2013. augusztus 7., szerda

After Eight parfétorta





Ez a parfétorta a Kifőztük augusztusi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Hozzávalók 30 x 11 cm-es dobozformához

a parféhoz:
  • 6 dl tejszín
  • 3 tojássárgája
  • 1 tubus cukrozott sűrített tej (170 g)
  • 1 dl mentaszirup ( vagy ennek megfelelő mentakivonat, esetleg aroma)
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 25 dkg mascarpone
a csokoládélapokhoz:
  • 20 dkg étcsokoládé (lehet mentás is)
  • 1 evőkanál olaj
a díszítéshez:
  • 4 dl tejszín
  • porcukor
  • mentalevél

A tejszínt és a sűrített tejet simára keverjük a tojássárgákkal, hozzáöntjük a mentaszirupot is, majd folyton keverve kis lángon besűrítjük. 
A tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a mascarponét is, és simára keverjük. Vízfürdőben kihűtjük és hűtőbe tesszük legalább 6-8 órára.
Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk az olajjal, majd sütőpapírra nagyon vékony lapokat kenünk belőle, nagyjából a doboz méretének megfelelően és a fagyasztóba tesszük őket.
A dobozformát kibéleljük folpack fóliával, úgy, hogy túllógjon körben mindenhol a forma szélén. 
A parfémasszát robotgéppel habosra verjük.
Vékony rétegben elkenünk egy adag masszát a dobozban, ráfektetünk egy csokoládélapot, kissé rá is nyomjuk. Ezt a rétegezést folytatjuk, amíg tart az alapanyag.
Csokoládélapból egyet meghagyunk, ez majd a tetejére kerül a díszítés előtt.
A dobozt az asztalhoz ütögetjük, a túllógó fóliával befedjük és fagyasztóba tesszük legalább 8 órára.
A díszítéshez habbá verjük a tejszínt és csillagcsöves habzsákba töltjük. Aki igényli tehet bele 1-2 teáskanál porcukrot is.
Ezután előkészítünk egy hosszúkás tálat, a dobozt ráborítjuk és körben megmelegítjük hajszárítóval, így ki tudjuk szedni belőle a parfét. Lehet forró vízbe mártani a dobozt néhány pillanatra, így is sikerülni fog.
A parféról leszedjük a fóliát, és rátesszük a tetejére a félretett csokoládélapot. Körben bevonjuk a tejszínhabbal, tetejére néhány habrózsát formázunk.
Visszatesszük a fagyasztóba legalább 1 órára.
Tálalásnál a habrózsákba mentalevelet teszünk.

A csokoládés rétegezés kivitelezését Egycsipetnél találtam, köszönet érte! 

FONTOS!  Ha a tejszínhab is megszilárdult, akkor utána takarjuk be több réteg fóliával a parfét, vagy tegyük zárható dobozba, hogy ne szívja be a fagyasztóban a szagokat.

6 megjegyzés:

P.K. Sz. írta...

Szépséges!!!!!!!

marisz57 írta...

Ezt már tegnap megcsodáltam az fb-n. Nemcsak mutatós, de nagyon finom is lehet!

Rebarbara írta...

Istenem !! Ez csudálatos!! :)

Moha írta...

Szilvia köszönöm szépen!

Marisz köszönöm, finom volt valóban!

Rebarbara köszönöm!

medit16 írta...

Szia Moha! El lehet készíteni 1-2 nappal előbb is? Kibír annyit a fagyasztóban? Vagy a tejszínhabot aznap reggel inkább?

Moha írta...

Medit nyugodtan el lehet készíteni előbb, ez a -18 fokos fagyasztóban eláll több hétig is.

A tejszínhabos díszítést is készítsd el, aztán ha megfagyott az is, akkor takard le alaposan folpack-kal, vagy ha van megfelelő dobozod,akkor azzal. Így ugyanis nem szívja be a fagyasztóban a szagokat.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...