2012. november 14., szerda

Szabolcsi almás máktorta diabetikus és gluténmentes változatban







Ma van a Diabétesz Világnap, ennek alkalmából készítettem el az idei országtorta diabetikus és gluténmentes változatát. A recept megtalálható a Kifőztük magazin novemberi számában is, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

A Diabétesz Világnap logója egy kék kör, a cukorbetegség nemzetközi jelképe. A Kifőztük magazinban már jó ideje ezzel jelöljük a cukorbetegek és diétázók által is fogyasztható ételeket.





Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:
  • 8 tojásfehérje
  • 15 dkg xilit (nyírfacukor)
  • 32 dkg darált mák
az almás réteghez:
  • 50 dkg alma tisztítva mérve
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
a vaníliás krémhez:
  • 5 tojássárgája
  • 1 l tej (1,5 %-os)
  • 20 dkg xilit (nyírfacukor)
  • 12 dkg kukoricakeményítő
  • 4 dl tejszín alaposan behűtve
  • 2 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 citrom reszelt héja
a díszítéshez:
  • 2 kisebb alma
  • 1 citrom leve
  • kevés darált mák

Először a töltelékeket készítjük el, így van idejük kihűlni. Lereszeljük az almát, és a citromlével, fahéjjal elkeverve kissé megpároljuk. 
Nagyobb lábosban melegíteni kezdünk 7 dl tejet a vaníliamagokkal. Kikeverjük a tojássárgákat  a xilittel, a keményítővel, a reszelt citromhéjjal és a fokozatosan adagolt 3 dl tejjel. A forró tejből egy-két merőkanálnyit a tojássárgához vegyítünk, majd az egészet a lábosba öntjük, és folytonos kevergetéssel besűrítjük. Még forrón áttörjük egy szitán, így szép sima krémet kapunk. Időnként megkeverve hűlni hagyjuk. 
A díszítéshez szánt almából vékony gerezdeket vágunk és kevés citromos vízben 1-2 percig pároljuk, majd leszűrjük és félretesszük.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és három sütőpapírra egyenként 26 cm átmérőjű kört rajzolunk.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a fokozatosan adagolt xilittel tovább verjük. A darált mákot óvatosan, fakanállal forgatjuk bele a tojáshabba. Három részre osztjuk a masszát és egyenletesen elkenjük a sütőpapírra rajzolt körökre. Egyenként kisütjük a lapokat, egy lap sütési ideje nagyjából 15 perc. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni őket.
A tejszínt habbá verjük és a hideg vaníliakrémbe keverjük. Az első tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, tortatálra tesszük és megkenjük a vaníliakrém felével. Rátesszük a második lapot és elkenjük rajta a párolt almát. Erre kerül a harmadik lap, majd a vaníliakrémmel bevonjuk az egész tortát. A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük és a tortát krémrózsákkal díszítjük. Mindegyikre egy-egy vékony almacikket teszünk, és a torta oldalát kevés darált mákkal tapasztjuk körbe.
Legalább 6-8 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

12 szeletre vágva: 1 szelet 435 kcal és 32 g CH van benne.

16 szeletre vágva: 1 szelet 326 kcal és 24 g CH van benne.






14 megjegyzés:

Bokor Boglárka írta...

Ez csodaszép lett és ahogy a receptet olvasom nagyon finom lehet. Feltétlen ki szeretném próbálni, csak kell egy kicsit ráérősebb hétvége. Köszönöm a receptet!

marisz57 írta...

No, ez nagyszerű! A recept is és a kivitelezés is!Várólistára teszem.

Barbi konyhája írta...

Az biztos, hogy nyolcnál több szeletre nem vágnám!!! Mennyei lehet! :)

Anazar írta...

Pazarul dekorálva!

Édeskonyha írta...

Gyönyörű lett! Lehet ez lesz az első ország tortája, amit elkészítek.

yoli írta...

Mennyei! Gyönyörű! :) múltkor Veszprémben végre megkóstoltam e híres tortát.....és mit ne mondjak: nagyon finom volt! :))

dreschma írta...

Hát ez elég jól néz ki! :)

Moha írta...

Margaretta, igen, ez azért nem két perc, de nem is olyan nagyon vészes.
Marisz, köszönöm, remélem ízleni fog!

Barbi, ezen én mint mákrajongó, nem is alkudoznék:)))

Anazar próbáltam szegényt egy kissé csinosabbá varázsolni!

Édeskonyha köszönöm, eddig én csak kétfélét készítettem el, ez nagyon jó volt!

Yoli, köszönöm, ez tényleg nagyon jól sikerült torta lett, köszönet a receptért a győztes cukrásznak, én már csak nagyon picit változtattam rajta itt-ott.

Marcsi ugye? Pedig olyan kis semmi tortának indult.

Farkas írta...

Nekem két kérdésem lenne:
- a tejszín főzőtejszín? mi azt próbáltuk itthon, de nem lehetett felverni..
- hogyan lehet ennyi mákot úgy belekeverni a tojásfehérjébe, hogy ne essen össze. nagyon lapos és száraz lett sütés után a tészta

Egyébként ízre nagyon finom lett!

Moha írta...

Kedves Farkas!
A tejszín minden esetben a teljes habtejszínt jelenti, 30 %-os vagy annál magasabb zsírtartalommal. Én sosem használok semmihez főzőtejszínt. A főzőtejszín zsírtartalmát csökkentik és helyette mindenféle állományjavítót tesznek bele, ez természetesen nem verhető habbá.
A tészta esetében nagyon fontos, ahogyan a receptben írtam, hogy KEMÉNY habbá kell verni a fehérjéket a cukorral vagy xilittel, majd ezután óvatosan fakanállal beleforgatni a mákot. Így biztosan nem töri össze a habot az ember, és nem lesz lapos a tészta. A tésztalap szárazságát okozhatja a túlsütés is, ezért is írok mindig a receptben körülbelüli sütési időt, mert ami nálam 15 perc, az lehet hogy másnál, másfajta sütőben csak 10-12 perc. Nagyon kell figyelni a lapot, és ha 10 perc letelte után óvatosan megtapintva a lap tetejét rugalmasnak érezzük azt, akkor már lehet is kivenni. Sütés után azért ezek a fajta lapok ( akár mákkal, dióval vagy mandulával készülnek) mindig kissé ropogósnak, szárazabbnak tűnnek mint egy piskóta, de a betöltés után a krémtől / tölteléktől visszapuhulnak.

Névtelen írta...

Szia! Szuper a recept!!! Megcsináltam a cukor és gluténbeteg családnak és mindenkinek nagyon ízlett!!! Annyit változtattam csak rajta, hogy én külön, tortaformában sütöttem meg a lapokat, 3 tojáshoz számolva az adagokat. Köszönöm szépen!!! Család kedvence!!!

Moha írta...

Kedves Névtelen nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök a sikernek! Ha valaki szereti a mákot, akkor ez egy igen finom torta:)

Zsófi írta...

szia, jelentem én is megcsináltam a tortát, és nagy siker lett! tejmentesre csináltam, zabtejjel és növényi habbal, így is szépen tartja a formáját és finom. köszönöm a megosztást

Moha írta...

Kedves Zsófi! Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök a sikerednek!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...