2009. október 12., hétfő

Otelló torta


Hétvégén megint vettünk a piacon otelló szőlőt, ez a "próbatorta" lett részben belőle. Ezért is nincs semmi cicoma rajta, csak tesztelem a családtagokon és Anna barátnőmön, aki szerda reggel jön hozzám, és ilyet is fog kapni a kávéjához.

Finom lett, csak az arányokat kissé eltolom legközelebb a szőlőzselé irányába, most nem tudtam többet tölteni rá, mert sok lett a krém.

Hozzávalók:

tészta:

3 tojás

6 dkg cukor

5 dkg liszt

1 dkg kakaópor

1 ek.rum

1 ek.olaj

krém:

25 dkg házi krémsajt vagy mascarpone

25 dkg tejföl

2 dl tejszín

15-20 dkg porcukor

2 citrom leve

20 gr zselatin

szőlőzselé:

kb.1 kg otelló szőlő

cukor ízlés szerint

10 gr zselatin

1 citrom leve


A tésztához az egész tojásokat a cukorral  robotgéppel habosra verem ( legalább 10 perc), beleöntöm a rumot és az olajat. Kézi habverővel belekeverem a lisztet és a kakaót.

Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt teszek, beleöntöm a tésztát és 180 fokon  kb. 15 perc alatt megsütöm. Félreteszem hűlni.

A szőlőt megmosom és leszemezem, egy lábosban 1 kanál vízzel odateszem kis lángon főni. 10 perc alatt összeesnek a szemek, kicsit összetöröm őket a krumplitörővel és egy szűrőn átnyomkodom. 4 dl lére lesz szükségem.

Belefacsarom egy citrom levét és ha kell egy pici cukrot is teszek bele. Pár kanál lében elvegyítem a 10 gr zselatint, kis lángon keverve feloldom és a többihez adom. Hagyom kihűlni.

A krémhez a tejszínt habbá verem a cukorral, majd beleteszem a krémsajtot, tejfölt és tovább habosítom. A citromléhez adom a 20 gr. zselatint, kis lángon keverve feloldom, belekeverek 3 evőkanálnyi habos  krémet, majd az egészhez adva alaposan átkeverem. 

A kakaós piskótára öntöm és megy a hűtőbe fél órára. Ezalatt megszilárdul annyira, hogy a szőlőzselét a tetejére tudjam önteni. Erre most pici pöttyöket tettem sima cukormentes sűrített tejből és egy fogpiszkáló hegyével széthúzgáltam. Ment egy éjszakára a hűtőbe.

Másnap lehet díszíteni tejszínhabrózsákkal, szőlőszemekkel.

Legközelebb a krémet  csak 25 dkg krémsajtból és 2 dl tejszínből készítem, 1 citrom levével és kevesebb cukorral, ehhez elég 10 gr. zselatin is.

A szőlőzselé viszont lehet 5 dl szőlőléből, ezt is megfogja a 10 gr. zselatin, nem kell bele több.


24 megjegyzés:

Orsi írta...

Óh nem is kell erre semmi cicoma,úgy gyönyörű ahogy van!Egyszerűen meseszép!

Andi/cuki írta...

Hú micsoda színek,asszem még szerzek otellót én is,nagyon finom is lehet!:-))

Moha írta...

Orsi köszönöm!

Andi a valóságban még szebb, de már nem volt elég fény fotózni. Próbáld ki, ez a szőlő olyan intenzív ízű,hogy még ez a vékony réteg is elvarázsolja a tortát.

Judit írta...

Ez így gyönyörű ahogy van ! Nagyon profi vagy !

lúdanyó írta...

Nagyon szép lett! A tetején azok a lila pamacsok..!!

Belly írta...

Olyan márványosan szép mintája van.Gyönyörű!

Névtelen írta...

Anna írta:
Hú, én már alig várom, hogy szerda legyen, és Moha meg a kávé mellé megkapjam a tortát is. Már előre tudom, hogy eső ide, hó oda: csuda szép nap lesz!

nelly írta...

Mielőtt elolvastam volna, hogy nincs rajta semmi cicoma, azon filóztam, hogyan lehet ilyen gyönyörűen feldíszíteni egy torta tetejét.Még olvasás után is tartom magam ehhez a kérdéshez...DDD

Edó írta...

Eddig is szajtatva neztem a tokeletes sutijeidet.Mar ne haragudj,de eddig meg soha,de soha nem lattam ennyire szep ennivalot!:)Par ora alatt nem tudom hanyszor neztem meg mar,egyszeruen hihetetlen milyen ugyes vagy.

Jade írta...

Elallt a szavam a latvanytol! Gyonyoruuuuu!

Moha írta...

Judit, Lúdanyó, Belly köszönöm!

Anna havat azért ne hozz!

Nelly egy kis sűrített tej és egy fogpiszkáló csodákra képes:))

Edó aranyos vagy, köszönöm!

Judith köszönöm!

Vali írta...

Hát ez valami mennyei lehet. Csodaszép. Hát ezt nekem is ki kell próbálni.

Moha írta...

Vali ha szeretitek otellót,akkor ízleni fog!

Pixie Pie írta...

Hű de szép ez a torta! Élőben is ilyen szép márványos a teteje? Csak most fedeztem fel a blogodat, gratulálok hozzá! Ezt szerintem idén kipróbálom ha bejön a szőlőszezon. :)

Moha írta...

Pixie köszönöm, élőben még szebb volt,csak én nem tudok jó képeket csinálni, és már nem volt túl sok fény sem. Ha szereted ezt a fajta szőlőt, ízleni fog! Próbáld a kevesebb krém-több zselé verziót készíteni,amit írtam a végén.

Pixie Pie írta...

Köszönöm a tanácsot! Remélem nem felejtem el mire érik a szőlő. :) Egyébként pont otellonk van, majd elmenekítek belőle erre a célra.

Névtelen írta...

Mohácskám, én is megcsináltam ezt a nagyon szép tortát, kétszer is, mert nagyon a szemembe szökött :)
Elõször úgy ahogy leírtad, mert már olyan régen jártam otthon, hogy elfelejtettem, hogy a magyar cukor édesebb mint a sváci. Igy hát nem volt az igazi. Másodszorra jobban megcukroztam és ÓRIÁSI sikerem lett vele az elmúlt hétvégén. És nagyon de nagyon szép volt! Szívbõl köszönöm!
nagyzsuzsa

Moha írta...

Nagyzsuzsa de örülök,hogy ilyen sikert arattál vele! Ha ízlett mindenkinek,akkor próbáld ki az otelló habos tortámat is,abban jobban érvényesül ez a csodás szőlő!

Névtelen írta...

egyszerűen gyönyörű ez a torta! még a héten megsütöm!

Moha írta...

Kedves Névtelen nagyon köszönöm, remélem ízleni is fog! Nézd meg az otelló-habos tortát is, abban is jól érvényesül ennek a finom szőlőnek az íze és a színe!

lolenula írta...

Mar rengetegszer megcsinaltam (most is hül egy a hütöben!:)), egyszerüen fantasztikus!! A csalad slagere lett!:)) köszönöm!:)

Moha írta...

Kedves Lolenulanagyon szívesen! Örülök, hogy ekkora sikere van nálatok is!

Unknown írta...

Kedves Moha!


Tegnap este elkészítettem ennek a gyönyörű tortának az áfonyás verzióját, otelló hiányában. Isteni finom lett, mindenki repetázott és azonnal receptet kért. Nagyon köszönöm!
Ps: Azért az ősszel ha lesz otelló, biztosan elkészítem úgy is.

Moha írta...

Éva az biztos, hogy áfonyával is isteni finom lehet, jó ötlet! Az otellóra még úgyis várhatunk:))

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...