2013. október 4., péntek

Ribizlihabos-almás réteges torta Moha módra




Ez a torta lett a 2013. évi cukormentes országtorta. 
Mivel a receptjét nem tették hozzáférhetővé a nagyközönség számára,  megalkottam a saját elképzelésem szerint, a képek alapján. Megjelent az októberi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

Gluténmentes verzióban készült, hogy a lisztérzékenyek is ehessenek belőle.

16 szeletre vágva egy szelet energiatartalma 108,5 kcal és 8,7 g szénhidrátot tartalmaz.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 10 dkg darált mandula
  • 1/2 kávéskanál gluténmentes sütőpor
az almás réteghez:
  • 55 dkg hámozott, apró kockára vágott alma (jonatán vagy idared) 
  • 5 dl víz
  • 3 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 15 g zselatin
a ribizlizseléhez:
  • 30 dkg ribizli (lehet fagyasztott is)
  • 3 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 1 teáskanál (5 g)  zselatin
az almahabhoz:
  • 20 dkg hámozott, reszelt alma (jonatán vagy idared) 
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 15 g zselatin
  • 4 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 3 dkg nyírfacukor (xilit)
a ribizlis habhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 2 dkg nyírfacukor ( xilit)
  • 2 evőkanálnyi az elkészített ribizlizseléből

Először a ribizlizselét, az almás réteget, és az almás habhoz szükséges pürét készítjük el, mert ezeknek teljesen ki kell hűlni.
A ribizlizseléhez felfőzzük a ribizlit egy evőkanál vízzel és a nyírfacukorral, majd szitán áttörjük. A langyos püréhez keverjük a zselatint, és néhány perc várakozás után kevergetve, kis lángon feloldjuk benne. A zselét hűlni hagyjuk.
Az almás réteghez a hozzávalókból - a zselatin kivételével-  kompótot készítünk, vigyázva, hogy az almát ne főzzük szét, mindössze 1-2 percig pároljuk. 
Négy evőkanállal kiszedünk a levéből egy kis lábosba, és ha már langyosra hűlt, akkor hozzáadjuk a zselatint, majd pár perc múlva kis lángon feloldjuk benne, és a kompóthoz keverjük. Félretesszük hűlni.
Az almahabhoz szükséges püréhez a citrom levével és héjával megpároljuk a reszelt almát. Botmixerrel pürésítjük, amikor langyosra hűlt hozzáadjuk a zselatint, és kis lángon kevergetve feloldjuk benne. Hűlni hagyjuk.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaformába sütőpapírkorongot vágunk.
Az egész tojásokat a nyírfacukorral habosra verjük a robotgéppel, ez legalább 10 perc, majd kézi habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos mandulát. A formába töltjük és kb. 15 perc alatt megsütjük. Késsel elválasztjuk a forma oldalától, lekapcsoljuk róla a karimát és hagyjuk kihűlni.
Az elmosott tortakarimát visszacsatoljuk a tészta köré, és összeállítjuk a tortát.
A ribizlizselével vékonyan megkenjük a tésztát, ráhalmozzuk az almás réteget és hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. 
Ha nagyon sietünk, akkor mehet a mélyhűtőbe 10-15 percre.
Ezalatt elkészítjük az almahabot. A hideg tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a nyírfacukrot, majd óvatosan belekeverjük az almapürét. A hűtőből kivett tortára simítjuk, és ismét visszatesszük hűlni. (sima hűtőben 30 perc, mélyhűtőben 10-15 perc)
Elkészítjük a tetejére a ribizlis habot. Gőz fölött habbá verjük a tojásfehérjét a nyírfacukorral, amikor már kemény hab lett belőle, akkor belekeverünk 2 evőkanál ribizlizselét és nagyobb lyukú sima csőrrel ellátott habzsákba töltjük. (ha ilyen nincs, akkor vastagabb nejlonzacskóba, aminek a végére kb. 1 cm átmérőjű lukat vágunk)
A maradék ribizlizselét szintén nejlonzacskóba töltjük, tetejét elgumizzuk és hűtőbe tesszük, így kissé megszilárdul, könnyebben tudunk vele dolgozni tovább.
A hűtőből kivett tortát körbevágjuk, eltávolítjuk a karimát, és a tortát tálra csúsztatjuk. A ribizlis habból apró csúcsokat nyomunk a tetejére. A ribizlizselés zacskóra kicsi lyukat vágunk, és a csúcsok közé egyenlően elosztjuk a zselét. A tortát ezután még legalább 30 percre visszatesszük a hűtőbe. 

Tipp: az eredeti tortán a habot kissé megpirították szakácsfáklyával, én ezt elhagytam, hiszen ez az eszköz nincs minden háztartásban. Akinek van, az persze használja nyugodtan, és színezze meg a habot vele, még a ribizlizselés pöttyözés előtt.

8 megjegyzés:

Unknown írta...

Huu de gyönyörű lett Moha! :)
Szerintem ezen felbuzdulva én is megcsinálom, mert elég sok alma van a kertünkben.. és még ribizlizselém is van hozzá... sőt őrölt mandulám is, úgyhogy semmi nem tarthat vissza! :))

Jámborné Budai Mónika írta...

Csoda szép:))

Luca írta...

Vajon miért nem tették közzé? Csodaszép lett, tuti nagyon finom is.

Moha írta...

Juci akkor valóban minden van hozzá, remélem ízleni fog nektek is!

Mónika köszönöm szépen!

Luca ezt sajnos nem tudom, de a torta ebben a variációban finom lett.
Hogy az eredeti milyen, fogalmam sincs, azt csak a cukrászdákban lehet megkóstolni.

Kabóca írta...

Jaj de jó! Anyunak megsütöm majd a szülinapjára! Köszönöm szépen! :)
Üdv: Kabóca

Moha írta...

Kedves Kabóca! Örülök, hogy ez lesz anyukád szülinapi tortája, isten éltesse őt! Remélem ízleni fog neki!

Névtelen írta...

Kedves Moha! Egy cukrászda weboldalán olvastam, hogy a tésztához mandulalisztet és tönkölylisztet használtak. Továbbá azt, hogy hozzáadott cukor nélkül készül(de mégis eléggé édés volt). Esetleg van ezirányú tapasztalatod?
Köszönettel: Esztee

Moha írta...

Kedves Eszter, kérlek olvasd el a recept elé írt bevezetőmet. Ez a saját verzióm, miután nem tették közzé a receptet, fogalmam sincs, hogy egy cukrászda mit tesz bele, és hogyan készíti. Én lisztmentesen készítettem el, hogy a gluténmentes étrenden lévők is ehessenek belőle. Édesítőből mást is lehet használni, nem csak xilitet, és ízlés szerint édesíteni. Ezt nálam többen is kóstolták, mindenkinek ízlett, nem volt túl édes. Ha te másfajta édesítőt használsz, készítsd nyugodtan azzal. Cukrászdai verziót nem kóstoltam.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...