2009. november 3., kedd

Lekváros mézes sütemény


Évánál láttam meg, első látásra megtetszett, és miután megérkezett a jó kis üstben főtt szilvalekvárom, meg is sütöttem. Nagyon-nagyon finom süti! A neve kissé csalóka, mert méz nincs benne, de legközelebb kipróbálom úgy, hogy a cukor egy részét lecserélem mézre.
Egy kicsit változtattam a töltelék részén, nekem csak szilvalekvár került bele, elég a csoki csak a tetejére. Legközelebb nagyobb tepsiben sütöm, így laposabb, kézbe foghatóbb sütit kapok.
Hozzávalók:  ( 30 X 19 -es tepsiben sült, de lehet nagyobban készíteni)
2,5 dl rétesliszt
2,5 dl finomliszt
3 dl cukor
3 dl tej
10 ek.sárgabaracklekvár
2 kk.szódabikarbóna
1 kk.fahéj, 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs és 1 citrom reszelt héja
töltelék:
kb. 10 nagy ek. sűrű szatmári szilvalekvár kevés forró vízzel kenhetőre keverve
máz a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
2 ek. méz
3-4 csepp olaj


A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben összekeverem és a felét a vajazott-lisztezett tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm, amíg a teteje tapintásra is szilárd lesz.
Kiveszem és rákenem a vízzel kevert szilvalekvárt, erre pedig ráöntöm a tészta másik felét és visszateszem a sütőbe kb. 20-30 percre, amíg teljesen megsül. A tepsiben hagyom kihűlni.
A mázhoz felolvasztom a mézet a vajjal, leveszem a tűzről, beledobom a kockákra tördelt csokit és egy kézi habverővel simára keverem, hozzáadom az olajat is. A tésztára öntöm, elsimítom.
Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni, utána vágom fel.
Ha valaki nagyobb tepsiben készíti figyelni kell a sütési időre, valószínűleg kevesebb ideig sül!

14 megjegyzés:

Gasztroboszi írta...

Nagyon szép! Gusztusosan van elrendezve, az íze is csodafinom lehet! :)

Belly írta...

Szép.Biztos finom lehet.

szepyke írta...

Majdnem megkérdeztem, hogy mitől ilyen sötét a baracklekvár... aztán rájöttem, hogy az a szilva...
:)
Nagyon finom lehet

trinity írta...

Ezt nem ismerem, de finom lehet!!!
Hasonló van Chef Vikinél torta formában, de csakis szilvalekvárral, nálam meg az ő recije szerint muffinként...Érdemes azt is kipróbálni, eddig sokan lettek függők:))

Eva írta...

Nagyon szép lett, és nagyon örülök, hogy ízlett Nektek! És szilvalekvárral is biztos isteni:)Puszi!

Moha írta...

Bosziés Belly köszönöm, az íze mennyei!
Szepy tényleg az, ilyen formában jöhet a szilva és a barack?

Trinity megnéztem, én is megsütöttem ezt már Limara receptje alapján, fenn van a blogon is, szilvalekváros süti néven!

Eva köszönöm a receptet, nagyon finom lett!

Latsia írta...

Nagyon guszta!!
Hoztam Neked valamit, nézz be hozzám érte kérlek;-)

Moha írta...

Latsia köszönöm!

ZsN írta...

Megsütöttem, nagy sikert aratott! Az íze is, nálam pedig az elkészítésének egyszerűsége is. Kicsit aggódtam, hogy lesz ezekből a hozzávalókból tészta, de klassz lett. A nagyobb tepsiben sütöttem, 38x25 cm-esben, azt hiszem, így is klassz a mérete, elég magas. Jó sok szilvalekvárt tettem bele, szatmári vagyok, van miből. :) Viszont a tetejét nem tudtam ilyen szépen szelni. Szuper recept, megalike! :) Zsuzsa

Moha írta...

Zsuzsa ezen az első alkalommal én is aggódtam, de szerencsére finom lett! Próbáld meg még a csokoládé teljes szilárdulása előtt felvágni. Örülök, hogy tetszik!

Névtelen írta...

Szia! Annyira tetszik ez a süti, vissza-visszatérek hozzá, hogy bizony meg kéne sütnöm. Nekem nagyon hasonlít a régen volt kapható Bomber (v. vmi hasonló) szeletre, szerintetek-akik már kipróbáltátok- nem? Viszont nagy problémám, hogy elfogyott a baracklekvárom, idei meg még nincs. Lehetne vmi mással v. másféle lekvárral helyettesíteni? Előre is köszi! Bea

Moha írta...

Szia Bea, igazad van, hasonlít valóban egy kicsit arra a mézes-lekváros csokival bevont boltira.
Szerintem nyugodtan helyettesítheted a tésztában a baracklekvárt másfélével, ami van, illetve simán tehetsz a tésztába is szilvalekvárt,csak egy picit hígítsd fel vízzel, ha nagyon sűrű.

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors választ! Mindenképpen megsütöm!

Moha írta...

Szívesen, remélem ízleni fog!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...