2012. július 24., kedd

Kosárkák vaníliakrémmel és gyümölcsökkel







A recept Michel Roux Tésztavarázs című könyvéből származik, amelyet én is megkaptam a T.bálint Könyvkiadó jóvoltából.
A könyvet érdemes megvenni, remek receptek vannak benne, jól követhető a leírás, segítik a munkát a fázisfotók is.

Hozzávalók 15-16 kosárkához  ( a kosárka átmérője 6 cm, magassága 2,5 cm)
a tésztához: (pate sucrée)
  • 250 g liszt
  • 100 g enyhén puha vaj, felkockázva
  • 100 g porcukor
  • egy csipet só
  • 2 tojás
a vaníliakrémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 60 g kristálycukor
  • 20 g liszt
  • 250 ml tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
a kosárkák tetejére:
  • gyümölcsök tetszés szerint

Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, a porcukorral és a sóval, beleütjük a tojásokat is, és sima tésztává dolgozzuk össze. Folpack fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, legalább 30 percre, de lehet több is.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet.

A tojássárgákat a cukorral, a vaníliakivonattal és a liszttel simára keverjük. Felengedjük a tejjel és kis lángon folytonos keveréssel besűrítjük. Félretesszük hűlni, időnként megkeverjük.

A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, 12 cm átmérőjű fánkszaggatóval köröket vágunk belőle. Ezekkel kibéleljük a kosárkaformákat. Ha van elég ilyen formánk, akkor a vaksütést nagyon egyszerűen megoldhatjuk, minden tésztával töltött kosárba óvatosan belenyomunk egy másik kosárkaformát.
180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük így, majd kivesszük belőle az üres formákat és még 5 percig sütjük a kosárkákat.
Ezután a formából kivéve rácson hagyjuk hűlni őket.

Tálalás előtt megtöltjük a tésztakosarakat a vaníliakrémmel és megrakjuk tetszés szerinti gyümölcsökkel.

Tipp: a tészta lefagyasztható nyersen, alaposan becsomagolva. A kisütött kosárkák kihűlés után töltetlenül, jól záródó dobozban szintén eltarthatók.

Kipróbáltam a kosárkákat csak úgy simán elősütni, mindenféle sütőpapír-sütőlencse, vagy másik forma belenyomása nélkül, így is remekül sikerült. 








2012. július 17., kedd

Mézeskalács ajándék kislánynak keresztelőre vagy babaváróba








Tünde és barátnői a kislányt váró kolléganőjüket lepték meg ezzel a "tortával", benne sok apró kislányos mézessel. Tetején meg némi utalással az elkövetkező időkre...

2012. július 10., kedd

Málnaparfé pillecukorral




Hozzávalók egy 30 x 11 cm-es dobozformához

a pillecukorhoz:
  • 150 g cukor
  • 40 ml málnalé + 10 ml citromlé
  • 1 evőkanál méz
  • csipet só
  • 8 g zselatin + 3 evőkanál málnalé
A málnalé előállításához kb. 25-30 dkg málnát egy evőkanál vízzel kis lángon kevergetve megpárolok 1-2 perc alatt, majd szűrőn áttöröm. 

a parféhoz:
  • 1 adag házi pillecukor (vagy 20-25 dkg bolti)
  • 50 dkg málna
  • 4 dl tejszín jól behűtve
a díszítéshez:
  • 10-15 dkg málna
  • 2 dl tejszín
  • 1 zacskó habfixáló
  • citromfűlevelek

A robotgép habverőtáljába teszem a zselatint és ráöntöm a 3 evőkanál málnalét, elkeverem egy villával. 
Kis lábosba teszem a mézet, a citromos málnalét, a csipet sót és a cukrot, felforralom és takarék lángon hagyom forrni még 3 percig, közben kevergetem.
A forró szirupot vékony sugárban elkezdem önteni a zselatinra, közben a mixer a legalacsonyabb fokozaton megy. Amikor az összes szirup benne van, még keverem tovább 4-5 percig , aztán a maximumra teszem a habverőt és így habosítom még 4-5 percig.
A térfogata megnő, kivilágosodik és nyúlóssá válik. Ekkor villával hozzákeverem a málnát, és a jól behűtött tejszínből vert kemény habot is.
A masszát a dobozformába töltöm, és lefedve legalább 4-5 órára a fagyasztóba teszem.
Tálalás előtt egy pillanatra forró vízbe mártom a formát, majd  tálra fordítom belőle a parfét. Tetejét a habfixálóval fölvert tejszínnel, málnaszemekkel és citromfűlevelekkel díszítem.


Tipp: ha bolti pillecukrot használunk, akkor azt 1-2 evőkanál málnalével gőz fölött kevergetve felolvasztjuk, majd a recept szerint dolgozunk vele tovább.

2012. július 9., hétfő

Mézeskalács köszönetajándék és ültetőkártya levendulával





Az utóbbi időben két esküvőre is készült levendulás mézeskalács, Orsiéknál ültetőkártya, Juliéknál pedig köszönetajándék formában.

2012. július 8., vasárnap

Mini esküvői torták kekszből











Ezek a kis torták még a júniusi Kifőztükben jelentek meg, de egy nyári esküvőre még bárki elkészítheti ajándéknak.


Hozzávalók
a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só

a díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál citromlé / ecet
  • ételfesték több színben



Kedves, apró ajándék lehet az ifjú párnak, és maradandó is, ha  hagyjuk tökéletesen megszáradni a mázat. A celofáncsomagolás megvédi a kis tortát, eltehetik emlékbe.

Összekeverjük a lisztet a porcukorral, a sóval és elmorzsoljuk a kockára vágott hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliával betakarjuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, különböző formákat  szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kekszeket és 7-8 perc alatt világossárgára sütjük őket.
A díszítéshez összekeverjük a porcukrot az étkezési keményítővel, és átszitáljuk. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.
Terülőmázat ebből készítünk úgy, hogy kis pohárban egy-két evőkanál masszát pár csepp vízzel folyósabbra hígítunk.
Az íróka masszáját ételfestékkel színezzük. Egy-egy színhez elegendő egy evőkanál masszát megfesteni. Ha nagyon híg lenne az íróka, porcukorral sűrítjük,  mert a díszítéshez sűrű krémre lesz szükség. Minden írókát külön nejlonzacskóba töltünk, tetejüket elgumizzuk. 
A terülőmázas zacskó sarkára nagyobb lyukat vágunk, a többire csak picit.
Két azonos méretű keksz közé a terülőmázból nyomunk, ez lesz a töltelék is. Ha megszáradtak a megtöltött kekszek, akkor a felsőt kontúrozzuk a sűrűbb fehér írókával, majd a felületet kitöltjük a terülőmázzal. A máz teljes száradása előtt illesztjük egymásra a kis torták emeleteit. Legalább 4-6 órán át száradni hagyjuk őket.
Ezután következik a díszítés a színes írókával, tetszés szerint. A teljes száradás után celofánba csomagoljuk, és a mellékelt kis kártyára írhatjuk a megajándékozott pár nevét, az esküvő dátumát.

2012. július 5., csütörtök

Mézeskalács madeira mintával



Július 1. és 8. között zajlik a Magyar Világtalálkozó az országban több helyszínen. A fesztivál jellegű események a SYMA Rendezvényközpontban lesznek, itt építik fel a "Világfalut".

A rendezvény dekorációs partnere a Ceffa Virág Stúdió. 

Szabó-Majlik Éva azt találta ki, hogy a virágok mellé szeretne mézeskalácsot is használni a dekorációban. Több mézeskalácsos is készült erre az alkalomra, köztük én is. 

Nálam a hagyományos madeira fehérhímzés jelent meg a mézeseken, úgy gondoltam ez passzol majd a virágok színességéhez.

2012. július 4., szerda

Aszalt paradicsomos csiga




Finom "nyárízű" sós csiga. Tésztája azonos a virslis buciéval., a töltelék és az elkészítés változik egy kicsit.


a töltelékhez:
  • 1 kisebb üveg olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • snidling, bazsalikom, vagy rozmaring aprítva

Az aszalt paradicsomot az olajtól lecsöpögtetve aprítógépbe tesszük, kevés sóval, borssal és a fokhagymával együtt. A paradicsom olajából annyit adunk hozzá, amennyivel kenhetővé tudjuk pépesíteni. Megkóstoljuk, ha kell, még fűszerezhetjük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük, egyenként 15 x 60 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a paradicsomkrémmel, megszórjuk a választott fűszerrel és feltekerjük.
Éles késsel csigákat vágunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük. 15 percig pihentetjük, ezalatt a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, aljába kis fémedényben vizet teszünk.
10-12 perc alatt megsütjük a csigákat. 

2012. június 20., szerda

Virslis buci




Sokszor készül nálunk, remek iskolai tízóraira, vagy családi összejövetelekre. A recept a júniusi Kifőztükben is megjelent.

Hozzávalók

a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
a töltelékhez:
  • 40-50 dkg mini virsli vagy debreceni
a tetejére:
  • 1 tojás

A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk, letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán nagyjából egy centi vékonyra nyújtjuk és a kis virsliknek megfelelő méretű négyzeteket vágunk belőle. Minden virslit begöngyölünk egy-egy tésztába, éles késsel két helyen bevágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 15-20 percig pihentetjük.
Ezalatt a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, aljába kis fémedényben vizet teszünk. A bucik tetejét lekenjük felvert tojással, majd 15-20 perc alatt megsütjük őket.
Tálalásnál jár mellé mustár és ketchup.


2012. június 17., vasárnap

Mézeskalács dobozok ballagásra




Az elmúlt időszakban több mézes is készült ballagásra. Tündének megint remek ötlete volt, az első csemeténél mézeskönyvet kaptak az óvónénik, most pedig dobozokat. Minden dobozba apró mézesszívek kerültek, rajtuk a ballagó gyerekek neve.

2012. június 3., vasárnap

Epres csokoládés torta





Ez most csak a magunk kedvére készült, a remek tahi eper utolsó részéből. Hasonló a málnáshoz, csak a krémen változtattam, sok eper került bele, meg az oldalára is, és csökkentettem a zselatint egy picit.
Kissé hullámos lett a krém széle, mert sütőpapírral béleltem körben a formát. Ez az ízén nem rontott.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:

  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg kakaópor
  • 10 g szódabikarbóna
  • 5 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 14 dkg tejföl (vagy joghurt)
  • 80 ml olaj
  • 160 ml kávé
a krémhez:

  • 30 dkg tejföl
  • 8-10 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 citrom leve (mehet bele a reszelt héja is)
  • 40 dkg eper pürésítve
  • 20 g zselatin
  • 8-10 nagyobb eper az oldalára körben
a glazúrhoz:

  • 80 ml víz
  • 70 ml tejszín
  • 9 dkg porcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 5 g zselatin
a díszítéshez:

  •  friss gyümölcs

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Összekeverem a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra verem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverem és az alján sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm.
30-35 perc alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is biztosan átsült-e.
A formában hagyom hűlni 15 percet, majd lekapcsolom a karimát és teljesen kihűtöm a tésztát, ezután kettévágom és az elmosott tortaformába visszateszem a felső lapot. (az alsó lap alsó oldala lesz a torta teteje, mert ez a legsimább felület)

Ha valakinek van állítható tortagyűrűje, érdemes azzal dolgozni, mert magasabb. Ha nincs, akkor a tortaforma oldalát lehet körben magasítani egy csík sütőpapírral.
Félbevágott eperszemekkel kirakom a forma oldalát.

Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkeverem a zselatint, sűrű massza lesz belőle, és félreteszem.
A krémhez összekeverem a tejfölt a cukorral, a citromlével és az eperpürével, majd óvatosan beleforgatom a habbá vert tejszínt is.
Kis lángon felolvasztom a zselatint, hozzákeverek 4-5 evőkanálnyi krémet, majd az egészhez öntöm, alaposan elkeverem. Ezután a tortaformában várakozó lapra öntöm, belesimítom. 
Rányomkodom a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé. Hűtőbe teszem.
Elkészítem a glazúrt. Kis pohárban elkeverem a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszek el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítem, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Leveszem a tűzről.
Mikróban feloldom a zselatint, hozzávegyítem a kakaós részhez, alaposan elkeverem és átszűröm egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyom langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntöm.
Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül.
Visszateszem a hűtőbe legalább egy órára.
Tálalás előtt díszítem gyümölcsökkel. Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...