2012. január 14., szombat

Csokoládés-málnás torta




Ez a torta a keresztlányom barátjának készült, a születésnapjára. Együtt ötleteltünk Timivel, a legfontosabb információ volt, hogy az ünnepelt nagyon szereti a csokoládét és a málnát.
Így esett a választás a csokoládés-meggyes kockára, tortaformában és málnával. Tetejére gránátalmamagok kerültek, mert a fagyasztott málna kiolvadva elég csúnya látvány, díszítésre nem alkalmas.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:

  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg kakaópor
  • 10 g szódabikarbóna
  • 5 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 14 dkg tejföl (vagy joghurt)
  • 80 ml olaj
  • 160 ml kávé
a krémhez:

  • 45 dkg tejföl
  • 8-10 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 citrom leve (mehet bele a reszelt héja is)
  • 30 dkg málna (fagyasztott is lehet)
  • 25 g zselatin
a glazúrhoz:

  • 80 ml víz
  • 70 ml tejszín
  • 9 dkg porcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 5 g zselatin
a díszítéshez:

  •  friss gyümölcs ( a felhasznált gyümölcs szezonjában)

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Összekeverem a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra verem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverem és az alján sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm.
30-35 perc alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is biztosan átsült-e.
A formában hagyom hűlni 15 percet, majd lekapcsolom a karimát és teljesen kihűtöm a tésztát, ezután kettévágom és az elmosott tortaformába visszateszem a felső lapot. (az alsó lap alsó oldala lesz a torta teteje, mert ez a legsimább felület)

Ha valakinek van állítható tortagyűrűje, érdemes azzal dolgozni, mert magasabb. Ha nincs, akkor a tortaforma oldalát lehet körben magasítani egy csík sütőpapírral.

Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkeverem a zselatint, és félreteszem.
A krémhez összekeverem a tejfölt a cukorral, a citromlével, óvatosan beleforgatom a habbá vert tejszínt is.
Kis lángon felolvasztom a zselatint, hozzákeverek 4-5 evőkanálnyi krémet, majd az egészhez öntöm, alaposan elkeverem. Ezután egy kanállal gyors mozdulatokkal belevegyítem a fagyott málnát, és rögtön a tortaformában várakozó lapra öntöm, belesimítom. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a fagyos málna miatt hamar megköt a zselatinos krém.
Rányomkodom a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé. Hűtőbe teszem.
Elkészítem a glazúrt. Kis pohárban elkeverem a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszek el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítem, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Leveszem a tűzről.
Mikróban feloldom a zselatint, hozzávegyítem a kakaós részhez, alaposan elkeverem és átszűröm egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyom langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntöm.
Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül.
Visszateszem a hűtőbe legalább egy órára.
Tálalás előtt díszítettem egy gránátalma magjaival. Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.


53 megjegyzés:

Solyi írta...

Hát ez gyönyörű!

Juharszirup írta...

Szépséges nagyon!!!!

Kati írta...

Ez szupi! Elmentettem :-))

Hankka írta...

Gyönyörűséges és biztosan nagyon finom is! :)

kolozsgabi írta...

Már megint valami gyünyörűség és finomság! Irigylem az ünnepeltet! (legalább az irigykedés fogyaszthatna egy kicsit, még több ilyen szépséget olvasnék és látogatnék!)

Nelli írta...

Gyönyörűűűűűűűű!Ez a vastag csoki réteg a tetején!:)))

Blogkonyha írta...

Csodálatos torta! A máz a tetején nagyon szuper! Máris mentettem az egészet, úgy ahogy van! :o))

Okki írta...

Csodálatos!!! :)

Chef Viki írta...

Atyaságos úristen... Maga a tökély külsőleg, belsőleg :-)

M@rti írta...

Gyönyörű alkotás! :-)

Zsofi Molnar írta...

Ezt a receptet mentem, a krém szuper!!!! És nagyon szép a torta!!!! Nem a rémes cukrász vizsgás vajkrém...

marisz57 írta...

Nagyon kívánatos, tökéletes finomság!

Éva írta...

Csodálatosan szép , nagyon finom lehet!

admin írta...

Hááát, ebből én most nagyon kérnék egy hatalmas szeletet!!! :-)
Ez a glazúr alkalmas lehet tortatölteléknek is, vagy kimondottan csak "befejező réteg"?

Névtelen írta...

Gyönyörű, mint mindig, és nagyon izgalmas recept! Te vagy a magyar gasztroblogger szféra tortakirálynője! :) Olyan gyönyörűeket alkotsz!

Moha írta...

Solyi, köszönöm!

Juharszirup, köszönöm szépen!

Kati, köszi, remélem ízleni fog!

Hankka, köszönöm, a visszajelzések szerint finom lett!

Kolozsgabi köszi, ha kizárólag olvasgatod és nem kóstolgatod, akkor fogyaszt a dolog:)

Nelli, köszönöm, kicsit csalóka, azért nem olyan vastag mindenhol, a szélén több jutott, picit lejtett a lap kifelé.

Illéskrisz, köszönöm, remélem ízleni fog a családnak!

Okki, köszönöm!

Chef Viki, köszönöm, azért a tökélytől még messze van, szegényt kioperáltuk a tortaformából, gyorsan fotóztam, aztán a keresztlányom már vitte is.

M@rti, köszönöm!

Zsófi köszi, szakember dicsérete sokat számít! A krém finom, könnyű, savanykás-gyümölcsös.

Marisz 57, köszönöm!

Éva, köszönöm szépen!

Bogyó, sajna szelettel nem szolgálhatok... A glazúr inkább csak befejező rétegnek való!

Panna, nagyon kedves vagy, köszönöm, de tortakirálynői címre azért biztosan nem vagyok jogosult. Olyan sok szép torta készül mások konyhájában is!

Bori írta...

Elkészült, nagy sikert aratott!
Néhány kérdésben kérném a tanácsodat, nem mintha bármi rossz lett volna a receptben, csak a többedszeri készítésekhez...
Nekem a piskóta nagyon felpúposodott sülés közben, amit aztán inkább levágtam és külön megeszegettük. Van valami megoldás arra, hogy ne legyen vulkán-forma belőle sülés végére?
Szerinted nem lenne jobb a zselatint a krémbe még a tejszín előtt hozzákeverni? Hogy a tejszínt már ne kelljen annyit kavargatni. Nekem ennyi zselatintól (ahogy írtad is) kb egy perc múlva már teljesen masszív lett. Szerinted nem elég bele 20g zselatin?
Az utolsó kérdésem már csak az, hogy egy teljesen átlagos Zenker 26cm-es formám van, de nekem máz nélkül is színültig volt. Így nem tudtam már a mázat rátenni. Te tettél valami magasítót vagy magasabb alapból a tortaformád?
Nagyon köszi a receptet is, meg ha válaszolsz is!
Bori

Moha írta...

Kedves Bori!
A sikernek örülök:) a válaszok sorban:
A piskóta nekem csak akkor lett púpos, amikor légkeveréssel sütöttem, azóta csak simán, alsó-felső sütésen készítem. Így nem púpos. Egyéb megoldást nem tudok, illetve ha nagyon szép egyforma lapokat akarok, akkor szoktam laponként sütni a tésztát. Persze rövidebb a sütési idő!
Én mindig készre keverem a krém alkotórészeit, és ahhoz adom a zselatint, az a tapasztalatom, hogy így vegyíthető el legjobban.
Nem a zselatintól lett masszív egy perc múlva, hanem a fagyott málnától, ezt írtam is, hiszen a hidegtől szilárdul a zselatinos krém. Ha málna nélkül összekevered, akkor nem hiszem hogy két perc alatt megköt, de nyugodtan kipróbálhatod kevesebb zselatinnal is.
Vagy ne keverd bele a málnát,hanem töltsd a krém egy részét a tésztára, nyomkodj bele egy adag málnát, jöhet a krém másik fele, abba a maradék málna.
A torta köré én az állítható tortagyűrűt tettem, ez magasabb, de igazad van, beleírom ezt a receptbe is. A sima tortaformát meg lehet magasítani körben sütőpapírral.
Illetve ez a fajta máz, ha már majdnem szilárd, akkor nagyon sűrűn folyós, így nem folyik le a süti tetejéről, ha óvatosan rátöltöd.
A meggyes kockáknál én is keret nélkül tettem a tetejére, ez alkalmazható tortánál is.

Bori írta...

Nagyon köszönöm a válaszokat!
Így minden problémám megoldásra talált, mert én légkeveréssel sütöttem, úgyhogy akkor van reményem, hogy legközelebb nem vulkánt sütök, nekem is van állítható formám, ami tényleg magasabb. Köszi!

Moha írta...

Nagyon szívesen, máskor is!

Névtelen írta...

Kedves Moha, tegnap este megsütöttem a tortát, ma körülbelül másfél óra alatt elfogyott.. :) Viszont egy-két kérdésem lenne: Az a borzasztóan gusztusos és látványos csokiréteg a glazúr és a tészta között mi? Gondolom tejszín, kakaó és zselatin.. ? A málnás kocka receptjénél a krémhez 25g zselatint vagy két csomag zselatin fixet (az ha jól emlékszem 40g). Én ezt már későn vettem észre és 25g zselatin fixet tettem bele, és inogva ugye, megállt így is.. De lehet hogy jót tett volna még neki a maradék zselatin fix..? A tetején a glazúr pedig eltűnt :) ahogy ráöntöttem a tortára, az egy pillanat alatt beszívta és nyomot sem hagyott a tetején :) de ezt csak saját ügyetlenségemnek tudom be :)
Szuper, ajánlom mindenkinek :)

Moha írta...

Maminti, nagyon örülök a sikernek!

A glazúr és a tészta közt nincs semmilyen más réteg.
A glazúrt ahogy írtam is, már langyosra hűlve kell ráönteni, szinte amikor már szilárdulni kezd. Mivel a tortát a hűtőből veszed elő, maga a tetején lévő lap is hideg már, erre ahogy ráöntöd, rá is köt a glazúr, így nem tudja beszívni a tészta.
De ha ebben nem bízol, akkor kenj a tésztára egy nagyon vékony réteg szitán áttört lekvárt, ez szigeteli a felületét, erre menjen a glazúr.
A zselatinokat ne keverd össze, a Fixből sokkal több kell, illetve a csomagolásán rajta van, hogy milyen típusú krémhez mennyi kell, én az alapján dolgozom vele.
Ide bizony kell a két csomag belőle, ez nagyon sok krém. Vagy a főzősből a 25 g.

Névtelen írta...

Értek mindent :) Csak a csokoládés-málnás kocka fotójához képest tűnt úgy, hogy van ott valami. Szerencsére telepakoltam a tetejét eper szeletekkel, így nem látszott hogy mi nincs :) Igen, utólag a kocka receptjénél olvastam azt is, hogy két csomag kell, legközelebb már tudom. Köszi a segítséget és a finomságot!!!

Moha írta...

Nagyon szívesen!

Liza írta...

Ez valami csodálatos :)

Alexandra írta...

Szia! Csuda jól néz ki :) Hétvégén megpróbálkozom vele. Egy kérdés. A glazúrhoz nem kell felverni a tejszínt? Nagyon szép magas, viszont a leírásban nem írod. Milyen tejszínt ajánlasz hozzá? Még nem igazán csináltam ilyen tejszínes dolgot. Köszönöm! Szandi

Moha írta...

Liza, köszönöm!

Szandi nem kell fölverni a glazúrhoz, úgy kell elkészíteni, ahogy leírtam.
Itt elég magasnak látszik valóban, mert egy picit befolyt a tészta szélénél a forma és a tészta közé is.
Sima habtejszínt használj hozzá, 30% zsírtartalmút, a krémhez is ilyen kell, ahhoz habbá is kell verni, a glazúrhoz nem.

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Kipróbáltam ezt a receptedet is, egy 18. szülinapra készült a torta. Bár közel sem volt olyan gyönyörű, mint a tiéd, az íze nagyon finom lett. Óriási sikert aratott és ilyet kérnek a következő szülinapra is! Köszönöm Neked, további jó sütést-főzést!

Anita

Moha írta...

Kedves Anita! Nagyon örülök a sikerednek, remélem mást is elkészítesz még tőlem, hasonló "eredménnyel" :)

Unknown írta...

Kedves Moha!

Nagyon köszönöm a receptet! A nővérem szülinapjára sütöttem meg és egyszerűen szuper lett! Na jó, a Tiéd természetesen sokkal szebb, de én így is nagyon büszke vagyok magamra, hogy sikerült! :)

Moha írta...

Kedves Renáta!

Először is Isten éltesse a nővéredet! Nagyon örülök, hogy a torta ilyen sikert aratott, és legyél is büszke magadra! Nem szépségvresenyre készült, hanem szívből szeretettel a testvérednek, és az a legfontosabb. Nekiálltál, elkészítetted, nem egy bolti tortát kapott, ez a lényeg!

Unknown írta...

Sziasztok!
Elkészítettem ezt a nagyon fini tortát. Nekem tökéletes lett a a piskóta, gyönyörűen feljött, el sem hittem :)
Amit én (személyes ízlésem) hogy legközelebb kevesebb kakaóport teszek bele, mert túl erős lett ilyen téren.
Imádtam benne a málnát, olyan friss íze volt, így januárban.
Mivel én a főzött krémeket nagyon szeretem, főztem vaníliás pdingot sűrűre és kihűlve a habhoz kevertem, egy kicsit a magamévá tettem a receptet :)
Köszönöm szépen a receptet, mostantól gyakran lesz sütve szülinapra, meg csak úgy is! :)

Moha írta...

Kedves Dóra! Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült, finom lehetett az általad készített krém is!

Névtelen írta...

A torta nagyon mutatós és a hozzászolások azt bizonyítják, hogy finom is, kérdésem az lenne, hogy a tésztájába a kávé esetleg helyettesíthető mással, mert gyerekeknek szeretném megsütni és nem tudom, hogy mennyire érződik a kávés íz. Válaszodat előre is köszönöm.

Moha írta...

Kedves Névtelen! Nálunk a család egyöntetű véleménye alapján nem érződik ki belőle külön a kávés íz, még a kávét egyáltalán nem szerető nagylányomat sem zavarta. Ami dominál a tésztában, az a nagyon karakteres csokoládés íz. Ez a tészta így finom, kell bele a kávé kiegészítőnek szerintem.
Ha a koffein tartalom aggaszt, használj mentes kávét.
Ha végképp nem akarsz kávét, akkor helyettesíthető 160 ml vízzel, hiszen a folyékony alkotórészeknek stimmelni kell.

Remélem ízleni fog a gyerekeknek is!

Kinga írta...

Ma este készítettem holnapi szülinapra, de elrontottam... Elnéztem a receptet, és a krémbe csak 5gr zselatint tettem, így nem hiszem, hogy megköt. Holnap meglátjuk!

Moha írta...

Kedves Kinga, remélem azért az ünnepelt örült, boldog születésnapot neki!

Az 5 g nagyon kevés,az nem szilárdítja meg sajnos.

Betti írta...

Köszönöm a választ /a kávéval kapcsolatban kérdeztem/, a hétvégén volt a szülinap amire a tortát sütöttem, nagyon finom lett, nagyon ízlett mindenkinek!!!

Moha írta...

Kedves Betti, nagyon szívesen, én köszönöm a visszajelzést, mindig jó olvasni, hogy jól sikerült és ízlett a sütemény!

Kinga írta...

Kedves Moha, júliusban elkészítettem, túl kevés zselatinnal, de így is csodás volt. Senki nem hitte el nekem, hogy én sütöttem :-) Ma újra megcsinátam, és még jobb lett mint a múltkor. Friss málnával díszítettem. Ezer hála a receptért!

Moha írta...

Kedves Kinga! örülök, hogy újra sütötted, és sikerült. Friss málnával az igazi, az biztos:)

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Gyönyörű ez a torta.
Holnap szeretném elkészíteni.
Azt szeretném kérdezni, hogy eperrel is olyan finom szerinted?
Vagy a savanykás ízvilág miatt jobban illik hozzá a málna...?
Nem nagyon kapok "csak" málnát fagyasztottan, esetleg vegyes erdei gyümölcsöket, ezért gondoltam, hogy eperrel készíteném, annak amúgy is szezonja van éppen.
Bár a málna biztos jobb.
Illetve még annyi, hogy nem enged levet a málna a krémben?
Köszönöm!
Gratulálok az oldalhoz!

Moha írta...

Kedves Névtelen! Nyugodtan készítsd el eperrel, ugyanolyan finom lesz, és a friss gyümölcs mindig jobb, az ember csak kényszerűségből használ fagyasztottat, szezonon kívül. Így a tetejét is dekorálhatod friss eperrel.

A fagyasztott gyümölcs egyébként nem enged levet a zselatinos krémekben, mert a krém gyorsan szilárdul, és magába zárja a fagyott gyümölcsszemeket.

Egyébként megvan a blogon ennek az epres verziója is, itt találod:
http://www.mohakonyha.hu/2012/06/epres-csokolades-torta.html

Nagyon köszönöm a gratulációt, örülök, hogy tetszik az oldalam!

Éva írta...

Jajj, hát nem is mertem remélni ilyen gyors választ, izgatottan nyitottam meg... Hát az epres tortád is gyönyörűséges, akkor úgy fogom elkészíteni. S milyen véletlen, hogy a férjem pont vett áfonyát, amiből "csenni" fogok kicsit, mert látom, hogy azzal is díszítetted az epres változatot! Megpróbálom a díszítési 5letet is "elcsenni". :) Nagyon szépen köszönöm, s várom azért a málna szezont, hogy ezt a málnásat is elkészíthessem. :) Évi

Moha írta...

Nagyon szívesen, remélem ízleni fog mindenkinek a torta!

Éva írta...

Kedves Moha, időközben elkészült a torta, nagy sikere volt, bár csak megközelítően lett ilyen szép, de nagyon finom volt. Köszönjük a sok- sok csodás receptet és képeket hozzá! Gratulálok a munkáidhoz! Éva

Moha írta...

Kedves Éva!

Nagyon örülök, hogy sikered volt a tortával, köszönöm a visszajelzést!

Banaur írta...

Torta készítés folyamatban. A tortalap kész és csodás, a krém is alakul csak őrizni kell a konyhát mert az ember mindent megenne külön-külön is :) Végeredmény kb 1 óra múlva. Köszönöm az ötletet és üdvözletem küldöm Hollandiából.
Imre

Moha írta...

Kedves Imre, drukkolok, hogy a végeredmény is sikerüljön! Remélem ízleni fog mindenkinek:)

Banaur írta...

Kedves Moha!
A végeredmény egy friss de mégis izgalmasan csokoládés torta lett, ami elég rövid életű volt. Köszönet a receptért!

Moha írta...

Kedves Imre, nagyon köszönöm a visszajelzést, mindig öröm, ha sikerül a recept, és ízlik a végeredmény!

A tökéletlen anuta írta...

Évek óta minden gyerekem ezt a tortát követeli a szülinapjára, joghurttal készítem, mert ahol élünk tejföl nem kapható sajnos. De így is tökéletes, akár eperrel, akár ribizlivel, vagy más fagyasztott gyümölccsel.

Moha írta...

Kedves anuta, nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy a te családodban is ilyen sikere van!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...