2010. július 12., hétfő

Vaníliafagylalt


Ez is a gép nélkül is elkészíthető fagylaltok táborába tartozik. Sűrű, krémes alapfagylalt. Tálalásnál kerülhet rá gyümölcs, csokoládé/ karamell öntet.

Hozzávalók:
  • 6 dl tejszín
  • 3 tojássárga
  • 1 tubus cukrozott sűrített tej (170 g)
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
A tejszínt, a tojássárgákat, a vaníliát és a sűrített tejet kézi habverővel folyton keverve, kis lángon besűrítem. Leveszem a tűzről és beletördelem a fehér csokoládét. Addig keverem, amíg a csokoládé elolvad, ezután vízfürdőben kihűtöm. Hűtőbe teszem egy éjszakára.
Másnap reggel a sűrű csokoládés krémet a robotgép habverőjével, a legmagasabb fokozaton kemény habbá verem. Ha rögtön szeretnénk enni, akkor lehet a fagyigépre bízni. Ha ráér, akkor dobozba teszem és a mélyhűtőben megfagyasztom.
A dobozt tálalás előtt fél-egy órával átteszem a sima hűtőbe, így tökéletesen gombócolható, krémes fagyit kapok.

16 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez igen, és nem kell fagyigép csúcs szuper

Felhőlány írta...

Már a levendulás fagyidnál is nagyon bevált a fehércsokis dolog! Bár éppen tegnap készítettem egy adag vaníliát, a következő ilyen lesz... :))

Moha írta...

Bianka köszi, ha van türelem, akkor nem kell a gép.

Felhőlány ez tényleg jó így, olyan igazi olasz fagyi állagú lesz!

GasztroRéka írta...

A vanília Szepyke szállítmányból van?

Moha írta...

Réka igen, de még a tavaly téli adag:)

Szemi írta...

Ezt jó lenne kipróbálni, nekem nincs fagyigépem.
Két kérdésem lenne hozzá:
1. Nem kell kevergetni fagyasztás közben? Nem lesz így jeges? / múltkori málnafagyim tiszta jég lett, pedig azt többször is átkevertem :((

2. Használhatok hozzá cukrozatlan sűrített tejet?Csak mert az van itthon. :))

Moha írta...

Szemirámisz ezt NEM kell kevergetni, pont ez a jó benne! Nem lesz jeges, hiszen sűrű, kemény habbá vered, csupa tejszín az egész. Sajnos a cukrozatlan sűrített tejjel ez nem biztos, hogy ugyanaz lesz. Készítettem már úgy is fagyit, nem lett ugyanolyan. Sajnos nem tudom megmondani, hogy a sűrített tejből mennyi kellene + mennyi cukor, hogy elérjük a tubusos állagát.

Moha írta...

Szemirámisz esetleg tegyél a tubusos helyett 1 dl sűrített tejet és 15-20 dkg cukrot, nem tudom mennyire szeretitek édesen? Talán így meglesz a kívánt állag.

Szemi írta...

Majd valamit kitalálok...
Azért is kérdeztem, mert nem ehetek rendes cukrot, ezért nyírfacukorral gondoltam elkészíteni... Sajnos itt felénk nem nagyon kapható diabetikus fagyi, gondoltam csinálok majd én magamnak. :))

Moha írta...

Jaj, ezt nem mondtad, akkor viszont mehet a sűrített tej + nyírfacukor, ahogyan te használhatod.Ha fehércsokit sem tehetsz bele, akkor inkább azt mondanám, hogy legyen 5 dl a tejszín, 4 tojássárgája hozzá és a használható édesítőd. Remélem így is sikerülni fog másnap habbá verni és fagyasztani.

Seli írta...

Heloka!
Azt szeretném kérdezni, hogy ebből az adagból kb. mennyi fagyi lesz?
Előre is köszi! :)

Moha írta...

Seli ebből kb. 90 dkg fagyi lesz, térfogatra pedig több, mint egy Carte d'or-os doboz.

Cili írta...

Moha, nekem nem verődik habbá :-(((
Kétszer is megpróbáltam (először a csokifagyidat, ma meg a vaníliát), és nagyon finom, krémes, de irtó sűrű, nehéz lett. És képtelen vagyok habot generálni belőle. Hűtőben volt, több, mint 12 órát, volt ideje lehűlni. Irtó soká veretem, türelmesen, de csak majdnem vajat köpült (akkor leállítottam) belőle, hab az nem lett. És térfogatra jóval kevesebb, mint a carte d'Or-os doboz. :-( Mi lehet a hiba szted?
Köszi!
Cili

Moha írta...

Cili két tippem van: egyik a tejszín, nem tudom milyet használtál?

Másik: én már tejszínnel is jártam úgy, hogy a legnagyobb fokozaton kezdtem verni és tényleg majdnem vaj lett belőle. Először alacsonyabb-közepes fokozaton kezdd el verni, aztán mikor már habosodik, akkor tekerd feljebb pici időre, míg kemény hab lesz.

Más ötletem nincs, nekem ez is, meg a csokis is kőkemény hab lesz másnap. És persze jóval több a térfogata is.

Esetleg próbáld meg, hogy 1-2 zacskó habfixálóval rásegítesz a habbá verés elején, de ennek működni kell anélkül is!

Csak a tejszín minősége lehet a ludas a dologban...

Cili írta...

Szia Moha, köszi a választ, közben egyszer már sikerült! :-) Házitejszínt használtam, piacon vesszük, eddig nem hibázott (magában verve mindig hab lett), de talán pont az a kettő nem volt jó, ki tudja?
Remélem, a további próbálkozások is sikeresek lesznek :-)
Köszi!

Moha írta...

Cili örülök, hogy sikerült! Nem feltétlen lehetett romlott a tejszín, csak valamiért nem verődik fel.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...