesik. Ha ez megtörtént, már lehet vele dolgozni tovább a recept szerint. Ha nem szeretnél azonnal sütni vele, akkor érdemes hűtőbe tenni, nejlonnal letakarva.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...