2012. június 3., vasárnap

Epres csokoládés torta





Ez most csak a magunk kedvére készült, a remek tahi eper utolsó részéből. Hasonló a málnáshoz, csak a krémen változtattam, sok eper került bele, meg az oldalára is, és csökkentettem a zselatint egy picit.
Kissé hullámos lett a krém széle, mert sütőpapírral béleltem körben a formát. Ez az ízén nem rontott.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:

  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg kakaópor
  • 10 g szódabikarbóna
  • 5 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 14 dkg tejföl (vagy joghurt)
  • 80 ml olaj
  • 160 ml kávé
a krémhez:

  • 30 dkg tejföl
  • 8-10 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 citrom leve (mehet bele a reszelt héja is)
  • 40 dkg eper pürésítve
  • 20 g zselatin
  • 8-10 nagyobb eper az oldalára körben
a glazúrhoz:

  • 80 ml víz
  • 70 ml tejszín
  • 9 dkg porcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 5 g zselatin
a díszítéshez:

  •  friss gyümölcs

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Összekeverem a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra verem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverem és az alján sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm.
30-35 perc alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is biztosan átsült-e.
A formában hagyom hűlni 15 percet, majd lekapcsolom a karimát és teljesen kihűtöm a tésztát, ezután kettévágom és az elmosott tortaformába visszateszem a felső lapot. (az alsó lap alsó oldala lesz a torta teteje, mert ez a legsimább felület)

Ha valakinek van állítható tortagyűrűje, érdemes azzal dolgozni, mert magasabb. Ha nincs, akkor a tortaforma oldalát lehet körben magasítani egy csík sütőpapírral.
Félbevágott eperszemekkel kirakom a forma oldalát.

Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkeverem a zselatint, sűrű massza lesz belőle, és félreteszem.
A krémhez összekeverem a tejfölt a cukorral, a citromlével és az eperpürével, majd óvatosan beleforgatom a habbá vert tejszínt is.
Kis lángon felolvasztom a zselatint, hozzákeverek 4-5 evőkanálnyi krémet, majd az egészhez öntöm, alaposan elkeverem. Ezután a tortaformában várakozó lapra öntöm, belesimítom. 
Rányomkodom a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé. Hűtőbe teszem.
Elkészítem a glazúrt. Kis pohárban elkeverem a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszek el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítem, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Leveszem a tűzről.
Mikróban feloldom a zselatint, hozzávegyítem a kakaós részhez, alaposan elkeverem és átszűröm egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyom langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntöm.
Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül.
Visszateszem a hűtőbe legalább egy órára.
Tálalás előtt díszítem gyümölcsökkel. Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.

64 megjegyzés:

Anazar írta...

Pompás!!

Kósa Márta írta...

Bocs, de ez merénylet a szépen és finomat sütni nem tudók ellen!
Finom- az megy nekem is, de ez a torta, még lenyűgözően szép is!!!

Blogkonyha írta...

Már megint egy perfekt torta. El tudom képzelni, hogy milyen finom volt! :o)

Belly írta...

Csodálatos!

Ami írta...

Csodás ez a torta! :) Gratulálok!

Liza írta...

Álomszép!

Marcsi írta...

Hűűűű de szépséges!

tejszínhab írta...

Akár egy magazinfotó, nagyon guszta!

Édeskonyha írta...

Tényleg gyönyörű! Tartok tőle, hogy ez már a konyhaművészet olyan foka, hogy ide sosem jutok el :S A finomságok mennek nekem is, de ilyen szépet alkotni! Gratulálok!

Névtelen írta...

Szia MOHAM!
Ujra csodas tortad szuletett! A tetejen a "csokis glazur"nekem nagyon tetszik es bejott!Szeppe teszi a tortat, anelkul hogy az "eredeti "csokis tortanal kinlodnank a repedesnelkuli szeletelessel. Pihe-puha, tukorsima.Igaz, nem roppanos, de finom.A tobbi mezes-icinges mualkotasaidrol meg nem is beszelek. Mindig lelegzet elallitoak! Gratula mindenhez!! Szia: ILDIKO

M@rti írta...

Még egy sima (na jó, nem sima, hanem még csokis is) gyümölcsös tortát is annyira szépen, ízlésesen meg tudsz komponálni, hogy óriásit dob az összhatáson! :-)

yoli írta...

Ez valami csodalatos! :)))

Hamucipóka írta...

Kedves Moha!
Holnap szeretném elkápráztatni az epres változattal a barátaimat, remélem sikerülni fog! Viszont egy kérdésem lenne: az eper püré alatt pontosan mit értesz? Összeturmixolod az epret és után át is passzírozod, hogy magmentes legyen, vagy ezzel felesleges foglalkozni?
Előre is köszi :)

Hamucipóka írta...

Szia Moha,

elkészítettem a tortát. Bár még bent csücsül a hűtőben, sajnos nem lett olyan szép mint a Tiéd. A glazúr felét beitta a tészta, pedig még lekvárt is kentem alá, mert hát nálam sose lehet tudni. Mindent úgy csináltam, ahogy írtad, átszűrtem, kevergettem, hűtöttem. Sűrűsödött ugyan egy kicsit, de nem szilárdult. Olyan volt, mintha az összes zselatin fennakadt volna a szűrőn :) Igaz a szélén látszik a fényes máz, de középen, jó nagy felületen átüt a tészta morzsája. :( Arra gondoltam, hogy biztos át kell szűrni azt a glazúrt? És ha a kakaóport és a porcukrot szitálom át még az elején? Csak mert ami a lábosban maradt egy kis maradék, teljesen jól megszilárdult.

Moha írta...

Anazar, köszönöm!

Márta, aranyos vagy, köszönöm, de azért ez nem olyan nehéz ám!

Kriszti, köszönöm szépen, tényleg nagyon finom volt!

Belly, köszönöm, de jó, hogy újra itt vagy!

Ami, Liza, Marcsi, köszönöm szépen!

Tejszínhab, köszönöm, de azért még a magazinfotó minőségtől messze vagyok.

Édeskonyha, köszönöm, nem kell kishitűnek lenni, megy ez, próbáld meg!

Ildikó, ugye milyen jó ez a glazúr? Én is azt élvezem, hogy csodásan lehet szeletelni, és még finom is.

M@rti köszönöm, de hol van ez a tiéidtől.....

Yoli, köszönöm!

Hamucipóka, az eperpüré csak simán, ahogy turmixoltam.
Nem tudom, mi az oka, nekem eddig még sosem itta be a glazúrt a tészta. A kakaóport és a porcukrot is átszitálhatod, de én a kész forró glazúrt szűröm át, és a föloldódott zselatin nem marad a szűrőben. Hagyni kell majdnem teljesen kihűlni, ahogy írtam is, és utána tölteni a tortára.
Nem lehet, hogy a tortakarimád nem zárt tökéletesen a felső tésztalap szélénél? Mert ebben az esetben előfordulhat, hogy ott mellé befolyik a glazúr, és ezért marad kevés a tészta tetején. Biztos, hogy nem a tészta itta be. Ha leszedted a karimát róla, majd írd meg a tapasztalatot!

Hamucipóka írta...

Szia,

valóban mellé folyt egy kicsit, bár nem mindenhol. Akkor tényleg ez lehetett a probléma, illetve lehet, hogy hagyhattam volna még hűlni. Mivel nincs tortakarikám papírral vontam körbe. Tudsz ajánlani egy helyet, ahol jó tortakarikát lehet vásárolni? Mert őszintén szólva Anyunak van, de az állandóan szétcsúszott, így nem láttam értelmét, hogy én is vegyek.
Amúgy ízre isteni finom volt. Nagyon epres, nagyon csokis, és szépen szelhető. A közepén meg jól megpakoltam gyümölccsel, így nem látszott, hogy milyennek nem kéne lennie!:)

Moha írta...

Akkor megnyugodtam, a lényeg, hogy mindenkinek ízlett és az esztétikai problémát is áthidaltad a gyümölcsökkel:))
Én az állítható tortagyűrűt az Aldiban vettem, ez is szétcsúszós volt, de van egy fém fül rajta, azt megnyomtam fogóval picit alul-felül, így szorosabb lett, azóta nem csúszik szét.

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki, annyira beleszerettem, hogy nekiláttam. Ilyen puha, ízes, laza piskótát még sosem sütöttem, köszi a receptet!
A glazúr hígnak tűnt, tettem bele még egy kis zselatint, biztos, ami biztos, remélem nem lesz belőle gumicukor :-). Papírral magasítottam a tortakarikát, ahol elállt a tortától, megtámasztottam alufólia-galacsinokkal kívülről, hogy semmiképpen se folyjon le a glazúr. Most hűl a hűtőben én meg idekinn izgulok holnapig. :-)

Moha írta...

Lidi örülök, hogy tetszik a piskóta, nálunk kiütéssel győzött:) Ne izgulj, biztosan szép lesz, ha ilyen alapos voltál! Én meg azon izgulok, hogy vajon ízlik-e majd nektek is?

Unknown írta...

Már alig van belőle :-) A glazúrba tényleg elég lett volna az eredeti mennyiség a zselatinból, így egy kicsit gumis állagú lett.
Hogy kell egy tortát a tortaformából a tortatálra tenni? (Nekem ez most egy kissé megborult)

Moha írta...

Lidi akkor megnyugodtam, hogy azért sikered volt vele:)))
Én minden torta alá teszek sütőpapír korongot a formába. Az ott is marad, ha piskóta sül, akkor is, ha csak kekszes-vajas cucc az alja akkor is. Elkészül a torta a formában, majd amikor a tálalóra át akarom tenni, akkor egy vékony műanyag lapáttal alányúlok, és óvatosan a sütőpapírral együtt rácsúsztatom. Lehet mondani, hogy nem túl szép a sütőpapír a szeletelésnél, de viszont a torta egyben és épen megérkezik a tálalótálra.

Kata írta...

Tegnap elkészítettem a tortát másodszor, az első nem sikerült, mert ha dermesztés nélkül öntöm a krémet a karikába, kifolyik az egész. Másodszor hagytam dermedni, aztán töltöttem bele, szuperül sikerült, az íze egészen fenomenális és tényleg olyan, mint a képeken, a piskóta tésztája pedig csúcs!

Moha írta...

Kata nagyon örülök, hogy nektek is ízlik! Meg annak is hogy végül sikerült gond nélkül elkészíteni. Érdekes, hogy ennyire nem zár jól a tortaformád, nekem még a vékonyabb fémből készültek is passzentosan zárnak, az ilyen krémek nem szoktak kifolyni. Néha a hígabb tészták egy kicsit sülés közben,de a krém nem.

marisz57 írta...

Tökéletes torta, nagyon jó recept!

Moha írta...

Marisz köszönöm!

marisz57 írta...

Moha, megcsináltam a tortát, és bár nem lett ilyen szép, mint a Tiéd, nagyon finom volt!
Szuper ez a krém, és ha lett volna por zselatinom, biztos a glazúr is jobban sikerült volna.
Nagyon hálás vagyok a receptért, és a rám irányuló dicsőség nagy része Téged illet! :)

Kata írta...

Kedves Moha, tíz napja ismertem meg a receptet, ma csinálom ötödször ajándékba, nagyon hálás vagyok érte, ilyen jót még sosem ettem ebben a párosításban!!

Névtelen írta...

Nagyon jol nez ki!
A kerdesem a zlenne, hogy ezekben a tortakban erzodik a kave ize?, mert azt nem igazan szeretem

Moha írta...

Marisz, nagyon köszönöm! Láttam, nagyon jól nézett ki, ügyesen áthidaltad a dolgot! Utólag is boldog szülinapot a férjednek!

Kedves Kata nagyon örülök a torta sikerének, annak meg különösen, hogy a baráti körben is sikered van vele:)

Kedves Névtelen! Nagyon köszönöm! Én nem érzem ki belőle a kávé ízét külön, de ez nem szempont, mert én szeretem a kávét. Elég sok a kakaópor a tésztában, az dominál ízben. Ha tartasz ettől, akkor inkább a kávé helyett tegyél bele simán vizet, igazán rossz lenne, ha elkészíted a tortát, és a végén pont neked nem ízlik.

Adryka írta...

Szia! Milyen zselatint használtál?

Moha írta...

Adryka sima porzselatint használok, ezért is adom meg grammban, bármelyik gyártó terméke jó hozzá.

Judit írta...

Torta a hűtőben :) Izgatottam várom a holnapot!! Köszönet a receptért, nagyon pontos, jól követhető, klassz leírás, ennek alapján könnyebb dolgozni. Gratulálok a gyönyörű tortákhoz!

Moha írta...

Judit nagyon köszönöm, veled izgulok, remélem ízleni fog! Ha van időd, majd számolj be róla, hogy tetszett a családnak?

Judit írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Judit írta...

Isteni finom lett, a családnak is nagyon ízlett, nem lett olyan szép, mint itt a fotón, de az íze... azért így első komolyabb tortaként büszke vagyok :) Feltettem blogunkra is, ha nem bánod, írtam én is kommenteket, hátha hasznos lehet valakinek :)

Moha írta...

Judit köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy ízlett mindenkinek.

Eliza írta...

Szia!

A kávét mivel lehetne helyettesíteni?
És ekkora méretű tortából hány szelet van? (éppen matekozom, hogy 14 3-6 közötti gyerek és 10 felnőttnek mekkorát kéne sütnőm)
Köszi!
Egyébként gyönyörű, és nagyon finom, mert már csináltam belőle prototípust a nagy nap előtt :)

Moha írta...

Eliza szerintem a 26-os torta 16 vékony szelet. A kávét nem helyettesíteném mással, nagyon kell az ízéhez. Ha a koffein tartalom a probléma, akkor koffeinmentes instant kávéból készíteném. Ha végképp nem mehet bele kávé, akkor vizet használj helyette, hogy a folyadék mennyisége meglegyen.

Unknown írta...

Szia!
Nagyon szép a tortád, én kölcsönvettem az enyémre a csokoládé glazúrt belőle. Nem lett ilyen szép, be kell szerezzek egy tortakarikát, de az íze a nagyim zserbójának a tetejére emlékeztet. Isteni finom lett, köszönet érte. :)

Moha írta...

Ildikó nagyon örülök, főleg hogy ilyen emlékeket ébresztett benned!

veki70 írta...

Szia Moha, en elkeszitettem ezt a tortat es mondhatom fenomenalis :) Nagyon-nagyon finom a teszta is, a krem is, igaz en annyit valtoztattam , hogy tejfol helyett mascarponet tettem a krembe. Az egesz csaladnak tetszett, azt hiszem lesz ismetles hamarosan. Koszonom, hogy megosztottad velunk.

Moha írta...

Kedves Veki örülök a sikerednek, és annak, hogy az egész családnak ízlett!

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Mint előttem mindenki írta, lenyűgözően néz ki a torta, és biztos nagyon finom!
Holnap szeretném megsütni - a kérdésem, hogy ha lapzselatint használnál, akkor abból mennyit a krémhez és mennyit a mázhoz?
Illetve, szerinted lehet-e használni helyette zselatinfixet?
(a porzselatinnal sajnos nincsenek jó tapasztalataim, nekem nem szokott sikerülni...)
Köszi,
Éva

Moha írta...

Kedves Éva!

Nem tudom lapzselatinból mennyi kell hozzá, nem szoktam azt használni. Elég sokféle van belőle, minden gyártóé más és más, de általában adagolást szoktak írni rájuk, próbálj abból kiindulni.

Zselatinfixet ebben legfeljebb a krémhez használnék.

Nem tudom miért vannak rossz tapasztalataid a porzselatinnal, szerintem ha pontosan követed a leírást, neked is sikerülni fog! A lényeg, hogy nem szabad főzni, csak éppen feloldani a folyadékban.

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Szerintem azért ódzkodtam a porzselatintól, mert egyik zacskóján az van, hogy felforraljuk, másikén az, hogy nem szabad forralni...mindenesetre valamiért párszor már nem sikerült, így csak max. lapzselatinhoz nyúltam.
Most viszont megcsináltam a tortádat, és NAGYON FINOM lett, mindenkinek ízlett, és még küllemre is, szinte mint a tiéd (a tetején ugyan nem ilyen gyönyörű gyümölcskavalkád volt, hanem csak eper és mentalevél, illetve, a szépséghibája az volt, hogy a csoki a tetején nekem egy kicsit apró buborékos lett, így nem szép fényes, hanem matt volt, a tetején a világosabb színű buborékos szintemár habbal. Az szerinted vajon miért lehetett?)
Köszönet a receptért - valóban egyszerű elkészíteni, és nagyon jól mutat a szinte fekete piskóta a halványrózsaszínű epermousse-szal! :-)
Éva

Moha írta...

Éva a zselatinra biztosan nem írják, hogy forrald fel, az szerintem az ugyanolyan apró zacskóban lévő tortazselé lehetett, ebben a sűrítőanyag karragén, vagy tápiókakeményítő, ezeket forralni kell. A zselatint csak oldódásig melegíteni.

Örülök, hogy sikerült a torta, annak főleg, hogy mindenkinek ízlett!

A máz akkor lesz buborékos, ha keverés során levegőt viszel bele, ezért is írom, hogy óvatosan fakanállal, picit kell keverni a melegítéskor, és ezt sem szabad forralni! De a végén ha elég sűrű a szűrő, amin átszűröd, akkor szép sima lesz. Utána a hűlés során is már csak óvatosan kell rajta néhányat keverni.

evipocak írta...

Kedves Moha!

Szeretném megsütni a tortát, viszont csak egy 18 cm-es tortaformában. Tudnál segíteni, hogy ebben az esetben a mennyiségeken hogyan változtassak? Kb. fele?
Köszönöm szépen!

Évi

Moha írta...

Kedves Évi itt találsz egy átváltós oldalt, ahol mindenféle méretre ki tudod pontosan számolni a hozzávalókat:

http://keikos-cake.com/panconversion.html

evipocak írta...

Dejóó :-) Köszönöm :-)

Eliza írta...

Imádom ezt a tortát, és nemrég elkészítettem 25*38 cm-es tepsiben is, mert alacsony, többszeletes kivitelben kellett elkészítenem. Ha megengeditek, megosztanám a változtatásokat:
- a tészta és a glazúr másfélszeres mennyiségű volt a krém ugyanannyi, mint az eredeti receptben.
-az oldalán szereplő eperből is több kellett, mert az egész tésztalapot kiraktam vele
- valamint a tésztát két részletben sütöttem meg.
:)

Moha írta...

Kedves Eliza, köszönöm, hogy leírtad, hátha segítség ez másnak is, ha nem kerek tortát akar sütni!

Nálam a Zenker keretes tepsiben készült meggyel, szintén azért, mert kocka formában kellett:)))

http://www.mohakonyha.hu/2011/09/csokolades-meggyes-kocka.html

Edit írta...

Elkészítettem én is gluténmentes verzióban. A tésztához rizslisztet használtam, gondoltam, ha piskótához és kevert tésztákhoz jó, most is működhet. Muszáj volt még kb. 5 dkg gm lisztkeveréket is hozzáadnom, mert nagyon híg maradt, de még a keverékkel is. Jóval tovább sütöttem így, és lágy, nagyon könnyű tésztát kaptam. Meg voltam róla győződve, hogy vödrös süti lesz belőle, és mindenki kap majd mellé kanalat. Este sütöttem, reggelre már nagyon jó lett az állaga.
A krémben a zselatintól nagyon féltem, és tényleg az van ráírva a csomagra, hogy forralni kell, mint ahogy feljebb írta valaki. Nekem 5 ek. víz teljesen eltűnt 20 g zselatinban, kb. egy decit elnyelt, mire fel tudtam oldani, így végül nem tettem bele mindet :/ Sok volt a kétségem, de végül habkönnyű, nagyon finom krémet kaptam.
A maradék zselatinból tettem a glazúrhoz, ami kicsit gumisabb lett, mint a tiéd a képen, de összességében gyönyörű és nagyon finom süti lett, jó sok dicséretet zsebeltem be érte. Köszönöm, Moha! Ez a kávés tészta isteni!

Moha írta...

Kedves Edit! Örülök, hogy sikerült gm verzióban is elkészíteni, és sikered lett vele!
Melyik fajta zselatinra van a forralás írva? Én ilyennel még nem találkoztam, a zselatint bőven elég oldódásig melegíteni. Jól írod, a 20 g zselatin teljesen besűrűsödik, összeáll az 5 kanál vízben, nem ekkor "oldódik fel" , hanem az óvatos melegítés során. Nem szabad több folyadékot tenni hozzá, érdemes betartani a recept leírását.

Edit írta...

Horváth Rozi étkezési zselatinjára. Köszönöm a jótanácsot, legközelebb több bátorsággal, kevesebb jajgatással-aggódással készítem a tortát. :)

Moha írta...

Megnéztem, valóban ezt írták rá, furcsa, régen nem ez volt a használati utasítás. Mindenesetre nem kell forralni, bőven elég ha a kevergetésnél látod, hogy a pici zselatinszemcsék már feloldódtak. Beleírtam a receptbe is, nehogy valaki más is meglepődjön a zselatin állagán, de tényleg nem kell bele több víz.:)))
A lényeg a hőkiegyenlítés, hogy a meleg zselatinoldatba keveri az ember a néhány kanál krémet, majd ezt adjuk a többihez, így nem lesznek zselatin göbök benne, és tökéletesen betölti szilárdító szerepét.
Meglátod a 2-3-ik torta után már tényleg lazán fogod készíteni, rutinból!

Eliza írta...

Kedves Moha! Szerinted finom lehet szederrel is? Esetleg passzírozzam át a gyümölcspürét a magok miatt?
Vagy ha a csoki nem illik a szederhez, akkor legyen sárga a tészta, és fehércsokis a glazúr?

Moha írta...

Kedves Eliza! Nagyon jó lehet szederrel is, maradjon minden így, az étcsoki-szeder szuper páros. A gyümölcspürét érdemes szitán áttörni, a krémben nem kellenek a magok.

Eliza írta...

Szuper. :)
Még egy kérdés: hogyan rakjam ki szederrel az oldalát? Kettévágva? Vagy egészben? Csak úgy lehet, hogy közéfolyik a krém, és nem fog látszani... hmm

Moha írta...

Azt kihagynám, látványban nem lenne szép, még félbevágott szederrel sem, folyik a leve, és semmit nem tenne hozzá a torta szépségéhez. Inkább a tetejére használnám el a legszebb szemeket és pár levélke citromfüvet.

Unknown írta...

Kedves Moha! Köszönöm a receptet, tegnap a kereszt fiam szülinapjára készítettem, szép is lett és nagyon nagyon finom ☺️

Unknown írta...

Ja, mivel csak málna volt a fagyasztóban, azzal készítettem, de jövőre kipróbálom eperrel is!

Moha írta...

Kedves Judit! Nagyon örülök a sikernek, örülök, hogy ízlett nektek is!
Igazából bármilyen gyümölccsel finom, ami éppen van:)

Lizi írta...

A múlt évben elkészítettem a lányom szülinapjára, nagy sikert arattam vele! Most is meg fogom csinálni, mert nagyon finom és dicsérték a küllemét is! Már alig várom! Köszönöm a receptet! :)

Moha írta...

Kedves Lizi, köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy nálatok is ízlett a torta! Boldog születésnapot a lányodnak!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...