2010. október 13., szerda

Félbarna kenyér és a Szabó malom dicsérete





Barátnőm szombaton a pesthidegkúti termelői piacon járt, és vett nekem egy zacskó félfehér BL 112 kenyérlisztet a Szabó malom termékeiből.
Kíváncsi voltam, hogyan sikerül ezzel a liszttel a kenyerünk. Azt mondhatom remek lett, laza, egyenletes bélzetű és még a hozzáadott Graham-liszt sem tette nehézzé. Öregtészta is ebből készült felesben Graham-liszttel. Aki hozzá tud jutni a malom termékeihez bátran próbálja ki!

Hozzávalók

  • 2 dl víz
  • 25 dkg öregtészta  (ennek fele Graham-liszt, fele BL 112 kenyérliszt)
  • 12 g friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 20 dkg BL 112 kenyérliszt
Ezeket elkeverem a robotgép dagasztótáljában, és állni hagyom 30-40 percet. Hozzáadom a következőket:
  • 50-80 ml víz
  • 1 púpos teáskanál só
  • csipetnyi aszkorbin
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg Graham-liszt
  • 20 dkg BL 112 kenyérliszt
Kezdetben csak fél dl vizet teszek bele, dagasztás közben figyelem a tésztát, ha nagyon kemény, akkor mehet bele még víz.
Letakarva duplájára kelesztem a tésztát 40-50 perc alatt, félidőben egyszer átgyúrom. Lisztezett deszkára borítom, ellapogatom, két szélét behajtva feltekerem és a sütőpapírral bélelt dobozformába teszem.
Ismét hagyom kelni 50-60 percen keresztül, ekkor bevágom néhány helyen, megspriccelem vízzel és a dobozra sütőzacskót húzok. A zacskó száját bekötöm, így megy a 210 fokra előmelegített sütőbe.
60-65 percig sütöm, ezután eltávolítom a zacskót, kiveszem a kenyeret a dobozból, és rácsra téve hagyom kihűlni.

18 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörű

Szemi írta...

Ez nagyon szép lett !
Ropogós héj, és puha belső, nyami!

Tücsök Bogár írta...

A kenyérsütés nem az én világom , de most gondolkodóba estem :) !

Moha írta...

Bianka köszönöm!

Szemirámisz pontosan! Olyan laza, puha belseje lett, mint egy sima fehér kenyérnek. A héja meg vastagabb és ropogós.

Tücsök érdemes próbát tenni vele! A lányok csípnék, az biztos:)

Mary írta...

Csodaszép lett!:)

Andi/cuki írta...

Nagyon szép!:-))

Chef Viki írta...

Gyönyörű lett! Látszik, mennyire lágy és könnyű a belseje! A ropogós héjáról meg ne is beszéljünk :-)

Moha írta...

Mary köszönöm!

Andi köszönöm!

Chef Viki köszi, én is meglepődtem, mert nem bíztam benne, hogy ilyen lesz!

ayildi írta...

Kaptál tőlem egy díjat, nézz be hozzám!

Moha írta...

Ayildi köszönöm, megyek!

Unknown írta...

Nagyon guszta, én is kipróbálom, köszi a tájékoztatást.

Moha írta...

Józsefné nagyon szívesen, remélem tudsz venni a lisztjükből!

Janka írta...

Pont tegnap találtam rá neten a Szabó malomra és a honlapjukon van néhány hely felsorolva, ahol lehet kapni
http://www.szabomalom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=58

Moha írta...

Janka, köszönöm, hogy beírtad ide!

Névtelen írta...

Szia! Most találtam rá erre a csodálatos kenyérre, gratulálok. Mostanában vettem a Szabó malomnál Bl 112-es lisztet is és keresgéltem a recepteket.Kérdezném, hogy a sütést a széthúzható tepsiben sütöd-e és ha igen milyen méretre húzod szét? Megsütöttem már én is, jól sikerült, de én kétfelé vettem, mert a jénai tálam is kicsi.A kenyér formázásával vannak még hiányosságaim. Te milyen módszerrel formázod a kenyeret.
Gratulálok az oldaladhoz, nagyon sok jó dolgot találtam, további sikeres munkát. Üdvözlettel: Zsuzsa

Moha írta...

Kedves Zsuzsa! Örülök, hogy tetszik a blogom és a kenyérke is! Sajnos nem tudom pontosan megmondani, hogy mekkorára szoktam széthúzni, mert elég régen nem sütöttem már ebben a formában. Vagy tepsin sütök, vagy két kisebb formában mostanában. A formázásban nincs semmi különös trükk, kilapogatom és feltekerem a tésztát. Közben kicsit mindig lenyomkodva.

Theine írta...

Szia! Most tévedtem a blogodra és szeretnék gratulálni a kenyérhez s a többi remekművedhez. Szeretnék kérdezni valamit, küldtem üzenetet a Facebook-on. További jó sütögetést! Üdv. Hajnalka

Moha írta...

Hajnalka köszönöm, válaszoltam is!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...