2013. július 26., péntek

Túrótorta málnával sütés nélkül






Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

az alaphoz:

  • 20 dkg zabpehelykeksz ( 1 csomag Győri Édes Zabfalatok)
  • 10 dkg olvasztott vaj
a túrókrémhez:

  • 30 dkg túró
  • 30 dkg tejföl
  • 8-10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd belseje vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 4 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 1 dl citromlé
  • 20 g zselatin

a tetejére:

  • 40-50 dkg málna
  • 3 dl málnalé ( bármilyen piros gyümölcs leve) vagy vízzel hígított málnaszörp  
  • 1 zacskó piros tortazselé por (Dr.Oetker) vagy 20 g zselatin
Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába. A kekszet aprítógépben megdaráljuk vagy zacskóban összetörjük egy nyújtófával, és villával összekeverjük az olvasztott vajjal.
Egyenletes vastagságban belenyomkodjuk a forma aljába és hűtőbe tesszük.
Kis lábosban a zselatint elkeverjük a citromlében és félretesszük.
A túrót elvegyítjük a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és a vaníliával. A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, néhány kanál túrókrémet hozzávegyítünk, majd ezt az egészet alaposan a túrós masszába keverjük.
Kemény habbá verjük a tejszínt és óvatosan a túrókrémbe forgatjuk.
A kekszes alapra töltjük a túrókrémet és legalább 2 órára behűtjük, hogy megszilárduljon.
Ezután kirakjuk a torta tetejét málnával.
Elkészítjük a málnazselét a zacskón található előírás alapján a gyümölcslével. A felhasznált gyümölcslétől függően lehet édesíteni.
(Ha nincs tortazselé por, akkor a sima zselatint elkeverjük a gyümölcslében, kis lángon melegítve feloldjuk benne, majd ha lehűlt, tovább dolgozunk vele.)
Először óvatosan néhány evőkanál zselét töltünk a málnára, és visszatesszük a hűtőbe megszilárdulni, ha ez megtörtént, akkor kanalazzuk rá a többi zselét. Hűtőbe tesszük, míg teljesen meg nem szilárdul a bevonat.
Ezzel a módszerrel a gyümölcsök a helyükön maradnak majd, nem fognak felúszni a zselé tetejére.

Tálalás előtt késsel körben elválasztjuk a tortát a formától, levesszük a karimát és a tortát tálra csúsztatjuk.

Tipp: ha azt szeretnénk, hogy a zselé teljesen fedje a gyümölcsöt, akkor dolgozzunk 4 dl gyümölcslével.

40 megjegyzés:

Piroska írta...

Ez valami gyönyörűséges, mindjárt meg is kóstolnám!

Bartush írta...

Nem málnával, hanem nektarinnal készítettem el ezen a forró hétvégén, és nagyon finom lett.
Ilyen sütésnélküli üti recepteket gyűjtök most. Majd inkább télen fűtöm fel a konyhát.

Moha írta...

Piroska, köszönöm!

Bartush bármilyen más gyümölcs is jó hozzá, örülök, hogy sikere volt nálad is! Sütni meg valóban ráérünk télen:)

Mézeskalács írta...

Bármire képes volnék most egy szeletért....igen még annak is, hogy nekifogjak!:)))

Moha írta...

Mézeskalács nosza, ez nem nagy munka, és utána nem csak egy szelet jut:))

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Az lenne a kérdésem, hogy a zselatint az 1dl citromlével melegítem össze?
És lenne még egy kérdés, a torta zselé ami a tetejére kerül, nem kocsonyásodik össze a lábasban addig amíg a tortát visszateszem a hűtőbe hogy, megdermedjen a málnán az első réteg?
Köszönöm a válaszod!
Laura

Moha írta...

Kedves Laura! Igen, a citromlében oldod fel a zselatint. Ha a maradék zselé megköt a lábasban, akkor azt kis lángon újra lehet melegíteni, míg folyóssá nem válik.

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Ez olyan nagyon gyönyörűűű,hogy kedvet kaptam az elkészítéséhez:-)!Szeretném megkérdezni,hogy a vaj teavaj,vagy mindegy?Tejszínből hulalát használsz?Én általában az aldis dobozosát,ami nem növényi.Köszönöm szépen!

Moha írta...

Kedves Névtelen a vaj bármilyen lehet, én legtöbbször az Aldiban / Lidl-ben kapható vajat használom.
Kizárólag állati tejszínt használok, 30%-os zsírtartalmút, alaposan behűtve, így szépen habbá lehet verni.
Remélem jól sikerül a torta, és ízleni is fog!

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Ma elkészítettem,ahogy tegnap terveztem,csak eperrel,és én is állati tejszínt használtam.Nagyon nagyon finom!Ha jó idő lenne,lehetne írni,hogy az enyhe citromos íz kellemes a nyári forróságba.De,ami késik nem múlik, biztosan elfogom készíteni máskor is!Köszönöm a receptet!Örülök,hogy rátaláltam az oldaladra!@-}--
Üdv:Rena

Moha írta...

Kedves Rena, köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ízlett!

Névtelen írta...

Köszönöm a receptet! Holnap fogom harmadszor megcsinálni, akkora a sikere, hogy minden szülinapra ezt rendelik tőlem!!!! Szuper torta, recept mentve :-)

Moha írta...

Kedves Névtelen, nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ekkora sikered van vele:)) Nálunk is gyakori vendég, mindenki szereti.

Unknown írta...

Egyszerűen imadjuk!!Már 3x készítettem nagyon egyszerű és finom!Köszönjük!!

Moha írta...

Gabriella köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlik!

Ilona írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Ilona írta...

Kedves Moha!

Barátnőm születésnapjára szeretném elkészíteni a tortát, de ő mindenképpen szeretné ha túrókrémben is lenne málna. Kell ez esetben változtatni a hozzávalók arányán vagy csak egyszerűen keverjem hozzá a málnát.Illetve mennyiben rontja el a süteményt az ha fagyasztott málnát használok?

Válaszodat előre is köszönöm: Ilona


[U.i: nem vagyok túl gyakorlott a konyhában , de az egyszerűbb dolgok még mennek. Bár egyszerűnek tűnik biztosan segítséget kérek majd valakitől.:) ]

Moha írta...

Kedves Ilona, én lebeszélném erről a barátnődet, a fagyott málna gusztustalan a krémben kiolvadva, lottyadtan. Felfőzve pici cukorral, és szitán áttörve, hogy a magok ne kerüljenek bele, valamint némi zselatinnal megkötve lehetne egy réteg zselét tenni középre is, de ha nem vagy túl gyakorlott, ezt inkább nem ajánlom, és őszintén szólva nem is látom értelmét.

A krémbe tett gyümölcsöt málnaszezonban tudnám elképzelni, amikor a krémet lehetne két rétegben simítani a formába, és közben beleszórni friss, ép málnaszemeket.

A torta tetején éppen elég sok málna van, dominál az íze így is. A málnát a tetejére fagyott állapotban tedd, úgy öntsd rá a zselét.

Merci írta...

Kedves Moha!
Nekem csak egy olyan kérdésem lenne, hogy kéne változtatnom a hozzávalókon, ha fagyasztott erdei gyümölccsel szeretném elkészíteni? Azt is ugyanúgy fagyasztva keverjem össze a zselatinnal? Válaszodat előre is köszönöm, és a torta valami eszméletlen csodálatos lett!:)

Moha írta...

Kedves Merci! Ahogy a recept végén írtam, több gyümölcslé és zselatin legyen a bevonat, így a fagyott gyümölcsöket teljesen fedi majd.
A torta tetejét kirakod a fagyott erdei gyümölcsökkel, majd erre öntöd rá a bevonatot ( 4 dl gyümölcslében feloldott 25 g zselatin). Ha tudsz, vegyél hozzá valamilyen piros gyümölcslét, vagy vegyes gyümölcslét, ezt készítsd el pici cukorral és a zselatinnal.

Anita írta...

Kedves Moha!
Tortalapnak szeretnék hozzá sütni kakaós piskótát. Mit javasolsz,milyen hozzávalókból és arányban kellene elkészítenem? Segítségedet köszönöm előre is!

Moha írta...

Kedves Anita!

Mivel ez egy 26 cm átmérőjű torta, a következő lap megfelelő lesz hozzá:
2 tojás,
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
2 evőkanál víz
2 evőkanál olaj

A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső sütésmódban, a tortaformába sütőpapírkorongot vágunk.
A piskótához nagyon habosra verjük az egész tojásokat a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc.
Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd beleszitáljuk a kakaós lisztet is, de ezt már óvatosan, kézi habverővel forgatjuk hozzá. A tortaformába töltjük és nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük.
Rácsra csúsztatjuk és hagyjuk hűlni.

Moha írta...

Ez a lap tökéletesen helyettesíti a kekszes alapot.

Névtelen írta...

Kedves Moha!
A turo helyett hasznalhatok mascarponet? Vagy legalabb a felet helyettesithetem mascarponeval?

Moha írta...

Igen, nyugodtan lehet használni mascarponét is felesben, és így minden egyéb változatlanul hagyható, jó lesz a torta!

Névtelen írta...

Nagyon finom,csak az enyemet kanalazni kellett....pedig mindent a recept szerint csinaltam es nem vagyok kezdo a konyhaban...viszont remek poharas desszert ha nem tortara van szukseged :)

Moha írta...

Kedves Névtelen, nem tudom mi lehetett a probléma nálad, mint olvasható jó páran elkészítették már, és mindenkinek szeletelhető torta lett belőle.

Az összesen 1 kg alapanyagot ( 30 túró, 30 tejföl, 40 tejszín) tökéletesen megfogja a 20 g porzselatin, ha az megfelelően van elkészítve, és a leírás szerinti hőkiegyenlítéssel kerül a hideg masszába, jól elkeverve.

Nem tudom milyen zselatint használtál, lehet, hogy azzal volt a baj?

Nálam ez a fajta torta nagyon sokszor készül, néha mascarpone is megy bele, vagy a túró / tejföl arány más, de az 1 kg alapanyagsúlyt betartva és a recept szerint készítve mindig szeletelhető a végeredmény.

A hűtési idő is fontos, legalább 3-4 óra, de inkább több legyen.


Unknown írta...

Kedves Moha!
Nem vagyok valami nagy ász a konyhában, de csodák csodájára az általad leírt
recept kivételesen rögtön sikerült, mi az hogy sikerült, fantasztikusan finom lett, és az egyebekben velem mindig kibabrálós zselatinnal sem volt semmi gondom. Köszönet érte! Klarissza

Moha írta...

Kedves Klarissza nagyon szívesen! Örülök, hogy neked is jól sikerült, mindig igyekszem nagyon alaposan, részletesen leírni a készítés menetét, mert ez a siker titka az ilyen sütiknél, tortáknál. Ha valaki betartja pontosan a receptet és a leírást, akkor a képen látható végeredményt kapja :))

Brigi anyu írta...

szia, nekem a hűtőben van, holnap du kerül asztalra. ahogy azt irtad fagyosan tettem rá a gyümölcsöt. azonban kezd egy kisebb tócsa lenni a hűtőben ahogy olvad ki a gyümölcs. nem tudom ez mennyire fogja befolyásolni a szeletelhetőséget... kezdek aggódni. vagy ez normális jelenség? a túrókrém kőkemény lett azzal nm volt gond.

Moha írta...

Szia Brigi! Ahogy írtam is, az emelt mennyiségű zselével készítetted el a tetejét? ( 4 dl gyümölcslé) Mert akkor a fagyott gyümölcsöt teljesen bevonja a zselé, és nem kezd el folyni szanaszét.

Bármilyen fagyott gyümölcsnél ez a trükk, hogy teljesen körbe kell zárni a gyümölcsös zselével.

A szeletelhetőségét nem fogja rontani, próbálj alá papírtörlőt tenni több rétegben, az felissza a málna levét. Sajnos a szépségét nem lehet menteni.

Unknown írta...

Igazi nyári mentsvár!
Hálás köszönet a receptért, többször készítettem már, sosem okozott csalódást!

Unknown írta...

A hőkiegyenlitésről irnál bővebben?

Moha írta...

A hőkiegyenlítés lényege a zselatinos krémeknél az, hogy a meleg zselatinos részhez adjunk néhány kanállal a hideg krémből, elkeverjük, majd azután ezt a kissé lehűtött zselatinos krémet keverjük a többi hideg krémhez folytonos keveréssel.
Így a kétféle hőmérsékletű krém tökéletesen elvegyíthető, egyenletesen. Ha a forró zselatinos oldatot belecsurgatnánk a hideg túrós krémbe, akkor a zselatin kis csomókban összeugrana benne a hideg hatására, és nem töltené be a szilárdító szerepét.

Névtelen írta...

Kedves Moha! Többször készítettem már, nagy kedvence az egész családnak. Holnap is ezt teszem az asztalra, majdnem dupla adagot szoktam, szögletes tortaformában. Nagyon köszönöm a receptet!!!
Judit

Moha írta...

Kedves Judit, nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy nálatok is családi kedvenc lett belőle!

Névtelen írta...

Hát hol is kezdjem, a keksz alap vajjal és semmi cukorral szerintem nem ízes, a túrós krémbe a citromlé túl sok az hogy hogy fog a szeleteles sikerülni az holnap kiderul (úgy vettem észre nem köt valami jól), most próbáltam ki először de már most sokmindent másképp csinálnék (amúgy nem vagyok egy kezdő) majd írok holnap hogy milyen lett, csalódott vagyok azért na!

Moha írta...

Kedves Névtelen, nekem a Győri zabkeksz elég ízes, sőt túl édes is. Ez nagyon egyéni, ki mennyire eszik édesen, illetve ha neked ez a keksz nem ízlik, bármilyen más zabkekszet is lehet használni, vagy ezt plusz cukorral kiegészíteni.
A citromlé-cukor arány a krémben szintén egyéni ízlés dolga, kóstolás után lehet plusz cukrot beletenni.
A zselatin mennyisége teljesen megfelelő ennyi alapanyaghoz, ha a leírt technológiát betartva készült, akkor megköti a túrós krémet.
Én mindig Horváth Rozi vagy Lucullus zselatint használok, ezek tökéletes minőségűek, és a megadott mennyiség elég belőlük.

Névtelen írta...

Itt vagyok újra 😀nem mondanám hogy nem lett jó, ízlett mindenkinek, amúgy tényleg sok bele az 1dl citromlé (ez a többiek szerint is) fele arány bőven elég és akkor pont jó, én legközelebb több cukrot fogok használni a krémbe na meg veszek valami jó édes kekszet😀

Moha írta...

Örülök, hogy végül ízlett a torta, az édesség / savanyúság nagyon egyéni, érdemes kóstolni közben, és korrigálni a saját ízlés szerint.
Némelyik túró alig savanykás, szinte semleges ízű, elfér hozzá az 1 dl citromlé, esetleg mehet a krémbe is plusz cukor.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...