2013. június 19., szerda

Krumplikrokett



Ez a recept is a Kifőztük magazinban jelent meg, az újság ingyen letölthető az oldalról!


Hozzávalók
  • 50 dkg tisztítva mért krumpli
  • 70 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1/2 dl olaj
  • 1,5-2 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 púpozott teáskanál só
  • csipet cukor

A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, áttörjük és hűlni hagyjuk. 1,5 dl langyos tejben a csipet cukorral fölfuttatjuk az élesztőt.
Nagyobb tálban összedolgozunk minden hozzávalót a robotgép dagasztóspiráljával, a maradék fél dl tejet csak akkor tesszük hozzá, ha a tészta nagyon kemény. 
Lisztezett felületen ujjnyi vastag hengereket sodrunk a tésztából, és 7-8 cm-es darabokra vágjuk. Bő forró olajban közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd reszelt sajttal, és különféle mártogatósokkal tálaljuk.

Tipp: a lisztben megforgatott nyers kroketteket tálcára téve lefagyasztjuk, majd zacskóban vagy dobozban tesszük a mélyhűtőbe. Felhasználáskor fagyos állapotban kezdjük a sütését, vigyázva, hogy ne legyen túl forró az olaj, különben a krokett kívül megég, belül pedig nyers marad.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdeklődni szeretnek, hogy fel kiló krumplihoz 70 dkg liszt kicsit nem sok? Már csak azért is kérdem, mert ki szeretnem próbálni.

Moha írta...

Kedves Névtelen nem sok, ez a recept ilyen. Ez nem nudlitészta, ahol a krumpli aránya a nagyobb, hanem egy krumplis kelt tészta, amiből krokettet sütünk:) Vannak olyan krokett receptek is, amik gyakorlatilag sült krumplipürészerűségek, én direkt nem ilyet akartam.

Moha írta...

Érdemes kipróbálni, nagyon finom lesz!

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors választ, ki fogom próbálni. Tetszett nagyon hogy le is lehet fagyasztani. :)

Moha írta...

Szívesen! Ez olyan lesz a fagyasztás után kisütve is, mintha most készült volna, érdemes kicsit többet csinálni belőle, egy munkával két alkalomra is megvan az ennivaló.

Mazsi írta...

Én még élesztővel sosem próbáltam, de ez valami isteni finom!

Mazsi írta...

Én még élesztővel sosem próbáltam, de ez valami isteni finom!

Moha írta...

Kedves Mazsi örülök, hogy kipróbáltad, és ízlett! Nálunk is kedvenc a családban:)

Unknown írta...

Nagyon finom

Moha írta...

Örülök, hogy ízlett!

Unknown írta...

Elkészítettem finom lett.Kicsit kínlódtam vele ragadt a tészta, gondolom a nem megfelelő krumpli miatt. Végűl tépkedve lisztezve lepénykéket formáztam. Fagyasztóba tettem egy jó ppárat. Kérdésem az hogy mikor sütném hagyjam e felengedni? Üdv Zsuma

Moha írta...

Kedves Zsuma, nem kell hagyni kiengedni, fagyos állapotban sütheted, csak nem túl nagy lángon, és egyszerre keveset tegyél az olajba. Így szépen átsülnek majd, de nem égnek meg.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...