2013. január 14., hétfő

Bejgli másképpen








Most karácsonykor kipróbáltam egy másik bejglireceptet, nem a megszokottat sütöttem.

Ez Andi 1976 receptje, tökéletes és nagyon finom bejglik lettek belőle.
Már tavaly annyit lelkendezett Szepy a marcipános bejgliről, hogy most nálam is ilyen töltelékkel készült 2 rúd. Nekem csak a barna héjjal együtt megdarált mandulám volt, az ízén ez nem rontott semmit, csak színre nem lettek olyan szépek, mint Szepyé.

Hozzávalók 6 rúd bejglihez

a tésztához:

  • 90 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dkg só
  • 25 dkg vaj
  • 12,5 dkg zsír
  • 1 dl hideg tejszín
  • 2 dl hideg víz (plusz néhány evőkanálnyi, ha szükséges még)
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
a töltelékekhez:

2 rúd dióshoz:     28 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz
2 rúd mákoshoz:  28 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz
plusz: reszelt citrom- vagy narancshéj, vaníliakivonat, őrölt fahéj tetszés szerint
2 rúd marcipánoshoz:  40 dkg darált mandula, 15-20 dkg cukor, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1-2 teáskanál színtelen mandulaaroma, 1 dl víz
a kenéshez: 2 tojás

Először a töltelékeket készítjük el, mert teljesen ki kell hűlniük.
Külön-külön kis lábosban összeforraljuk a vizet a cukorral, és az ízesítőkkel, majd hozzáadjuk a többi belevalót. A mákos és a diós töltelékhez is kezdésnek 1-1 dl vizet használjunk, és csak akkor tegyünk még hozzá keveset, ha a töltelék nagyon száraznak tűnik. Ezek a töltelékek nedves, morzsálódós állagúak legyenek. A marcipános pedig sűrűn kenhető lesz, ennél az aroma adagolását kóstolással állapítsuk meg.

A tésztát érdemes délután elkészíteni, mert egy éjszakát pihentetni kell a megformázott bejgliket, és csak reggel sütjük őket.
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval, majd a robotgép táljába tesszük, belekockázzuk a nem túl hideg vajat, és a zsírt is. Összekeverjük a vizet és a tejszínt a tojássárgákkal, és az élesztővel, beleöntjük a liszt közepébe és a géppel nagyjából 5 perc alatt rugalmas, zsíros tapintású, viszonylag keményebb tésztát dagasztunk.
6 részre osztjuk, fóliába göngyöljük a darabokat, és 20 percre hűtőbe tesszük.
Ezután az egyes darabokat kinyújtjuk, lisztezés nélkül, nagyjából 20-25 x 30 cm-es téglalapokra.
A tölteléket úgy osztjuk el a lapokon, hogy a szélektől 1-2 cm-rel beljebb legyen körben mindenhol.
A rövidebb oldalakon behajtjuk ezt a kis tésztaszegélyt, majd a hosszabb oldalnál kezdve feltekerjük a bejglit.
Sütőpapíros tepsikre tesszük a rudakat, egymástól legalább 4-5 cm távolságra. Mindegyiket lekenjük tojássárgájával és hűvös helyen pihentetjük, amíg megszárad a máz rajtuk.
Este lekenjük tojásfehérjével őket, és reggelig szintén hűvös helyen hagyjuk állni.
Másnap reggel hurkapálcával középen megszurkáljuk a bejgliket, egészen a tészta aljáig, 5-6 helyen, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
Előmelegített sütőben, 180 fok légkeveréssel, középső sínen, 25-30 perc alatt sülnek meg.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp: készülhet aszalt gyümölcsös töltelékkel is, 2 rúdhoz 75 dkg aszalt vegyes gyümölcsre van szükség. (szilva, barack, mazsola, áfonya, meggy, apróra vágva, és kerülhet bele cukrozott citrushéj is ízlés szerint)
Ezeket egy lábosba tesszük és annyi almalét öntünk rá, amennyi szűken ellepi, felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Ezután szűrőben lecsepegtetjük róla a fölösleges almalét.
Ez a recept megjelent a 2012. decemberi Kifőztükben is.


13 megjegyzés:

Konyhavirtuóz írta...

Csodaszépek! Így kell kinéznie egy bejglinek! Anyukám is Andi receptje alapján készíti már évek óta, most is megsütötte: http://konyhavirtuoz.blogspot.hu/2012/12/bejgli.html

Gabriella írta...

Milyen csodálatosak!! ...és tökéletesek. :)

Névtelen írta...

Én is ezt készítem már 3 éve (20 évig csak keresgéltem a tökéletes receptet). Ez tökéletes!!!!

Moha írta...

Konyhavirtuóz, köszönöm!

Gabriella, köszönöm, a csodálatos kinézet egy dolog, de ezek nagyon finomak is lettek, és azt hiszem ez a lényeg!

kedves Névtelen, akkor ebben egyetértünk, ez valóban tökéletes recept, köszönet érte Andinak!

Névtelen írta...

Tegnap megsütöttem.
Ez az első bejgli, ami sikerült is.
Nagyon szép, és nagyon finom lett.

KÖSZI!

Vera

Moha írta...

Kedves Vera, nagyon szívesen, örülök, hogy neked is sikerült és elégedett vagy vele!

Aliz27 írta...

En most keszitettem eloszor ezt a bejglit, mindent leiras szerint csinaltam, szep marvanyos lett, DE, kirepedt oldalt szinte mindegyik, pedig centire pontosan 25x30-as teglalapokra nyujtottam oket, centivel lemertem direkt, sot, kimondottan kelt tesztahoz valo liszttel keszitettem a tesztat, hogy a nagy sikertartalom miatt gondoltam en, hogy jobban fog engedni a teszta es nem reped ki, hat nem igy tortent.
A toltelek is jo lett, nem lett tul sok egyikben sem, ugyhogy nem tudom mi lehet a gond.
Tegnap delutan allitottam ossze, lekentem, hagytam szaradni, lekentem, bekenhagytam egy ejszakat, szoval mindent betartottam, megszurkaltam surun az aljaig.
Mi lehetett a gond, hogy minden betartasa ellenere kirepedt?

Moha írta...

Kedves Alíz akkor csak arra tudok gondolni, hogy esetleg túl szorosan tekerted föl. Nálam ma reggel sültek ki, és az egyik mákos oldala szintén egy pici helyen kirepedt. Ezt már gyanítottam, amikor a tepsibe tettem, mert szorosabban tekertem a szokásosnál.

Aliz27 írta...

Nemsokara nekilatok a potlo adag elkeszitesehez, igyekszem kicsit vastagabbra hagyni a tesztat es lazabban feltekerni.
Egyebkent annak ellenere, hogy kirepedt, isteni lett a dios is es a makos is, teljes a siker az egesz csalad koreben :)

Moha írta...

Úgy biztosan jó lesz! És igen, az íze repedéstől függetlenül nagyon finom :))

Zsuzsi Vancsó írta...

A zsírt lehet margarinnal helyettesíteni?

Moha írta...

Kedves Zsuzsi, nem. Ha mindenképpen helyettesíteni akarod a zsírt, akkor vajjal tedd, ne margarinnal.

De ez a recept így tökéletes ahogy van, a zsír nem érződik ki belőle, a tészta nagyon finom lesz vele.

Zsuzsi Vancsó írta...

Köszönöm!:)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...