2009. augusztus 8., szombat

Márványkuglóf


Limara találta ezt a receptet, először megsütöttem úgy, ahogy írta. Aztán arra gondoltam,hogy ideális lenne márványos kuglófnak. Mivel én sem kedvelem a csészés recepteket, amit tudtam átszámoltam dekára, és a cukrot kissé csökkentettem. A kakaó és a nescafé  azért kevesebb, mert csak a fele tésztába kerül.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
25 dkg cukor
1 tk.szódabikarbóna
1/2 tk.sütőpor
1 tk.vaníliakivonat
reszelt citromhéj
csipet só
2 ek.kakaópor
1 tk.nescafé
3/4 csésze tej vagy író  (175 ml)
3/4 csésze víz    (175 ml)
15 dkg puha vaj
2 tojás
A robotgéppel habosra keverem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a vajat is, majd a tejet és a vizet, a citromhéjat és a vaníliát. A sütőporos, szódabikarbónás lisztet belekeverem.
A tésztát elfelezem, egyik felébe keverem a kakaóport és a nescafét.  A 26 cm átmérőjű kuglófbetétes tortaformát kivajazom, morzsázom, felváltva adagolom bele a tésztákat.
180 fokon előmelegített sütőben sül kb. 50-  55 percig.
A formában hagyom kihűlni, így marad szaftos, puha.

8 megjegyzés:

Mónika írta...

Fincsi lehet, küldjél légyszí.:))

Moha írta...

Móni tényleg az,indítom fénypostán!:))
Tudod milyen mániákusan kísérletezek, kuglófból is volt már legalább 8 féle, de eddig ez a legjobb a kevert tésztásak közül.

szepyke írta...

Hu, ez de szép lett!
A nagymamámnak is van valami hasonló receptje, régen mindenhova azt vittük, mert napokig friss marad. El is kérem tőle!:D

Moha írta...

Szepy érdemes elkérni,azok a legjobb receptek,amik a Nagyiktól kerülnek elő!

medit16 írta...

Kedves Moha!

Ilyet szeretnék készíteni a baba-mama játszóházunkba a lurkóknak, és szeretném, ha nagyon jól sikerülne, ehhez szükségem lenne a segítségedre. Milyen vajat használsz?
Előre is köszönöm válaszod!

Moha írta...

Kedves medit!
Sima, bármilyen VAJ jó hozzá, tehát NEM MARGARIN.
Amúgy én a Lidl-ben kapható vajat szoktam venni, ez nagyon finom, és jó minőségű. De szinte bárhol vehetsz vajat hozzá, csak ne szendvicsvaj legyen, mert azoknak alacsonyabb a zsírtartalma.

Névtelen írta...

Tejérzékenyek és szívbetegségekre hajlamot öröklők kedvéért: olajat is lehet használni, annak is magas a zsírtartalma: margarinnal 0,7-0,8 szorzó, vajjal kb 0,9. A kókuszzsír pedig 1:1-ben mehet. :-)

Moha írta...

Kedves névtelen, köszönöm a kiegészítést, bár tejérzékenység esetén az írót / tejet is cserélni kell a receptben.
A szívbetegségre való hajlamon nem segít a margarin, én azt nem használok, és a kérdező sem erről érdeklődött, hanem az általam használt vajról.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...