2010. augusztus 27., péntek

Szedertorta mascarponéval







Ez a torta az olvasók szavazatai alapján került be a Kifőztük magazin 6.számába. Friss, gyümölcsös ízű, nem túl édes torta, akár fagyasztott szederrel is készülhet.


Hozzávalók   (26 cm átmérőjű tortaformához)
az alaphoz:
  • 20 dkg zabpehelykeksz
  • 10 dkg vaj
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg tejföl
  • 4 dl tejszín
  • 10-15 dkg cukor
  • 60 dkg szeder
  • 1 citrom leve
  • 25 g zselatin
a szederzseléhez:
  • 30 dkg szeder
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 citrom leve
  • 10 g zselatin
a díszítéshez:
  • 3 dl tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 zacskó habfixáló
  • 17 szem szeder

A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk, az oldalát körben sütőpapírcsíkkal béleljük. A vajat megolvasztjuk és a morzsásra tört kekszhez keverjük. Villával jól eldolgozzuk és a forma aljába nyomkodjuk, hűtőbe rakjuk.
Egy kis lábosba tesszük a 25 g zselatint, 5 evőkanál vizet öntünk rá és állni hagyjuk.
10 dkg cukrot egy evőkanál vízzel karamellizálunk, rádobjuk a szedret, hozzáöntjük a citromlevet és kevergetve pároljuk néhány percig. Botmixerrel pürésítjük és szitán áttörjük.
A 4 dl tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a mascarponét és a tejfölt is, majd a szederpürét. Kóstoljuk meg, ha a szeder nem volt elég édes, tehetünk még bele porcukrot. A zselatint kis lángon kevergetve felolvasztjuk, hozzávegyítünk 4 evőkanálnyit a szedres krémből, majd ezt az egészhez keverjük a habverővel.
A tortaformába töltjük és a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A szederzseléhez a szedret a cukorral és a citromlével megpároljuk, pürésítjük és szitán áttörjük. Vízzel kiegészítjük, hogy 5 dl legyen. Egy kis lábosban 4 evőkanál pürében elkeverjük a 10 g zselatint, takarékon felolvasztjuk, majd az egészhez adjuk.
A megszilárdult krém tetejére öntjük a szederzselét és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára.
A díszítés előtt eltávolítjuk a tortakarimát és óvatosan a sütőpapírcsíkot is.
Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük a cukorral és a habfixálóval, habzsákba szedjük. Körben 16 rózsát nyomunk a tortára, egyet pedig középre. Minden rózsára teszünk egy szedret és egy citromfűlevelet.

28 megjegyzés:

Ildy írta...

Mérnöki pontossággal szeletelve, vonalzóval sem lehetne szebben. És gyönyörű színei vannak. Nagyon tetszik.

Bianka írta...

Gyönyörű és hihetetlen szépséges a szeletelési technikád

Zsiri írta...

Ez valami csodálatosan szép!!

Éva írta...

Profi vagy!

erika írta...

A látvány--pazar! az ízére is kíváncsi lennék (hi-hi-hi)!

Wise Lady írta...

Ez tökéletes, nincs rá más szó!

Névtelen írta...

Ez egy költemény!!!!!

Moha írta...

Ildy köszönöm, hála a Fiskars késnek, azzal lehet ilyen gyönyörűen szeletelni!

Bianka köszönöm, tudod, csak egy jó kés kell..

Zsiri köszönöm!

Fakanál köszönöm, csak szeretnék lenni:)

Erika köszi, a látványon kívül az ízébe is beleszerettünk, nagyon finom.

Wise Lady köszönöm!

Pocak Panna köszönöm, szederszimfónia:)

Liza írta...

Igazi remekmű, egy cukrásznak is büszkeségére válna!

GasztroRéka írta...

Meseszép,lassan fel kellene venned torta rendeléseket! ..és ezt nem viccből írom!

Moha írta...

Liza köszönöm!

Réka köszönöm szépen, szívesen sütnék rendelésre is!

juhi írta...

Jelentem elkészítettem a párom nevenapjára. Csudijó lett, és majdnem olyan szép is mint a Tiéd. Köszönöm a receptet!

Nekem szokás szerint meggyűlt a bajom a tejszínnnel. Hiába vettem házitejszínt, ez (sem) verődött fel. Maradt nemszeretem növényi, de az legalább felverődött, a friss szederíz pedig szerencsére mindent überelt.

Brigitta írta...

Mintha nem is emberi kéz alkotná az ilyen csodákat,csakis varázslat,de a kezedben van!:))Gratula!

családi tűzhely írta...

Ez valami gyönyörű lett. Gratulálok!

Andi/cuki írta...

Szupertökéletes!:-))

Bius írta...

ez a torta valami fantasztikus, holnap meg is csinálom anyu szülinapjára...az alsó rész lehet piskóta a kekszes alap helyett? nem áztatja szét? köszönöm :)

Moha írta...

Juhi nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! Nem szoktam reklámozni, de próbáld ki a Tesco saját márkás, 2 dl-es kis papírdobozos tejszínjéből egyszer. Ez nekem kivétel nélkül mindig felverődött és tökéletes volt.

Brigikém köszönöm!

Családi tűzhely köszönöm szépen!

Andi/cuki köszönöm!

Bianca köszönöm, lehet piskóta nyugodtan, süsd meg hozzá a Málnás tejberizstorta alapját, ez 2 tojásos piskóta.
http://mohakonyha.blogspot.com/2010/06/malnas-tejberizstorta.html

Bius írta...

köszönöm a gyors válaszodat :)

Csibe írta...

Juj, de nagyon meseszépséges!

Moha írta...

Bianca nagyon szívesen!

Csibe köszönöm!

Névtelen írta...

Nekem nem sikerült! :(
Nem tudom mi lehetett a baj! A zselét nem tudtam ráönteni, egyből nyelte el a tejszínes réteg, pedig még kicsit több zselatint tettem bele!
Mit ne mondjak, nagyon elkeseredtem... :(

Moha írta...

Kedves Névtelen, nem tudom mi lehetett a gond. 1 óra alatt a krém megszilárdul annyira a hűtőben, hogy a ráöntött szederzselét biztosan nem szívja be.

Hagytad ennyit szilárdulni a krémes részt?

A másik gondolatom, hogy esetleg nem zárt a tortaforma körben teljesen, és a zselé leszivárgott oldalt. Nekem is volt már ilyen esetem.
De az biztos, hogy a megfelelően elkészített és lehűtött, megszilárdult tejszínes krém nem tudja "elnyelni" a zselés réteget.

Anita írta...

Kedves Moha!

Én vagyok a névtelen, akit egyébként Anitának hívnak. :)
Hagytam, sőt még többet is, mert 1 óra elteltével próbálkoztam először (a közepén), de mivel láttam, hogy még nem okés, ezért vártam még egy órát. Szóval két óra hűtőben tárolás után, szintén a közepéről kezdve és ráadásul kanalazva tettem rá a zselét. Ahogy az egészet rákanalaztam láttam, hogy szépen lassan mindenhol nyeli el.
Egyébként pár nap után, amikor a kukában landolt az egész, nagyon szépen megszilárdult.

Még egy olyan tippem lenne, hogy mindig H.Rozi vagy DrO. zselatint használok, most viszont a boltban ahol voltam, csak a saját márkás zselatinjuk volt. Lehet, hogy az nem volt annyira erős, mint a másik két drágább változat?

Moha írta...

Kedves Anita, akkor megvan a megoldás, én kizárólag Horváth Rozi zselatint használok, illetve a Dr.Oetkerből a Zselatin fixet szoktam, de az ugye a hidegen belekeverős verzió, itt eleve nem játszik.

Valószínűleg amit vettél zselatin, nem volt jó minőségű. Miután a krém is gondolom ezzel készült, nem is szilárdult meg a kellő mértékben. Ezután lehetett, hogy "beszívta" a tetejére kerülő zselét.

Névtelen írta...

Szia! Tegnapelőtt elkeszitettem ezt a tortát férjem szülinapjára, a krém sajnos nem volt elég szilárd és úgy öntöttem a zselét rá. Mit ne mondjak jópofa lett. Alul van a zselé, felül a krém. Nagyon finom, könnyű desszert nyári napokra! Köszönjük!

Moha írta...

Boldog szülinapot a férjednek utólag is, és örülök, hogy legalább ízre jó lett, ha látványra nem is tökéletes :)

Névtelen írta...

En is elkészítettem. Nem lett ennyire tökéletes de szerintem jól sikerült! Köszönöm a receptet!

Moha írta...

Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy sikerült!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...