2013. május 27., hétfő

Epertorta glutén- és cukormentes változatban



Ez a torta Évának, a Fakanál blog írójának születésnapjára készült.
Jó időben született, mert ilyenkorra már általában van finom magyar szabadföldi eper, ezzel az igazi minden sütemény.

Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:

  • 3 tojás
  • 12 dkg xilit (nyírfacukor)  (vagy 3 dkg négyszeres édesítő)
  • 12 dkg gluténmentes zabpehelyliszt  (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió)
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál víz
gluténmentes zabpelyhekről itt olvashatsz! 

a krémhez:

  • 30 dkg tejföl
  • 10 dkg xilit (nyírfacukor)   (vagy 2,5 dkg négyszeres édesítő)
  • 4 dl tejszín alaposan behűtve
  • 1 citrom leve
  • 40 dkg eper 
  • 20 g zselatin
a torta oldalára és tetejére:

  •  kb. 60 dkg eper
  • citromfűlevelek

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírt vágunk.
Habosra keverjük az egész tojásokat a xilittel, legalább 10 percen keresztül, végül beleöntjük az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet kézi habverővel óvatosan a tojáshabba forgatjuk.
Beletöltjük a tésztát a tortaformába, és a sütő legalsó sínjére téve nagyjából 25 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd körben késsel elválasztva a formától egy tálra csúsztatjuk.
Ha van állítható tortakarikánk akkor azt a tészta köré rakjuk, ha nincs, akkor elmossuk a tortaformát és visszatesszük bele a tésztát.
Az epret megmossuk, megtisztítjuk és 40 dekányit a citromlével pürésítünk. A feléhez egy kis lábosban hozzákeverjük a zselatint, és félretesszük.
A tejfölt elkeverjük a xilittel és a maradék eperpürével. Kis lángon kevergetve feloldjuk a zselatint, hozzávegyítünk néhány kanállal a tejfölös krémből, majd ezt az egészhez adjuk, jól elkeverjük.
A tejszínt habbá verjük és beleforgatjuk az epres krémbe.
A tésztát körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel és beleöntjük a krémet. Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára dermedni.
Tálalás előtt egy késsel körben elválasztjuk a formától, eltávolítjuk a tortagyűrűt. A torta tetejét kirakjuk eperrel, és néhány citromfűlevéllel díszítjük.

Tipp: a zabpehelylisztet saját magunk is elkészíthetjük, kávédarálóval megőrölve a zabpelyhet.

A xilitről azaz a nyírfacukorról itt lehet olvasni bővebben, illetve meg is lehet vásárolni.

Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes. 


Mivel érkezett egy kifogásoló komment, beírtam a zab alternatívájaként a mandulát, de készülhet az alap dióval, mogyoróval, vagy akár ezek keverékével is. Így a sütemény egészen biztosan gluténmentes.
Ezen kívül lehet gluténmentes lisztkeverékkel is készíteni, aki a diétája miatt csak ezt használhatja, az természetesen ne térjen el ettől.









18 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://hu.wikipedia.org/wiki/Liszt%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g#A_beteg_sz.C3.A1m.C3.A1ra_tiltott_.C3.A9lelmiszerek

krasziboszi írta...

Végignézegettem a blogodat és el vagyok ájulva! Fel is iratkoztam egyből :)

Moha írta...

Kedves Névtelen! El kellett volna olvasnod alaposabban az általad linkelt Wikipédiás forrást, ez a mondat is szerepel benne:
"A zabot kis mennyiségben, orvosi ellenőrzés mellett engedik Nagy-Britanniában és Finnországban."
Egy szelet tortára igen kis mennyiség esik a zabból ebben az esetben. Ezen kívül a súlyos lisztérzékenységben szenvedők pontosan tudják, számukra mi a megengedett, mit ehetnek. A zab a csomagolás során szennyeződhet gluténnal, de aki csak simán gluténmentesen óhajt enni, az fogyaszthatja, hiszen neki ez a kis mennyiség nem okoz gondot. Egy lisztérzékeny beteg diétáját orvos és dietetikus állítja össze, a betegség súlyossága szerint. Így az érintettek tudják, mit ehetnek.

Kedves Krasziboszi örülök, hogy tetszik, remélem sok receptet kipróbálsz majd!

Blogkonyha írta...

Egyszerűen gyönyörű! Nekem jöhet bárhogy, gluténnal vagy nélküle... Isteni!

Rebarbara írta...

Tökéletes torta,gyönyörű fotó...olyan Mohás :)

Moha írta...

Kriszti köszönöm :)))

Rebarbara örülök, hogy így látod, köszönöm!

Marika írta...

szeretnem tudni mi a xilit

Moha írta...

Kedves Marika! Itt olvashatsz róla:
http://www.biobolt.e-tar.hu/home/hirek/1-latest-news/54-xylitol-xilit-azaz-nyirfacukor

Unknown írta...

Ezt a tortát kaptam születésnapomra, és mondhatom igen nagy sikere volt! Nagyon finom úgy, ahogy van. Köszönöm!

Moha írta...

Anikó nagyon boldog születésnapot kívánok neked utólag is, és örülök, hogy ízlett a torta !

gyingyike írta...

Kedves Moha!

A cukor helyett lehet mézet használni? Ugyanis a vendégem, akinek készítem, répacukor-allergiás is (a gluténérzékenység mellett), és emiatt az egy alkalom miatt nem vennék egy egész zacskó xillitet.

Köszönöm! Gyöngyi

Moha írta...

Kedves Gyöngyi! A krémben szerintem semmi gondot nem okoz a méz, az eperhez tenném, a turmixolásnál.
A tészta viszont esetleg nagyon másképp viselkedhet a mézzel. Még sosem sütöttem mézzel piskótát, nem tudom milyen lenne.
Súlyra biztosan kevesebb kellene belőle, mint a cukorból ( xilitből), esetleg készíts egy próbasütést, csak a lapot süsd meg. Finom, meg lehet enni simán egy kis lekvárral is.
Én két evőkanál méznél nem tennék bele többet.

Unknown írta...

Tök szuper a torta :) Ismét.
A kávés-epres csodád pedig évek órta szülinapi kedvenc, még nem volt rá példa, hogy az új meghívottak ne kérték volna el a receptet... komolyan!
akadékoskodó Névtelennek pedig üzenem, hogy gyakorló gluténérzékenyként jelzem,a zab gluténmentes, csak gluténmentes verziót kell venni, mert csak azok esetében tudják garantálni, hogy nem szennyezett más gabonával (ergó KÜLÖN kezelik), mert maga a zab, ha nem értintkezik mással GLUTÉNMENTES gabona.
A Wiki pedig meg igen sokat téved (nem csak ebben), főleg mert rengeteg cikket szerkesztenek hozzá nem értő dilettánsok.

Moha írta...

Köszönöm, örülök a torták sikerének!

És igen, azóta már itthon is kapható a gyártó által garantáltan gm zab, pl. a Provena termékei.

Gabi írta...

Hát ez a süti valami fenománális...A receptet 100%-ban követve elkészítettem és tökéletes lett. Óriási köszönet érte <3

Moha írta...

Kedves Gabi! Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök a sikernek!

Névtelen írta...

Üdvözlöm!
Nagyon szuper a recept! Érdeklődni szeretnék, hogy a zselatinport fel kell-e oldani vízben vagy mehet egyből a külön vett eperpüréhez ! Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel : Krisztina ( kezdő sütikészítő)

Moha írta...

Kedves Krisztina, ahogy a recept is írja, itt a külön vett eperpürében ázik a zselatin, majd ebben oldjuk fel, kis lángon melegítve, kevergetve.
Ez az "áztatás" csak pár perc, ezalatt a zselatin megszívja magát, és már lehet is melegíteni.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...