2012. augusztus 14., kedd

Rigójancsi



Ez a sütemény a híres cigányprímásról, Rigó Jancsiról kapta nevét.
Ő kedveskedett szerelmének egy pesti cukrászdában ezzel a finom csokoládés süteménnyel, amit aztán a cukrász róla nevezett el. A sütemény neve aztán köznevesült, helyes írásmódja: rigójancsi.

A receptet köszönöm Tücsökbogárnak!

Hozzávalók 15 kockához
a piskótához:

  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
a krémhez:

  • 7,5 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
a csokoládémázhoz:

  • 8 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, alsó-felső sütésmódban. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, fokozatosan hozzáadva a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat is, végül kézi habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a kakaóval elkevert lisztet is.
Sütőpapíros tepsin 25 x 30 cm-es téglalapot kenünk a masszából és nagyjából 8 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a papírt róla és félbe vágjuk a piskótalapot. Egyik felét tálcára tesszük, a másikat 15 négyzetre vágjuk, de nem húzzuk szét egymástól a tésztadarabokat.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A tejszínből kemény habot verünk, 1/3 részét a csokoládéhoz forgatjuk egy kézi habverővel, majd óvatosan a többi habot is hozzákeverjük.
Itt én kóstolás után úgy döntöttem, hogy még 2 evőkanál kakaóport teszek a krémhez, ezt is vigyázva keverjük bele.
A krémet az egyben hagyott piskótalapra kenjük, az oldalát és a tetejét minél simábbra igazítva. Hűtőbe tesszük.
A mázhoz gőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét az olajjal, bevonjuk vele a felvágott piskótát, majd kis időre hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen. Ezután forró vízbe mártott és megtörölt késsel átvágjuk a bevonatot a négyzetek mentén és a krém tetejére rakosgatjuk a tetőket. Fogyasztásig hűtőben tároljuk a süteményt, tálalás előtt a tetők mentén vágjuk kockára.

10 megjegyzés:

Okki írta...

Nagyon guszta! :)

Rohini írta...

Amikor en igy probaltam csokis tejszinhabot kesziteni, a hideg tejszin azonnal dermesztette a megolvasztott csokoladet, es kis szalkas lett kremes helyett. Hogyan tudom ezt elkerulni?

Anikó írta...

Hát ez csodásan néz ki, soha nem mertem nekiállni még, de tényleg nem tűnik komplikáltnak, nagyon megenném, szuperek a képeden:-))))

Kata írta...

Nem ééééééééééér! az éjszaka kellős közepén szegény ember lányát felizgatni kedvenc süteményével;))) kész vagyok:)

TücsökBogár írta...

Ez gyönyörű lett!

Moha írta...

Okki, köszönöm!

Rohini, ha így készíted, ahogy a leírásban is van, a langyos csokoládéhoz először csak kevés tejszínhabot keversz, majd utána a többit, akkor nem lesz gond.

Anikó köszi, tényleg nem nagy munka, én kb. fél óra alatt összeraktam. Amíg hűlt a piskóta elkészült a krém, fél órát állt a hűtőben utána már ettük:)

Kata, ha legközelebb erre jársz ezzel várlak! Időben tessék bejelentkezni:)

Tücsök köszönöm, jó volt a recept:))

Blogkonyha írta...

Annyira mutatós sütemény, pedig nagyon egyszerű a formája. Nem sütöttem még, úgy hogy csodálom egy darabig... :o)

Moha írta...

Kriszti igen, én is így voltam vele, hogy eddig csak csodáltam, meg azt gondoltam, húú, ez nagy varázslat lehet. Aztán megláttam Tücsöknél, és elkészítettem. Nagyon finom...

Andy írta...

Kedves Moha,
Én egy pár hete találtam rá a blogodra, nagyon szuper :)
A rigojancsi recept pedig nagyon klassz és a tied szupin néz ki. Ma csináltam ezt én is meg és egész jó lett bár nálam nem fel óráig tartott :D
Egy kérdés még: ugye a piskóta félbe vágása az nem vízszintesen kell hanem egyszerűen félbe vágni. Először úgy értettem :-)
Amúgy az én krémem kicsit van ahol vastagabb mint máshol de szép lett és nagyon finom. Üdv, Andy

Moha írta...

Kedves Andy! Örülök, hogy tetszik a blog, és annak is hogy jól sikerült a süti! Valóban a tésztát csak egyszerűen el kell felezni. A krémet nehéz teljesen egyenletes vastagságban kenni, de ez nem baj,végülis nem cukrászversenyre készülünk:)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...