2010. szeptember 5., vasárnap

Rozsos-joghurtos riegel zsemlék







Amikor elkezdődik az iskola, a Rozsos-joghurtos riegel kenyér tésztájából inkább csinos párnák készülnek.

Ezekből könnyebb szendvicset készíteni, és a magokat kedvelők több ropogós-magos tetőt ehetnek. A csupaszok viszont a kicsi lányom kedvéért készülnek, ő így szereti.
Most változtattam egy keveset a tészta összetételén, beírom ide, de mindenki bánjon szabadon az otthon lévő lisztekkel!

Hozzávalók   (16 zsemléhez) 
  • 30 dkg öregtészta   (ez most felesben Graham-liszttel készült)
  • 10 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 10 dkg Graham-búzaliszt
  • 280 ml víz
  • 1 tk. barnacukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 150 gr joghurt
  • csipet aszkorbin
  • 2 tk.só
  • 3 dkg vaj/ 50 ml olaj
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 10 dkg zabliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg graham búzaliszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 1 kávéskanál sikér (elhagyható)
  • 3 evőkanál őrölt lenmag
magkeverék: lenmag, szezámmag, napraforgómag és zabpehely egyenlő arányú keveréke

Az első 6 hozzávalót a kenyérsütővel elkevertetem, majd az üstben hagyom állni 30-40 percet. Utána beleteszem a többi hozzávalót és lágy, ragacsos tésztát dagasztok belőle. Figyelni kell, lehet, hogy 1-2 evőkanál víz kell még bele.
Nagyobb tálban duplájára kelesztem, közben egyszer átgyúrom. Lisztezett deszkán nagyjából 2 centiméter vastagra nyújtom, a felét megspriccelem vízzel, megszórom a magkeverékkel. A tésztát 16 darabra vágom, sütőpapíros tepsibe teszem. A sütőt bemelegítem 210 fokra.
A tésztát hagyom még 35-40 percet kelni, megspriccelem vízzel, majd 25-30 perc alatt készre sütöm.

17 megjegyzés:

Brigitta írta...

Nagyon szeretem,gyönyörűek!

Edó írta...

Nálunk is nagy kedvenc!Csupa finom összetevőkből áll.

Ildy írta...

De szép az a szendvics!

Vesta írta...

Ugye ilyen joghurtos riegelt hoztál az angyalkás GBT-re, jól emlékszem?Már csak az ízére emlékszem,a nevére nem,de nagyon finom volt!
Gratulálok a fotóhoz is, igazán egyedi,olyan "Mohás" kép!

Szemi írta...

Hú, Moha, ezek gyönyörűek! Én is imádom ezeket a sokmagvas péksütiket.

Névtelen írta...

A péksüti nagyon szép, meg finom is - már próbáltam.
Lehet, hogy buta kérdés, de mi az a zöld levél a szendvics alján? Ötleteket gyűjtök :)
köszi!

Belly írta...

Én is párszor megcsináltam már,nagyon szeretem,csak kicsit macerás

Moha írta...

Brigi köszönöm!

Edó igen, és a zabliszttel meg a grahammmel kicsit új íze is lett.

Ildy köszönöm, ez a fiam kedvenc szendvicse, tele zöldségekkel.

Vesta köszönöm, jól emlékszel, ilyet vittem:)

Szemirámisz köszönöm, nagyon finomak is, az biztos!

Kedves Névtelen köszönöm, azok bazsalikomlevelek, de egyébként jégsaláta levelet is szoktam tenni a gyerekek szendvicsébe. Az nem fonnyad meg, finom ropogós marad sokáig.

Belly annyira azért nem, ha végképp kevés az időd, akkor rövidíthetsz az elején az állásidőn, illetve nem kell átgyúrni félidőben, hagyd simán duplájára kelni.

Kata írta...

Moha, megkaphatnám azt a szendvicset, ami a képen van?

Moha írta...

Kata küldöm máris:)

Névtelen írta...

Köszi szépen! Mármint bazsalikomot :)

Bianka írta...

Gyönyörű lett és a szendvics eszméletlen vele

Moha írta...

Névtelen nagyon szívesen!

Bianka köszönöm, egyébként tényleg ez a legfinomabb szendvicsalap, minden íz jó bele.

Nelli írta...

Most erre vágynék nagyon!Annyira finomnak tűnik!:-)

Moha írta...

Nelli én is, pont tegnap jutott eszembe, hogy régen volt már. Sütök is a napokban valamikor:)

Névtelen írta...

Szia!
Isteni finom, pihe-puha párnák, nagyon köszönjük!!!
Ági

Moha írta...

Kedves Ági!

Nagyon örülök, hogy nektek is ízlik!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...