2009. október 20., kedd

Tudatos vásárlás

A kérdéseket Valitól és Limarától kaptam, igyekszem alaposan megfelelni rájuk.

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Listát mindig írok a bevásárláshoz és általában tartom is magamat hozzá. Ha meglátok kedvező áron olyasmit ami nem gyorsan romló és amúgy is szoktam használni, akkor abból listán kívül is veszek.


2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Piacra szoktunk hetente egyszer járni, illetve van egy jó kezdeményezés nem messze tőlünk, őstermelői piac, de ez nincs minden héten.

Zöldségből gyümölcsből sokat kapunk az Anyukámtól, amit ő termel.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

A piacra mindig viszek kosarakat, szatyrokat is, és az autóban is van állandóan két összecsukható műa.rekesz, ezeket használjuk.

Ha multinál vásárolunk, a kapott zacskókat itthon elhasználom a szemetesbe, illetve a kutyusunk utáni kutyagumigyűjtéshez.


4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Hát ez nem jön össze. A bérletem árából simán elautózom több, mint egy hónapig. Nem mindennap használom a kocsit, a gyerekeim többnyire bkv-val járnak, heti 3 alkalommal megyek a kicsiért és viszem őt még du. máshová a suli után, de ezt bkv-val nem tudnánk megtenni,egyszerűen nem érnénk oda sehova.

Az ötfős család nagybevásárlásait autó nélkül nem tudnám hazacipelni, még az is többfordulós háromemberes menet,amíg a kocsiból felcuccolunk a lakásba.


5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minnél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Miután Anyukám lakik vidéken, inkább az ő közelében adódó dolgokból kapunk. Mézet is termelőtől veszünk.


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Ha valamit veszek,azt biztos nem a szép csomagolás miatt teszem. Törekszem az egyszerűbbeket választani. Az üvegeket visszaváltjuk, eldobható műanyag palackos dolgokat nem veszünk. 


7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek!

Nem veszek félkész ételeket, kerülök mindent ami feldolgozott, vagy benne van a fél periódusos rendszer. Amikor nincs friss zöldség, akkor szoktam fagyasztottat venni.


8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Ezt általában betartom, kivétel a citrom és a narancs, banán,ezeket télen szoktam venni.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Elektromos fogkefénk van,nagyon szeretem,alaposabban és ínykímélőbben tisztít,mint a hagyományos. Konzervnyitóm a férjem kanálgépének a nyele, a kenyérszeletelőm egy jó Fiskars kés.

Papírzsepit, papírtörlőt használunk, (a textilzsepit, törlőruhát mosni kell,ami ugyebár víz,áram,mosószer,ez megint csak terhelése a környezetnek)


10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Ezt megtesszük, ezért tart sokáig a bevásárlás:) Ebben partner a férjem is és a két nagyobb gyerek, elég tudatos vásárlók lettek ők is szerencsére.


2 megjegyzés:

Limara írta...

Jó volt olvasni! :))

Moha írta...

Köszönöm Limara, sokat tanulok,mióta itt vagyok, sokkal több dologra figyelek.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...