2012. szeptember 25., kedd

Bento box avagy bento doboz 1



...magyar módra.
Új sorozat indul a blogon, a nagylányomnak köszönhetően. Ő ugyanis már megunta a szendvics + gyümölcs tízóraikat, és szívesebben eszik sok zöldséget, salátákat,  kevés hússal. A gyümölcs persze marad, és mellé mindig visz egy üveg vizet is.
Ez jó alternatíva lehet egy felnőttnek is, aki munkája során úton van egész nap, és nem akar a gyorséttermek vagy a boltok, pékségek kínálatára hagyatkozni.
Rossz étvágyú csemetét is elbűvölhetünk egy ilyennel, aki mindig visszahozza a vajas zsömlét a suliból kibontatlanul. Nekik persze lehet a sajtból, zöldségekből apró kiszúrókkal mókás figurákat is készíteni, biztosan szívesebben eszik meg.

A bento doboz tulajdonképpen egy rekeszekre osztott uzsonnásdoboz, ami  Japánból indult hódító útjára. Ott egészen művészi módon megtöltött dobozok készülnek, általában rizs, hal, vagy tofu, és zöldségek adják a belevalót, ezeket formázzák állatok, rajzfilmfigurák képére, vagy tájképekre.
Tőlem ne várjatok ilyeneket, hello Kitty, bagoly, pandamaci és társai nálam biztosan nem lesznek.

A dobozok megtöltése nem igényel sok időt, inkább egy átgondolt hétvégi bevásárlást, amikor beszerezzük a piacon az egész hétre való zöldségeket, gyümölcsöket, húst.
A húsfélékből is egyszerre több készül, adagonként megy a fagyasztóba, ahonnan mindig este veszem elő a következőt, és a sima hűtőben reggelig kiolvad. A dobozokat általában este állítom össze, éjszakára hűtőbe teszem, reggel csak elteszi a lányom. Tehát még a reggeli szendvicskészítést is megspórolhatjuk.

A mi dobozaink egy nagyáruházból valók, nem "igazi" bento dobozok, de tökéletesen zárnak a tetőben lévő kék gumicsíknak köszönhetően. A többrekeszesbe belefér az evőeszköz is, általában egy villa vagy kanál.
Aki szeretne, eredeti dobozt vehet már itthon is, több webáruházból.

Az első dobozba apró csirkefasírtok kerültek, ezekből egy egész tepsivel sült egyszerre a sütőben, kihűlés után ment a fagyasztóba adagokban.

A mellette lévő apró üvegben ketchup van, a nagyobb rekeszben pedig a caprese saláta törpe változata van. Mini paradicsom és mozzarella apró bazsalikomlevelekkel nyársra húzva, az olívaolaj, kevés só és bors, pár csepp balzsamecet reggel került rá frissen, mielőtt elvitte a lányom.
Ezek mellé természetesen lehet a nagyobb étkűeknek egy péksüteményt, 2-3 pogácsát is adni.



16 megjegyzés:

Éva írta...

Újdonság számomra, de nagyon tetszik ötletes!

Barbi konyhája írta...

Nagyon tetszik! Sok uzsonnás dobozunk van, de ilyen rekeszes nincs, most nagy kedvet kaptam hozzá, csak aztán találjak! :)
Köszönöm az ötletet! :)

Zsuzsi írta...

Nem értem, mi bajod a bagollyal, legalább megeszi az egeret, ami meg akarja támadni a bento boxot. :)
Komolyra fordítva: nagyon ötletes, pluszban a fenti összeállítás finom és egészséges is! Kérünk még! :)

Erika írta...

ismerem ezt a dobozt, nagyon jó ötlet, hogy ilyen sokszínű uzsonnát vigyenek a gyerekek a suliba!

Főz és fecseg írta...

Gratulálok, nagyon igényes, gusztusos,amit csomagoltál! Magam is hasonló módon szoktam, igaz a dobozom Kanadából való. Ami elgondolkodtató, hogy ha a munkahelyemen körülnézek, csak az igénytelenséget látom, mert van aki a papírból csipegeti ki a hentesnél vásárolt töpörtyűt vagy szalámit. Van aki hozat kaját, majd a mikrózás után állva kapkodja be a kaját. Gondolhatod, akkor a gyermekének mit csomagol.
Éva

Pettycicuk írta...

:)
Ez nagyon tetszik nekem. Én a páromnak kis dobozokba külön külön csomagolom az ételt... de egy ilyen doboz jobban tetszene nekem - azt hiszem. Hol lehet ilyet venni? Ha lát valahol valaki ilyet szóljon, mert régen keresgélem, de soha nem akad meg ilyenen a szemem sehol. :(

teller-cake írta...

Gratulálok a lányodnak az ötlethez és Neked a megvalósításhoz! Feltétlenül követni fogom a rovatodat! :)

mandy tarragon írta...

Még mindig nagyon tetszik :) A kis nyársak, az valami csúcs.

vdaiana írta...

Szuper! Nagyon tetszik! Praktikus es izletes!

Zita írta...

Óóóó, pont ilyen dobozt kerestem néhány hónapja. Nem volt szívem többezer ft-ért igazi bentoboxot venni webshopban, más hasonlót pedig nem találtam.

Elárulod, hogy melyik hiperben vetted? Rémlik, hogy láttam már ilyen jellegű dobozt az A-ban, de inkább kisebbek voltak, tuti osztottak.

Még egy kérdés: az elválasztónál is jól zárnak? Azaz: ha pl. főzeléket teszek az egyik nagy részbe, a kisebbekbe meg a feltétet, akkor nem folyik át a nedvesség a feltétekre?
Köszi előre is. :)

Zita írta...

Jajj, egy NEM kimaradt:(( szóval azok, amiket láttam, tuti NEM osztottak voltak belül.

Blogkonyha írta...

Perfect! Én is unom már a szendvicseket! Nagyon jó ötlet! Így még a kenyér sem hiányozna! Szuper!

kotaliza írta...

A T betűs áruházban kapható,a férjem lánya ott vette,és szerinte nagyon jó.

Moha írta...

Éva, köszönöm!

Barbi, a Tescó / Auchan lehet lelőhely, illetve webáruházakban is meg lehet próbálni. A többi belevaló ötlettel meg jövök:)

Zsangyal jót nevettem, nálunk az egeret semmi nem eheti meg, az a kicsi lány kedvence! Jönnek sorban az ötletek!

Erika, szerintem is fontos, hogy az étel színes, és étvágygerjesztő is legyen.

Éva, köszönöm! Igen amit leírtál valóság, remélem, ha a mi gyerekeink ilyen tízóraival nőnek föl, akkor ezt adják majd tovább a saját csemetéiknek is. Meg talán majd a kollégák is kedvet kapnak...

Bettykee örülök, hogy tetszik! Tescóban vagy Auchanban lehet szerintem, a férjem régebben vette, már nem tudom melyikben.

Teller-cake, köszönjük! Az ötlet közös volt, a megvalósítás már rám marad, de örömmel csinálom:)

Mandy köszönöm, azok méretre vágott vékony bambusznyársak:)

Vdaiana, köszönöm szépen!

Zita Tesco / Auchan lehet a lelőhely, de a férjem már régebben vette, nem emlékszik melyikben.

Az elválasztónál nem tökéletes a zárás, szerintem a főzelék-feltét kombinációt érdemesebb két ilyen fajta kisebb, különálló dobozba tenni. Nekem ebből a kék gumiszalagos fedelűből van több méretem is, nagyon szeretem, rendkívül jó dobozok. Akár a két kisebbet bele lehet tenni egy nagyba, ha úgy egyszerűbb a táskába tenni.

Kriszti, köszi! A nagylánynak is ez volt az egyik szempont, hogy így kevesebb szénhidráttal megoldható az étkezés,és még finom is, színes is, szóval dupla haszon:)

Kotaliza köszönöm, írtam is ezt most a válaszokba!

Judyt írta...

Nem tudom,hogy eddig hogy nem láttam ezeket a bejegyzéseket, mindenesetre most nagyon örülök,hogy felfedeztem őket :))) Egyébként szrintem a kettő nem zárja ki egymást: én legalábbis magamnak sokszor rendelek kaját, de a gyerek étele és minősége mindenek előtt ;)

Moha írta...

Judyt örülök, hogy tetszik! Igazad van, a legfontosabb a gyerek étkezése, de ha már neki készül, magadnak is csinálhatsz dobozos ebédet / uzsonnát.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...