2010. december 10., péntek

Mézeskalács, mézespuszedli


A Gasztrotippen megjelent az első mézeskalácsos cikkem, nemsokára jön a folytatás...
Ebben a részben az evésre készülő, rögtön puha mézest mutatom be. Ezzel bárki boldogulhat, nem nehéz az elkészítése és a díszítése igen változatos lehet.
Nem feltétlenül kell művészi módon írókázni, hiszen nem tesszük el hosszú időre. Bevonhatjuk csokoládéval, megszórhatjuk színes tortadarával, cukorgyöngyökkel, apró drazséval. A tészta összeállításához szükségünk lesz egy dagasztókaros robotgépre.

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 30 dkg porcukor ( 20 dkg porcukor is elegendő bele, kipróbáltam) 
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó Kotányi mézeskalács fűszerkeverék
  • 4 evőkanál citromlé
  • reszelt citrom-, és narancshéj ízlés szerint
  • 1 kg finomliszt

az írókához:
  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál ecet
a díszítéshez:
  • csokoládé
  • cukordrazsé, tortadara
  • dió, mogyoró, mandula
  • mazsola 


A mézet a vajjal felmelegítjük, nem kell forralni, éppen csak olvadjon el a vaj. Félretesszük hűlni.

A tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromlével. Ezt még végezhetjük a robotgép habverőszárával, de ezután váltsunk a dagasztókarra.
Ezzel keverjük a tojásos masszába a mézes vajat és a lisztet. A tészta nagyon kenődős, lágy lesz, ilyennek kell lennie!
Folpackkal letakarva legalább 8 óra hosszára hűtőbe tesszük. ( Ha nincs időnk kisütni az egészet, egy-két napig maradhat a hűtőben nyugodtan!)
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és innen több lehetőségünk is van. Ha nagyon hamar szeretnénk elkészülni, akkor 8 részre osztjuk a tésztát, egyenként 4 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Minden rudat 10 részre vágunk, lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük egymástól kétujjnyira őket.
Nagyjából 12 perc alatt megsülnek. Figyelni kell, mert a sütési idő a sütő fajtájától függően változhat.

A másik lehetőség, hogy a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. Ezek rövidebb ideig sülnek, 8-10 perc alatt készen lesznek.

Tálcán hagyjuk kihűlni a mézeseket, ezután díszíthetjük őket. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, ecsettel vagy kanállal kenjük a puszedlikre. Mielőtt megszilárdulna a máz, rátesszük a különböző díszítőelemeket.
Kevés csokoládét töltünk egy kisebb nejlonzacskóba, apró lyukat vágunk a csücskére és megcsíkozhatjuk vele a másik színű csokoládéval bevont mézeseket.

Az írókához a porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a keményítővel. A tojásfehérjét a robotgép táljába tesszük a cukor egyharmadával és az ecettel. A habverőfejjel elkezdjük keverni, fokozatosan adagolva bele még porcukrot, amíg sűrűnfolyós nem lesz.

Ha kiemeljük a habverőt, szakadozva folyjon le róla a máz. Nejlonzacskóba kanalazunk belőle, elkötjük a tetején, a csücskén pedig pici lyukat vágunk. Így szépen tudunk írókázni a mézesekre.
Ha megszáradt minden díszítés rajtuk, akkor jól záródó dobozba tesszük, rétegenként zsírpapírral elválasztva, így nem kenik össze egymást, és nem is ragadnak össze.

Ezzel a mézessel nem kell várni, hogy puhuljon, mert rögtön az lesz. Egyetlen fontos dolog, hogy a sütési időt figyeljük, ne süssük túl!

Fontos tapasztalat: egyik kedves olvasóm, Szilvi, lefagyasztott a tésztából egy adagot, majd pár nap múlva kiengedte és megsütötte. Tökéletes mézesek lettek, tehát a tészta fagyasztható, ha nincs időnk kisütni! Köszönöm Szilvi!

63 megjegyzés:

Bianka írta...

Elkérhetném az egész tányérral

nagyi50 írta...

Isteni!
Én már megsütöttem 1/2 adagot belőle és nagyon finom lett. Már majd nem el is "párolgott".
Most készítem a következő adagot.
Én citromlé helyett Rumot tettem bele!

Moha írta...

Bianka nyisd az ablakot, repül:)

Nagyi50 örülök, hogy ízlett, rummal is jó lehet, majd én is kipróbálom!

Anazar írta...

De kis vidámak így együtt!

lekvároskukta írta...

Jaj, Moha mennyire gyönyörűek már megint :))))
Ráadásul "Anyukám tányérján" tálaltad őket, neki is van ilyen jó régóta ;-))
Remélem, hogy Te nyersz a szépségversenyen ;-)
Drukkolok!!!!

Moha írta...

Anazar köszi, tényleg azok:)

Lekvároskukta köszönöm, a drukkolást is, bár azt hiszem itt az ismerősök sokasága dönt, nem pedig a mézesek szépsége.

Névtelen írta...

Kedves Moha,

fél adaggal már én is készítettem, nagyon finom és tényleg azonnal puha:) A kérdésem az, hogy a begyúrt masszát mennyi ideig tárolhatom a hűtőben jól befóliázva? Szerinted fagyasztható?

Köszönöm a válaszodat,
Szilvi

Moha írta...

Kedves Szilvi! Örülök, hogy kipróbáltad és ízlik is. Szerintem 3-4 napot tárolhatod nyugodtan a sima hűtőben.
A fyagyasztásról nem tudok nyilatkozni, még sosem fagyasztottam le. Esetleg próbáld meg egy öklömnyi darabbal, és kiengedés után nézd meg hogy viselkedik a nyújtásnál-sütésnél? Így lenne tapasztalatunk erről is. Ha megírod nekem, én beírom a bejegyzésbe, hátha másnak is jól jön:)

Névtelen írta...

Köszönöm Moha, a jövő héten ki fogom próbálni és megírom:)

Szilvi

Moha írta...

Szilvi nagyon köszönöm!

mellissina2 írta...

Hú.de szép itt minden!!!

Zsiri írta...

Szia Moha!

Ma készülök összeállítania tésztát, és holnap sütöm is az első adagot :) Az lenne a kérdésem, hogy ha fele adagot szeretnék csak készíteni, akkor mindent felezek egyszerűen? Buta kérdésnek hangzik, de már akadtam össze olyan recepttel, ahol a nedves hozzávalók arányai változtak a liszt csökkentésével. Másik kérdésem az lenne, hogy az ennivaló tészta mennyire formatartó? Aprólékosabb mintájú kiszúróval érdemes próbálkozni vagy úgyis összenő sülés közben?
Köszönöm!

Moha írta...

Mellissina köszönöm, örülök, hogy jöttél körülnézni hozzám!

Zsiri felezd simán a hozzávalókat! Ez eléggé puffadós mézes lesz, nem érdemes nagyon aprólékos kiszúrót használni.

Mary írta...

Moha nagyon szépek! Vittem a receptet!:)

Moha írta...

Mary örülök, remélem ízleni fog!

Szemi írta...

Moha, én is kérdésekkel jövök. :))
Jövő hétre kaptam egy meghívást, gyerekeknek-gyerekekkel kéne mézest sütnöm.
Úgy gondoltam,hogy ez a rögtön puha mézesed pont jó lenne, mert akkor rögtön ehetnének is belőle.
Azt szeretném tudni, hogy szerinted lehet belőle klasszikus puszedlit is formázni?
És bár valószínűleg rögtön elfogyasztásra kerül majd, de azért érdekelne az is, hogy mennyi ideig áll el, vagyis marad puha ez a fajta? Kibír 1-2 hetet így puhán?

Moha írta...

Szemi nyugodtan:) Klasszikus puszedli a leírásban szereplő első módon lesz, vagyis lisztes kézzel diónyi gombócokat formázni, ezek félgömb alakúvá sülnek.
Jól záródó dobozban, hűvös, száraz helyen hetekig eláll, és puha is marad.

Szemi írta...

Köszönöm Akkor inkább ezt választom az eddig használt tésztám helyett. :))

Edit írta...

Kedves Moha!
Gyönyörűek a mézeseid, amíg ki nem próbáltam nem gondoltam h ilyen nehéz ezt ilyen szépen írókázni. NAgyon ügyes vagy! Az enyémek ehhez képest, mintha ovis csinálta volna, de nagyon finomak, köszönet érte. Már 2 adagon túl vagyok és csinálom a 3.-t is. Nagyon finom és puha, tényleg a sütési időre illetve a vastagságra is kell figyelni, nekem úgy jön be hogy 3mm-re nyújtom és 10 percig sütöm, de mindenkinek más a sütője. Még egyszer köszönet a receptért!
Üdv, Edit

Moha írta...

Edit nagyon szívesen a receptet, igen ki kell kísérletezni a sütést mindenkinek a saját sütőjéhez mérve. Ne aggódj, a tizedik tepsi után már úgy fogsz írókázni, mint a kisangyal:))

adri írta...

Szia,
megsütöttük a gyerekekkel a mézesed. Hát valami csoda lett! Díszítésre még vár, de így is nagyon jól fogy. És ami különösen tetszett, hogy a robotgéppel kikavarva mindenkinek jutott feladat: Tamás forgatta a tálat, Zsófi kanalazta bele a hozzávalókat, Orsi sepregette a kihullott lisztet a pultról. Én meg csak gyönyörködtem bennük. Köszönjük szépen a receptet. Szép Karácsonyt kívánunk,
Adri + Tamás, Zsófi, Orsi

Moha írta...

Adri nagyon örülök, hogy ilyen sikeres lett! Néha nálunk sem éri meg a díszítést:)
Remek angyalváró tevékenység a gyerekekkel, majd meglátod, milyen lelkesen fognak írókázni!
Boldog Karácsonyt kívánok nektek!

Mary írta...

Moha én is megsütöttem nagyon finom lett! Nálunk is ették a fiúk holnap írókázom! :)

Moha írta...

Mary de jó! Próbáld ki étcsokoládé bevonattal is, szerintem az nagyon finom hozzá!

Mary írta...

Kipróbálom Moha! :)

Zsiri írta...

Moha kicsit megkésve, de köszönöm a választ, nagyon jók lettek a mézesek :) Ma fogom díszíteni őket!

Moha írta...

Zsiri nagyon szívesen!

Cimbilimbi írta...

Kedves Moha!
Sógornőmnek is elküldtem a blogodat, Karácsony előtt hagyományos téma nála a mézeskalács, volt egy-két kevésbé pozitív tapasztalata. Most megcsinálta a puha mézeskalácsodat, és két adagot kellett mindjárt, mert amit a szeretetvendégségre sütött, megették otthon a gyerekek :)
Köszönjük, hogy megosztod velünk a sok szépséget és finom receptet! Boldog ünnepeket kívánok!

Moha írta...

Kedves Cimbilimbi nagyon örülök, hogy ilyen sikere volt a mézesnek! Boldog karácsonyt kívánok nektek!

Maminti, a kicsi zöld tündér írta...

Szia, Moha!
Most találtam rá a blogodra és nagyon hálás vagyok a receptekért! Eléggé ügyetlen vagyok a konyhában (inkább varrok, meg hímzek), de most felbátorodtam és annyi kedves pozitív hozzászólás érkezett, hogy teszek én is egy próbát! Ha a kollegáimnak is sütnék a suliba mézeskalácsot, közepén mécsessel, szerinted hamar kiszárad? Inkább más receptet kellene ahhoz használni? Ez a süti szerinted inkább kis textilszütyűbe illene?
Szeretettel: Maminti, a kicsi zöld tündér

Moha írta...

Szia Maminti!

Ha tudsz varrni, hímezni, akkor nem lehetsz ügyetlen a konyhában sem!
Ez a süti a kis textilszütyőbe menjen inkább, ha mécsestartót szeretnél sütni, ahhoz használd a másik tésztát.Itt van:
http://mohakonyha.blogspot.com/2011/04/mezeskalacs-szalvetatartok.html

Mécsestartóhoz találsz a blogon mintát is, a tartalomjegyzékben külön vannak a mézesek.
Jó sütögetést neked!

Maminti, a kicsi zöld tündér írta...

Nagyon szépen köszönöm!
A blogod kész kincsesbánya!
Szeretettel: Maminti, a kicsi zöld tündér

Moha írta...

Nagyon szívesen! Örülök, ha így látod!

TiMi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TiMi írta...

Szervusz Adrienn!

Egy 400 W-os robotképünk van különböző fejekkel. Igaz nem egy dagasztó gép, de szerinted alkalmas lehet a tészta bekeverésére? Már mint, szerinted nem fog kipurcanni? Illetve kézzel is belehet-e keverni a tésztát, vagy levegősebb, ha géppel keverjük be. És ne haragudj, de nincs más akit megkérdezhetnék: Hány Wattos a dagasztógéped? Egyszer szeretnék egy ilyet.


4Gyerek írta...

Gyerkőcök imádják a mézes puszikat. Ez ám a remek puha variáns. Igencsak megtartandó recept lesz nálunk is.
Köszi

Moha írta...

Kedves Timi! Az én dagasztógépem 550 w-os, az egyik a másik 1000 w-os. De nem csak ezen múlik a siker. Ezt a tésztát egy fakanállal is be lehet keverni simán, én nem merem a 400 w-os gépre azt mondani, hogy csináld azzal.
4 Gyerek szívesen, örülök neki!

Unknown írta...

Nagyon jòl hangzik ez a recept csak az a baj hogy nem tudom hol vegyek mèzeskalàcs füszereket èn Romàhoz közel èlek ès itt ilyen nincs. Esetleg lehet otthon kèszìteni? Milyen füszert kell bele rakni? Köszönöm a segìtsègèt.
Sas Krisztina

Unknown írta...

Sziasztok!
Az én kislányom tej-tojás-rozs-mogyoró és kukorica allergiás.
Ez a mézeskalács volt a kedvence, de így sajnos már nem készíthetem el neki :(
Tudna valaki egy olyan átdolgozást ajánlani, amiben ezek nincsenek? Egyedül a tojást kellene valamivel helyettesítenem, de nem igazán tudok rájönni, mit tegyek helyette a tésztába, mert bármivel próbálkozom, vagy kemény lesz már sütés előtt, vagy utána lesz tégla-állagú :/
Köszönöm, ha valaki tud segítséget nyújtani eme szörnyen nagy problémában, a karácsony nem karácsony mézeskalács nélkül...
pufi_1@fibermail.hu

Moha írta...

Kedves Krisztina itt olvasható a házi mézesfűszer készítése:
http://www.egycsipet.hu/2012/11/mezesfuszer-hazilag.html

Moha írta...

Kedves R Sné, sajnos ebben nem tudok segíteni, még sosem próbáltam tojás nélkül mézest sütni, nem tudom, hogy viselkedik a tészta.
Esetleg érdemes lenne vegán oldalakon körülnézni, vagy hasonló táplálékallergiával küzdők oldalán keresni a receptet. Nagyon sok ilyen van, biztosan van mézeskalács recept is.

Névtelen írta...

Kedves Moha, a vajat helyettesíthetem-e margarinnal?

Köszönettel: Marina

Moha írta...

Kedves Marina! A csak dísznek, nem evésre sütött mézeseknél én is használok margarint, de ennél a receptnél nem. Ha nem tejallergia miatt kell a margarin, akkor azt mondom, hogy inkább ne cseréld le a vajat.
Egészen más az íze vajjal, és nyilván nem csinálsz 15 kiló mézest, ehhez érdemes megvenni a drágább vajat. Jó sütést, remélem ízleni fog a mézes!

Névtelen írta...

Nagyon fincsin neznek ki a mezeskalocsok, lenne egy kerdesem, sutinyomo gepbol kijonne a teszta?
koszonom a valaszt elore is!

Katalin

Moha írta...

Kedves Katalin! Nem tudom, sosem próbáltam. Én ezt a fajta mézest mindig gombócolva vagy kinyújtva-kiszúrva sütöm.

Próbáld ki, de szerintem ez túl "ragadós" tészta a kekszkinyomóhoz.

Névtelen írta...

Kedves Moha! Nekem ez a tészta valamiért nem ragadós, hanem száraz és nem tudom rendesen formázni, dimbes-dombos a teteje, alig lehet nyújtani, sütés után fehér, színtelen, pedig már másodjára csinálom meg a receptet követve. Elképzelésem sincs, mit rontok el.... Van valami tipped esetleg? Te találkoztál hasonlóval? Köszönöm, Enikő

Moha írta...

Kedves Enikő, az a tippem, hogy túl kicsik a tojások amit használsz, akkor szokott ilyen lenni, hogy nem áll össze a tészta. Ha mindent pontosan kimérsz hozzá, és L-es méretű tojásokkal készül, akkor ennek bizony egy sűrű, nagyon ragadós-kenődős tésztának kell lennie frissen.
A színtelenségről nem tudok nyilatkozni, nekem a fenti színe lesz, az egy zacskó Kotányi fűszerrel, ez 27 g,elég sok. Ha más fűszert használsz, az lehet oka a színtelenebb tésztának.
Ha ez nagyon zavar, nyugodtan tegyél bele 2 teáskanál holland kakaóport, ez az ízén nem fog sokat változtatni, de barnább színe lesz a kisült mézesnek.
Formázni nem is kell nagyon, vagy golyókat gömbölyítesz, vagy óvatosan lisztezve kinyújtod kb. 1 cm vastagra, és kiszúrod egyszerűbb formákkal.

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm a jótanácsokat! Boldog karácsonyt! Enikő

Moha írta...

Nagyon szívesen, remélem az újabb adag mézes már jól sikerül!
Boldog karácsonyt kívánok neked és családodnak! Adrienn

Betti írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Moha írta...

Kedves Betti!

Az email értesítőben olvastam a kérdésed, és a válasz igen, a fagyasztóból kivett tojásfehérje tökéletesen alkalmas az írókához!

Kisildi írta...

Évek óta lelkesen ajánlgatom ezt a receptet mindenkinek, de csak ma sütöttem meg én is. Hát, mit mondjak egyebet: fenomenális. Köszönöm szépen :-)

Moha írta...

Nagyon szívesen:)))) örülök, hogy sor került rá nálad is!

Névtelen írta...

Kedves Moha,
Elkészítettem a mézespuszikat, isteni finom.
Azt szerettem volna megkérdezni, hogy nekem valami oknál fogva nagyon sok a tetején berepedezett. Nem tudom, hogy így kell e kinézniük, vagy valamit elszúrtam?��
Válaszodat előre is köszönöm☺️

Moha írta...

Kedves Névtelen! Átgyúrtad rendesen a tésztát a sütés előtt? Ezt a fajtát nem kell nagyon sokáig gyúrni, de azért valamennyit muszáj, hogy szép legyen.

A másik kérdés: ugye nem légkeveréssel sütötted? Ezt csak sima alsó-felsőn kell sütni, így nem reped ki.

Egyéb hibalehetőség nem jut eszembe, nálunk is pont tegnap készült egy adag, a nagyobbik lányom sütötte ki, nem szórakozott vele sokat, de nem repedtek meg. 1-2 darab lett kicsit púpos, de azon kívül a többi szép sima felületű.

Névtelen írta...

Kedves Moha,
Köszönöm a gyors választ. Úgy tűnik mindent megtettem, hogy ne sikerüljön szépre�� valóban nem gyúrtam át a tésztát, mert annyira szépen lehetett vele dolgozni lisztes kézzel��valamint a légkeverés is besegített ezek szerint�� sebaj azért biztos elfogy. Bepacsmagoltam az írókás mázzal és amik nagyon megrepedtek azokra került egy kis kókuszreszelék�� remélem a kis családom így is jóízűen eszi majd�� Mégegyszer köszönöm,és a csodás recepteket is amiket megosztasz velünk��

Moha írta...

A csudába, gondoltam, hogy ez a két dolog lesz a ludas:)))

Mindig nagyon pontosan leírom a sütés hőfokát-módját-idejét, éppen azért, hogy ne ezen múljon a siker, be kell tartani! Az evésre készülő puszedlit nem szabad légkeveréssel sütni, mert túl gyorsan felhúzza a tésztát, és ezért reped meg a teteje, plusz ki is száríthatja.

Reméljük el fog fogyni, és esetleg még jut időd egy újabb adagra!

A recepteket nagyon szívesen, én köszönöm a visszajelzést! Boldog karácsonyt nektek!

Névtelen írta...

:) igen én voltam túl magabiztos. Minden évben a te recepted szerint készülnek a művészi mézeseim, idén a Párom puszedlit szeretett volna, így kipróbáltam ezt a receptedet is. A kis esztétikai hiba ellenére is nagyon kis guszták, és nagyon finik is. Holnapra még puhulnak picit:) biztos, hogy még a héten elkészítem újra, persze a pontos instrukciókat követve:)
Boldog Karácsonyt.

Moha írta...

Sok sikert a következő adaghoz!

Eni írta...

Minden évben ezt a receptet csinálom, egyszerűen imádom! Idén viszont nem sikerült és értetlenül állok előtte. A tésztámból egy nagy ragacs lett egy nap állás után sem változott. Mit ronthattam el?😞

Moha írta...

Sajnálom Eni, nagyon sok múlik a liszt minőségén, illetve a mézen is. Ha a méz nem jó minőségű, esetleg "hamisított", cukorral tuningolt, akkor lehet ilyen.

Eni írta...

Kedves Moha! Tavaly sajnos nem volt időm újra készíteni, nagyterhes voltam és dolgoztam is 24-én. Idén a bevált lisztből, mézből csináltam és sikerült! A 4 éves kislányom nagyon boldogan szagatta, aztán falta a már megsült mézeskalácsokat. Igazából miatta fontos! Köszönjük!🥰 Kellemes ünnepeket!🎄

Moha írta...

Kedves Eni, örülök, hogy most jól sikerült, boldog karácsonyt kívánok nektek!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...