2012. szeptember 6., csütörtök

Szedertorta joghurttal




Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
a piskótához:
  • 1 tojás
  • 4 dkg cukor
  • 3 dkg liszt
  • 1 dkg kakaópor
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál víz
a krémhez:
  • 40 dkg joghurt
  • 2,5 dl tejszín alaposan behűtve
  • 20 dkg szeder
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • 15 g zselatin
a díszítéshez:
  • 2 dl tejszín
  • 1 zacskó habfixáló
  • 13 szem szeder
  • citromfűlevél (elhagyható)
a tálaláshoz: 

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk. Robotgéppel nagyon habosra keverjük a tojást a cukorral, majd beleöntjük a vizet és az olajat. Kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük a sütőporos, kakaós lisztet is, a formába öntjük és 8-10 perc alatt megsütjük. 
Kis lábosban összekeverjük a zselatint a citromlével, félretesszük.
A cukorból halványbarna színű karamellt készítünk, rátesszük a szedret, néhány percig kevergetve pároljuk. Ezután szitán áttörjük, hogy a magoktól megszabaduljunk. A zselatint kis lángon felolvasztjuk, majd a szederpüréhez adjuk.
A joghurthoz kézi habverővel hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, ebből először 3-4 evőkanálnyit keverünk a szederpüréhez, végül az összeset hozzáadjuk.
A szedres krémet a tésztára töltjük és a tortát legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt habbá verjük a tejszínt a habfixálóval, csillagcsőrös habzsákból rózsákat nyomunk a torta tetejére, mindegyikbe egy-egy szedret teszünk.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Csodálatosan szép! Mondhatnám kínzás sokáig nézni mert annyira kívánatos!

Névtelen írta...

Csodaszép, isteni és frissítő látvány, szerintem a monitorom fogja bánni, ha megpróbálnék beleharapni :) Cuki a tortaállvány, számomra 1920-at idézi :)
Pusza: Reni

Moha írta...

Éva, nagyon kedves vagy, köszönöm!

GasztroReni, köszönöm! A tortaállvány nekem is kedvencem lett, és ha vigyáz rá az ember, többször is használható.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...