2011. február 18., péntek

Hagymás, krumplis pogácsa



Ez a pogácsa is a Kifőztük 2011/ 2. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető az oldalról. 

Alapja a jól bevált krumplis pogácsám, ezúttal hagymával ízesítve, így is nagyon finom lett.

Hozzávalók
a tésztához: 
  • 60 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 30 dkg főtt, áttört krumpli
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tejföl
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál só
a pirított hagymához:
  • 6-7 kisebb hagyma
  • 4-5 evőkanál olaj
a tetejére:
  •  1 tojás 

A hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk és felszeleteljük. Az olajban kis lángon, időnként megkeverve megpirítjuk. Ha kész, megsózzuk és félretesszük hűlni.
A főtt krumplit a tejjel, az olajjal és a tejföllel simára keverjük. A dagasztógép táljába tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a sót és a lisztet is. Lágy tésztát dagasztunk, esetleg 1-2 evőkanál víz még kellhet hozzá. Letakarva duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk és elosztjuk rajta a pirított hagymát. Rövidebb végénél fogva feltekerjük és 20 percig pihentetjük.
Ezután 2-3 cm vastagra nyújtjuk és kiszúrjuk a pogácsákat. A leeső darabokat összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, egymástól távolabb, mert még nőni fognak. Kelni hagyjuk 15-20 percet. Ezalatt begyújtjuk a sütőt 200 fokra.
A pogácsák tetejét lekenjük a felvert tojással és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Amíg az első tepsi sül, addig a másodikat hűvösebb helyre tesszük, hogy ne keljen túl.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Szívesen megenném

Kreatív konyha írta...

Hasonló hagymás pogácsám van nekem is, csak nem burgonyás. Ez nagyon jól néz ki :)

Moha írta...

Bianka küldöm:)

Móni köszi, én most már minden pogácsába teszek krumplit, mert nagyon finom lesz tőle!

Viki írta...

Legközelebb én is teszek bele krumplit, mert még emlékszem a gyerekkori krumplispogácsákra, csak úgy feledésbe merültek. Pedig ha jó sok sült belőlük, akkor még az utolsó darab is finom puha volt. Nagyon szépek a pogijaid.

Moha írta...

Viki köszönöm, pont ezért szeretem benne én is a krumplit, mert ha marad belőle, még 2 nap múlva is puha, finom.

Anide írta...

Tegnap megsütöttem a sajtos verziót! Isteni lett, köszönöm a receptet. Utolsó pár darabnak Camambert került a tetejére,úgy is nagyon finom. Kisebbik fiam egész nap pogival a kezében rohangált, pedig nem egy haspók :)
Köszönöm: Edina

Moha írta...

Edina ennek örülök, finom lehetett camembert sipkával:)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...