2013. május 22., szerda

Csokoládétorta rumos meggyel




Ez a recept a Kifőztük magazin májusi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

A gyönyörű üveg tortatálat a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruház biztosította.

Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához
a piskótához:
  • 4 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz
a krémhez:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 dl a rumos meggy levéből
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 25 dkg vaj
  • 1 nagy üveg rumos meggy  (720 ml-es normál befőttes üveg)
a maradék meggylé a lapok spricceléséhez kell

Először a krémet készítjük el, mert annak hűlnie kell. A rumos meggyet szűrőbe téve lecsöpögtetjük.
A tejszínt forráspontig melegítjük a cukorral és a meggylével, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokoládét. Kézi habverővel simára keverjük, hozzáadjuk a kakaóport is, és a vajat. Ha kihűlt, akkor a hűtőbe tesszük.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. Sütőpapírt vágunk a tortaforma aljába.
Robotgéppel habosra keverjük a tojásokat a cukorral, legalább 8-10 percen keresztül.
Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet. 
A tésztát a formába töltve a sütő legalsó sínjére tett rácson kb. 30 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
A piskótát a formában hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd utána rácsra tesszük.
Ha teljesen kihűlt, 3 lapra vágjuk. A krémet robotgéppel habosra keverjük, három részre osztjuk. 
A rumos meggyből félreteszünk 17 szép szemet a díszítéshez.
Az első piskótalapot megspricceljük a meggy levével, megkenjük a krém harmadával, és megszórjuk rumos meggyel. Erre jön a következő lap, szintén meggylé, krém és meggy kerül rá. A tetejére tesszük a harmadik lapot, kissé lenyomkodjuk.
A maradék krémből csillagcsőrös habzsákba szedünk 16 teáskanálnyit és a tortát kívülről lekenjük a többi krémmel. 
A tetejét díszítjük a krémrózsákkal és a meggyszemekkel. Legalább néhány órára hűtőbe tesszük.

Tipp: ha nincs kéznél rumos meggy, akkor egy üveg meggybefőttet használunk a tortához. Ebbe az elkészítés előtti napon öntünk kevés rumot, vagy rumaromát, így másnapig átveszi az ízét.

17 megjegyzés:

Ovi Varázs írta...

Jaj, de imádom!!!:))) Csokoládé+meggy tortában a legfinomabb számomra, jóóóóóó sok krémmel!!!:))) Köszönöm a receptet, Márti

Névtelen írta...

Rum helyett hasznalhatnek likort is? Koszonom.

Moha írta...

Márti nagyon szívesen, ez nekem is kedvenc!

Kedves Névtelen nyugodtan lehet likőrt is használni, csak azonos mennyiségben.

Névtelen írta...

Kedves Moha,
Érdeklődnék, hogy ezek az arányok 18cm-es átmérőjű tortaformánál is megállják e a helyüket?
Köszönöm a gyors válaszod, hétvégére meg kell sütnöm a tortát.
Köszönöm a receptet, kiváló.
Üdv.:Eszter

Moha írta...

Kedves Eszter, ez a torta 22-es formában készült, a hozzávalókat csökkenteni kell, ha kisebbet akarsz sütni. A 18-asba egészen biztosan sok lesz egyszerre a 4 tojás a piskótához.
Itt van egy 18-asban sült torta, próbálj ehhez arányítani:
http://www.mohakonyha.hu/2013/04/tiffany-torta-kavekremmel.html

medit16 írta...

Nekem emeletes tortát kéne varázsolnom belőle. Szerinted a 26 cm-es formához 5 vagy 6 tojásból kellene a piskótát. És a kb. 16 cm-es formához 2 vagy 3 tojásból?
Előre is köszönöm!

Moha írta...

Kedves Meditl6, itt egy mértékváltó, beírod az eredeti receptet és a forma méretét, meg az új méretűt, amilyet készítenél, és kiadja az átváltott receptet hozzá. :
http://www.cakebaker.co.uk/baking-tin-size-conversion-calculator.html

Egyébként ennél a fajta piskótánál a 26-os formához elég lehet az 5 tojás, a 16-osban pedig a 2 tojás.

medit16 írta...

NAGYON szépen köszönöm a segítséget!!! Jó arányokat írtál, jó lett az emeletes szülinapi torta. Nem olyan szép, mint Tieid, még sokat kell gyakorolnom, de az íze sokakat levett a lábáról!

Moha írta...

Kedves Medit16! Nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült, és végül is az íze a lényeg!

Névtelen írta...

Kedves Moha!
A piskóta keszitesenel a tojas fehérje és sargaja mehet egybe a cukorral ? Bocs ha butaságot kérdezek.

Moha írta...

Igen, én mindig így készítem a piskótát, egy erősebb robotgéppel tökéletesen habosra lehet verni a cukorral együtt a tojásokat. Ez legalább 10 perc szokott lenni, ahogy írtam is a receptben, aztán lehet tovább dolgozni vele. Tökéletes piskóta lesz belőle így is, nem kell szétválasztani a tojásokat.

Piroska írta...

Elkészítettem ezt a tortát. Nagyon finom lett. Köszi a receptet.

Moha írta...

Piroska köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett!

Éva írta...

Sajnos nekem a krém szétesett, amikor habosra kellett volna keverni. Nem emulgeálódott, nem habosodott:( Újramelegítettem, ismét lehűtöttem, újra próbáltam, de ugyanaz lett az eredmény. Mi lehet a bibi?

Moha írta...

Kedves Éva, sok bibi lehet benne sajnos.
Milyen tejszínt használtál, és milyen vajat?
30 %-os habtejszín és rendes vaj kell hozzá.
Ez egy többször kipróbált krém, ezekkel az arányokkal mindig sikerül, pontosan kimérve.

Egy fontos dolog van még, a habosra keverésnél nem szabad túlverni a krémet, mert akkor is széteshet. De ahogy írod, ezen az újramelegítés és hűtés segíteni tud, tehát akkor utána működnie kellett volna a dolognak.

Névtelen írta...

Kedves Moha,
Én margarinnal csináltam, lehet, hogy ez volt a probléma? Na majd kipróbálom vajjal is.

Moha írta...

Kedves Névtelen, elképzelhető, én sosem dolgozom margarinnal, ha csak tejérzékenység miatt nem muszáj azt használni.
Próbáld ki vajjal, és figyelj arra is, hogy ne verd túl a krémet!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...