2010. március 8., hétfő

Pillecukor avagy marshmallow


Két okból készült: a férjem nagyon szereti, őt akartam meglepni vele, a másik ok, egy krémesrecept, amihez pillecukor kell.

Gondoltam előtte ki kell próbálnom. Némi kutakodás után Wise Lady receptjét választottam,és nagyon jól tettem! Semmi fakszni (kukoricaszirup, cukorhőmérő, poharas mértékek) egyszerű, nagyon pontos mértékegységek, tökéletes leírás, elrontani sem lehet. Némi külön segítséget is kaptam tőle, köszönöm!

A zöldek mandulaaromával és ételfestékkel készültek, a rózsaszín viszont csak málnalével. Ez lett a nyerő mindenkinél, nem olyan töményen édes, nagyon finom.


Hozzávalók:

150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál méz
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
aroma / ételfesték
hempergetni: 
1 evőkanál étkezési keményítő + 1 evőkanál porcukor

a rózsaszínhez: 30 dkg fagyasztott málna

Egy kb. 16 x 16 cm-es műanyag doboz aljába folpackot teszek, vékonyan megolajozom.

A robotgép habverőtáljába teszem a zselatint és ráöntöm a 3 evőkanál vizet, elkeverem egy villával. A zöldhöz teszek bele pár csepp ételfestéket és 1/2 kávéskanál mandula aromát.
Kis lábosba teszem a mézet, a vizet, a csipet sót és a cukrot, felforralom és takarék lángon hagyom forrni még 3 percig, közben kevergetem.
A forró szirupot vékony sugárban elkezdem önteni a zselatinra, közben a mixer a legalacsonyabb fokozaton megy. Amikor az összes szirup benne van, még keverem tovább 4-5 percig , aztán a maximumra teszem a habverőt és így habosítom még 4-5 percig.
A térfogata megnő, kivilágosodik és nyúlóssá válik.

Szilikon lapáttal az edénybe kotrom, tetejét olajos kanálháttal simára egyengetem és beteszem a hűtőbe.  2-3 óra alatt teljesen megköt.
Kiveszem és vékonyan olajozott tálcára borítom, lehúzom a folpackot róla. Konyhai ollóval csíkokra, majd kis kockákra vágom és meghempergetem a keményítős porcukorban. Lesöpröm a felesleget róla és dobozba teszem.

A rózsaszínhez a málnát egy evőkanál vízzel felteszem főni, párat kavarok rajta, majd szűrőn áttöröm. A sűrű málnaléből használok 50 ml-t a sziruphoz és ebből teszek 3 evőkanálnyit a zselatinra is. Tökéletes málnaíz és babarózsaszín pillecukor a végeredmény, mindenféle műanyag nélkül. Ki fogom próbálni szederlével is, illetve 10 ml-t citromlére cserélek a sziruphoz.


22 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Jól néz ki :) Hétvégén lesz pár gyerekvendégem, szerintem megcsinálom nekik.

Márta-Zsófi írta...

Milyen zselatint használtál hozzá? Köszönöm a választ előre is. Szeretném elkészíteni.Nagyon tetszik a blogod, egy ideje be szoktam kukkantani hozzád.

Ms. Poppy írta...

Én inkább a krémesre lennék kíváncsi, amihez ez kell.:) Nálunk a pillecukor nem nyerő.:S

Moha írta...

Mandy ezzel nagy sikert fogsz aratni, de a gyümölcsös verziót készítsd! A másik olyan töményen édes, hogy szerintem ehetetlen...

Márti a sima Horváth Rozi étkezési zselatint(25 gr-os) használom, de a Dr.Oetker kis zacskós zselatin is jó.Ez 10 gr-os.Vigyázni kell,nem a tortazselé! Az nem jó.

Ms.Poppy jön a krémes is rövidesen,arra én is kíváncsi leszek:))

Andi/cuki írta...

Nagyon ügyi vagy,nálam is remélhetőleg hétvégére készül!:-))

Moha írta...

Andi köszi,nem fogsz csalódni benne!

trinity írta...

Nagyon ügyes vagy!!
Jajj, én is szeretem:) Nem ciki? :DD Olyan finom....

Moha írta...

Trinity köszi, nem ciki:) én elvagyok nélküle, a férjem kedvence. A gyerekeknél sem volt olyan hatalmas sikere,a málnás ízlett nekik.

egycsipet írta...

Nagyon jól néz ki! Fondanthoz már én is csináltam régebben pillecukrot, de nem ízesítettem, jó ötlet a málnalé, ki fogom próbálni. :)

Moha írta...

Csipet így legalább ehető,és nem műcucc!

NeNcsi írta...

Szia! Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, ez a recept is isteni! Annyit változtattam rajta, hogy mivel nem volt málna itthon, pincés meggy levével készítettem és így is nagyon szép és finom lett, a gyerekeim egy pillanat alatt megették. :)

Moha írta...

NeNcsi azzzal is finom lehetett! És megynugtató tudat, hogy a csemeték ugyan tömör cukrot esznek, de legalább természetes eredetű ízesítéssel:))

Életünk és ételeink írta...

Nagyon jóóóó!

Moha írta...

Életünk és ételeink köszi, tényleg jó, de az elismerés Wise Ladyt illeti!

Emoke írta...

Wise Ladynek, Neked is köszönjük! Ez tényleg csak ennyi?!?!!? Hamarosan kipróbáljuk, mert imádjuk! :)

Moha írta...

Emőke igen, semmi varázslás és tökéletes végeredmény:) Próbáld ki!

judit magos írta...

Ha csak zselatin lapjaim vannak (Barcelonában még nem találtam port) akkor mi a teendö,mennyi kéne belöle, vagy egyáltalán abból is meglehetne csinálni? Tudnál tanácsot adni? Elöre is köszönném!

Moha írta...

Judit utánanéztem mit írnak erről, elvileg 1 lap zselatin = 4 g porzselatinnal.
Ha ez így van, akkor ehhez 2 lap zselatin elég lesz. A leírás alapján a lapokat hideg vízbe kell áztatni, majd kinyomkodni, és így használni. Tedd ezt, és a kinyomott lapokra öntsd rá a 3 evőkanál vizet/gyümölcslét. Ezután változatlan a recept.

judit magos írta...

Nagyon köszönöm a válaszodat:-)

Moha írta...

Nagyon szívesen! Remélem sikerülni fog ezzel is, én még sosem használtam lapzselatint.

tücsi írta...

Receptet mentettem! Nagyon szeretem a pillecukrot, veszem is, de olyan egyszerűnek hangzik az elkészítése, hogy megpróbálkozom vele. Ledekkoltam nálad és nem tudok tovább menni....:-))

Moha írta...

Tücsi tényleg egyszerű, csak használj hozzá valamilyen savanykás gyümölcsöt, úgy az igazán finom!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...