2012. április 6., péntek

Tojáslikőr és csokoládélikőr




A tojáslikőr és a csokoládélikőr is hőkezeléssel készül, így aki idegenkedik a nyers tojás használatától, az is nyugodtan elkészítheti.

Ez a recept megtalálható az áprilisi Kifőztükben, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!


Hozzávalók a tojáslikőrhöz:

  • 6 tojássárgája
  • 30 dkg porcukor
  • 5 dl habtejszín
  • 3 dl vodka
  • 3 vaníliarúd

Fölforrósítunk 4 dl tejszínt a félbevágott vaníliarudakkal együtt. Habosra keverjük a tojássárgákat a maradék tejszínnel, és a porcukorral.
A forró tejszínt folytonos keverés közben apránként a tojássárgához öntjük, majd az egészet visszatéve a tűzre, kis lángon kézi habverővel keverve besűrítjük. (Ezt a műveletet végezhetjük gőz fölött is.)
Amikor a sodó kihűlt, hozzáöntjük a vodkát, elkeverjük, majd a kész likőrt üvegbe szűrjük, és hűtőben tároljuk.

Hozzávalók a csokoládélikőrhöz:
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl vodka 
  • 1/2 dl rum

Habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral, a kakaóporral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a tejszínnel. Kis lángon kevergetve besűrítjük, de nem kell forralni! A tűzről levéve folyamatos keveréssel beleolvasztjuk az apróra tört csokoládét, majd az egészet hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a vodkát és a rumot, üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk.
Ha valaki nem szereti, akkor a rum helyett is tehet vodkát a likőrbe.

Ez a likőr a hűtőben nagyon sűrűre szilárdul, fogyasztás előtt érdemes legalább egy órával elővenni onnan. Ha hígabb likőrt szeretnénk, akkor emeljünk a tejszín mennyiségén, lehet 3-3,5 decivel készíteni.


Tipp: a tojáslikőrt lehet alapnak tekinteni, további ízesítéssel más-más likőrt készíthetünk belőle. A forró tejszínben feloldhatunk instant kávét, vagy kevés marcipánt és mandulaaromát, vagy őrölt fahéjat. Ha karamell-likőrt szeretnénk, akkor használjunk kristálycukrot, karamellizáljuk, majd felöntjük a tejszínnel, amikor föloldódott benne, tovább dolgozunk a recept szerint.

6 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Fincsi italok! Tojásosat még nem csináltam, de máris elmentem! Kellemes Húsvétot!

Moha írta...

Kriszti köszönöm! Próbáld ki, nem túl erősek, és nagyon finomak! Nektek is szép húsvétot kívánok!

Márta írta...

Holnap készítem el!

Moha írta...

Márta, remélem ízleni fog!

ancsapancsa35 írta...

Szia! Bocsánat, ha butaságot kérdezek, de milyen tejszínt használsz? Habtejszínt? Szeretnék készíteni majd karácsonyra, de tanácstalan vagyok :-( Köszönöm előre is!

Moha írta...

Kedves Ancsa, a kérdés nem butaság, legalább 30%-os habtejszínt használok mindenhez.
Ki is egészítem ezzel a receptet, hogy egyértelmű legyen.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...