2012. szeptember 17., hétfő

Otelló szőlős-mákos pite SEGÍTSÜTI 2012 ŐSZ







Ismét itt a szeptember és a Segítsüti őszi sütiárverése!

A süteményekre mától  lehet licitálni három napon át, a Segítsüti oldalán, az árverés szeptember 20-án délután 16:00-kor zárul.

A sütemény kikiáltási ára 1000 forint.

Az idei támogatott:
Az Őrzők Közhasznú Alapítvány segítségével a SOTE Tűzoltó Utcai Gyermekklinikájára, a daganatos vagy leukémiás gyermekeket kezelő Intenzív Osztályra szeretnénk egy speciális, intenzív gyermekágyat vásárolni a befolyt összegből.

Idén igazi őszi süteménnyel készültem, otelló szőlővel és mákkal töltött rácsos pitére lehet licitálni.

Hozzávalók 30 cm átmérőjű piteformához
a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
a töltelékhez:

  • 5 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 tojásfehérje
  • 70-80 dkg otelló szőlő
a tetejére:

  • 1 tojássárgája
A lisztet elmorzsoljuk a kockára vágott hideg vajjal. A langyos tejfölben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és a tojást, majd a vajas liszthez adjuk és néhány mozdulattal összegyúrjuk a tésztát.
A cipót elfelezzük, egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy körben a forma oldalára is jusson tészta.
A szőlőt megmossuk és leszemezzük.
A töltelékhez habosra keverjük a puha vajat a cukorral, hozzáadjuk a mákot, a lisztet, a tejet és az ízesítőket is. A kemény habbá vert fehérjét óvatosan hozzáforgatjuk és a masszát a tésztára öntjük. Sűrűn kirakjuk a szőlőszemekkel.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a pitét. Lekenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgával és 35-40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.












2 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Különleges torta! Én nagyon szeretem az otellót, jó zamatos szőlő fajta. Nagyon guszta!!!

Moha írta...

Kriszti, köszönöm szépen! Én is imádom ezt a szőlőt, akár csak enni magában, de bármilyen sütiben is.

Beauty and fashion köszönöm, örülök, hogy tetszik!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...