2010. május 30., vasárnap

Mozart torta új verzió


A múltkori torta ugyan nagyon finom volt, de túl édes és tömör egy kissé a mi ízlésünkhöz képest. Ezért született meg a második kiadás belőle. Csökkentettem több helyen a cukrot, illetve a marcipán és nutella adagot is benne. A krémben is több lett a főzött rész aránya és kevesebb a vaj.
Hozzávalók:  26 cm-es tortaformához
piskóta:

  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz

krém:

  • 8 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 2 flakon zöld színű mandula aroma (Szilas aroma, egy flakon 25 g)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 4 púpozott evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • 20 dkg vaj

töltéshez pluszban:

  • 20 dkg marcipán massza
  • 30 dkg nutella

díszítéshez: 5-7 dkg étcsokoládé

Az elkészítés menete ugyanaz, de azért beírom ide is:
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra és a tortaformába két sütőpapírkorongot vágok.

A tészta hozzávalóit felezve 2 lapot sütök. 6 dkg lisztet elkeverek 1,5 dkg kakaóporral és 1 kávéskanál sütőporral. 2 egész tojást 6 dkg cukorral habosra keverek a robotgéppel, legalább 10 percig. A tál oldalán belecsurgatom a 1,5-1,5 evőkanál vizet és olajat, lekapcsolom a gépet, innentől óvatosan kézi habverővel keverem el a kakaós lisztet a tojáskrémben. A formába tett sütőpapírra simítom és 10-12 perc alatt megsütöm.

Ezalatt elkészítem a második lap tésztáját, ha van még egy formám, akkor abba teszem. Ha nincs, akkor a kész piskótalapot a karimát levéve a sütőpapírral kicsúsztatom az asztalra. Elmosogatom a formát és a második adag tésztát beletéve megsütöm.

A krémhez az egész tojásokat elkeverem a cukorral, vaníliakivonattal, liszttel, mandulaaromával, felöntöm a tejjel és kis lángon állandó keveréssel besűrítem. Hagyom kihűlni.

A puha vajat habosra keverem és apránként beledolgozom a főzött krémet, a robotgép keverőlapátjával. Vigyázzunk ne verjük túl, mert kicsapódik a vaj! 16 teáskanálnyit félreteszek egy habzsákban belőle.

A marcipánt porcukron fél centi vékonyra nyújtom és a tortaforma alja mentén kivágom a kört belőle. A nutellát üvegestül egy kis lábosban meleg vízben folyósra melegítem, kimérem a 30 dkg-ot belőle.

Az egyik piskótalapot megkenem vékonyan a zöld krémmel, utána ráborítom a marcipánlapot, picit lenyomkodom. Megkenem a folyós nutellával és beteszem a mélyhűtőbe 20 percre. Ezalatt a nutella megkeményedik annyira, hogy rá tudom kenni a következő zöld krémréteget, erre kerül a másik piskótalap. A maradék krémmel kívülről is bekenem a tortát, a habzsákból 16 krémrózsát nyomok rá körben. Egy órára hűtőbe teszem a tortát.

Gőz fölött felolvasztom a csokoládét, kis zacskóba töltöm, apró lukat vágok rajta. Egy sütőpapírra rajzolok vele violinkulcsokat, ezek mennek a fagyasztóba szilárdulni.
A tortán a megszilárdult krémre felrajzolom a kottát a csokoládéval, a violinkulcsok kerülnek a krémrózsákra.

45 megjegyzés:

Bianka írta...

GYÖNYÖRŰŰŰŰŰŰ

Dia írta...

Ez is csodaszép!

Wise Lady írta...

Fantasztikus!

Brigitta írta...

Csoda!!!!

Thrini írta...

Gyönyörűséges!!!!

egycsipet írta...

Nem semmi! Kalap le... :)

mariam írta...

Nagyon ötletes, Moha! Ügyes vagy, szép lett! :-)

phzs írta...

Hát ez nem igazság, hogy neked ennyi tehetség jutott... ;) hogy néz ki az én tortám a tiedhez képest?! :)))

Moha írta...

Bianka, Dia, Wise Lady, Brigitta, Thrini, Csipet nagyon köszönöm a dícséretet!

Mariam köszönöm, ez a díszítés talán jobban illik az elnevezéshez:)

Phzs én már annyit rajzoltam-írókáztam, hogy ez nem tűnik különösebb tehetségnek, inkább rutin..
A te tortád is nagyon jó lett, a díszítés nem minden, szerintem rosszabb, ha gyönyörű, de ehetetlen:)

Kata írta...

Hűűű...látom, még lehet fokozni! ez is gyönyörű!

Moha írta...

Kata köszönöm!

Limara írta...

Gyönyörű! Jól esne egy szelet vagy kettő! :)) A múltkorit sikerült lerendezni?

Moha írta...

Limara köszönöm! Nyisd az ablakot küldöm:)) Igen.

Mónika írta...

Hát nem semmi. Művészien űzöd e tortakészítést.:))

Moha írta...

Móni köszönöm!

Limara írta...

Nyitottam! :) Ennek szívből örülök! :))

Belly írta...

De gyönyörű!

Sokat gondolkodom rajta,ki lesz próbálva.

Moha írta...

Belly köszönöm! ne gondolkodj, vágj bele:))

Névtelen írta...

MOHAM, en minden nap szivesen "bekoncerteznek "egyet belole! Nagyon szep lett es bizti finom.Gratulalok!Szia: ILDIKO

Moha írta...

Ildikó:)) Köszönöm!

Niki | www.nizzka.com írta...

Csadaszép!És még milyen finom is lehet :) Anyukámnak feladtam a leckét:D:D hétvégén születésnapom lesz,és ezt a tortát kértem születésnapi tortaként :))))Alig várom hogy megkóstolhassam!

Moha írta...

Nikolett nagyon köszönöm! Remélem ízleni fog, boldog születésnapot kívánok neked!

Niki | www.nizzka.com írta...

Köszönöm!:) Fúúú isteni finom!Külön külön is imádom a nutellát,a marcipánt,a mandulakrémet.De így együtt valami eszméletlen!Köszönjük a receptet!

Moha írta...

Nikolett nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! És persze Anyukádnak gratula, hogy elkészítette:)

Bernadett írta...

Megcsináltam, isteni finom és szép lett, majd szállításnál elengedett a tortatartóm alja, és pofával lefele landolt a betonon. Amit sikerült megmenteni belőle elég csúnya lett, megrepedt, és szétcsúszott, mégis ennek a tortának lett a legnagyobb sikere.:) Legközelebb nem szállítom sehova:)
Detti

Moha írta...

Detti nagyon sajnálom a "balesetet"! Annak örülök, hogy a maradék ízlett mindenkinek. Én sem merem soha a fülénél fogva vinni a tortatartómat, fogom alulról inkább, valamiért én is ettől tartok, hogy elengedi magát.

Bernadett írta...

Csak egy pillanatra fogtam meg a fülénél, de hiba volt. Az már biztos hogy legközelebb én is csak az alját fogom. A mostani tortatartót mérgemben ki is dobtam:)
A tortát máskor is meg fogom csinálni...bár most abba a narancsos csokiba szerettem bele:)
Detti

Moha írta...

Jaj te szegény, a rusnya tortatartó megbűnhődött:((
A narancsos-csokis is nagyon finom lett, az is ilyen tömör-gyönyör, mint a Mozart.

Pâtissière írta...

Kedves Moha!

Én is csak gratulálni tudok ehhez a szavakkal ki sem fejezhető égi gyönyörűséghez. Könnybe lábad a szemem, ha ránézek. :) Minden elismerésem, simán lekörözi a cukrászok által készített tortákat! Már korábban is jártam itt, és kinéztem ezt a receptet barátnőm 18. születésnapjára. Énekesnőnek készül, klasszikus ének szakon fogja tovább folytatni a tanulmányait, tehát ezt a süteményt pont neki találták ki (rengeteg kiegészítője van violinkulcsos motívummal). :) Éppen emiatt, hogy nekem is hasonló sikerem lehessen, szeretnék feltenni egy pár kérdést, illetve egy kis tanácsot kérni az elkészítést illetően. Először a mandulaaromával kapcsolatosan érdeklődnék, hogy megfelel a Szilas terméke (25 g/flakon)? A másik kérdésem: vaníliakivonatként lehet használni az előbb említett cég vaníliaaromáját? Ha nem, milyen márkát érdemes használni? Végül a díszítésről szeretnék kapni egy-két instrukciót (azzal ugyanis nem tudok betelni :) ): van valami különleges technika, amivel ilyen szabályos vonalakat lehet húzni? Mennyi az ideális hőmérséklet, mikor már nem csöpög túlságosan a csokoládé, de még lehet vele dolgozni?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat, és jó munkát kívánok a további szépséges tortákhoz! :)

Moha írta...

Kedves Pâtissière!

Kérlek írj nekem egy email-t a mohakonyha@gmail.com címre, így levélben tudok neked válaszolni! Ez a hozzászólásokra szolgáló rész itt kevés erre, ha további kérdésed van, azt is a levelezés során meg tudjuk beszélni!

tiduj írta...

Kedves Moha! Már 2x elkészült ! Egyik kedvenc tortank lesz. Lassan a bő család minden tagja megismeri. Negatív kritika még nem érte ! :)
Nekem a Szamos marcipánmassza nem vált be. "Elfolyt", ahogy ezt már vki írta. De az Alfis bevált. Húsvétra szintelen aromával készítettem es kis marcipan tojasokkal.
Holnap elkészítettem újra :)
Köszönöm még egyszer!

Moha írta...

Kedves Tiduj!

Nagyon örülök, hogy nálatok is ekkora sikere van! Azóta én is próbáltam már az Aldis marcipánt, valóban nagyon jó minőségű.

Hoppancs írta...

Kedves Moha!

Szeretném kipróbálni a receptet, de előtte lenne egy-két kérdésem. Zöld mandulaaromát hol lehet kapni? Sajnos én eddig még nem találtam... És ha nem is sikerülne, jó a színtelen, vagy akkor nincs torta? Flakon alatt pontosan mekkora mennyiséget kell érteni?

Előre is köszi a válaszokat!

Gabi

Moha írta...

Kedves Gabi!

Be le is írom a receptbe mindjárt a választ.

A zöld színű mandulaaromát a Szilas gyártja, a flakon 25 g-os.

Ilyen: http://herbalnet.hu/szilasaromamandula-termek-92237

Ha csak színtelent kapsz, akkor a torta színezhető zöld ételfestékkel, de maradhat színtelen is akár, az íze a lényeg:)

Hoppancs írta...

Köszönöm szépen a gyors és hasznos választ.:)

Unknown írta...

Kedves Moha! Próbálkoztam, de elrontottam a krémet. :( lehűtöttem a főzött krémet és a végén még betettem a hűtőbe egy kicsit. A vaj pedig puha volt, gondolom ezért történt hogy túrós lett. Ez menthető még vajon vagy kuka? Előre is köszönöm,

Moha írta...

Kedves VIki, menthető, gőz fölé tedd egy keverőtálba, és habverővel kevergetve melegítsd át, így lassan felolvadnak benne a kis vajgöbök, kisimul a krém.
Ahogy ez megtörtént, vedd le a gőzről, hagyd szobahőmérsékleten kihűlni, majd tedd hűtőbe, és 5-10 percenként keverd át, látni fogod, mikor keményedik vissza a krém annyira, hogy be tudd tölteni a tortát vele.

Névtelen írta...

Kedves Moha! Köszönöm a választ, csak most olvasom. Elkészítettem újra és az tökéletes lett. Azóta már többször is kértek ilyet. Nagyon jó recept!

Moha írta...

Nagyon szívesen, örülök, hogy sikerült!

Névtelen írta...

Kedves Moha! A virgin keserű mandulaaromával esetleg volt már dolgod? Ilyet sikerült hozniuk nekem a Szilas helyett :( Abszolút analfabéta vagyok ebben, de a szilassal már elkészítettem ezt a krémet és gratulálok hozzá, mert isteni!! üdv, Kata

Moha írta...

Hű, Kata, azt nem ismerem sajnos, de biztos írtak rá adagolást, aszerint készítsd vele a krémet, illetve kóstolgasd :))

Névtelen írta...

Kedves Moha! Segítségedet szeretném kérni. A cukor, az kristálycukrot vagy porcukrot jelent? Nagyon köszönöm, hétvégén elkészítem.

Moha írta...

Kedves Névtelen! A cukor mindig kristálycukrot jelent, ha porcukor kell, akkor azt mindig kiírom "porcukor"-ként a hozzávalókban is.
Sok sikert a tortához, remélem ízleni fog!

Debby írta...

Nekem sajnos nem sikerült, nagyon híg lett a krém,pedig sokáig főztem,de lehet, hogy még tovább kellett volna. Nem tudom mit ronthattam el.ízre azonban tökéletes volt. Majd nekifutok mégegyszer.

Moha írta...

Nem tudom mi lehetett a baj, a 4 dl tejet 8 tojás és 4 evőkanál liszt besűríti, ha elég ideig főzöd.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...