2013. február 4., hétfő

Buktalabdák szatmári szilvalekvárral







A formázást Barbitól lestem el, nagyon jó ötlet, nálunk már csak így készülnek a bukták. Sokkal jobb a tészta-töltelék arány, vékony tésztaburokban rengeteg lekvár bújik meg, mi így szeretjük.

Tészta maradt a jól bevált, régóta ebből készítek buktát, aranygaluskát, csigát, nagyon finom puha minden, még másnap is.

Hozzávalók 24 buktalabdához:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 3 csipet só
  • 7 dkg cukor
  • 3,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
a töltelékhez:

  • 80-90 dkg szatmári szilvalekvár
a tetejére:

  • 1 tojás
a formázáshoz:

  • kevés olaj
A liszteket elkeverjük a sóval és a cukorral, közepébe kisebb mélyedést készítünk, ide öntjük a langyos tejet és belemorzsoljuk az élesztőt. Ez nagyjából 10 perc alatt felhabosodik, ezután hozzáadjuk az olajat és a tojást is, majd lágy tésztát dagasztunk. Galuskaszerű lesz, de így jó, nem kell hozzá több liszt!
Letakarva hagyjuk duplájára  kelni.
A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra ( alsó-felső sütésmód), egy nagyobb tepsibe sütőpapírt teszünk.
A tésztát bőven lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, 24 részre vágjuk. Minden részt kilapítunk a deszkán ujjnyi vastagra. A tészták közepére jó púpozott teáskanál szilvalekvárt teszünk.
Ezután kevés olajat öntünk egy tálkába, és ezt a kezünk ügyébe készítjük. Minden tésztadarabot a tenyerünkbe véve gombóccá formázunk úgy, hogy a lekvár fölött összecsípjük minden oldalról a tészta szélét. Ezután egy ecsettel vékonyan körbeolajozzuk és a tepsibe sorakoztatjuk őket a sima felükkel fölfelé.
Nagyjából 10 percet pihentetjük még a buktákat, majd  lekenjük a felvert tojással és 20-25 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, így nem száradnak ki.
Töltelék lehet bármi, túró, nutella, lekvár esetén jó ha sütésállóval, vagy nagyon sűrű állagúval dolgozunk.









4 megjegyzés:

Orsi írta...

óóó, ha szatmári szilvalekvár a tölteléke, már isteni lehet:) Könnyű nekem, mert ugyan szabolcsi vagyok, de Édesanyám tavaly is főzött szilvalekvárt "nemtudom" szilvából:)

A bukták látványa meg huuuu, csoda guszta! Meg fogom csinálni!

Barbi konyhája írta...

Csodásak lettek, szilvalekvárral én is imádom, csak nemigen jutok hozzá! :( Boltit kéne néznem...vagy idén befőzni... ? ;)
Örülök, hogy tetszik a formázási mód és külön köszönet, hogy megemlítettél! Nagy öröm ez nekem! :)
Puszi! ♥

Lanjahajnal írta...

Köszi az ötletet! Isteni a tészta, remek a formázási ötlet is, viszont én túrósat, csipkelekvárosat és csipkelekváros-étcsokisat készítettem. Fantasztikusan finomak voltak, de a csokisba legközelebb csokiforgácsot keverek a lekvárba, mert a darab kemény lett ahogy kihűlt a bukta.

Moha írta...

Orsi, ez így van, ez a lekvár hungaricum, és mennyei finom! Próbáld ki a buktákat.

Barbi már régen láttam ezt nálad, és természetes, hogy nem ékeskedem más tollával, ez a formázás nekem hozzád kötődik! Köszönöm az ötletet!

Lanjahajnal nagyon szívesen, a csipkelekvár szintén kedvencem, mondjuk csokival még nem párosítottam, de biztos jó lehet!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...