2009. november 16., hétfő

Segítség a mézes adventi koszorúkhoz




Mónika kérésére itt van egy kis segítség a koszorúk elkészítéséhez:

A kétféle színű tésztát külön-külön kinyújtom, és a rendelkezésre álló kiszúróformákkal készítek sok figurát. Nekem a nagyobbak az Ikeából vannak, a többi családi örökség és saját beszerzés konyhafelszerelés boltból.

Elkezdem a nagyokat összeilleszteni, ezekbe kerülnek a gyertyák, (a helyüket most kiszúrtam, hogy jobban lehessen látni, de egyébként ezt csak sütés után teszem a még forró tésztából!) és köréjük, melléjük illesztgetem a többi formát,ahogy férnek.

Csak az a fontos, hogy kissé össze is nyomom őket, így a sütésnél biztosan összesülnek. A gyertya átmérőjét lemérem, és ehhez választok figurát, a helyét pedig egy pontosan akkora pogácsaszaggatóval szúrom majd ki.

Ha valaki szeretne ételfestékkel színezni is egy-egy figurát, akkor azt natúr színű tésztából formázza meg, ezen jön ki igazán a szín.

Alapként lehet egy nagyobb egybefüggő lapot vágni a natúr mézestésztából, ezt külön kisütni, erre jönnek a szintén külön sütött figurák, az írókával ragasztva.

Lehet úgy is, hogy néhány figurát nyersen ráteszek és együtt sütöm meg őket, de ekkor a sütési hőfokot csökkentem egy kicsit és hosszabb a sütési idő.

Sütés és teljes kihűlés után lehet színezni, írókázni. Ha nincs mézesből alapja, akkor egy erősebb kartonból vágok egy kört alá, így teszem egy tálcára, tálra.

12 megjegyzés:

Jade írta...

Jujj, ha ezt a ferjem meglatja, biztosan ki kell majd probalnom! Koszi a segitseget!
Moha, fantasztikus vagy!

Süti Bazár írta...

Micsoda ötletek!! Gyönyörűek! :)

Monika írta...

uuu nagyon szuper köszönöm!!!! karton sablont fogok csinálni belőle, mert nincsenenk formáim. bár vannak kételyeim, hogy lesz-e és mennyi türelmem a diszitéshez, de ki fogom próbálni mindenképpen

Moha írta...

Judith szívesen, próbáljátok ki,akkor is szép,ha nem írókázod,csak magokkal díszíted (előtte kenés tojássárgával,kis ecsettel, mindig csak a mag alá)
Yasmine köszi!
Monika az is jó,csak jó éles kiskés kell hozzá a körülvágáshoz. Kevés díszítéssel is szépek leszenk,nem muszáj olyan barokkos túlzásokba esni, mint én:)

mandy tarragon írta...

Szerintem éppen attól szép, hogy barokkos :) Hm, hm, mit is akarok csinálni hétvégén... :)

Moha írta...

Hát Mandy ha sok időd van:))

Névtelen írta...

Gyönyörűek,
köszi a részletes leírást, tippeket! A két adag tészta már a hűtőben pihen, holnap folyt.köv.! :)Maya

Moha írta...

Maya nagyon szívesen, írd meg hogy sikerült,esetleg ha tudsz küldj képet róla!

Névtelen írta...

Sajnos égen-földön nem kaptam málnapiros ételfestéket, ez nagyon hiányzott! Elsőre nem lett rossz, én elégedett vagyok. Az emailcímedre küldjek képet? Bár korántsem lett olyan, mint a tiéd........

Moha írta...

Maya lehet, hogy a meggybefőtt leve is jó lenne, bár ezt még nem próbáltam.

Névtelen írta...

Szia!
Kipróbáltam a mézeskalács receptet, nagyon szépek lettek, de a sütőből kivéve beráncosodott mindegyiknek a teteje. Mi lehet a baj?
Előre is köszi

Moha írta...

Kedves Névtelen! Nem tudom mit csináltál másként, mint a leírásban van, esetleg a hőfok alacsonyabb volt nálad, és a mézes nem sült át rendesen. Egyébként már más tésztát használok, próbáld meg ezzel majd legközelebb:http://mohakonyha.blogspot.hu/2011/04/mezeskalacs-szalvetatartok.html

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...