2009. szeptember 14., hétfő

Formakenyér


Mióta elkezdődött az iskola inkább ezt a kenyeret sütöm, könnyebb belőle szendvicseket készíteni. Általában kerül bele tk.liszt és lenmagpehely (végre megint kaptam olyat,amit nem lisztté őröltek),vagy magok.

Hozzávalók:

250 ml víz (+ még 2-3 ek. kellhet, a tk. liszt és a mag miatt)

25 dkg öregtészta

10 gr friss élesztő

1 kk.cukor

1 bő tk.só

csipet aszkorbin

2 ek.olaj

40 dkg BL 80 liszt

10 dkg teljesőrlésű liszt (lehet tönköly/ rozs/ búza )

2-3 ek. lenmagpehely


A hozzávalókból a géppel tésztát dagasztok, figyelem közben és ha kell, teszek még bele vizet. Miután formában sül, lehet lágyabbra készíteni a tésztát.

Duplára kelesztem, közben egyszer átgyúrom. Ha megkelt kiborítom, lisztes deszkán ellapítom, két szélét behajtva feltekerem. 

Így megy a kihúzós dobozformába (aminek az aljába én szoktam egy sütőpapír csíkot tenni). Hagyom duplára kelni (kb.45 perc) bevágom a tetejét , megspriccelem vízzel, ráhúzok a dobozra egy nagy sütőzacskót, összekötöm a száját és mehet sülni.

Előmelegített sütőben 210 fokon kb. 50 percig sül. Kiveszem a zacskóból-formából és rácson hagyom hűlni.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Moha!
A kenyérből ki lehet hagyni vagy helyettesíteni a lenmagpelyhet,ha nem tudom beszerezni,mondjuk burgonyapehellyel.
Köszi.Jutka

Moha írta...

Jutka burgonyapehely egyébként is mehet bele 2 evőkanálnyi, a lenmagpehely elhagyható, vagy tehetsz bele egész lenmagot is, ha szeretitek.

Névtelen írta...

Köszi!
Jutka

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Mar több eve kiserletezem különbözö kenyerek sütesevel, de mindezidaig nem akadtam olyan receptre, aminek az eredmenye az elkepzelesem szerint valo lett volna. Miutan a heten kiprobaltam a fenti receptet, a csaladom napi szinten követeli az ujabb adagot, es en is imadom. Tökeletes! Halas vagyok a munkadert, es a megosztasert. Köszönöm.

Moha írta...

Kedves Névtelen!

Nagyon örülök, hogy ez a kenyér ízlik neked és a családnak is! Külön köszönöm, hogy megírtad a visszajelzést is, ez mindig jó érzés.

Mi is nagyon szeretjük ezt a kenyeret, általában a dobozban sütöttek nagyon praktikusak, és a lágyabb tészta miatt finomak még pár nap múlva is.

Unknown írta...

Szia Moha!
Szeretném ma elkészíteni a kenyeredet,de sajnos kb.csak a fele öregtészta áll a rendelkezésemre,lehetne esetleg sima liszttel pótolni a többit?Én kézzel dagasztom kb.20 percig kell?Illetve mekorra forma kell hozzá,mert Nekem nincs széthúzhatós!Előre is köszönöm a válaszodat.
Üdv:Szilágyiné Mariann

Moha írta...

Szia Mariann!
Ha nincs elég öregtészta, akkor picivel több élesztőt tegyél bele, a folyadékot meg óvatosan adagold, az is kellhet bele több. Kézzel dagasztásnál is inkább a tészta állagát nézd, nem az időt, ha már szép sima, elválik a táltól-kéztől, akkor jó. A széthúzós forma elég nagy, azt két sima kisebb méretű dobozformával tudod helyettesíteni, azokban jó lesz, és egyszerre be is férnek a sütőbe egymás mellé. A sütési idő lehet kicsit rövidebb, ezt figyeld, mert kisebb mennyiségű tészta van ugye egy-egy formában.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...