2012. július 8., vasárnap

Mini esküvői torták kekszből











Ezek a kis torták még a júniusi Kifőztükben jelentek meg, de egy nyári esküvőre még bárki elkészítheti ajándéknak.


Hozzávalók
a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só

a díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál citromlé / ecet
  • ételfesték több színben



Kedves, apró ajándék lehet az ifjú párnak, és maradandó is, ha  hagyjuk tökéletesen megszáradni a mázat. A celofáncsomagolás megvédi a kis tortát, eltehetik emlékbe.

Összekeverjük a lisztet a porcukorral, a sóval és elmorzsoljuk a kockára vágott hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliával betakarjuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, különböző formákat  szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kekszeket és 7-8 perc alatt világossárgára sütjük őket.
A díszítéshez összekeverjük a porcukrot az étkezési keményítővel, és átszitáljuk. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.
Terülőmázat ebből készítünk úgy, hogy kis pohárban egy-két evőkanál masszát pár csepp vízzel folyósabbra hígítunk.
Az íróka masszáját ételfestékkel színezzük. Egy-egy színhez elegendő egy evőkanál masszát megfesteni. Ha nagyon híg lenne az íróka, porcukorral sűrítjük,  mert a díszítéshez sűrű krémre lesz szükség. Minden írókát külön nejlonzacskóba töltünk, tetejüket elgumizzuk. 
A terülőmázas zacskó sarkára nagyobb lyukat vágunk, a többire csak picit.
Két azonos méretű keksz közé a terülőmázból nyomunk, ez lesz a töltelék is. Ha megszáradtak a megtöltött kekszek, akkor a felsőt kontúrozzuk a sűrűbb fehér írókával, majd a felületet kitöltjük a terülőmázzal. A máz teljes száradása előtt illesztjük egymásra a kis torták emeleteit. Legalább 4-6 órán át száradni hagyjuk őket.
Ezután következik a díszítés a színes írókával, tetszés szerint. A teljes száradás után celofánba csomagoljuk, és a mellékelt kis kártyára írhatjuk a megajándékozott pár nevét, az esküvő dátumát.

2 megjegyzés:

ILDIKO írta...

MOHAM!
Nagyon szepek ezek a mini emeletes emlektortak ".TE aztan tudod ragozni tovabb a dolgokat! Gyonyoruek! Gratula ujra!
Szia: ILDIKO

Moha írta...

Ildikó nagyon köszönöm, aranyos vagy!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...