2013. augusztus 30., péntek

E 80 torta Moha módra



Ez egy nagyon finom csokoládés-marcipános-kávés torta, eredetileg Auguszt Elemér 80. születésnapjára készült.
Nagyon megörültem, amikor a Péntek Cukrászda blogon megtaláltam az eredeti receptet, melyet Auguszt Olga tett közzé a Magyar Konyha 2012. decemberi számában.

Ebből indultam ki, de Emese is belebonyolódott a receptbe, plusz én egy picivel nagyobb formában készítettem, így néhány helyen változtattam.
Nekem eleve nagyon kevésnek tűnt a receptben megadott 12 dkg marcipán, nálam ez 30 dkg lett. Pedig a formám csak egy centivel nagyobb átmérőjű, mint Emesénél.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

Az alsó piskótához:

  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz
A dobos laphoz:

  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 1 dkg olvasztott vaj
A csokoládés krémhez:

  • 5 dl habtejszín
  • 50 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 20 dkg vaj
A marcipánréteghez:

  • 30 dkg natúr marcipánmassza
A kávés habhoz:

  • 8 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 12 púpozott kávéskanál instant kávé porrá őrölve
  • 10 dkg porcukor
  • 2 zacskó Dr.Oetker Zselatin fix
  • kakaópor a díszítéshez
Először a csokoládés krémet készítjük el, ennek hűlnie kell. A tejszínt forráspontig melegítjük, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, kézi habverővel simára keverjük, hozzászitáljuk a kakaóport is, és beletesszük a vajat. Sűrű, fényes krémet kapunk, amit hagyunk kihűlni, majd utána hűtőbe tesszük, és nagyjából 15-20 percenként kivesszük, átkeverjük. Amikor már elég sűrű, de még kenhető állagú, akkor már nem kell visszatenni a hűtőbe.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső sütésmódban, a tortaformába sütőpapírkorongot vágunk.
A piskótához nagyon habosra verjük az egész tojásokat a cukorral, ez  robotgéppel is legalább 10 perc.
Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd beleszitáljuk a lisztet is, de ezt már óvatosan, kézi habverővel forgatjuk hozzá. A tortaformába töltjük és nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük.
Rácsra csúsztatjuk és hagyjuk hűlni.
A formába újabb sütőpapírt teszünk, és elkészítjük a dobos lapot is. Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az olvasztott vajat is, és kézi habverővel elkeverjük benne.
A masszát a formába töltjük és nagyjából 10 perc alatt megsütjük. Rácsra csúsztatjuk és kihűtjük.
Az átgyúrt marcipánmasszát porcukros deszkán kinyújtjuk a tortaforma méretére.

A torta összeállításához az alsó piskótalap köré állítható tortakarikát kapcsolunk, ha ez nincs, akkor az elmosott formában készítjük el.
A piskótalapra kenjük a csokoládékrém felét, erre rásimítjuk a marcipánlapot, majd rákenjük a csokoládés krém másik felét. Ha a krém még nagyon kenődős, akkor érdemes a rétgezés közben 10-10 percre betenni a fagyasztóba a tortát, így biztosan szépen rá tudjuk simítani a marcipánt is, meg a következő adag krémet.
Ezután rátesszük a dobos lapot, kissé rányomkodjuk.
A kávés réteghez lágy habbá verjük a tejszínt, a két csomag Zselatin fixet közben hozzáadjuk. Ezután tesszük bele a porcukorral elkevert instant kávét, kevés ideig tovább verve a habot.
Ezt a habot simítjuk a dobos lapra, majd a tortát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt éles késsel elválasztjuk a karimát a tortától és eltávolítjuk. A tortát a tálalótálra tesszük, tetejére szitálunk kevés kakaóport.

Kedvenc tortatálam lelőhelye pedig a SütniFőzni webáruház!

21 megjegyzés:

Piroska írta...

Hát ez valami gyönyörűség! És az íze, az mennyei lehet!

Mézeskalács írta...

Azt hiszem nem élhetünk egymás nélkül...én és ez a torta!!!:)

Dina írta...

Tömör-gyönyör, ahogy írtad. :) Nagyon-nagyon! :)

marisz57 írta...

Nagyon kívánatos! Én is készülök már elkészíteni, de elég macerásnak tűnik.
Elismerésem érte!

Rebarbara írta...

Munkás,de biztos finom :)
Gyönyörű lett!

Erika írta...

De szép! Milyen rég ettem!:)

Moha írta...

Piroska, köszönöm, az íze valóban nagyon jó!

Mézeskalács egy ráérős napon vágj bele, a család áldani fog:)

Dina, az, néha kell ez is!

Marisz nagyon köszönöm, az első olvasásra nekem is annak tűnt, de aztán kiderült, hogy mégsem annyira.
Neked pedig tényleg nem kihívás egy ilyen torta!

Rebarbara köszi, igen, munka van benne, de megéri!

Erika, köszönöm, akkor ez most nosztalgia neked:)

Linda B. Tóth írta...

Hello!
Kérnénk egy kis segítséget a tejszín kiválasztásához. Az utóbbbi időben több alkalommal azért nem sikerültek a tortáim, mert az állati tejszínt, bár alaposan behűtöttem, de nem sikerült még habfixálóval sem megfelelő keménységűre vernem, később pedig elfolyósodott (mind díszítéskor, ill. akkor is, ha a krémbe raktam - nem is mondom el, milyen csalódott az ember, amikor időt, energiát, lelkesedést, pénzt öl egy tortába, és nem tudja a család elé rakni, mert elfolyik). Nagyon hálás lennnék, ha megírnád, melyik fajtát használtad az E80-hoz.
Köszönettel: Linda

Moha írta...

Kedves Linda! Én általában a Lidl vagy az Aldi 2 dl-es dobozos tejszínét használom.

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Nemrég fedeztem fel ezt a receptet és már akkor eldöntöttem,hogy megcsinálom egy családi alkalomra. Most volt az unokám öt éves és így elkészítettem. Nagyon finom lett. Annyit változtattam rajta, hogy tejszínből a kávés krémhez csak 6 dl használtam - a kávé mennyiségét is csökkentve, de így is elég karakteres lett. Bizony egy vékonyka szelet is bőven elég volt mindenkinek. (26 cm-es a formám)
Szerettem volna képet is csatolni, de nem sikerült. A receptért hatalmas köszönet! Pappné Ildikó

Moha írta...

Kedves Ildikó, nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett a torta! Utólag is boldog születésnapot kívánok az unokádnak, sok szeretettel!

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Csodásan néz ki a torta, szeretném megcsinálni én is, az lenne a kérdésem, hogy ha nincsen állítható tortakarikám, ezt a kávés habot a tetejére hogyan tudom rávarázsolni hogy megmaradjon a torta formája? Csak egy 26 centis kapcsos tortaformám van sajna.
A másik kérdés, hogy marcipánmasszát hol lehet kapni?
Előre is köszönöm a választ!
Veronika

Moha írta...

Kedves Veronika! A kávés habnak nagyon jó tartása van, nem folyós, a tortát az állítható karika nélkül is össze tudod rakni. Szépen elkened a rétegeket egymáson, legfeljebb nem lesz a széle ilyen tökéletesen sima.
A habot a tetejére halmozod, kicsit eligazgatod, elkened, és kész is.
Marcipánmasszát lehet kapni a nagyobb áruházakban a sütési kellékeknél, Aldiban / Lidl-ben is szokott lenni.

Névtelen írta...

Köszönöm, még azt szeretném kérdezni, hogy ha a kávés krémet csak a fele mennyiségű hozzávalóból készítem el, az is elegendő? Nyilván úgy nem lesz ilyen szép magas. Ebben az esetben elég hozzá 1 csomag zselatin fix?

Moha írta...

Igen, ha úgy szeretnéd, akkor minden hozzávalót felezni kell.
Mondjuk én azt javaslom, hogy készüljön el az eredeti mennyiségű kávés hab hozzá, mert a marcipános csokoládés rétegek elég tömények, ezt oldja a tetején lévő nem túl édes kávés hab. Ha csak fele a mennyiség, akkor félő, hogy a csokoládé mindent elnyomva érvényesül...

Erika21 írta...

Szia!

Én ezt a tortát fondanttal szeretném bevonni!

Szerinted elfogja bírni a torta a fondant-ot vagy nem? A krémessége miatt lettem bizonytalan!

Köszönöm! :)

Moha írta...

Kedves Erika! Ezt a tortát szerintem nem lehet bevonni, a tejszínes réteg oldja a fondant. Másrészt elképesztően tömény édesség a sok tejszínnel, csokoládéval, marcipánnal, erre még fondant tenni felesleges, ehetetlen és élvezhetetlen lesz.
De a fő ok az, hogy a fondant elfolyik a tejszínkrémtől.

Erika21 írta...

Értem nagyon szépen köszönöm a választ!

tiduj írta...

Kedves Moha!
Jól értettem, hogy a csokis tejszínt csak felmelegítem, beleolvasztom a csokit, átkeverem, hagyom hűlni, majd használom? (nem kell a lehűlt tejszínt felverni)
A kávés tejszínt pedig felverem hidegen, és simán így olvad bele majd a zselatin és a kv...
Köszönöm a segítséget előre is!
Judit

Moha írta...

Kedves Judit jól értetted, igen, így kell készíteni.

Annyit pontosítok, hogy nem "olvad bele" a zselatin, hiszen ez a hidegen használható Dr.Oetker Zselatin fix, a tejszín felverésekor kell beleszórni, ahogy írtam. Szigorúan még cukor nélkül, az csak később kerül bele az instant kávéval együtt. Tehát nem a kávés tejszínt kell felverni!

tiduj írta...

Szuper! Köszönöm! :)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...