2016. május 9., hétfő

Mandulás almatorta




A recept megjelent a Kifőztük magazinban is, az újság letölthető a weboldalról.

A mandulát a Magosbolt biztosította a tortához.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 4 evőkanál olaj
  • 10 dkg darált mandula
  • 6 dkg liszt
  • 1 vegyszermentes citrom reszelt héja
az almás réteghez:
  • 4 nagyobb savanyú alma hámozva, vékony cikkekre vágva
  • 1 nagy citrom leve
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl behűtött habtejszín
  • 2 csomag instant zselatin fix
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg cukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 1 rúd vanília
  • 2,5 dl tej
a díszítéshez: 

Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába. Megolvasztjuk a vajat a citromlével, a cukorral és a fahéjjal, kis lángon átforgatjuk rajta az almaszeleteket. Elrendezzük őket a tortaforma aljában.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral és a citromhéjjal legalább 10 percig. Belecsorgatjuk az olajat, majd kézi habverővel hozzákeverjük óvatosan a mandulát és a lisztet. Ráöntjük az almára és kb. 35-40 perc alatt megsütjük. 
Rácson hagyjuk hűlni a tortaformában. Ha már langyos, akkor egy lapos tálat szorítunk a formára, és átfordítjuk a tortát. 
A krémhez felmelegítünk 2 dl tejet a felhasított vaníliarúd kikapart magjaival. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, és a maradék fél dl tejjel. Hozzáöntjük a forró tejet is, majd a tűzre visszatéve, folytonos keveréssel kis lángon besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
A mascarponét kikeverjük a főzött krémmel, hozzáadjuk a zselatinnal együtt habbá vert tejszínt, majd az almás rétegre simítjuk. Hűtőbe tesszük a tortát 2-3 órára, tálalás előtt megszórjuk a mandulával.


6 megjegyzés:

ILDIKO írta...

Szia MOHAM!

Hujujj, nagyon finom lehet.Megcsornam szivesen!

ILDIKO

Moha írta...

Tényleg finom volt Ildikó, könnyű, krémes.

Névtelen írta...

Szia Moha


Szülnapi torta lett belőle (magamnak :) ) Imádtuk minden morzsáját!
Zseniális recept, a tésztánál először aggódtam olyan hígnak láttam, de mire megsült megnyugodtam. A krémje (én itt pudingporral készítettem)nem túl édes és könnyű hmmmmm.
Az is klassz, hogy semmi sütőporféleség nem kell hozzá.
Szóval nagyon bejön, megtartjuk !!

Köszönöm, Eszter

Moha írta...

Szia Eszter! Először is nagyon boldog szülinapot neked utólag is!

Nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök neki, hogy nálatok is sikert aratott a torta, pont azért szeretjük mi is, amit írtál, könnyű, nem túl édes, finom :)

Noémi írta...

Én mandula híján dióval készítettem el, így is rajongója lett a család :) köszönöm szépen! Egyszer ki kell próbálnom az eredetit is :)

Moha írta...

Kedves Noémi, örülök a visszajelzésnek és a torta sikerének! Dióval én szoktam a mandulát helyettesíteni, általában jól beválik, és finom lesz úgy is.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...